Mulet - Helleborus x hybridus 'Double Pastel Peaches'

Duggregn, kyla och sol – allt i ett

Duggregn, kyla och sol – variationen har varit stor den gångna veckan. Snöglopp har också ingått och det allt medan både bergvärme och vedpanna lagt av. När kom en olycka ensam? Nu är det strax april. Men i år känns det som att mars tagit på sig rollen som april brukar ha. Vädret har varit minst sagt omväxlande. Kalla nätter, soliga dagar som övergick i snöoväder med flera snöfall men sen desto mer regn. Storregn och duggregn allt i ett. Och vårlökarna har tackat för de låga temperaturerna och blommat länge, länge.

Duggregn - Colchicum hungaricum 'Velebit Star' - ungersk ljusblomma
Det fanns en liten blomma kvar när jag rensade och kantgrävde lökplanteringen i veckan – Colchicum hungaricum ’Velebit Star’ – ungersk ljusblomma

Men eftersom regnet i slutet av mars skulle övergå i minusgrader nattetid så har alla nykrukade sockblommor fått flytta in i verkstan tills vidare. Det var nya små blad på gång i flera krukor men också blomstänglar – kul! Fördelen med minusgraderna nattetid är att det blir soliga dagar. Och kanske kommer jag nu komma igång med lite kantgrävning och rensning i lökträdgården. Det är kanske pretentiöst att kalla det en lökträdgård men de facto är det där som jag samlat ihop många sorters lökar som vill ha det riktigt torrt och soligt sommartid.

Snödropparna i den undre backen i bilden vill jag inte ge för mycket väta så därför får även de flytta in i verkstan. De ruttnar lätt av för mycket fukt. Nu står de under ljus i verkstan och ser ut att må riktigt bra. Dit har också alla sådder av kål och lejongap flyttat. Det gäller att utnyttja alla utrymmen.

Duggregn, Sockblommor - Epimedium
Sockblommor – Epimedium – som jag krukat upp nu i mars. I den undre korgen några snödroppar som jag skaffat in-the-green. De kommer jag följa nästa vår. Jag ska utvärdera hur bra det gick men flytt och plantering medan de var i tillväxt.

Tacksamt duggregn

Summa summarum så har väl mycket av regnen inte varit just duggregn men vätan är ovärderlig. På flera håll hör jag att 20 cm ner i jorden är det kruttorrt. Jag har inte grävt och kollat här. Men det regn som kommer nu fyller på våra grundvattennivåer och det ÄR viktigt.

Hybridjulrosorna som jag sådde börjar blomma på allvar i år. Jag tror i och för sig att många av dem kommer vara mindre spännande men jag får kolla. I förlängningen kommer kanske några av de få flytta ut i ytterkanterna eller till och med slängas. Det är bättre och roligare att satsa på de som är fina. Den röda här under är en som nog får vara kvar.

Helleborus x hybridus 'Double Red'
Blommade 2022 och är rätt fin – Helleborus x hybridus ’Double Red’

Händelserik vecka

Japp värmen i huset är delvis löst och en ny bergvärmepump är installerad. Man blir ödmjuk inför faktumet att leva med kallvatten och ouppvärmt. Men vi har ändå ett rejält tak över huv’et och en stor byggfläkt och öppen spis har gjort jobbet. Jag ska ändå dra några lärdomar av det här.

Duggregn - sköna hörnan
Sköna hörnan i oktober 20212 – jag räknade antalet magnolior i det här området häromda’n och de är många som eventuellt ska flyttas. Stenen som låg där i högar har jag suttit och slängt ner i dammen och bäcken
Iris 'Sibtosa Queen'
Iris ’Sibtosa Queen’ passar fint en kall dag med ett tunt snölager

Dessutom är det nu klart att jag tar över mina föräldrars hus. Nu behöver jag på sikt ta ställning till om jag ska ha en stor trädgård om drygt 6.ooo m2 eller om jag ska sälja någon del. I så fall blir det den delen där jag hade tänkt bygga ett hus. Det är ett beslut som kommer mogna fram tänker jag. Först sved det i själen att lämna den delen med bäcken, dammen och de vackra bergen i dagen. Men succesivt så har bilden av vad jag kan göra häruppe istället vuxit fram. Och det är så det brukar vara – se möjligheterna inte förlusterna.

Jag länkar till Trädgårdsfägring och önskar oss en härlig start på april! Jag ska ge mig ut med årets första omgång snigelmedel!

