ÅRET I TRÄDGÅRDEN
Vildflor i juni till midsommar
Vildflor i juni ville jag alltid ha förr när vi klädde midsommarstången. Men påfallande ofta hade klöver, prästkragar och andra blommat över till midsommar. Nu klär vi inte någon stång längre men när jag gick en runda med kameran häromdagen så slogs jag återigen av hur ogräsen kan klä mina växter väldigt fint även när…
Läs merRegnen har gjort det grönt skönt och frodigt
Regnen har gjort det grönt, skönt och frodigt. Men jag har ingen aning om hur mycket regn som faktiskt fallit eftersom jag fortfarande inte har någon regnmätare. Men det klafsar om stövlarna längs stora gången i norra lunden och längre ner i ett parti sjunker jag ner sisådär 15 cm. Det här tillsammans med värmen…
Läs merVäxter och blomning – de nya är extra spännande
Växter skriver jag alltid om och jag är alltid glad och tacksam när gamla och etablerade växter kommer tillbaka. Men så är det det där med växter som är nya i trädgården, hur utvecklas de och kommer de blomma? Rhododendronen i headern är ’Eider’ och den har blommat över redan men blommorna är ljuvligt vackra.…
Läs merVita och vackra – blommande mirakel
Vita och vackra blommande mirakel som är väldigt olika i allt utom det vita. Jag har slitit med den ena i flera år och sått frö i flera omgångar men alltid fått plantor med den lila originalfärgen i olika styrka. Just nu tycker jag lite synd om lunddockan när jag tittar ut på regnet och…
Läs merApril-2022 – nu blommar det vackert
April-2022 – nu börjar blomningen och det gröna tar över den bruna jorden och fyller ut i planteringen. Men det dröjer ändå ett tag innan det är så där frodigt grönt som jag vill ha det i lunden. Hålen kommer fyllas av hostor. Jag har fotat många av de individuella växterna också men inte riktigt…
Läs merMars-2022 och nu är det gräsbrandsrisk och torrt i backen
Mars-2022 och det är dags för ännu en månadsbild. De som blommar här nu är små och osynliga på håll men alldeles, alldeles ljuvliga på nära håll. Parallellt har solen gjort att trots nattfrost och frost i gräset på morgonen så är det gräsbrandsrisk på eftermiddagen. Jag hade ju faktiskt tänkt lunta på några ställen.…
Läs merVårsolen fungerar som en raket för vårlökarna
Vårsolen fungerar som raketbränsle för alla vårlökar som legat i vänt alldeles i jordytan eller strax därunder. Den förste att ta vara på de tidiga solstrålarna är min guldadonis, Adonis amurensis. Den har blommat länge nu och det tackar jag de kalla nätterna för. En typisk stängel har en knopp i varje ända men eftersom…
Läs merJordfabriken är startad efter rensning
Jordfabriken är startad – det är så det känns. Jag har inte kikat i säckarna jag startade i höstas ännu men det känns bra att låta ogräs oavsett vilket snabbdö med bokashiströ. Fermentera ogräs lär vara det nya varför inte? Jag testade ett par säckar i höstas men som sagt – de har jag inte…
Läs merBlommande trollhassel och första julrosen
Blommande trollhassel är en fin trädgårdsfeature i februari och jag är fascinerad av att de blommar så tidigt även i år när vintern varit längre och hårdare. Men även ’Arnold Promise’ som jag planterade i somras blommar väldigt tätt och fint. Den och ’Aphrodite’ har varit och är väldigt fina. Går jag nära är det…
Läs merSnödroppar, solsken och ogräs i härlig kombo
Snödroppar… Jag pausar min ogräsrensning och tar med kameran på en tur eftersom jag är nyfiken på hur de nya snödropparna ter sig. Jag har en bild på näthinnan av snödroppar som växer längs alla kanter på buskage runt om på tomten. Och med tanke på hur det dyker upp vanliga snödroppar överallt, även där…
Läs merFebruari-2022 – skillnad i månadens bild?
