Ormbunkar - Athyrium vidalii - pagodbräken

en-av-varje som en sann trädgårdamatör

en-av-varje, Anne frågade i en kommentar – köper du verkligen bara en av varje? Jo det är precis så jag gör. Och det är precis vad alla andra trädgårdsamatörer i de allra flesta fall också gör. För vad gör vi sen – vi går hem och förökar. Och det är ju det som får det att klia i många trädgårdsamatörers fingrar – frön, delningar och sticklingar… ..och sen möter vi varann på växtmarknader.

Så på sätt och vis är alla vi med en-av-varje plantskolans mardröm men jag tror mig veta att vi är också bra på att berätta om bra och välskötta plantskolor och vi berömmer och berättar om bra sortiment.. Så nånstans tänker jag att det går på ett ut.

Några en-av-varje som blivit fler

Du kanske tänker att – men så trist det måste se ut nu? Jo det ser nyplanterat ut och det är bar jord emellan växterna men det hade det varit även med större exemplar. En växt ser helt enkelt nyplanterad ut sin första säsong vad jag sen gör. Det är först år 2 och därefter som de börjar visa sitt rätta jag.

På marknaden som trädgårdsamatörerna hade i Uddevalla i lördags köpte min kompis och hjälpreda en Hosta och jag kollade så klart etiketten – ’Earth Angel’. En super hosta men så väldans olik som tonåring i kruka mot min fulletablerade. I bilden min planta som väl är 5 år eller så och nu skulle jag haft ett bild av den nyss köpta men bladen är mycket mindre, mindre nervade och mycket smalare, utan den vågade kanten… Men sist jag flyttade den så orkade jag ’bara’ dela den i två.

en-av-varje - Hosta 'Earth Angel'
Hosta ’Earth Angel’ – en underbar och rejält stor hosta med stora blad

Träden och buskar här går jag mot strömmen

I år har jag inte satt särskilt många sticklingar – jag fokuserar annat. Men buxbom vill jag ha fler småplantor av och tänk de var sticklingsplantor för länge sen och så små att jag köpte två – i fall att… Jag har lite svårt att bara slänga när jag klipper och det blir nästan perfekta sticklingar av klippet. Av fröplantor som sumpcypress, ginkgo och en del lönnar har jag fler och det är väldigt kul att plantera träden i grupper. Väldigt avigt mot vad många trädgårdsdesigners tycker man ska. En-av-varje av perenner och många av varje av träden… Jag har satt ut småträd i grupper på flera ställen och ser fram emot att följa dem.

Nyköpta astilben räckte att jag drog lite i så delade den sig snällt i 5. Och den blommar fint ändå – anlagen fanns ju redan där.

en-av-varje - Astilbe simplicifolia-grp 'Aphrodite'
Den nyaste astilben – Astilbe simplicifolia-grp ’Aphrodite’ – delad i 5 och lite trött i värmen men blommar ändå och den är betydligt färgstarkare än de andra jag har. De vill jag gärna ha i grupper eftersom bladverket är så vackert

Och ungefär lika liten och tanig såg den här, bitarna av den, ut förra våren när jag tagit fram kniven. Det är ’Inshriach Pink’ och se på den nu en säsong senare den har fullständigt täckt en inte jättestor yta men ändå – jag kommer ha många plantor till våren.

Astilbe Simplicifolia-grp 'Inshriach Pink'
En delad Astilbe Simplicifolia-grp ’Inshriach Pink’ en säsong efter delningen.

Ingen motsats med en-av-varje

Jag har tyckt länge att växter gör sig bäst i grupper även om jag inte köpt dem så. Men när jag började flytta växter 2011 så tänkte jag redan då att jag skulle skapa grupper av växterna så jag delade dem när jag flyttade dem och tyckte det var väldigt fint när de kom tillbaka nästa vår. Mest var det gräs. Men snabbt insåg jag att platsen, åkern, inte skulle räcka till om jag delade allt i 5 – 15 plantor. Men nu när ormbunkarna blivit så fina i grupper efter jag delade dem förra våren när jag flyttade dem så har jag ett angenämt problem.. Ska jag behålla alla delningar, dela några igen eller bara kruka upp och sälja några…Vissa av ormbunkarna har visat helt nya och väldigt vackra sidor i år.

