Försommar 2023 ett maraton i sol och torka

Försommar - Clematis 'Guernsey Cream'

Försommar 2023, den där tiden som brukar vara helt ljuvlig. Men i år hann jag knappt se den innan jag upplevde att växterna, särskilt de blommande storknade i värmen. Och snabbt därefter syntes att de behövde vatten och sen mer vatten. Det har regnat en gång på en evighet hos mig och då kom det…

Läs mer

Gul försommar är vacker och knappast ful

Gul - Rhododendron 'Bohlken's Laura'

Gul försommar – så känns det när jag går runt i en del där gul, gult och andra varma nyanser har varit grunden för växterna jag valt. Jag gillar att färgharmoniera områden – det funkar bra för mina sinnen att vila ögonen på. Jag har färgkrockar också men som utropstecken på väl valda ställen. Så…

Läs mer

Duggregn, kyla och sol – allt i ett

Mulet - Helleborus x hybridus 'Double Pastel Peaches'

Duggregn, kyla och sol – variationen har varit stor den gångna veckan. Snöglopp har också ingått och det allt medan både bergvärme och vedpanna lagt av. När kom en olycka ensam? Nu är det strax april. Men i år känns det som att mars tagit på sig rollen som april brukar ha. Vädret har varit…

Läs mer

just-nu växlar det så vansinnigt snabbt

just-nu - Iris reticulata 'George'

just-nu vill jag leva… eller nä det vill jag jämt och jag är inte ens ett fan av Ledin. Men orden, textraden, kom ändå när jag läste veckans tema i Trädgårdsfägring – trädgården just nu. Men ok här har det gått från ett rekordtjockt snötäcke – kan inte minnas så mycket i närtid till i…

Läs mer

Luften säger att nu är det vår

Luften - Galanthus nivalis - snödroppe

Luften säger att nu är det… ..så har det varit sen jag var liten. Och det är det första andetaget med den där specifika doften som säger att nu är det vår. För mig är våren inte en månad utan en känsla. Det är något speciellt med ljuset och dessutom förändras doften hos luften jag…

Läs mer

Nytillskott – snödropparna som knoppas fint i januari

Nytillskotten - Galanthus nivalis - snödroppe

Nytillskott? Jo jag hade möjlighet att köpa snödroppslökar från en samlare och trädgårdsvän sommaren 2022. Lökar som fått vissna ner och gå i vila innan de grävdes upp. Och som jag sedan planterade direkt när de kom i början av augusti. Hanterade så – på rätt sätt är succén given för snödroppar. Och det bästa…

Läs mer

Kura skymning en skön syssla i december

Kura - adventskrans

Kura skymning – ett himla skönt uttryck och det är det jag gillar med den här tiden. Nu kurar jag även gryning om jag ska va ärlig. Jag tar alltid minst en timma med en mugg kaffe, en sån som normala människor dricker thé ur… Och så här års dessutom med tända ljus och allmänt…

Läs mer

november-2022 och nu är jorden bar

november-2022 månadsbild

november-2022 och färgtonerna ute går i brunt och grått. November har bestått av allmän risighet och trädgårdströtthet. Så döm om min förvåning när jag kom ut i gråheten en dag, kände värmen och skulle plantera en Skimmia. Det ena gav det andra och plötsligt var en hel del land rensade och toppade med ett lager…

Läs mer

bara-gört om ogräsrensning och gödselkörning

Q-R-S-T - Skimmia 'Rubinella' - norra lunden

bara-gört var tanken som bredde ut sig häromdan. Den fick helt fritt spelutrymme och plötsligt hade jag fyllt på gödsel och jord där det hade sjunkt. En sak jag noterat många gånger behövde göras men inte gjort. Och sen tänkte jag – arghh så mycket ogräs det växer i fliset på gångarna… ..bara-gört och vips…

Läs mer

Piggar upp i november – värmen därute

piggar - Paeonia suffruticosa - buskpion

Piggar upp i november det är en tanke… När spaden blir allt tyngre av blöt jord och handskarna är kletigare än kletigast då lockar tanken om att se slutet på snöret. Snöret som i att snart ska jag inte hitta några fler växter som behöver grävas ner. När solen sken i oktober tyckte jag det…

