Vita - Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii'

Vita och vackra – blommande mirakel

Vita och vackra blommande mirakel som är väldigt olika i allt utom det vita. Jag har slitit med den ena i flera år och sått frö i flera omgångar men alltid fått plantor med den lila originalfärgen i olika styrka. Just nu tycker jag lite synd om lunddockan när jag tittar ut på regnet och blåsten utanför men jag hoppas den håller stånd.

Vita - Glaucidium palmatum 'Album', vit lunddocka
Glaucidium palmatum ’Album’, vit lunddocka

Det är den vita lunddockan som jag slitit med och nu plötsligt har jag istället åtminstone två. Jag ser framför mig en rabatt där de och gärna en tredje ska få stå i framkant och lysa med sina vackra blommor. Blomningen är kort och skön men bladverket och fröställningarna är en prydnad under lång tid. För det är något speciellt med de i och för sig ganska stora blommorna men som ändå känns sköra.

Mitt andra vita mirakel

Det är en växt som om den inte blommat första gången jag såg den så skulle jag tänkt ormbunke. Den har ett antal strödda klockor i toppen av ett ax över just ett ormbunksliknande bladverk, Pteridophyllum racemosum, bräkenvallmo. Den har jag köpt förut och den förtvinade snabbt. Men så köpte jag en ny förra sommaren och tänkte – jaja du klarade ju sommaren i varje fall… ..och räknade kallt med att den skulle försvinna i vinter. Men det fanns tendens till grönt, den verkar städsegrön, efter vintern. När det sen kom upp vad som såg ut som nya gröna små blad – lycka. Ännu roligare när jag inser att den skickat upp två små men ändå blomstänglar. Den nickar gillande över omsorgerna men namnet – bräkenvallmo? Ser ni något vallmoliknande?

Vita - Pteridophyllum racemosum, bräkenvallmo
Vacker och annorlunda men svår att få tag i – Pteridophyllum racemosum, bräkenvallmo

Jag planterade den på samma plats som det första exemplaret. Platsen var helt rätt. Men jag hämtade ännu mer av förna från under en av tallarna och blandade upp ännu mer i jorden den här gången. Om det var det eller helt enkelt ett exemplar som var mer levnadsglatt vet jag inte.

Två vita mirakel och lite till

Jag är svag för vitt, vita växter har alltid skattats högt. Men jag är så glad att jag inte måste välja. Gick en snabb tur med först kameran och sen gräsklipparen i början av veckan innan regnet skulle komma. Och jag tittade på tulpanerna i allsköns nyanser och tänkte på de orange… ..en färg jag absolut inte gillade men som kan vara absolut fantastisk i rätt nyans. Tulpanen ’Orange Emperor’ är ett exempel på det där mjuka solnedgångsorange. Detsamma gäller alla de andra det är nog bara att de vita är lite renare och lite älskligare men världen skulle bli trist utan de andra…

Rhododendron williamsianum 'Album', klockrododendron
Rhododendron williamsianum ’Album’, klockrododendron

Men det finns ett par till som är otroligt fina nu… Två buskar – olvonet ’Mariesii’ och den vita varianten av klockrododendron, Rhododendron williamsianum ’Album’.

Vita - Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii'
Viburnum plicatum f. tomentosum ’Mariesii’

Sista hundtanden ut

Erythronium 'White Beauty'
Erythronium ’White Beauty’

I veckan så har jag mest jobbat med en hemsida men framförallt varit otroligt glad för det regn som fallit. Och som bonus regnade det rejält igår kväll, fredag. Nu tror jag växterna kommer sträcka på sig och det är nog dags att ta ut solsängen till norra lunden. Och som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring.

Mitten av maj… ..redan, hoppas vi får en fin helg!

19 Kommentarer

 1. Ätliga trädgården den 14 maj, 2022 kl 09:35

  Grattis till både lunddocka och bräkenvallmo! Det gick en liten ilning av genom min kropp av igenkänningslycka när jag läste att den kommit igen, Jag har förstås inte bräkenvallmo, men det finns ju alltid nåt annat som man min lycklig över när vintern är uthärdad.

  Ang. gödsel. Jag hade mycket nässlor i kogödseln tidigare så hoppas det i alla fall inte blir värre med hästgödseln. Den används för andra året nu. Det är säkert mycket individuellt hur det blir.