Athyrium vidalii - pagodbräken
En-av-varje – den här blev 3 när jag flyttade den och de 3 delarna står på rad. Och i år är de superfina – Athyrium vidalii – pagodbräken

Delar och det är inte så svårt

Ormbunkar har jag mest betraktat som solitärväxter och flera hade hunnit växa sig rejäla på åkern när jag flyttade dem förra våren. Och när jag tittade på de uppgrävda ormbunkarna såg jag enorma rotsystem som skulle kräva jättestora hål och även om jag orkar gräva dem var jag inte säker på att kunna få ner dem så djupt. Därför började jag dela.

Jag använder en rejäl sågtandad kniv, brödkniv, och en vanlig morakniv. Och dessutom lirkar jag med en planteringsgrep för att få isär delningarna. De flesta ormbunkar växer med bladen i rosetter och delar sig genom att bilda nya sidorosetter. Och det är mellan rosetterna jag sätter kniven och skär rakt ner för att sen lirka. Det följer alltid med rötter på delningarna om jag tar det försiktigt. Och vips har jag flera av samma men framför allt rotklumpar som är betydligt mindre och som är enkla att plantera. Tror att varenda delning klarat vintern och kommit tillbaka i år.

Athyriujm otophorum v. okanum - japansk öronbräken
Ännu en superfin och i handeln hyfsat vanlig ormbunke – Athyriujm otophorum v. okanum – japansk öronbräken

Jag brukar ta upp växtklumpen oavsett sort, skaka eller skölja av en del jord och sen vrider och vänder jag på den, tittar även under klumpen innan jag sätter en stadig kniv rätt ner en bit in och sen bara för den rakt ner och ut mot kanten. Passar på där klumpen är lite glesare eller där jag ser en naturlig delning. En del växter ramlar isär av sig själva. Hostor, Lungörter, Pulmonaria, och kaukasisk förgätmigej, Brunnera, är ofta såna.

en-av-varje - Asplenium scolopendrium 'Angustatum'
Asplenium scolopendrium ’Angustatum’ – en variant av hjorttunga med smalare blad och med kraftigt rynkade kanter

Grupper är ofta fina bakgrunder till solitärer

Grupper, fina marktäckare med en solitär som sticker upp med en annan bladform – det är så vackert. Astilbe ur Simplicifoliga-grp har så vackra blad och passar så bra under tex lönnar. För visst vill jag ha nån vacker solitär som bryter av och sticker upp ur marktäckarna.

Snart är jag halvvägs in i semestern och äntligen har det börjat regna lite. Växterna stånkade och pustade i värmen, flera slokade betänkligt. Nu hoppas jag de repar sig och startar om. Och hos Trädgårdsfägring finns det fler trädgårdsinlägg att följa.

Ha en skön avslutning på juli! Jag önskar mer regn 🙂

21 Kommentarer

 1. Marit den 31 juli, 2021 kl 18:43

  Ja, det lønner seg både økonomisk og ellers også å dele planter. Når de begynner å vokse igjen etter delingen så blir det er det plutselig en hel gruppe av de.
  Den bregnen Asplenium scolopendrium ’Augustatum’ er virkelig fin med sine ekstra rynkete blader.
  Ha en fin august du også.

  Klem, Marit

  • Carina den 2 augusti, 2021 kl 09:54

   Ja de är väldigt fina fast jag tycker om alla variationerna av hjorttunga det ger mig djungelkänsla när de växer i bra lägen och blir frodiga.

   Kram, Carina

 2. Elna Slot den 31 juli, 2021 kl 21:36

  Jeg tror, havecentrene tjener gode penge på os haveejere, selvom vi kun køber en af hver slags, for vi kommer jo igen gang på gang. Man kan hurtigt få mange planter, når man deler. Men det er også sådan, jeg gerne vil have det med store grupper af en slags planter. Og jeg vil give dig ret i, at en solitærplante ser smuk ud i sådan en gruppe.
  Smukke bregner!