Februari-2022 – det är en hårfin skillnad i månadsbilden från januari. Ingenting synligt när det kommer till växter men ljuset skiljer sig åt nu. Och om jag hade skapat ljudfiler skulle fågelsången vara den stora skillnaden. Du kan jämföra med januari här. Min vårmätare – de tidiga irisarna – där har en av dem stora…
Läs mer..vårvintertecken har sin gång när februari drar igång
..vårvintertecken – de är redan på väg även om jag tror att vi kommer ha vinter ett tag till. Men jag har funderat på en sak. Så här års ser jag ungefär samma status på mina vårtecken som vårtecken i Danmark men så om några veckor vet jag att vissa växter i Danmark kommer ha…
Läs merJanuaridag med ogräs- och gödselrejs vem vinner?
Januaridag – varför inte ta vara på solskenet? Särskilt som väderprognosen innehöll ett stort grått moln som kom på skam. Ogräsrens och gödsling – tänk om jag hinner få det gjort före våririsarna börjar blomma… Men då är det en kapplöpning för nu reser irisarna sig ett par centimeter i veckan över jordytan. Så en…
Läs merJanuari-2022 ny vy för min månadsbild
Januari-2022 och en ny vy för min månadsbild. Jag har haft uppehåll ett par år men nu är det dags igen. Funderade en del på vilken vy jag vill välja för månadsbilden men egentligen var det givet. Jag älskar den här planteringen och där har jag också tryckt ner många favoriter. Och faktum är att…
Läs merJanuaribilden från 2021 jag samlade gröna intryck
Januaribilden – en tanke om att välja den bästa januaribilden från 2021. Men en bild i singularis är inte så lätt. Men en bild jag minns och känner känslan i är den i headern. Det är en bild som samlar ihop vinter och solsken i ett. Fast jag gav mig sannolikt ut för att fånga…
Läs merÅret tar slut och mitt sen blev ett zen
Året tar slut och ett annat tar vid och fastän jag inte är ett dugg sugen på trädgård ännu så anar jag början på nästa säsong. Jag fick och sådde en himla många sorters Cyclamenfrön i november. Och väl sådda skulle de stå inne och få dra lite fukt ett par dygn men mitt sen…
Läs merVinterträdgård så här halvvägs till jul
Vinterträdgård – min första tanke går till det svala utrymmet inomhus kompletterat med bra belysning för växterna som är vackra inne då. Det var en dröm när jag var ung – en riktig vinterträdgård. En speciell miljö som kräver rätt förutsättningar. Här och nu blir det istället en trädgård i vinterskrud men där alla växter…
Läs merSnövitt och trädgårdspaus lugn decemberstart
Snövitt har det varit hos mig den senaste veckan. Och på toppen av det några soliga dagar. Den första snön föll natten till första advent och sen blev det ytterligare 20 cm i början av veckan. Min värld är helt vit men när jag körde norrut blev snötäcket tunnare och tunnare och på gränsen mellan…
Läs merRhododendronknopparna ställde till det för mig
Rhododendronknopparna – det är ju en ynnest att gå runt och se hur fina knoppar många buskar har. Men när jag greppade sekatören för att klippa material till sticklingar insåg jag hur mycket knoppar det faktiskt är. Med drygt 400 sorter så tänkte jag att jag skulle välja och vraka – välja de mest spännande…
Läs merEftersläntrarna som avslutar säsongen i november
Eftersläntrarna eller vem har dött av lite frost – ja det kan man undra. I slutet av förra veckan tog jag en sväng med kameran. Jag började da’n med att gå runt och klippa rododendrongrenar som skulle med till en kurs i sticklingsförökning. Det är en kurs som vi brukar ha i Rhododendronsällskapet och årets…
Läs merMellow yellow i en mjuk matta löv
