Växter - Rhododendron 'Eider'

Växter och blomning – de nya är extra spännande

Växter skriver jag alltid om och jag är alltid glad och tacksam när gamla och etablerade växter kommer tillbaka. Men så är det det där med växter som är nya i trädgården, hur utvecklas de och kommer de blomma? Rhododendronen i headern är ’Eider’ och den har blommat över redan men blommorna är ljuvligt vackra.

Rhododendron Yak-grp 'Kaza'
Rhododendron Yak-grp ’Kaza’ blommorna utvecklas från ljust laxrosa över i mera ljusgult = vackert

Sockblommorna är på gång

I år ser jag alldeles extra fram emot att se flera av sockblommorna jag satte förra säsongen komma tillbaka. Jag tror tyvärr att några försvunnit men jag brukar räkna med ca 10% svinn. Men därför är det extra kul att se dem som kommer tillbaka och som dessutom blommar.

Epimedium grandiflorum 'Miyako' - sockblommor
Epimedium grandiflorum ’Miyako’ – sockblommor
Epimedium x rubrum 'Galadriel' - sockblommor
den här verkar starkväxande, blommar oerhört rikt första året – Epimedium x rubrum ’Galadriel’ – sockblommor

Sockblommorna är fler och succesivt fotar jag dem allt som de blommar. Flera har inte börjat blomma ännu men jag fotar i takt med blomningen. Är du nyfiken kan du hitta dem här.

Rhododendron bland växter som blommar

Det är flera rhododendron som jag inte sett blomma förut och det är alltid lika kul att följa särskilt de nya. ’Golfer’ är inte ny men blommar otroligt mycket i år. ’Lampion’ är nyplanterad och jag gillar den mörkt rosenröda tonen som jag dessutom hoppas ska hålla sig stabil genom blomningen.

Växter - Rhododendron 'Golfer'
silverfärgat indument är huvudattraktionen men Rhododendron ’Golfer’ är vacker även i blom
Rhododendron Yak-grp 'Lampion'
en yakushimanum-hybrid som verkar ha en stabil blomfärg – Rhododendron Yak-grp ’Lampion’

Men så är det de där vi köpte in från en för oss ny plantskola i Tyskland. De har tagit fram flera egna hybrider och det är roligt med tanke på alla Hachmann hybrider. ’Queen Anne’s’ har rosa knoppar och fyllda blommor som snabbt bleknar till vitt. ’Gordian’ har stora trattformade blommor i djupt varmgult. Ett par arter som inte blommat förut är Rh. adenosum och Rh. roxieanum OP. OP betyder open pollinated så jag ska ta och kolla med några som kan bättre om den har ett typiskt utseende.

Växter - Rhododendron 'Queen Anne's'
hybrid med ljust rosa fyllda blommor som bleknar mot vitt – Rhododendron ’Queen Anne’s’
Växter - Rhododendron 'Gordian'
Ljuvlig hybrid i gult med en svag rosa ton – Rhododendron ’Gordian’
Rhododendron adenosum - kulurododendron
en art i ss Glischra – Rhododendron adenosum – kulurododendron
Rhododendron roxieanum OP - fingerrododendron
En öppet pollinerad fröplanta från Rhododendron roxieanum OP – fingerrododendron

Mer rhododendronblomning

En korsning som blommar för första gången är Rh. (yakushimanum x rex) x rex och blommorna har mycket drag av Rh. rex.

Rhododendron (yakushimanum x rex) x rex - rhododendronkorsning
En korsning som har mycket rexgener i blommorna – Rhododendron (yakushimanum x rex) x rex

Jag har odlat ’Teddy Bear’ i flera år och plantan är riktigt fin som den är utan blommor men det gör inget att den blommar lite sparsamt i år. Det är samma med ’Blewbury’ som har smala, vackra blad och är en fin bladplanta men de vita blommorna klär den.

Växter - Rhododendron 'Teddy Bear'
Namnet beror på det kraftiga indument och toment som den här hybriden har – Rhododendron ’Teddy Bear’

’Blueshine Girl’ har mängder av knoppar som har börjat slå ut. Blommorna är jättefin och väldigt stora, den är en av några stycken som är tetraploida. ’Gartendirektor Rieger’ och ’Phyllis Korn’ är två andra.

Växter - Rhododendron 'Blueshine Girl'
oerhört stora blommor hos Rhododendron ’Blueshine Girl’
Växter - Rhododendron 'Phyllis Korn'
..liksom hos Rhododendron ’Phyllis Korn’
Växter - Rhododendron 'Gartendirektor Rieger'
..och hos Rhododendron ’Gartendirektor Rieger’

Växter som blommar är kul

Jag hittar någon ny favorit nästan varje dag. Blommor förändras, färger bleknar och åldrandet är vackert i sig. Det är läckert med en kort men intensiv blomning där buskarna badar i färg. Jag såg igår att de buskar jag planterat längs bäcken blommar i de varma nyanserna och att de harmonierar. Mer grönt runt så blir det bra. Du kan se mer från andra trädgårdar hos Trädgårdsfägring.

I veckan…

..ja jag har gjort en del av det jag tänkt men mer av annat. Pappa började gräva upp en sluttning i skogen, där jag först skulle ha huset, och där är mängder med sten. Så jag har hjälpt honom med att plocka upp och lasta sten. Nu har ett lass med stora stenar landat hos mig och ska bli kanter runt jordhögarna jag skapade i höstas. Jag har byggt uppåt i det parti där jag ska ha mina pioner och perenner för vanliga rabatter. Men nu känns det i framförallt fingrarna att jag lyft många och stora stenar.

Vi närmar oss sista veckan i maj och jag tar gärna emot ett par regnskurar till. De spar massor av tid!