  Hilsen Elna

  • Carina den 2 augusti, 2021 kl 09:56

   Tack Elna!

   Måste säga att jag har visserligen alltid gillat ormbunkar, skogskänslan de ger, men i år är de helt magnifika. Tror att de liksom hostorna mådde väldigt bra av det myckna regnandet i våras.

   Det tror jag också 🙂 Och det är nog vi som gör att de kan hålla ett utbud med ibland lite växter som inte har så stor åtgång.

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 31 juli, 2021 kl 23:29

  Hej Carina!
  Det beror lite på vad det är för växter, om jag köper en eller flera. Det är inte särskilt billigt att köpa en massa växter om man har ett stort område att fylla. Då är det bra att kunna dela plantor eller så egna. Hosta har jag köpt lite olika sorter som jag planterat ihop, då blir det lite variation i bladverket. Också bra för att se vilka som trivs. Köpte en vacker bräken till min nya rabatt, men den trivdes inte särskilt bra. Det var tur att jag inte köpte flera.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 2 augusti, 2021 kl 09:58

   Hej Marika!

   Ormbunkar är lite oberäkneliga och den kan mycket väl visa sig nästa sommar istället 🙂 Större grupper har jag alltid använt egna plantor till för precis som du säger – det blir väldigt dyrt annars. Och jag har inte så himla bråttom och dessutom har jag en plätt där jag kan odla dem under tiden om det behövs.

   Kram, Carina

 4. Ätliga trädgården den 1 augusti, 2021 kl 08:33

  En annan sak att betänka är härdigheten för oss som har lite högre odlingszon än du. Har en lyckats få en planta att överleva är den hyggligt härdig och därför lämplig att dela. I två omgångar försökte jag etablera hasselört genom att köpa tio plantor (dyrt) men de tvärdog. Sen hittade jag en planta lokalt odlad som nu växer som ogräs och är delad hur många gånger som helst.
  Och när det gäller andra växter håller jag också med om att det är väldigt roligt att ta sticklingar och frö, ibland bara för att se om det funkar.
  Allt gott och kram
  /Anette

  • Carina den 2 augusti, 2021 kl 10:01

   Haha – exakt, det tänkte jag inte ens på! Det är ganska ofta jag köper en för att testa om den vill sig överhuvudtaget och resultatet är blandat. De jag satte nu har jag andra namnsorter av sen tidigare så då delar jag direkt. Känsligare eller okända växter väntar jag med ett tag. Och tack för påminnelsen – jag måste ge mig ut på åkern och rädda min hasselört från sork och ogräs.

   Kram, Carina

 5. Marie den 1 augusti, 2021 kl 12:44

  En af hver med efterfølgende deling er en udbredt taktik, som jeg også benytter mig af. Efterhånden som vores planter har fået en anselig størrelse, dur den dog ikke 100% mere, for størrelsesforholdene bliver for groteske. Konsekvensen er køb af færre arter og et større antal af dem, der bliver købt.

  • Carina den 2 augusti, 2021 kl 10:03

   Det förstår jag och det kan säkert bli så här också. Och i ärlighetens namn köpte jag 3, rea, av en ormbunke när jag hittade den i en plantskola. Liksom jag köpt flera av en annan ormbunke jag älskar – blodbräken, Dryopteris erythrosora. Där hade jag inte lust att vänta och hittade även dem på en höstrea.

   Ha det gott! Carina

 6. Ulrika den 2 augusti, 2021 kl 18:17

  Jag beter mig precis likadant och brukar säga att jag måste vara handelsträdgårdarnas värsta kund, men å andra sidan en ganska frekvent kund… Ibland går man på en nit, t ex om växten har pålrot och inte gärna delar sig så lätt, men i de allra flesta fallen funkar det och efter något år är den glest planterade ytan täckt.
  Är ju lite av en sport att föröka själv och lyckas få en fin trädgård utan att ruinera sig. Har man dessutom en stor trädgård så är det nästan ett måste.
  Fina bilder, din trädgård ser ut att ha klarat torkan/värmen bra. Här har också kommit regn och jag försöker klippa bort det som ser mest tråkigt ut och räknar sen med att växterna ska svara med lite ny grönska.