Läs mer

Färgerna glöder i gråheten – vacker kombination

Höstfärger - Sorbus scalaris - bronsrönn

Färgerna glöder verkligen i år och det har hållit i sig väldigt länge. Det började med vissa gula inslag för längesen men det är egentligen först nu som de där riktigt lysande orange och röda nyanserna blandat sig in i leken. Och vissa andra tycker att – jamen jag kan väl ändå blomma lite nu……

Läs mer

oktober-2022 farten har gått ner

oktober-2022 månadsbild

oktober-2022 och då när jag avslutade oktober så kan jag också avsluta trädgårdssäsongen med gott samvete. Pionerna är i jorden och flera träd och buskar är uppgrävda och flyttade. Skulle lusten senare falla på så är det bara att jag går ut och kör lite flis till exempel. Det har varit många ljuvliga och sköna…

Läs mer

Höstsol och plantering – snart klar

Höstsol - Paeonia itoh 'Scarlet Heaven - pion

Höstsol – det känns så mycket lättare att gå ut och gräva i solsken än i regn och rusk. Nu har jag gjort höstens rush och fått ner de uppgrävda och delade pionerna från åkern på sina nya växtplatser. De jag har flyttat nu kommer antagligen blomma sporadiskt nästa säsong eftersom jag delat dem ganska…

Läs mer

Höstsysslor – de domineras av projekten

Lilla dammen efter...

Höstsysslor – det är kanske sånt där som att samla ihop krukor, städa upp och snygga till men hösten är den tid när jag ofta gått igång med större projekt. Och som en konsekvens blir då inga traditionella höstsysslor gjorda – om det nu ens finns såna. För när projekten är klara är lusten till…

Läs mer

Höstkärlek och konsten att vara nöjd

Höstkärlek - Colchicum 'Lilac Wonder'

Höstkärlek eller oktoberkärlek – nu när det blåser och regnar finns det inget som slår tidlösorna. De peakar nu och färgen hos flera lyser som neon i hösten. Att några är vita gör inget de lyser också i höstrusket. Till snitt funkar höstkärlek Har testat att använda höstkrokus i buketter och det fungerar inte hur…

Läs mer

september-2022 och en höstig månadsbild

september-2022, månadsbild

september-2022 har swishat förbi utan blogginlägg eller bloggbesök. Jag har knappt ens varit på platsen för månadsbilden heller för den delen. Jag har fokuserat ett annat område där jag tänkt plantera ett antal pioner, och det är omöjligt att vara överallt. På eftermiddagen eller kvällen har jag sen tagit min dyna och kudde till solstolen…

Läs mer

juli-2022 månadsbild mitt i sommaren

juni-2022 i norra lunden

juli-2022 och vi har passerat mitten av sommaren och en värmebölja som tröttat ut växterna. Och nu syns det tydligt vad de nedtagna träden gjort. Planteringen har blivit mer solexponerad och ser ofantligt mycket tröttare ut. Jag får fundera på hur jag snabbt kan få upp något som ger skugga. Alternativt så får jag byta…

Läs mer

Värmebölja i juli – alla väntar på svalkan

Värmebölja - Astilbe simplicifolia 'Hennie Graafland'

Värmebölja och häromdan gick jag en sväng efter att ha varit borta ett par dar. Och växterna var sååå trötta. Flera hade slokande blad och det är inte vattenbrist i första hand. De gillar helt enkelt inte värmeböljor som den som varit. För sen blev det svalare och idag har det regnat. Men på vägen…

Läs mer

Vildflor i juni till midsommar

Vildflor - pionen kläs av ogräsgräs

Vildflor i juni ville jag alltid ha förr när vi klädde midsommarstången. Men påfallande ofta hade klöver, prästkragar och andra blommat över till midsommar. Nu klär vi inte någon stång längre men när jag gick en runda med kameran häromdagen så slogs jag återigen av hur ogräsen kan klä mina växter väldigt fint även när…

Läs mer

Regnen har gjort det grönt skönt och frodigt

Regnen - Polystichum munitum - svärdbräken

Regnen har gjort det grönt, skönt och frodigt. Men jag har ingen aning om hur mycket regn som faktiskt fallit eftersom jag fortfarande inte har någon regnmätare. Men det klafsar om stövlarna längs stora gången i norra lunden och längre ner i ett parti sjunker jag ner sisådär 15 cm. Det här tillsammans med värmen…

