juni-2022 i norra lunden

juli-2022 månadsbild mitt i sommaren

juli-2022 och vi har passerat mitten av sommaren och en värmebölja som tröttat ut växterna. Och nu syns det tydligt vad de nedtagna träden gjort. Planteringen har blivit mer solexponerad och ser ofantligt mycket tröttare ut. Jag får fundera på hur jag snabbt kan få upp något som ger skugga. Alternativt så får jag byta ut ett antal växter.

juni-2022 i norra lunden
juni-2022 i norra lunden – en ganska trött plantering med vissnade Fritillaria och överblommade hostor

Häromda’n gjorde jag slag i saken och lyfte en Hosta ’Forbidden Fruit’ som sportat. De nya delarna hade enormt kraftiga skott och är helgrå i bladen. Jag passade också på att gräva upp 3 japanska irisar som aldrig blommat här. Det börjar falla på plats vilka som ska flytta ut och vilka som ska vara kvar här. Men om ändringarna blir gjorda i höst beror på om jag får till en ny stor rabatt eller ej. Den är ca 50 meter lång och det behövs massor av jord. Så sannolikt händer det först hösten 2023. Men jag ska försöka få in några lass gödsel i höst.

sporter från Hosta

Om en hosta börjar skicka upp avvikande skott är det viktigt att lyfta och ta bort de avvikande skotten. Annars tar de lätt över och kan på sikt ta död på originalplantan. Det hade inte hänt hos mig eftersom jag hade delat den i flera delar från början men ändå… ..det ser skumt ut. Nu har jag kollat hos Fransen hosta vad ’Forbidden Fruit’ i sig var för kultivar. Det är en sport ur ’Orange Marmalade’ så min helgrå sport är något helt eget. Den kommer jag spara men var ska den stå?

Hosta 'Forbidden Fruit'
’Forbidden Fruit’

juli-2022 och jag ser ett förvaltningsbehov nästa år

Nu har anemonerna här börjat blomma och snart borde det låga japanska silveraxet börja blomma. Från att de flera dog direkt så har jag nu ett exemplar som breder ut sig snabbt. Vad har jag gjort annorlunda? Ingen aning… Men till våren ska jag lyfta ruggen och dela den. Jag ser också att jag behöver fylla på med substrat. Kanske, om jag hinner, blanda en del av gödselhögen med löv i höst. En blandning som växterna nog skulle gilla.

Cyclamen purpurascens, alpcyclamen, är först ut att blomma bland de som blommar under sensommar och höst. Och den blommar nu. Men jag tror den skulle tycka om ett lite fuktigare läge.

juli-2022 - Cyclamen purpurascens, alpcyclamen
Cyclamen purpurascens, alpcyclamen

Jag ser också att det nog blivit lite för många hostor med enfärgade gula blad här. Det känns inte särskilt spännande att titta på. En bergsadiantum, Adiantum venustum ’Tum Tum’ har tagit sig bra och jag kan skilja av några plantor eller flytta annat och ge den mer plats. Nu när jag skrev fick jag en bild. Låt den vara och få breda ut sig bland färre gulbladiga hostor. Vi får se… ’Tum Tum’ är en selektion som håller sig ca 10 cm över backen, det vill säga den är lägre än arten.

Adiantum venustum 'Tum Tum' - bergadiantum
Adiantum venustum ’Tum Tum’ – bergadiantum

Utsnittet för juli-2022 och alla andra månadsbilder i år är från norra lunden och en skiss över partiet finns på länken. Jag fotar från bergklacken. Du hittar de andra inläggen HÄR. Och som vanligt så länkar jag till Trädgårdsfägring.

Tänk nu inleds augusti med sina sammetskvällar!

14 Kommentarer

 1. Marit den 1 augusti, 2022 kl 10:40

  Ja, det er mye en skal tenke på når en feller trær. Det tar mange år å skape god skygge igjen. Du må nok bare bytte plantene ut der med noen som tåler myesol. Mye jobb, men sikkert verdt å gjøre det. Så fine fine cyclamen er! Jeg så i noen potter her at mine cyclamen som jeg har sådd har begynt å blomstre nå. Den adiantumen var nydelig!

  Klem, Marit

  • Carina den 2 augusti, 2022 kl 08:38

   Jag har sått några träd nedanför bergskanten som redan från början har en rejäl storlek så jag vet inte hur det… Börjar nog med att glesa bland växterna och bara ta dem som är uppenbart felplacerade.