Mellow yellow – så kändes rabatterna när jag kom ut i måndags. Hösten börjar göra sitt intåg på allvar. Jag kände mig frusen och inte ett dugg sugen på att rensa vidare. Istället hämtade jag kameran och gick ett långsamt varv. Nu var intrycket helt förändrat. Första frostnätterna har varit här och i och med…
Läs merHöstbräcka är en sirlig och vacker perenn
Sötnosar ger veckans bryderi Höstbräcka – jag åkte till braiga plantskolan som startade sin perennrea förra veckan. Och det var för att jag ville komplettera med några perenner till som trivs i mitt torra, soliga läge. Nu kan jag nog snart täcka med ett lager gånggrus för att hålla tillbaka ogräs och göra det mer…
Läs merOktoberstart med plantering och vackra färger
Oktoberstart – ja nu är hösten här på allvar och egentligen är varenda dag med uppehåll en bra trädgårdsdag. De senaste dagarna och veckan har det kommit massor av regn – en hel skottkärra full. Men mellan varven, faktiskt varje eftermiddag, har det varit helt ljuvligt och jag har återigen kommit in vid 6-tiden på…
Läs merSeptember och en vacker sensommarplantering
September – är det en sensommar eller kanske till och med tidig höstmånad? Alldeles oavsett så rycker oktober allt närmre. Och promenaden med rhododendronsällskapet skulle ju fokusera på just träd och buskar men jag fångade lite annat. Vi brukar planlägga ett par, minst, promenader i Göteborgs botaniska trädgård varje år. Och vi har olika medlemmar…
Läs merPlanteringsvecka och nu börjar pereenrean
Planteringsvecka – till och med stora planteringsveckan annonserar många plantskolor om nu. Och i söndags, 5:e, tog jag vägen om en för mig ny plantskola på vägen hem från en god vän uppe i Bohuslän. De första jag mötte var ett par trädgårdsamatörer som stog och gjorde reklam för föreningen. Det var representanter för Bohuslän-Dal,…
Läs merKnoppsättning som lovar en vacker vår
Knoppsättning – japp jag ser redan efter knoppar som ska ge mig fin blomning nästa vår. Jag fick en spark i baken av en liten buskrosling som jag passerar flera gånger nästan varje trädgårdsdag. Det är Pieris japonica ’Debutante’ som satt mängder av nya knoppsamlingar mer och bättre än någon gjort tidigare. Uppriktigt så har…
Läs merSkimmer i rabatten nu blommar perovskian
Skimmer – ja en högst lysande kombination av skimrande silver och lavendel står perovskiorna för nu. Lavendelskimmer är det som i mina ögon bäst beskriver mina perovskior. Och som en vacker fond till olika montbretia, Crocosmia, är den också fin. Eller varför inte när sneda kvällstrålar av solen lyser igenom perovskians välförgrenade blomstänglar. Jag har…
Läs merJapanska iris på stereoider – regnet i maj var gott
Japanska iris – Iris ensata – är lite trixiga, lite krävande. De vill ha mycket god tillgång till vatten och näring men kan inte stå i vatten – särskilt inte vintertid. Jag har läst att de behöver 1-2″ vatten per vecka och det innebär 25 till 50 mm, en ansenlig mängd. Det måste vara det…
Läs merSchersmin och smultron en oslagbar kombination
Schersmin – det är juli och försommargrönskans variation har mognat till en enhetligare grön grönska. Och nu är det sommar på riktigt för smultronen mognar och smultronschersminen doftar. Och de står alldeles jämte varann. De där två smultron och schersmin går alltid hand i hand. Men lite tidigare i juni så blommade en annan schersmin…
Läs merPlantskolan jag hört om men aldrig besökt
Plantskolan i skogen, plantskolan med ett annorlunda sortiment och sist men inte minst plantskolan med trädgård att vandra i och växter som grävs upp vid köp. Hur annorlunda och lockande låter inte det? Och trots det har jag under alla växtsamlar år aldrig besökt den. Det var en tänkt fotoutflykt i närheten som gjorde att…