April, april din dumma sill… ..men i morron kommer du med solsken!

19 Kommentarer

 1. Marit den 31 mars, 2023 kl 11:54

  Ja, været er omtrent alt på en gang her også bortsett fra at her har vi fått all nedbør som snø. Det er så herlig å se din helleborus i blomst! De er så vakre å se på at det er en fryd.
  Ja, du har hatt mange planer som har blitt endret mange ganger. Det er jo fint å ha muligheten til å tenke nøye igjennom ting før du bestemmer deg helt for hva du vil gjøre. Mulighetene er bedre å fokusere på enn begrensningene ja.

  Klem, Marit

  • Carina den 2 april, 2023 kl 09:20

   Mmm de är fina men jag insåg igår att jag måste skaffa binab igen för svartfläckssjukan har älskat den här blöta och kalla senvintern. Ändrade planer är en del av livet har livet lärt mig. Men mina de senaste åren har varit ganska stora. Det skönaste är att ändå kunna ge mig själv tid att fatta beslut. Det är annars det värsta jag vet – fatta beslut utan att ha tid att reflektera.

   Kram, Carina

 2. Marie den 1 april, 2023 kl 09:20

  Det er muligt, at min mangelfulde forståelse af svensk har fået mig til at misforstå noget; men er det sådan, at du skal forlade din nuværende have, hvor du har så mange spændende planer og planter, hvis eller når du overtager dine forældres hus? I så fald bliver det jo en kæmpeforandring.
  Hvis marts har været som april, kan vi håbe, at april bliver som maj -:)

  • Carina den 2 april, 2023 kl 09:22

   Du har fattat helt rätt! Men båda tomterna ligger jämte varandra. Och om jag bestämmer mig för att sälja den ena så kommer jag flytta växterna precis som jag gjorde när jag lämnade förra huset. Ett stort jobb men ändå lättare när jag kan förflytta saker i skottkärra eller med kran på plats. Från förra huset fick jag använda kärra och köra en mil med varje lass.

   Eller hur – jag gillar tanken på april som en maj månad! Ha det gott! Carina

 3. Marika den 1 april, 2023 kl 13:47

  Hej Carina!
  Vi hade ett fruktansvärt oväder i onsdags, med en massa problem i trafiken. Vi brukar hålla oss hemma då men nu var vi tvungna att åka till dottern och se till hennes ankor. Vi klarade oss men det var inte kul. Det är fortfarande lite kallt men solen skiner så jag hoppas att snön smälter undan. Låter spännande med att du tar över dina föräldrars hus, men tänker som Marie, betyder det att du förlorar din trädgård som du kämpat med, eller har du fortsatt tillgång till din trädgård?
  Lycka till med det nya.
  Kram Marika

  • Carina den 2 april, 2023 kl 09:26

   Det har snöat varje dag här också, blåst, regnat och varit kallt. Men vi har inte haft samma problem som ni. Eller snarare – jag har inte behövt ta mig nånstans.

   Tomterna ligger jämte varande, gräns i gräns. Så jag har tillgång till den. Och jag kommer avvakta lite med beslutet om jag ska flytta allt och sälja ’min’ tomt eller om jag ska ha kvar båda. Men som pensionär vore det gott att ha pengarna som tomten kan ge. Och det är säkert en långsam process att sälja den som dessutom bör vänta några år med tanke på konjunkturen just nu…

   Ha det gott! Kram, Carina

 4. Sydney den 1 april, 2023 kl 14:44

  Uha ja vi bliver meget taknemmelig over varme når vi ikke har det. Det var et grimt tidspunkt at miste varmen på. Og ja også her har vi fået lidt af hvert vejrmæssigt. Marts måned har været meget blandet. Vi håber at bedre vejr kommer i april. Jeg kan godt forstå, at du vil tage god tid til at tænke over alle de forskellige muligheder du har.

  • Carina den 2 april, 2023 kl 09:27

   Tiden är bästa hjälpen för att ta bra beslut – upplever jag. Har saknat den där första vårvärmen i år. Det känns lite ovanligt att inte ha haft en varm period. Men samtidigt så har det varit varmare än snitttemperaturerna – en paradox.

   Ha det gott! Carina

 5. Anita den 1 april, 2023 kl 18:00

  Ja marsvädret har inte varit nådigt. Här är trädgården täckt av snö, ca 1 dm. Iskalla nätter, iskalla vindar. Endast uterummet är behagligt att vara i och jag är så tacksam att jag har det.
  Jobbigt med bergvärme och vedpanna som la av samtidigt. Men skönt att det löst sig. Och att det löst sig med huset också. Förstår att det är mycket funderingar som far runt i huvudet men jag anar att du kommer att landa i rätt beslut.