   Adiantum är en himla vackert släkte tänker jag 🙂

   Kram, Carina

 2. Ingeborg Hald den 1 augusti, 2022 kl 11:39

  Ja, kan godt tenke meg at vekstforholdene ble helt annerledes når du fjernet trærne, spennende å se hva du får ut av det. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  • Carina den 2 augusti, 2022 kl 08:39

   Det blev annorlunda men nu riskerar jag inte att behöva fälla sjuka träd om några år. Det hade blivit både besvärligare och mycket dyrare på sikt. Jag har ett antal magnolior som blir rejält stora jag har satt och tänkt sätta nedanför berget.

   Tack detsamma! Carina

 3. Anita den 1 augusti, 2022 kl 11:44

  Oj, här fick jag lära mig något nytt. Sporter från hosta hade jag inte hört talas om. Men så bra ändå att du kunde reda ut vilken sort det var och att du kan spara även den nya.
  Ja man märker hur bra det är med skugga. De rabatter jag har som ligger väldigt mycket i skugga är hur frodiga som helst medan de som exponeras för sol är taniga.
  Och så måste jag säga att ’Tum Tum’ är väldigt vacker.

  Kram Anita

  • Carina den 2 augusti, 2022 kl 08:43

   Visst är det kul och varför välja just det ordet? Men det är det vedertagna… Det var ingen tvekan om moderplantan men när andra hostor har sportat så har det gått tillbaka till det som var moderplantan från början… ..svårt att förklara! Den här sporten blev något nytt och helt annorlunda.

   Skugga är oundgänglig för många växter och skön för mig också. Där är det skönt även ruskigt varma dagar. Visst är ’Tum Tum’ fin 🙂

   Kram, Carina

 4. Lisbeth den 1 augusti, 2022 kl 13:26

  Ja det ser lidt kedeligt ud, hvis det pludselig får for meget sol, men du har heldigvis allerede en plan, så må vi se, hvornår den bliver ført ud i livet.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 2 augusti, 2022 kl 08:44

   Haha… ja det kanske tar lite tid, vi får se 🙂

   Kram, Carina

 5. Marika den 1 augusti, 2022 kl 15:14

  Hej Carina!

  Skuggan är viktig för växter men också för att man skall kunna vara och trivas i sin trädgård. Jag kan inte vara i solen, så för mig är skuggan viktig. Vilken fin växt Tum Tum är, både till färg och form.
  Idag har vi fått lite regn och det var riktigt skönt. Men det är fortfarande varmt.
  Ha det gott /Kram Marika

 6. Carina den 2 augusti, 2022 kl 08:46

  Hej Marika!

  Det var nog varmt här igår också men rätt behagligt ändå. Det blåser ofta här det kanske det inte gör hos dig. Jag är så glad för att jag köpte mängder av ormbunkar från en odlare innan han la ner. Tum Tum kommer därifrån.

  Håller med om att skugga är viktigt. Den är skön för mig och växterna men den skapar också vackert spel i många planteringar.

  Kram, Carina

 7. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 3 augusti, 2022 kl 19:14

  Jag har märkt hur viktigt det är med skugga för växterna det är nästan så att de trivs allra bäst där det är vandrande skugga då får de både skugga och ljus i jämna stora doser.Här har vi fått mycket svalare väder nu hoppas jag att värmen återvänder igen i lagom dos förstås.Ha det gott/Margareta

 8. Elna Slot den 4 augusti, 2022 kl 22:14

  Planter, der har stået i skyggen af træer, har brug for lidt tilvænning, når de pludselig kommer til at vokse i solen. Det er et spændende projekt du er i gang med i norra lunden. Skitsen er fin, men det fremgår ikke, hvordan norra lunden hænger sammen med resten af haven.

  Hilsen Elna

 9. Anni den 27 augusti, 2022 kl 08:14

  Sporter från hosta, tänk vad jag lär mig här hos dig!
  Cyklamen är en växt jag skulle vilja ha men inser att den inte passar hos mig. Är trädgården redan torr kommer den knappast bli fuktigare i framtiden.

  • Carina den 31 augusti, 2022 kl 11:28

   Mmm… det jag kan fundera på – hur kommer man på att det ska kallas en sport? Mina cyclamen upplever jag står torrt eftersom de inte gillar för mycket vinterfukt. Men om torrt hos mig är som torrt hos dig är ju en annan fråga 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.