Läs mer

Växter och blomning – de nya är extra spännande

Växter - Rhododendron 'Eider'

Växter skriver jag alltid om och jag är alltid glad och tacksam när gamla och etablerade växter kommer tillbaka. Men så är det det där med växter som är nya i trädgården, hur utvecklas de och kommer de blomma? Rhododendronen i headern är ’Eider’ och den har blommat över redan men blommorna är ljuvligt vackra.…

Läs mer

Vita och vackra – blommande mirakel

Vita - Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii'

Vita och vackra blommande mirakel som är väldigt olika i allt utom det vita. Jag har slitit med den ena i flera år och sått frö i flera omgångar men alltid fått plantor med den lila originalfärgen i olika styrka. Just nu tycker jag lite synd om lunddockan när jag tittar ut på regnet och…

Läs mer

April-2022 – nu blommar det vackert

April-2022 - månadsbilden för april

April-2022 – nu börjar blomningen och det gröna tar över den bruna jorden och fyller ut i planteringen. Men det dröjer ändå ett tag innan det är så där frodigt grönt som jag vill ha det i lunden. Hålen kommer fyllas av hostor. Jag har fotat många av de individuella växterna också men inte riktigt…

Läs mer

Mars-2022 och nu är det gräsbrandsrisk och torrt i backen

Månadsbild-2022 norra lunden

Mars-2022 och det är dags för ännu en månadsbild. De som blommar här nu är små och osynliga på håll men alldeles, alldeles ljuvliga på nära håll. Parallellt har solen gjort att trots nattfrost och frost i gräset på morgonen så är det gräsbrandsrisk på eftermiddagen. Jag hade ju faktiskt tänkt lunta på några ställen.…

Läs mer

Vårsolen fungerar som en raket för vårlökarna

Vårlökar i blom

Vårsolen fungerar som raketbränsle för alla vårlökar som legat i vänt alldeles i jordytan eller strax därunder. Den förste att ta vara på de tidiga solstrålarna är min guldadonis, Adonis amurensis. Den har blommat länge nu och det tackar jag de kalla nätterna för. En typisk stängel har en knopp i varje ända men eftersom…

Läs mer

Jordfabriken är startad efter rensning

Galanthus nivalis - snödroppar

Jordfabriken är startad – det är så det känns. Jag har inte kikat i säckarna jag startade i höstas ännu men det känns bra att låta ogräs oavsett vilket snabbdö med bokashiströ. Fermentera ogräs lär vara det nya varför inte? Jag testade ett par säckar i höstas men som sagt – de har jag inte…

Läs mer

Blommande trollhassel och första julrosen

Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise' - trollhassel

Blommande trollhassel är en fin trädgårdsfeature i februari och jag är fascinerad av att de blommar så tidigt även i år när vintern varit längre och hårdare. Men även ’Arnold Promise’ som jag planterade i somras blommar väldigt tätt och fint. Den och ’Aphrodite’ har varit och är väldigt fina. Går jag nära är det…

Läs mer

Snödroppar, solsken och ogräs i härlig kombo

Snödroppar - G. 'Bertram Anderson'

Snödroppar… Jag pausar min ogräsrensning och tar med kameran på en tur eftersom jag är nyfiken på hur de nya snödropparna ter sig. Jag har en bild på näthinnan av snödroppar som växer längs alla kanter på buskage runt om på tomten. Och med tanke på hur det dyker upp vanliga snödroppar överallt, även där…

Läs mer

Februari-2022 – skillnad i månadens bild?

Februari-2022 - månadsbild

Februari-2022 – det är en hårfin skillnad i månadsbilden från januari. Ingenting synligt när det kommer till växter men ljuset skiljer sig åt nu. Och om jag hade skapat ljudfiler skulle fågelsången vara den stora skillnaden. Du kan jämföra med januari här. Min vårmätare – de tidiga irisarna – där har en av dem stora…

Läs mer

..vårvintertecken har sin gång när februari drar igång

Vårvintertecken - Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'

..vårvintertecken – de är redan på väg även om jag tror att vi kommer ha vinter ett tag till. Men jag har funderat på en sak. Så här års ser jag ungefär samma status på mina vårtecken som vårtecken i Danmark men så om några veckor vet jag att vissa växter i Danmark kommer ha…

Läs mer

Januaridag med ogräs- och gödselrejs vem vinner?

