Höstbräcka - Saxifraga cortusifolia 'Tessi'

Höstbräcka är en sirlig och vacker perenn

Sötnosar ger veckans bryderi

Höstbräcka – jag åkte till braiga plantskolan som startade sin perennrea förra veckan. Och det var för att jag ville komplettera med några perenner till som trivs i mitt torra, soliga läge. Nu kan jag nog snart täcka med ett lager gånggrus för att hålla tillbaka ogräs och göra det mer prydligt. Men… så hade de i avdelningen för höstpynt till krukor några höstblommande Saxifraga cortusifolia Dancing Pixies flera sorter men utan individuella namn. Fast jag har identifierat dem med hjälp av en nätsida.

Saxifraga fortunei - höstbräcka
Saxifraga fortunei – höstbräcka – visst är den lik de jag köpte som cortusifolia hybrider. Den här har jag odlat flera år

Googling ger lite olika resultat men de sorter jag har sen tidigare går in under S fortunei – höstbräcka på svenska. Odla anger att cortusifolia och fortunei är synonyma namn, SKUD separerar dem. Spelar det någon roll? Ja här och nu för mig eftersom de 4 jag köpte är nya här. Och jag velar – ska jag våga sätta ut dem nu eller kruka och sätta ut till våren. Jag hade bestämt mig för kruka nu men så gick jag förbi arten, S. fortunei i bilden ovan, som stolt står med mängder av blommor i ett lundparti. Och en annan som har en magnifik bladrugge nu…

Fast i höst blir det kruka för mina

Dt blir trots allt kruka, tror jag bestämt mig medan jag skriver – de ser så hårt drivna ut att jag inte tror att de skulle orka rota sig. Jag brukar klippa bort blomstänglar på växter jag köper på hösten och som blommar då. Men de här köpte jag ju för blomningen och vill inte klippa.. Varför är jag rädd för kruka? De är bladväxter och jag gissar att de är känsliga för mögel om jag inte får på pricken rätt förutsättninger… Men krukade kan jag se dem på väg ut och in också.

Om du bor i södra Sverige – kan inte ange någon gräns – så tänker jag… ..testa att odla dem. De trivs i halvskuggiga lägen med näringsrik och fuktighetshållande jord hos mig. I de nya lundområdena ser de ut att trivas otroligt bra.

Höstbräcka - Saxifraga cortusifolia 'Tilda'
’Tilda’ – höstbräcka – en av fyra nya
Höstbräcka - Saxifraga 'Texi'
’Texi’ – höstbräcka – färgen är magisk så här års – nummer 2 vald för färgen
Höstbräcka - Saxifraga 'Tini'
’Tini’ – höstbräcka

Saxifraga – släktet som höstbräcka hör hemma i

Där finns massor av fina perenner. Men av alla som finns har jag ett fåtal och egentligen bara sorter som trivs och mår bra i lunden. Jag är inte vän med stenparti – helt enkelt för det verkar krävas så mycket skötsel men jag kan ha fel. Och förutom mina sorter sen tidigare så odlar jag S hirsuta, rotundifolia, umbrosa ’Clarence Elliot’ och S. veitchiana. Jag vet att den jag fick rotundofilia tyckte att den spred sig väl glatt. Det har den inte börjat med hos mig ännu. Fler namnsorter kan du läsa om här.

Om du kan så testa höstbräcka det är ren njutning att se de sirliga blomställningarna med än sirligare blommor dyka upp så här sent – oktober hos mig. Men även utan blommor så är det jättefina bladväxter. De är som små söta mirakel helt enkelt.

Njuter av ljuvliga höstdagar och jobbar med grönsakslandet här och nu!

15 Kommentarer

 1. lisbeth den 12 oktober, 2021 kl 22:41

  Jeg har sådan en høststenbræk Saxifraga fortunei, den står i skyggen i skoven, men trives ikke specielt godt og har ikke blomstret de sidste år. Det er da altid noget, at den lever endnu.
  Klem, Lisbeth

  • Carina den 13 oktober, 2021 kl 19:04

   Det var ju tråkigt men de är fina bladplantor också tycker jag. Men jag upplever att de mår bra i en näringsrik- och fuktighetshållande jord i halvskugga. Kanske också att de gillar värme.