Läs merMidsommargrönska och nu är det frodigt
Midsommargrönska och midsommar – japp i år igen… Igår tog vi hämtmat och umgicks en stund över 3 generationer och då kom fenomenet den fasta midsommaraftonen upp. Min mamma sa att man flyttade den från den 24:e juni till första fredagen efter någonting. Flytten ja den skulle gjorts för 30 år sen… ..omöjligt sa jag.…
Läs merNaturen läker oss och växterna
Naturen har en läkekraft att räkna med både för oss och för växterna. Jag skrev om ett par rododendron som var tveksamt härdiga här och som såg ut att ha lämnat trädgården under vintern… Nåväl häromdagen blev jag glatt överraskad när jag gick en runda med kameran. De små har börjat bryta igen. Det är…
Läs merRött en glödande kavalkad i bultande rött
Rött är sött… ..ett gammalt inlägg och fortfarande ser jag rött som en stark färg som tar för sig – inget sött där inte. Körsbärskyssen är en plantering i norra lunden och i bortre ändan stupar berget rakt ner. Och därför ser det ut som växterna svävar i luften omgivna av gröna träd och hagar.…
Läs merSköna-gröna rullar och exploderande blomning
Sköna-gröna rullar ja lite som barndomens lakritsrullar är det som vecklar ut sig i lunden nu. Ormbunkarna är så vackra och det har blivit fint eller jag är så nöjd med att jag delade flera och planterade de i grupper förra våren. More-is-more… Fotar mycket av det sköna-gröna Jag fotar mer än vanligt och betydligt…
Läs merSenvår och nu blommar spännande buskar
Senvår – ni vet den där sista knorren på våren innan försommaren tar över. Kanske är det bristen på höga temperaturer som gör det men blomningen varar riktigt länge i år. Jag är som du nog vet glad för det mesta, eller egentligen allt som kommer tillbaks och blommar. Men så finns det några som…
Läs merTelamonius Plenus i det vilda och mer vårblomning
Telamonius Plenus – en mycket gammal narciss som omnämns redan 1620 och som alltså har svindlande 400 år på nacken. Förra helgen var jag så himla trött att jag tog min hängmatta och tog mig den korta sträckan till gläntan där det växer pingstliljor. Jag ville vila men också se om det fanns någon kvar…
Läs merVår-vår – härliga vår var är du nånstans?
Vår-vår.. Gör du som jag och delar in våren i olika vårar? Jag tänker vårvinter, vår-vår, senvår innan det sen till slut blir försommar. Vårvintern är tydlig och klar då spanar jag efter vintergäck och olika snödroppar. Försommaren är lika klar då blommar de senare lökväxterna. Men vår-vår och senvår är lite mer flytande. Nånstans…
Läs merGlad Påsk och härliga vårlökar
Glad Påsk – tänk det är redan Påsk igen. Skärtorsdagskvällen var solig och jag hade ingen som helst lust att gå in. Solen sjönk långsamt, fåglarna kvittrade och allt var bara härligt. Jag fantiserade om en veranda med gungande ’liggstol’ och såklart täcket. För kvällarna är inte supervarma. Så inleds en bra Påsk. Istället tog…
Läs merLäckerbitarna med vita nyanser just nu
Läckerbitarna – det är några som går utanför krokus och våriris. Jag älskar dem också men läckerbitarna är några i vitt som jag älskar. Viburnum tinus är väl tveksamt härdig sägs det fast jag har en bekant i rhododendronsällskapet som odlar sin ute sen ett par år. Nåväl den köpte jag i höstas för doftens…
Läs merPå-spaning efter en vår som försvann
På-spaning jo jag spanar nästan varje dag. Inte minst eftersom det är många växter som jag flyttade förra säsongen som jag idag inte har en bild av var jag planterat. Till exempel har jag funderat på var jag satta mina kaukasiska hundtänder, E. caucasicum, men på-spaning i veckan, egentligen skyfflade jag jord på gångar så…