  Ha en fin vecka. Kram Ulrika

  • Carina den 3 augusti, 2021 kl 19:38

   Ja och ibland testar jag med en när jag inte vet hur härdigheten är 🙂 Bilderna är från ett mellanparti i en lund och där har jag skapat våtbäddar med plast i botten. Det var massa björnbärsris och trädrötter jag inte hade tid att kämpa mot. Men högst upp i partiet slokade ett antal rododendron betänkligt och en lönn torkade in, en magnolia är nog död. Tyvärr har det inte kommit särskilt mycket regn här men jag är väldigt glad för det lilla.

   Tack! Kram, Carina

 7. Villroses hage den 2 augusti, 2021 kl 22:18

  He-h e 🙂 Sånn er jeg. En av hver. Til og med tomater skal jeg ha bare en av hver (av 30 sorter).
  Jada, vet godt at det blir finest med større grupper av like. Hjelper ikke. Heldigvis er mange stauder flinke til å så seg, så det blir en viss repetisjon rundt i hagen. Men når jeg deler, går det ofte til å gi bort eller bytte. Stiklinger av roser setter jeg mest fordi jeg er livredd for å miste favorittene. Og fordi det er gøy.
  Har ikke tenkt på at man kan dele bregner. De med sorte stilker er så flotte. Utrolig fin, Hosta ’Earth Angel’ !

  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 3 augusti, 2021 kl 19:41

   Nästan samma med tomaterna här men så är jag lite rädd att nån inte ska ta sig och sår 3 och plötsligt har alla 3 fröna grott.. 🙂 Visst är det en härlig känsla när man sätter en stickling och den tar sig. Jag har satt några stycken i år så får vi se men har aldrig prövat rosor.

   Tack detsamma! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 3 augusti, 2021 kl 12:01

  Jeg har slet ikke så megen plads, at der er plads til at dele. Jo, hvis jeg ville, så kunne jeg nok, men jeg har ikke tålmodigheden, som du har, til at vente et år eller to eller tre før det ser fyldt og frodigt ud. Til gengæld døjer jeg med, at det evigt er for tæt 😉

  • Carina den 3 augusti, 2021 kl 19:42

   Hur vi sen gör så sitter rumpan där bak 🙂 Men hur gör du med föryngring av perennerna? Det är då jag får absolut mest nya plantor och det är svårt att bara slänga…

   Ha det gott! Carina

   • Lisbeths Haveblog den 3 augusti, 2021 kl 22:00

    Åh ja, det er et problem med at forynge, for jeg kan heller ikke slänge bort planter. Det ender altid håbløst med, at jeg planter dem i potter, som jeg sætter i et hjørne af haven. Langsomt glemmer jeg at vande dem (og det er altså ikke med vilje, det sker bare) og til sidst går de ud, og så er det pludselig ok at slänge bort dem. Det hænder at jeg kan forære dem væk. Det er det bedste.

 9. Helena den 3 augusti, 2021 kl 13:19

  Jag delar oxå det är kul! Ofta astillbe även när jag köper kollar jag hur många jag kan få ut av plantan 😉
  KRAM från mig!

  • Carina den 3 augusti, 2021 kl 19:44

   Härligt! Astilbe är så tacksamma och i år har jag hämtat alla på åkern – fler än jag trodde. Och det är samma här, hur många kan jag få av den där lilla klumpen? Oftast fler än jag tror.

   KRam, Carina

 10. Anni den 31 augusti, 2021 kl 10:41

  🙂 🙂 🙂
  Ja, det är klart att man kan köpa en och dela 🙂 Jag delar också, men vid inköp är jag för otålig och känner att mina rabatter blir så splittrade om jag bara tar en enda. Att de sedan är splittrade ändå, det är en annan sak – det är banne mig bara ogräset som inte är splittrat här.

  • Carina den 2 september, 2021 kl 17:41

   Haha du gör ju rätt enligt alla böcker som finns i ämnet. Och kanske hade jag mer gjort som du om jag skulle slutplantera. Nu sätter jag delningarna i rabatter som fungerar som plantskola 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.