   Kram, Carina

 2. Marika den 13 oktober, 2021 kl 09:05

  Hej Carina!
  Då jag läste Saxifraga tänkte jag på en helt annan växt. Nu har jag lärt mig skillnaden på höstbräcka och rosenbräcka. Rosenbräcka växte fint i min farmors trädgård, spred sig lite försiktigt i grusgången. Höstbräcka är en ny bekantskap för mig, blommar fint med vackra färger, hos dig.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Carina den 13 oktober, 2021 kl 19:07

   Hej Marika!

   Jag tror att Saxifraga är ett av de allra största släktena och där finns små täta kuddar för ett skyddat alpinparti till de här som gillar fukt och skugga. Någon av dem jag har ser ut som en saxifraga vi har som krukväxt osv… Jag vill ha rosenbräcka efter jag såg ett snyggt krukarrangemang. Jag satte faktiskt ut dem idag… Frosten nöp blomningen igår så det blev plats i lunden och så tar jag fram sekatören.

   Kram, Carina

 3. Marit den 13 oktober, 2021 kl 09:29

  Så fine de er, og de har jeg aldri sett her. Forståelig nok når de omtrent ikke klarer seg hos deg. Saxifraga er en spennende famile med mange flotte blomster.

  Klem, Marit

  • Carina den 13 oktober, 2021 kl 19:09

   Jovisst klarar de sig hos mig – jag var mer fundersam kring om jag ska sätta ut dem i lunden nu i höst eller till våren. Om de inte finns hos er är det nog mer för att de blommar så sent att man kanske inte tycker det är någon idé.

   Kram, Carina

 4. Ulla den 13 oktober, 2021 kl 10:27

  De er smukke 🙂
  kh Ulla

 5. Ingeborg Hald den 13 oktober, 2021 kl 10:57

  Veldig fine, spesielt de mørke, aldri hørt om dem. Tenk så mye flott det finnes av planter å prøve, det er helt utrolig.
  Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  • Carina den 13 oktober, 2021 kl 19:10

   Tack! Jamen så är det och visst hittar vi mycket fint via våra bloggar. Jag har hittat många växter så och sen letat tills jag hittat ett exemplar.

   Ha det gott! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 14 oktober, 2021 kl 09:53

  Jeg har desværre ikke fugt nok til at have høststenbræk, for de er aldeles bedårende i blomstringen, der endda kommer på dette sene tidspunkt. Jeg troede, de alle var hvide eller rosa, men så lærte jeg det. (Og noterer det, hvis jeg en dag finder en plads til en 🙂 )
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 18 oktober, 2021 kl 14:34

   Fukt är såvitt jag förstår en nödvändighet så jag kan förstå om de kanske inte trivs i lätt sandjord. Möjligtvis om du gör en liten plätt med mycket mullämnen som de kan få gotta sig med.

   Ha det gott! Carina

 7. Elna Slot den 14 oktober, 2021 kl 23:01

  Så flotte de er, navnlig den hvide.
  Jeg har dem ikke i haven, jeg tror, min jord er for tør.

  Hilsen Elna

  • Carina den 18 oktober, 2021 kl 14:35

   Tack! Lisbeth skrev samma sak och visst älskar de fuktighetshållande jord. Det märker jag här. Nu har de dessutom fått rejält med gödning i den nya jorden och det har gjort susen.

   Ha det gott! Carina

 8. Anni den 25 oktober, 2021 kl 16:42

  Ojojoj, vilka färgklickar! Att få se sådana färger på hösten är minsann inte så vanligt. Texi får mig att sucka lite hänfört … Men jag förstår att den inte kommer trivas hos mig.
  Själv har jag den lilla rosenbräckan i ett stort keramikfat där den brett ut sig rejält och blommar så fint på våren. Köpte småplantor på Lidl en vår och fick kämpa med ekorrarna som ville riva upp dem direkt. Med ett putsnät som skydd hann de rota sig ordentligt och nu hoppas jag att de får vara ifred. Längtar redan till nästa vår …

  • Carina den 25 oktober, 2021 kl 20:06

   Visst var dem söta dem små 🙂 Jag satte ut dem sen i rabatten och idag såg jag att det kommer nya små blad. Och… så hittade jag blommor och knoppar i en av mina gamla ’Cheap Confections’. Tror nog inte den funkar i din torra jord. Mina har blivit helt annorlunda och bättre sen jag satte dem i ett ännu fuktigare läge med mer näring. Där trodde jag dem skulle dö 🙂 Skulle vilja sätta rosenbräcka i ett cortenkärl. Birgitta, Glädjekällan, hade gjort så fint i en krukplantering. Enkelt och genialt.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.