Läs merVårlöksblomning i stora sjok är min målsättning
Vårlöksblomning i stora fält eller nåja – jag får nöja mig med sjok men ändå… De första vårlökarna är oftast ensamma i mina bilder men de är bara förlöpare till mängder av likadana. Och det är jättekul ända tills jag behöver gräva runt dem eller dela av något annat skäl. Den mörkt lila våririsen ’George’…
Läs merVideungar och annat jag vill se när våren kommer
Videungar – ulliga, gulliga och med en helt egen visa men just nu är det läge att lugnt sova vidare medan vintern rasar vidare och ut. När sen vintern ger med sig ja då är det dags att väcka pelargoner, så fröer och ta hand om frösådder, gräsmattan kanske behöver en make over inför sommaren.…
Läs merVintergröna ormbunkar vi borde odla mer
Vintergröna ormbunkar – jag har ju blivit ormbunkstokig, också är kanske bäst att tillägga. Mest för att de har något magiskt vackert över sig på våren och ett exotiskt uttryck på sommaren. Men det finns ett antal som är fina här och nu. Med nu menar jag efter höststormar och även efter frost, jag har…
Läs merVinter som vanligt igen – känns bra
Vinter – ja en riktig, äkta vinter med minusgrader och snö det är vad jag haft här hos mig några dagar. Kamelior och krukor med lökar har fått stå ute tills nu men nu är de inflyttade och satta under ljus. Men ljuset som blev av snön var härligt. Men det är tyvärr med betoning…
Läs merTrädgårdsvänner och jag väljer de bästa.. ..kanske
Trädgårdsvänner eller bästa vänner – första temat ut 2021 hos Trädgårdsfägring och vad ska jag göra av det? Jag som mycket starkt, egentligen ’hatar’, att välja. Alltid sist att bestämma mig från restaurangens meny, vart jag ska på semestern – jo listan kan göras lång. Att välja känns som att jag tar bort möjligheter. Men…
Läs merTrädgårdsmys i vintertid – jag gillar vintern
Trädgårdsmys vintertid eller så trädgårdsmyser jag när det är vinter – det är temat i trädgårdsfägring denna juldag. Och det är en lite konstig känsla att skriva juldag som om jag redan firat afton. Men eftersom jag börjar skriva lördagen den 19:e december så tittar jag in i framtiden. Jag tar en morronpaus innan jag…
Läs merNovembervackert jag tar gärna rundan
Novembervackert – just nu i mitten av november finns det överraskande mycket att se på när jag går rundan. Rundan kan ta olika lång tid men om jag öppnar sinnet för detaljer finns det lika mycket fint som när jag spanar vårtecken. Och fortfarande håller vissa på att ta på sig höstkostymen – en Parrotia…
Läs merLöktårtor och höstreafynd – båda lika älskade
Löktårtor är nå’t modernt – men lager på lager av lökar i kruka = en löktårta. Nu var mina inte tänkta som det – jag har bara köpt tulpaner och narcisser för att sätta i kruka. Men det blev tårtor med lager för jag var överoptimistisk kring hur många som kan samsas i en kruka…
Läs merDet-blir-fler av gamla älskade favoriter hos mig
Det-blir-fler ja faktiskt närmare bestämt 19.94 kg inklusive packmaterial. Och de det-blir-fler av är några älskade tulpansorter som skött sig väl genom åren. Så varför behöver jag då fler? Jo när jag flyttade raden med gamla pioner ett par meter åt sidan hade jag svårt att få fatt i tulpanerna som stod emellan just pionerna.…
Läs merFrukt-blommor lika älskade som blom-blommor
Frukt-blommor äsch jag tänker på de olika frukterna som kommer nu på hösten och som är minst lika värdefulla som blommor. Fast fördelen med frukt-blommor är att de har haft blom-blommor i våras. Jag tog en tur och fotade de olika prydnadsäpplena för ett par veckor sedan. Och förutom att de är vackra att se…
Läs mer