Iris Reticulata-grp 'George'

Januaridag – varför inte ta vara på solskenet? Särskilt som väderprognosen innehöll ett stort grått moln som kom på skam. Ogräsrens och gödsling – tänk om jag hinner få det gjort före våririsarna börjar blomma… Men då är det en kapplöpning för nu reser irisarna sig ett par centimeter i veckan över jordytan. Så en…

Läs mer

Januari-2022 ny vy för min månadsbild

Januari-2022 - månadsbild

Januari-2022 och en ny vy för min månadsbild. Jag har haft uppehåll ett par år men nu är det dags igen. Funderade en del på vilken vy jag vill välja för månadsbilden men egentligen var det givet. Jag älskar den här planteringen och där har jag också tryckt ner många favoriter. Och faktum är att…

Läs mer

Januaribilden från 2021 jag samlade gröna intryck

Vinter och solsken tidigare i veckan

Januaribilden – en tanke om att välja den bästa januaribilden från 2021. Men en bild i singularis är inte så lätt. Men en bild jag minns och känner känslan i är den i headern. Det är en bild som samlar ihop vinter och solsken i ett. Fast jag gav mig sannolikt ut för att fånga…

Läs mer

Året tar slut och mitt sen blev ett zen

Epimedium 'Never the Red Rooster' - sockblomma

Året tar slut och ett annat tar vid och fastän jag inte är ett dugg sugen på trädgård ännu så anar jag början på nästa säsong. Jag fick och sådde en himla många sorters Cyclamenfrön i november. Och väl sådda skulle de stå inne och få dra lite fukt ett par dygn men mitt sen…

Läs mer

Vinterträdgård så här halvvägs till jul

Vinterträdgård

Vinterträdgård – min första tanke går till det svala utrymmet inomhus kompletterat med bra belysning för växterna som är vackra inne då. Det var en dröm när jag var ung – en riktig vinterträdgård. En speciell miljö som kräver rätt förutsättningar. Här och nu blir det istället en trädgård i vinterskrud men där alla växter…

Läs mer

Snövitt och trädgårdspaus lugn decemberstart

snövitt i sköna hörnan

Snövitt har det varit hos mig den senaste veckan. Och på toppen av det några soliga dagar. Den första snön föll natten till första advent och sen blev det ytterligare 20 cm i början av veckan. Min värld är helt vit men när jag körde norrut blev snötäcket tunnare och tunnare och på gränsen mellan…

Läs mer

Rhododendronknopparna ställde till det för mig

Rhododendronknopparna - Rhododendron 'Blueshine Girl'

Rhododendronknopparna – det är ju en ynnest att gå runt och se hur fina knoppar många buskar har. Men när jag greppade sekatören för att klippa material till sticklingar insåg jag hur mycket knoppar det faktiskt är. Med drygt 400 sorter så tänkte jag att jag skulle välja och vraka – välja de mest spännande…

Läs mer

Eftersläntrarna som avslutar säsongen i november

Eftersläntrarna - Symphyotrichum novae-angliae 'Rudelsburg', luktaster

Eftersläntrarna eller vem har dött av lite frost – ja det kan man undra. I slutet av förra veckan tog jag en sväng med kameran. Jag började da’n med att gå runt och klippa rododendrongrenar som skulle med till en kurs i sticklingsförökning. Det är en kurs som vi brukar ha i Rhododendronsällskapet och årets…

Läs mer

Mellow yellow i en mjuk matta löv

Hosta - höstfärg

Mellow yellow – så kändes rabatterna när jag kom ut i måndags. Hösten börjar göra sitt intåg på allvar. Jag kände mig frusen och inte ett dugg sugen på att rensa vidare. Istället hämtade jag kameran och gick ett långsamt varv. Nu var intrycket helt förändrat. Första frostnätterna har varit här och i och med…

Läs mer

Höstbräcka är en sirlig och vacker perenn

Höstbräcka - Saxifraga cortusifolia 'Tessi'

Sötnosar ger veckans bryderi Höstbräcka – jag åkte till braiga plantskolan som startade sin perennrea förra veckan. Och det var för att jag ville komplettera med några perenner till som trivs i mitt torra, soliga läge. Nu kan jag nog snart täcka med ett lager gånggrus för att hålla tillbaka ogräs och göra det mer…

