Fjärilslilja - Nomocharis aperta

Fjärilslilja visst säger namnet en del

Fjärilslilja – bara namnet är vackert. Nåt fint som svävar lätt, lätt som en fjäril. Och visst har jag känt till dem, släktet, länge. Och jag har sått frön så många gånger vågar inte ens gissa hur längesen jag började men misslyckats varje gång. Men så blev det ett trendbrott 2014 och sen har fler sådder och arter grott. Då kom nästa aningen nervkittlande utmaning. När ska jag våga plantera ut dem? Det löser sig ganska snabbt – jag tröttnar på sådder och då tar jag mer risker. Så de åkte ut i en bädd där det står 3 olika arter idag, det är N. aperta – fjärilslilja, N. farreri och N. saluenensis – skålfjärilslila. Sen har jag varit nöjd med det . Jag har ju kommit längre än nånsin.

Men attan när jag för några veckor sen insåg att fjärilsliljan tänkte blomma. Och så slog dem ut… ..så vackra och delvis olika vilket är naturligt när jag satt ut hela sådden i en enda klump. Tror det är ett bra sätt att lyckas för lökarna är känsliga.

Fjärilslilja - Nomocharis aperta

En envis idiot – fjärilsliljan värd det

Med tanke på hur lite jobb det egentligen är med en frösådd så tänker jag – så frön, testa. Det är extra kul när det går bra. Lökar hittar jag i Storbrittanien.

Fjärilslilja - Nomocharis aperta
Som systrar är – lika men olika

Odla fjärilslilja

De är inte helt lätta upplever jag. Andra menar att de är ’lättodlade’. Jag har lyckats i en upphöjd våtbädd där det underst ligger ett rejält lager grus och uppe på det en rhododendronjord blandad av grov torv och stenmjöl. De vill ha en fuktighetshållande, mullrik jord men inte stå med fötterna blött. Och det har det här gett dem. Efteråt har jag tittat på nätet och här finns lite mer odlingsråd.

Nomocharis aperta
Men visst är hon söt…
Nomocharis aperta
Jag har varit kluven till prickarna och har inte bestämt mig men de är definitivt ett särdrag för fjärilsliljan

Nu är frågan – jag kommer behöva flytta dem men kommer jag våga? Och när kommer de andra blomma? Strunt samma nu blommar de här.Med lite tur har bin, humlor och andra besökt blommorna för då blir det fler sådder framöver. Jag kan inte länka till en sida med fjärilslilja under lökar och knölar för den har jag helt enkelt inte vågat skriva tidigare men nu är det dags…

Det har kommit en del välbehövligt regn som väntade tills jag hunnit förvattna – jag är glad och tacksam!

22 Kommentarer

 1. Lisbeths Haveblog den 22 juni, 2020 kl 07:53

  Hvor er den smuk og ganske ulig noget andet, jeg har set.
  Jeg kan forstå, at du har brugt stenmel. Det har jeg netop gjort for første gang. Kan det passe, at det holder på fugt? Det virker sådan, selv om det vel også burde dræne.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 22 juni, 2020 kl 09:05

   Tack Lisbeth! 🙂

   Stenmjöl är mycket näringsrikt, det var en dyr surjord jag köpte men å andra sidan så har växterna gillat den. Personligen upplever jag att sand, naturlig, håller fukt medan en blandad jord med sand dränerar. Vill jag skapa väldränerad jord blandar jag helst i kross av någon lite mindre storlek för att de vassa flisorna garanterat dränerar. Att lägga sand runt en liljelök som jag läst och gjort gör att fukten står kvar.

   Ha det gott! Carina

 2. Marijke Verdonk den 22 juni, 2020 kl 09:12

  Good morning Carina,
  What a beautiful Lily that is. I never seen and heard about it before.
  I wish you a wonderful new week ahead.
  Marijke

  • Carina den 22 juni, 2020 kl 15:52

   I think I first saw it in a book written by an author who liked to broaden her readers cirkles. It was probably in a chapter about woodland ad pictures from our local botanical garden in Gothenburg. But it is indeed beautfiul.

   Have a good day! Carina

 3. Karsten F den 22 juni, 2020 kl 09:17

  Hej Carina

  Så kul – Nomocharis är fantastiska – imponerande att du har dessa från frön!
  Med de randiga fläkker ser det ut som N. aperta du visar nu?

  Ha en trevlig vecka

  • Carina den 22 juni, 2020 kl 15:53

   Hej Karsten!

   Tack! Ja nu är jag nöjd 🙂 Det är N aperta jag kanske bara skrev det i bildnamnet.

   Tack detsamma! Carina

 4. Lisbeth Klastrup den 22 juni, 2020 kl 10:25

  Spændende lilje, den kender jeg slet ikke, men flot er den.
  Ha det godt.

  • Carina den 22 juni, 2020 kl 15:54

   Tack Lisbeth!

   Ja de är spännande och jag tycker inte de är så lätta som en del vill hävda.

   Tack detsamma! Carina

 5. Marika den 22 juni, 2020 kl 11:07

  Hej Carina!
  En helt underbart söt sak, tycker prickarna är pricken över I:et.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 22 juni, 2020 kl 15:55

   Hej Marika!