  Kram Anita

  • Carina den 2 april, 2023 kl 09:30

   Haha – javisst är det typiskt. Men å andra sidan så kommer båda systemen att istället vara helt nya. Dessutom är det ju som att ha både hängsle och livrem. Men pappa har eldat kalla perioder – hela vintrarna och sen kört bergvärmen på somrarna. Först tänkte han slita ut pannan när jag skulle ta över men jag vill ha kvar möjligheten. Den gör huset mer oberoende.

   Saknar definitivt ett uterum eller växthus. Har bestämt mig för att sätta upp en stor odlingstunnel så länge. På sikt vill jag ha ett växthus eller uterum nära huset. Jag är ju lat 🙂

   Kram, Carina

 6. Villroses hage den 3 april, 2023 kl 09:38

  Så utrolig vakker, den første Helleborus-blomsten!
  Alltid er det for mye eller for lite av noe, og sannelig skjemmer du bort plantene. Men så blir det fint også, som på bildet av Iris ’Sibtosa Queen’. Å se muligheter og planlegge, det er livet, det! Ha det fint.
  /Irene

  • Carina den 3 april, 2023 kl 10:11

   Tack Irene!
   Ja tankarna innan är minst lika roliga som att genomföra och senare att njuta. Vågade inte låta de nyanlända och krukade växterna stå ute när det kunde bli -10 natttetid flera nätter på raken. Nu mår de bra i ett fåtal plusgrader och med en lampa över.

   Ha det gott! Carina

 7. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 4 april, 2023 kl 10:59

  Så underbara bilder som vanligt från din trädgård. I år är våren senare än vanligt men jag tror att kung Bore får dra sig tillbaka för nu ska vi få varmare väder.Vad spännande att ta över dina föräldrars hus men lite vemod över den trädgård som du har lagt ner så mycket arbete i men det stundar nya tider med flytten så det kommer säkert något bra ur det också.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 6 april, 2023 kl 14:48

   Tack Margareta! Roligt att du gillar dem. Så är det – det kommer alltid något bra ur allt som händer. Jag har en hel del idéer nu där det kändes helt tomt i höstas. Så det ändrar sig snabbt.

   Ha det gott! Carina

 8. Ulrika den 6 april, 2023 kl 07:10

  Ja mars har verkligen givit oss ett varierande väder. Känns som om jag (otåligt) räknar timmarna nu till att våren ska börja, igår snöade det igen men i påsk ska det visst vända….
  Låter inte kul att toppa med en trasig bergvärmepump, skönt att det löste sig till slut. Spännande att ta över huset efter dina föräldrar även om det kanske i slutändan innebär att du säljer tomten du har såna planer för och som du redan lagt ner så mycket jobb på. Men saker och ting brukar ju falla på plats med tiden och jag är säker på att du kommer på vad som känns rätt för dig.

  Kram Ulrika

  • Carina den 6 april, 2023 kl 14:51

   Eller hur… Men snart har huset en helt ny vedpanna med modern och EU godkänd rökgasrening och bergvärme. Det är överkurs på det men en väldigt bra lösning.

   Så är det – allt faller på plats och det brukar bli långsiktigt bra ändå 🙂 Jag får fler och fler idéer som jag kan förverkliga häruppe medan de andra tankarna mognar. Och det är gott så.

   Kram, Carina

 9. Ingeborg Hald den 10 april, 2023 kl 17:33

  Så koselig at du skal overta foreldrene dine sitt hus, høres jo ut som det er en eiendom med stort hagepotensiale. Nydelig Iris forresten, og farge på julerosen. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

 10. Anni den 13 april, 2023 kl 22:47

  Det händer mycket hos dig med värmepumpar och kommande flytt. Jag hänger inte riktigt med i svängarna men är du nöjd så hänger jag bara med. Allt låter spännande!
  Stor försenad födelsedagskram!

  • Carina den 17 april, 2023 kl 10:22

   Förstår det! Jag skulle bygga på en tanke avstyckad från pappas gård som ligger gräns i gräns med deras hus. Nu tar jag istället över deras hus… ..och i det huset gick både vedpanna och begvärme sönder i samband med att jag skulle ta över.

   Tack, väldigt mycket tack 🙂 Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.