Paeonia ostii seedling- henanbuskpion

Frösådda pioner som glatt mig i maj

Frösådda pioner kan som alla andra frösådder mynna ut i vad som helst. Nu under maj har flera frösådder blommat och av dem några för första gången. Och jag har fått se ett par blommor långt utöver vad jag väntade mig, men jag kan ta det i ordning.

Frösådda pioner - Paeonia mairei, glanspion
Glanspion – Paeonia mairei – har blommat tidigare år men i år gjorde frosten att den aldrig riktigt slog ut annars var det en av mina första sådder att blomma

En gladchock i skönhet – frösådda pioner

När frösådder stått ett tag och jag bedömer att de inte kommer gro något mer så häller jag ändå ut krukans innehåll i kanten av en plantering. Och den här är just en sådan… Den kom upp ett eller två år efter att jag hällt ut sådden. Jag fick se en knopp i år och började spänt vänta eftersom jag bedömt den som en mlokosewitschii eller x chameleon. Sen glömde jag titta på ett tag men i skuggan en dag så skrek blomman på uppmärksamhet. Och jag håller med den ska ha uppmärksamhet. Dessutom har jag ombestämt mig och tror faktiskt det är en Paeonia obovata, antingen ’Siberian Pink Strain’ eller ’skär’ som Göteborgs botaniska kallade fröna när jag köpte dem. Den ena sorten sådd 2015 och den andra 2013.

Buskpioner jag sått

Buskpioner tycker jag om, också, eftersom de har flera fina perioder. Bladutspringet är vackert och ofta med olika vinröda nyanser, blomningen är kort men ljuvlig och höstfärgerna fina. Där inemellan är bladverket fräscht och grönt. Jag har sått många sorter bland annat en art som heter Paeonia ostii – henanbuskpion – frön från Amerikanska pionsällskapet som jag sådde 2015. Den här knoppen syntes tidigt men stog och stampade i kylan. Jag kallar den P. ostii seedling eftersom jag inte vet om fröna var öppet pollinerade eller ej det vill säga jag kan inte garantera att det är den rena arten och pålitliga bildkällor är svåra att hitta.

Och sist men inte minst den magiska mlokosewitschii

Paeonia mlokosewitchii är en drömpion för många och lika många tror att det är en gul pion. Mer sant är om jag förstår rätt att man selekterat ut exemplar med rent gula blommor med olika gul intensitet. Frösådder blir lika ofta rosa i olika toner. Jag har fått upp 5 frösådda plantor och en av de som blommade i år har en fantastisk picotee form – den har en mörkare rosa kant på kronbladen… Svavelpion – ja till och med det svenska namnet låter fel.

En apel som också blommar är ’Ola’ men de bilderna har jag inte hunnit göra i ordning.

Andras vedermödor eller lyckostunder i trädgården kan du läsa mer om hos Trädgårdsfägring. Vid det här laget har jag ganska många pioner och du kan läsa mer om dem HÄR.

20 Kommentarer

 1. Marit den 24 maj, 2019 kl 11:55

  Kjære vene så mye lekkert du viser! Rosa obovata har jeg aldri sett, og heller ikke den mlokosewitchii picotee form. Utrolig flotte!

  Klem, Marit

  • Carina den 24 maj, 2019 kl 20:27

   Tack Marit! Ja det är väl den stora fördelen med sådder – det är lättare att få variation och därför nya vackra varianter.

   Kram, Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 24 maj, 2019 kl 12:21

  Hej Carina
  Det er spændende at følge med i dine bestræbelser. Hvor ER du tålmodig, men det er bestemt også smukke blomster, du kan få ud af det 🙂
  /Lisbeth

  • Carina den 24 maj, 2019 kl 20:32

   Tack Lisbeth!
   De står i en kallbänk eller i en barnkammare och glömt bort sen är det en glad happening när jag får se en knopp eller blomma.

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 24 maj, 2019 kl 13:09

  Hej Carina!
  Processen från frö till blomma verkar lång, men väl värd att vänta på. Vilka skönheter.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 24 maj, 2019 kl 20:34

   Hej Marika!

   Den kan verka lång men ofta när jag köper en pion så tar det en till två säsonger innan den blommar och då är jag mer otålig. Så de som står i en bänk eller barnkammare blir mest en glad överraskning när de blommar.

   Ha det gott! Carina

 4. Karsten F den 24 maj, 2019 kl 13:28

  Hej Carina

  Så kul med dessa frösådda pioner!
  Paeonia mlokosewitschii anses av någon att vara en underart av Paeonia daurica, Andra påstår att det bara är en variant.
  P. ostii var otroligt läcker!

  Ha en trevlig helg!

  • Carina den 24 maj, 2019 kl 20:38

   Hej Karsten!

   Tittade i SKUD nu och där anses P. daurica ssp mlokosewitchii inte vara det rätta namnet och jag brukar följa SKUD. Sen får botaniker bråka vidare och kanske kommer dem fram till något ’sant’ så småningom. Jag ska kontrollera med några pionspecialister om det är en ren P ostii eller ej. Vacker är den oavsett 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Gunilla Teckenberg den 24 maj, 2019 kl 14:03

  Hej Carina!