19 Kommentarer

 1. Marika den 20 maj, 2022 kl 12:43

  Hej Carina!
  Så många fina rhododendron du har. Variationen på färger och nyanser verkar vara stor. Är ledsen över att de inte trivs hos mig, eller så borde jag prova igen. Igår hade vi en riktigt varm sommardag, i natt och idag regnar det. Det behövs, så det är välkommet.
  Trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 20 maj, 2022 kl 21:32

   Hej Marika och tack!

   Jag gillar dem – blomningen är fin men sen är de lättskötta och städsegröna och det gillar jag. Här har också varit varmt men i natt kom det lite regn som friskade upp. Och till veckan ska det komma mer.

   Tack detsamma! KRam, Carina

 2. Elna Slot den 20 maj, 2022 kl 16:27

  Du har en fin rhododendronblomstring i haven. Det må være spændende at gå en runde og se, hvilke der er kommet i blomst siden sidst.
  Lidt svind må man vel altid regne med, især hvis man køber specielle sorter af en plante. Jeg håber, de fleste af dine Epimedium har overvintret, og at du også her får en fin blomstring.
  Hav en dejlig weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 20 maj, 2022 kl 21:34

   Tack Elna!

   Jag är glad för blomningen och just nu är det spännande att följa dem. Tror det är oundvikligt att en del växter försvinner. Men jag har tillräckligt många sockblommor kvar ändå och många blommar väldigt rikligt just nu.

   Tack detsamma! Hälsningar, Carina

 3. Marit den 21 maj, 2022 kl 10:01

  Så vakre de er alle sammen!

  Klem, Marit

  • Carina den 22 maj, 2022 kl 10:39

   Tack Marit!

   KRam, Carina

 4. Villroses hage den 21 maj, 2022 kl 13:06

  Rart med det, men man er alltid mest spent på de nye plantene. Spenning i hagen, det 🙂
  Du har jo så utrolig mange fine Rhododendron! Jeg er litt lei meg fordi mine små R. azureum døde i vinter, men nå ser jeg det er bittelitt liv i dem likevel. Hm. Grave opp eller ikke?
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 22 maj, 2022 kl 10:41

   Javisst är det spännande 🙂 Och jag är nöjd med sorterna jag köpt via Rhododendronsällskapet.

   Nej låt dem stå kvar om du orkar. Jag hade flera nyplanterade arter som jag var övertygade om var döda förra våren. Men jag lät dem stå och samtliga bröt på nytt. De ser inte bra ut i vår heller men ändå blommar en av dem.

   Ha det gott! Carina

 5. Lisbeth den 21 maj, 2022 kl 13:40

  Det ser godt ud med alle dine blomstrende rhododendron. Har du bemærket, at blomsterne på Phyllis Korn er voksagtige.
  Min blomstrer også nu, R. Blewberry er ved at være afblomstret nu.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 22 maj, 2022 kl 10:43

   Ser att kronbladen är tjockare men tänker inte på dem som direkt vaxartade. Det är härlig blomning nu men det är också kul att buskarna håller sig fräscha och bladrika.

   Kram, Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 22 maj, 2022 kl 14:30

  Det er fine rhododendroner, du har, og du går virkelig i detaljen, må jeg sige. Interessant at læse om.
  Jeg kender kun alt for godt det med at have planer og ende med at lave noget andet. Den slags ender aldrig 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 25 maj, 2022 kl 09:19

   Tack Lisbeth!

   Som du förstår tycker även jag att de är fina. Kanske går jag in i detaljerna.. ..har ingen aning. Jag tänker alltid att det spelar sällan någon roll om det blir jobb enligt planen eller något annat. Allt ska til syvende och sist göras.

   Ha det gott! Carina

 7. Ingeborg Hald den 23 maj, 2022 kl 20:17

  Så mange fine rododendroner du har, skulle ønske jeg hadde plass til flere her hos meg. Sockblommor har jeg aldri hørt om, her kalles de Bispelue. Jeg har bare en sort, og der har bladverket tatt over nå. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 25 maj, 2022 kl 09:16

   Tack Ingeborg!

   Det var jag medveten och jag kan inte säga vilket som är mest träffande som namn för släktet. Eftersom jag har så många finns det också några som inte ens börjat blomma ännu..

   Ha det gott! Carina

 8. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 24 maj, 2022 kl 16:39

  Du har så många vackra rhododendron det är en fröjd för ögat med allt som blommar den här årstiden den röda rhododendron är helt fantastisk med sin fina kulör.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 25 maj, 2022 kl 09:14

   Tack Margareta!

   Jag är glad för mina rhododendron. Nu när jag går runt och efter vi tagit ner många träd står de och lyser med sina blommor på olika höjd eftersom tomten är så kuperad. De drar blicken hela vägen in i trädgården.

   Tack detsamma! Carina

 9. Lillian den 27 maj, 2022 kl 19:04

  Wow hvilken samling av Rododendroner du har i hagen din. Jeg liker de hvite blomstene best.

 10. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:48

  Så många vackra rododendron du har! Blommorna är som konstverk när man tittar nära och som magnifika hovdamer när man ser dem på håll. Såg en otroligt vacker rosablommande i Utrecht, men den varpå andra sidan vattnet så jag kunde inte komma nära.
  Nog fick du mer regn i slutet av maj?

  • Carina den 6 juni, 2022 kl 08:52

   Tack Anni!

   Jag är himla nöjd med mina rododendron dessutom glad och tacksam för att vi tar hem så fina i rhododendronsällskapet och erbjuder oss medlemmar. Jag har fått en hel del med regn – har ingen regnmätare… ..men det har klafsat om stövlarna när jag gått gången i norra lunden. Och det indikerar riklig nederbörd.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.