Läs mer

Oktoberstart med plantering och vackra färger

Oktoberstart - Miscanthus sinensis 'Purpurascens' - kopparmiskantus

Oktoberstart – ja nu är hösten här på allvar och egentligen är varenda dag med uppehåll en bra trädgårdsdag. De senaste dagarna och veckan har det kommit massor av regn – en hel skottkärra full. Men mellan varven, faktiskt varje eftermiddag, har det varit helt ljuvligt och jag har återigen kommit in vid 6-tiden på…

Läs mer

September och en vacker sensommarplantering

September - Gramina et Flores

September – är det en sensommar eller kanske till och med tidig höstmånad? Alldeles oavsett så rycker oktober allt närmre. Och promenaden med rhododendronsällskapet skulle ju fokusera på just träd och buskar men jag fångade lite annat. Vi brukar planlägga ett par, minst, promenader i Göteborgs botaniska trädgård varje år. Och vi har olika medlemmar…

Läs mer

Planteringsvecka och nu börjar pereenrean

Hylotelephium 'Class Act'

Planteringsvecka – till och med stora planteringsveckan annonserar många plantskolor om nu. Och i söndags, 5:e, tog jag vägen om en för mig ny plantskola på vägen hem från en god vän uppe i Bohuslän. De första jag mötte var ett par trädgårdsamatörer som stog och gjorde reklam för föreningen. Det var representanter för Bohuslän-Dal,…

Läs mer

Knoppsättning som lovar en vacker vår

Pieris japonica 'Debutante'

Knoppsättning – japp jag ser redan efter knoppar som ska ge mig fin blomning nästa vår. Jag fick en spark i baken av en liten buskrosling som jag passerar flera gånger nästan varje trädgårdsdag. Det är Pieris japonica ’Debutante’ som satt mängder av nya knoppsamlingar mer och bättre än någon gjort tidigare. Uppriktigt så har…

Läs mer

Skimmer i rabatten nu blommar perovskian

Skimmer - Perovskia 'Blue Spire'

Skimmer – ja en högst lysande kombination av skimrande silver och lavendel står perovskiorna för nu. Lavendelskimmer är det som i mina ögon bäst beskriver mina perovskior. Och som en vacker fond till olika montbretia, Crocosmia, är den också fin. Eller varför inte när sneda kvällstrålar av solen lyser igenom perovskians välförgrenade blomstänglar. Jag har…

Läs mer

Japanska iris på stereoider – regnet i maj var gott

Japanska iris - Iris pseudata 'Ling'

Japanska iris – Iris ensata – är lite trixiga, lite krävande. De vill ha mycket god tillgång till vatten och näring men kan inte stå i vatten – särskilt inte vintertid. Jag har läst att de behöver 1-2″ vatten per vecka och det innebär 25 till 50 mm, en ansenlig mängd. Det måste vara det…

Läs mer

Schersmin och smultron en oslagbar kombination

Philadelphus Lemoinei-grp 'Mont Blanc' - smultronschersmin

Schersmin – det är juli och försommargrönskans variation har mognat till en enhetligare grön grönska. Och nu är det sommar på riktigt för smultronen mognar och smultronschersminen doftar. Och de står alldeles jämte varann. De där två smultron och schersmin går alltid hand i hand. Men lite tidigare i juni så blommade en annan schersmin…

Läs mer

Plantskolan jag hört om men aldrig besökt

Tiarella 'Spring Symphony' - spetsmössa

Plantskolan i skogen, plantskolan med ett annorlunda sortiment och sist men inte minst plantskolan med trädgård att vandra i och växter som grävs upp vid köp. Hur annorlunda och lockande låter inte det? Och trots det har jag under alla växtsamlar år aldrig besökt den. Det var en tänkt fotoutflykt i närheten som gjorde att…

Läs mer

Midsommargrönska och nu är det frodigt

Luktpioner - Paeonia lactiflora 'Zhemchuznaya Rossup'

Midsommargrönska och midsommar – japp i år igen… Igår tog vi hämtmat och umgicks en stund över 3 generationer och då kom fenomenet den fasta midsommaraftonen upp. Min mamma sa att man flyttade den från den 24:e juni till första fredagen efter någonting. Flytten ja den skulle gjorts för 30 år sen… ..omöjligt sa jag.…

Läs mer