   Jo det är nog så egentligen – men det har inte varit självklart att prickarna är just över I:et 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Marie den 22 juni, 2020 kl 13:17

  Et smukt navn de har fået. I Danmark mener jeg ikke, de har fået et lokalt navn. Mine erfaringer fortæller mig, at jeg skal nøjes med at gro dem i krukker. Plantet ud efter alle gode råd forsvinder de uvægerligt efter et enkelt år, og det er alt for frustrerende. Tak for linket med så- og planteråd.

  • Carina den 22 juni, 2020 kl 15:57

   Det är ett fint namn 🙂 Vi har SKUD, Svenskt Kultur…. …databas. Där skrivs växter som finns i olika listor och sortiment och en hel del får svenska namn. Nomocharissläktet är förhållandevis vanligt bland Trädgårdsamatörer så jag gissar att det är därför den fått ett svenskt namn.

   Ha det gott! Carina

 7. maggans blogg den 22 juni, 2020 kl 17:23

  Vilken otroligt söt Lilja så charmig med sina prickar.Det är så kul när man helt plötsligt lyckas med sina sådder då blir man inspirerad att testa på nytt det är min erfarenhet..Ha det gott/Margareta

  • Carina den 28 juni, 2020 kl 14:12

   Tack Maggan!

   Visst är det så att lyckade resultat gör att man blir mer taggad och försöker igen.

   Ha det gott! Carina

 8. Marit den 24 juni, 2020 kl 15:14

  Så vakker den er, og flott navn på den! Den tror jeg ikke overlever her, for jeg har lest om folk som har prøvd den. Så jeg får nyte den hos deg!

  Klem, Marit

  • Carina den 28 juni, 2020 kl 14:15

   Tack Marit!

   Jag vet inte riktigt varför de har klarat sig den här gången, jag har sått flera arter, men inte tidigare. Ingen direkt ändring jag gjort. Jag gissar att den är svåretablerad men kyla borde den klara och du har ju oftast snö som isolerar.

   Kram, Carina

 9. Anita den 26 juni, 2020 kl 12:37

  Men … vilken söt lilja som jag nästan missade. Det ser ut som om någon stänkt lite färg på den. Fjärilslilja, ska erkänna att jag inte hört talas om den. Skulle gärna kunna tänka mig att odla den men … hur är det med liljebaggar? Trivs dom på den? Jag har börjat satsa mer på dagliljor då liljebaggarna ratar dom. Jag gör inte annat än plockar liljebaggar från mina gamla liljor men ändå står mest skelett kvar. Men din bild gör mig liljesugen 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 28 juni, 2020 kl 14:18

   Tack Anita!

   Jag hade nog inte heller känt till den om det inte var för en bild i en bok av Karin Berglund om jag minns rätt 🙂

   Vet faktiskt inte om liljebaggar gillar den men det skulle jag tro. Jag har jagat här också och de är många… Läste någonstans att de ofta etablerar sig under liljorna där den ’växt upp’ och att man kan gräva försiktigt på våren – då kommer de upp och man kan ta hand om dem… Men jag ska blanda och testa lösningen som jag läst om. Tabasco + något + vattten och sen spraya. För jag vill ha kvar liljorna älskar doften på sensommaren.

   Kram, Carina

 10. Petri den 3 oktober, 2021 kl 10:39

  Hälsningar från Finland!

  Har försökt hitta svar till en fråga. Hur länge tar det från frön till blomma med Fjärilslilja? Och förstog jag rätt at du planterade plantor ut redan första sommaren? Bestälde frön men har faktiskt ingen aning vad man gör om/efter man har fått dom at gro 🙂

  • Carina den 3 oktober, 2021 kl 12:03

   Hej Petri!

   Jag tittade och det ser ut som om de jag satte ut var sådda 2014 resp 2016. Så jag skulle säga 5-6 år. Tror inte jag satte ut de direkt. Däremot satte jag ut hela klumpen, dvs jag hällde försiktigt ut klumpen ur såkrukan och försökte gräva ner den så orubbad som möjligt. Det sista tror jag är bra för att inte rubba rötterna mer än nödvändigt. Tyvärr så kom de inte tillbaka i våras så jag får börja om igen.

   När dem grott tror jag bästa förvaringen är en kallbänk med ett lock som skyddar mot allt för mycket väta höst – vinter. Gödsla dem i krukorna på våren medan bladen är gröna – då växer lökarna till snabbare och sen kanske sätta ut dem år 4.

   Ha det gott! CArina

   • Petri den 11 oktober, 2021 kl 07:05

    Hej och tack jättemycket för svaren! Fick tag på fröer hade nästan ingen aning om hur man ska göra. Ledsen At höra att dina plantor kom inte up i våras😢
    Skulle gärna fråga et par saker till.
    Övervintrade du plantorna inomhus, innan du planterade dom ute, eller utomhus i kruka? Och hur är det med vintrarna där. Är det rejält med snö. Här brukar vi ha rejält med snö och undrar om det hjälper med övervintrade.
    Tack så mycket igen!
    Mvh Petri

 11. […] jag behövde en ny och stor plats för ett flertal rhododendron så gjorde jag rätt från början. Och där satte jag också ett […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.