  Allt gott och kram
  /Anette

  • Carina den 14 maj, 2022 kl 09:56

   Det kan säkert variera beroende på vad som växer runt gödselhögen och hur länge den ligger innan vi får den till oss. Förklaringen jag fått är att hästarna inte idisslar och att frön därför i många fall går rätt genom deras magar. Ingen aning 🙂

   Kram, Carina

 2. Marit den 14 maj, 2022 kl 12:56

  Så vakre de er alle sammen! Hvite blomster er så pent.
  Fantastisk tue av ’White Beauty’

  Klem, Marit

  • Carina den 14 maj, 2022 kl 19:56

   Tack!

   Ja den breder ut sig snabbt White Beauty.

   Kram, Carina

 3. Lisbeth Klastrup den 14 maj, 2022 kl 13:34

  Skønne hvide blomster, der er meget at nyde nu. Nu mangler vi bare noget regn og ikke så meget blæst.
  Kram , Lisbeth

 4. Marika den 14 maj, 2022 kl 18:59

  Hej Carina!
  Det var en vacker samling av vita blommor. Det är så fräscht och fint med vitt. Vilken härlig syn med en hel
  koloni av hundtandsliljor. Så vacker.
  Ha en skön helg /Kram Marika

  • Carina den 14 maj, 2022 kl 19:58

   Tack Marika!

   De har varit jättefina i år och det är en sort som breder ut sig ganska snabbt.

   Kram, Carina

 5. Lillian den 14 maj, 2022 kl 22:33

  WOW de vakreste blomstene er hvite. Jeg har kjøpt med et hvitt Løytnantshjerte i helga. Gleder meg til den blir stor og blomstrer om noen år.

 6. Villroses hage den 15 maj, 2022 kl 00:14

  Gratulerer med hvite mirakler! Den første der, har jeg sådd noen ganger,,,
  Ha det godt!
  /Irene

 7. Marie den 15 maj, 2022 kl 07:33

  Det var en fin samling hvide skønheder👍

 8. Titti den 15 maj, 2022 kl 14:12

  Ja du har en hel del vita och vackra mirakel i din trädgård! Så fint! Inspirerande…
  Kram från Titti

 9. Lisbeths Haveblog den 17 maj, 2022 kl 15:34

  Det er svært ikke at blive forelsket i hvid, når man ser dine mange smukke blomster. Pteridophyllum har jeg aldrig set – den er vel nok fin og ligner fuldstændig en bregne.
  Mange hilsener Lisbeth

 10. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 18 maj, 2022 kl 20:33

  Det är verkligen så vackert med vita blommor och dem ser man på håll dessutom.Du har så många fina underverk med den vita kulören dessutom.Ha det gott/Margareta

 11. Ulrika den 19 maj, 2022 kl 21:01

  Fina vita skönheter och vad kul att de (två första) slutat trilskas. Här är den vita lunddockan mindre livskraftig än den lila men den blommar snällt varje år i alla fall. Den vita hundtandsliljan är så vacker, ser ut att trivas toppenbra.

  Ha det gott. Kram Ulrika

 12. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:44

  Där har vi den – white beauty! Vilken fullkomligt gudomlig skönhet <3
  Olvon har jag planterat men den får ohyra bara jag tittar på den och trivs inte alls. Behöver kanske flyttas till bättre plats fast jag trott att den fick bästa stället.

  • Carina den 6 juni, 2022 kl 08:55

   Jag har varit så sugen på nästan alla olvon i Tommy Ahnbys lista men sen sa någon – lussläktet… ..och nu har jag hört det från så många även duktiga odlare som kanske hittar optimala platser så sjutton vet. Men jag har en ’Kilimanjaro’ sen tidigare och den har hållit sig fin så ’Mariesii’ fick följa med. ’White Beauty’ är en underbar sort som också är lättodlad och det är ju en stor fördel.

   Kram, Carina

 13. Pernilla Dahlberg den 18 juli, 2023 kl 22:34

  Hej, så fin bräkenvallmon är. Har letat men hittar inte var man kan köpa den. Vet någon?

  • Carina den 20 juli, 2023 kl 05:33

   Hej Pernilla!

   Tittade där jag hade köpt mitt exemplar men de hade inga i sin lista. Så tyvärr kan jag inte hjälpa dig. Möjligtvis fråga i STAs säljgrupp på Facebook.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.