  Underbara pioner och alldeles speciella är dom man frösått. Jo, trots mitt motstånd med pysslandet omkring frösådder så har jag faktiskt frösått pioner, de har ju rejäla frön som är lätta att hantera.

  Svavelpion har jag också frösått och några har blommat i år, de blev gula. men inte lika skarpt gula som moderplantan Det jag hört om just svavelpionen är att den i sitt naturliga tillstånd varierar kraftigt i färgen. Hur som helst, tjusiga är de, pionerna.

  Kram!

  • Carina den 24 maj, 2019 kl 20:41

   Hej Gunilla!
   Kul att du sått pioner 🙂 Detsamma som jag hört och läst – en mycket variabel pion. Tror vi, åtminstone jag, behöver bli bättre på att göra av med plantor som kanske inte svarar upp mot det vi önskat.

   Kram, Carina

 6. Marie den 26 maj, 2019 kl 08:21

  De frøformerede planter er nu engang de bedste😊 Modsat dig har jeg netop tømt to potter, hvor der burde være spændende pæoner på vej, men som viste sig at være tomme. De sidste to år har været barske for potterne med en forfærdelig våd vinter efterfulgt af tørke.

  • Carina den 28 maj, 2019 kl 19:47

   Ja ibland så överträffar de verkligen sina föräldrar. Så synd att de inte klarat sig . Jag har börjat att sätta ut de i en upphöjd bädd istället för att låta de bo kvar i kruka. Upplever att de överlever bättre så.

   Ha det gott! Carina

 7. Anne den 26 maj, 2019 kl 14:12

  Hei Carina!
  Skjønner godt at dette må være lykkestunder. Utrolig flotte.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 28 maj, 2019 kl 19:47

   Hej Anne!
   Tack – ja en del stunder är bättre än andra.

   Kram, Carina

 8. Rost och rädisor den 27 maj, 2019 kl 22:07

  Jag drag långa djupa suckar av välbehag av skönhetschocken på skärmen och imponerande att du fått fram dem med frö. Du måste lära mig hur detta går till.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 28 maj, 2019 kl 19:49

   Tack Anette!
   Härligt att ge dig den känslan. Såklart jag gärna lär dig det 🙂

   KRam, Carina

 9. Anita den 28 maj, 2019 kl 09:01

  Gissa om jag är imponerad! Fantastiskt vad du fått fram genom dina frösådder. Vilken lycka, vilken glädje.
  När jag köpte min svavelpion så sa dom att den troligen skulle bli gul men lika gärna kunde bli rosa. Jag ville ha en blekt gul då jag älskar den färgen och blev glad när den blev just så. Men en väninna som köpte en samtidigt fick en rosa. Och jag måste tillstå att även den är otroligt vacker. En blek, vacker rosa skönhet.
  När det gäller buskpion så har jag en gul som jag köpte i England för många år sedan. Jag köpte den i en privat trädgård och det stod bara ”Yellow tree peony’ på den handskrivna etiketten. Skottet kom från ett jättelikt träd i deras trädgård. Har aldrig sett något liknande. Den har blommat en gång. I år trodde jag att den kanske skulle blomma då det kommer många skott högt upp på stammarna men icke. Men det gör inget för den är otroligt vacker i bladverket. Stora ”köttiga”, flikiga, gröna blad. Ser inte alls ut som en pion i bladen egentligen. Inte dom jag är van vid i varje fall.

  Kram Anita

  • Carina den 28 maj, 2019 kl 19:56

   Tack Anita!
   Visst är buskpionerna häftiga i bladverket så blomning är inte jätteviktigk – den är väldigt kort. Det låter som du har köpt en P delavayi den skickar rotskott – vet ingen annan som gör det. Får den också fina höstfärger?

   Så egentligen behöver man flera svavelpioner – eller hur 😉 Jag har köpt en vackert gul och sen har jag de sådda som är olika rosa i tonen och det känns bara bra 🙂

   Kram, Carina

   • Anita den 29 maj, 2019 kl 07:59

    Jag har kollat på P delavayi och det skulle absolut kunna vara den. Men jag har även funderingar på om det kan vara P ludlowii. De blommor jag fick ett år (2015 såg jag i fotoarkivet) såg ut som bilderna jag sett på blommande P ludlowii. Ganska oansenliga. Och när jag läser trådar om den så verkar den vara svår att få att blomma även om den inte fryser ner. Enormt vackra höstfärger får den. Det är som du säger, blomningen är inte så jätteviktig, det är bladen som gör den.

    Och visst kan man ha många svavelpioner. Jag har faktiskt en till som bara är ett par år och ännu inte blommat. Såg att den börjar bli kraftig nu så nästa år ser jag med spänning fram mot vilken färg den ska få. Jag hoppas på rosa då jag redan har min gula 🙂

    Kram Anita

 10. Titti den 30 maj, 2019 kl 14:08

  Åhh vilka vackra pioner! Och från frösådd också, det är inte dåligt det!
  Vårkram från Titti

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.