Höstsol - Paeonia itoh 'Scarlet Heaven - pion

Höstsol och plantering – snart klar

Höstsol – det känns så mycket lättare att gå ut och gräva i solsken än i regn och rusk. Nu har jag gjort höstens rush och fått ner de uppgrävda och delade pionerna från åkern på sina nya växtplatser. De jag har flyttat nu kommer antagligen blomma sporadiskt nästa säsong eftersom jag delat dem ganska hårt. Men jag är så nöjd med att ha tagit upp dem. Några mådde dåligt bland ogräs och sorkar ute på åkern. Sorken äter inte rötterna men de gör gångar under och runt om.

Paeonia hybrid 'Mary Gretchen' - hybridpion
Paeonia hybrid ’Mary Gretchen’ – hybridpion

En mycket vacker hybrid från Anne Oveson som tyvärr inte hann göra så många korsningar tillgängliga innan hon dog. Stamtavlan för pionen ser ut så här… Fröföräldern är ’Salmon Dream’. Pollenföräldern är (P. officinalis ’Alba Plena’ x P. peregrina (lobata Perry)) ’Good Cheer’. Och den kommer ur ett frö hon köpte från Bill Seidl. Det kanske inte är så intressant i sig men jag är imponerad över dedikationen och bara tanken kring hur många år det tagit att få fram just den här svindlar.

Pioner - Paeonia hybrid 'Lovely Rose'
Pioner – Paeonia hybrid ’Lovely Rose’

Nya planteringar i höstsol

Det blev färgkoordinerade planteringar även på den nya platsen. Rabatter som ’röda hörnan’, ’rosa tyll’ och andra är nu fyllda och jag är nöjd. Nu ska jag bara uppdatera växtplatserna i databasen så kommer allt vara klart. Alla varmrosa, rosa och violetta är planterade. De röda är delade och ska planteras kommande vecka.

Paeonia lactiflora 'Candy Heart' - luktpion
Luktpion – Paeonia lactiflora ’Candy Heart’
Paeonia lactiflora 'Angel Cheeks' - luktpion
Paeonia lactiflora ’Angel Cheeks’ – luktpion

Och när jag är klar med det här tänker jag att hösten kan komma på allvar och att det jag gör ute är en bonus. Det känns roligare att tänka på bonussysslor än saker som jag borde gjort. Jag väntar på några nya pioner som jag hoppas kommer den här veckan men annars kanske det får bli en regn-och-rusk planteringsdag. Jag tror jag förbereder hålen ifall… Det är ’Dr F.G. Brethour’, ’Mother’s Choice’, ’Quitsin’ och ’Raspberry Charm’. Det blir fler vita pionbuketter framöver. Man kan ju tycka att en vit är en vit pion men det stämmer inte i verkligheten – de är personligheter med historia upplever jag. Och en bukett med vita pioner visar hur olika de är i detaljerna.

Veckan i höstsol

Veckans tema hos Trädgårdsfägring är ’min lökbeställning’ och den har varit kort och koncis – 2 påsar krokus Advance från Zetas som tog löjligt bra betalt. Men det var enda återförsäljaren jag hittade. Sen har jag planterat 3 arter av Fritillaria: eduardii, pallidiflora och raddeana. Och ett fåtal narcisser – ibland är det bara skönt med en enda lök per förpackning: N. obesus, pseudonarcissus ssp nobilis och moschatus. Snödroppar har jag planterat tidigare under sensommaren. Och det känns underbart att inte ha någon stor lökbeställning att hantera.

Hösten rullar vidare och jag hoppas vi får en fin vecka!

16 Kommentarer

 1. Ulrika den 21 oktober, 2022 kl 19:31

  Du ligger inte på latsidan du inte…. och så har du beställt ännu fler. Vilket pioneldorado det kommer bli. Tur att du inte har massor med lökar på ingång utan kan pusta ut lite.

  Kram Ulrika

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:13

   Haha nej – tack för noteringen! Det blir oftast några nya pioner varje höst. De här ganska vanliga men med rekommendationen – mycket bra i bukett. Men ett eldorado för buketter är alltid kul. Nej det känns himla skönt att inte ha en stor löksamling som ska ner 🙂

   Kram, Carina

 2. Marit den 21 oktober, 2022 kl 22:14

  Så mange vakre pioner du har plantet. ’Candy Heart’ er så fin. Du har kommet langt med alle dine gjøremål. Jeg er ikke helt ferdig for høsten, men heller ikke så langt unna.

  Klem, Marit

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:16

   Tack Marit!

   Visst är den fin! Jag har länge velat ha en rosa pion med de där mörkare lilaröda inslagen. Den är en sådan även om bilden är lite blaskig. Jag grävde upp ett antal träd och buskar häromdan så det finns en hel del kvar att göra. Men jag vet var jag ska ha dem och då är det betydligt lättare. Fysiskt arbete är inte så jobbigt som det här att tänka ut vart växter ska planteras.

   Kram, Carina

 3. Villroses hage den 21 oktober, 2022 kl 23:02

  Enig i at regnvær ikke er optimalt for haging. (Men må man, så må man – og overlever)
  Så mye lekre peoner. Blir fort (for) mange. Min plass er dessverre begrenset.
  Jeg har nok lagt litt flere løk, men rakk ikke å lage liste denne uken.
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:17

   Nej bara nattfrosten vi haft har gjort jorden kladdig. Funderade på att byta handskar men insåg att ett nytt par skulle se likadana ut efter några minuter. Visst blir det fort många pioner och de tar rejält med plats. Men det är också lite skönt – de bildar stora ruggar som ändå motar en del ogräs.

   Listan kan göras en annan vecka 😉

   Ha det gott! Carina

 4. Birgitta den 22 oktober, 2022 kl 10:35

  Att ha så många pioner, pionblommor, till buketter är min dröm. För 5-6 år sedan hade jag det men plantorna har sedan dess bara minskat i storlek. Vad gödslar du dina pioner med och när gör du det?
  Allt gott!

 5. Anita den 22 oktober, 2022 kl 11:19

  Jag kan riktigt känna dofterna från jord och natur när du håller på och gräver och planterar. Och så nöjd du kan känna dig. Du får så mycket gjort och det måste vara en skön känsla när sedan hösten går mot vinter och det inte längre går att pyssla med utomhusprojekt. Då kan du njuta av inomhusaktiviteter och välförtjänt vintervila. Och pionerna … jag nästan känner doften av dom också.

  Här har vi haft en trädbeskärare som beskurit våra totalt vildvuxna äppelträd. Det tog tid men jag blev fantastiskt nöjd med resultatet. Hur dom hemska träden kunde bli så fina är för mig ett mysterium. Nu ska bara grenarna iväg till återvinningen. Maken är iväg och hyr vagn så snart ska jag ut och bära grenar.

  En fin helg till dig!
  Kram Anita

 6. Rosor och ruiner den 22 oktober, 2022 kl 13:08

  Men vilket underbart höstgöra i trädgården, plantera pioner! Minns att det brukade jag också göra, när jag hade plats. Det blir ju som ett begär på nåt sätt, man vill ju bara ha fler och fler, går inte att få nog! Mother´s Chocie minns jag att jag hade.

  Kram Gunilla

 7. Titti den 22 oktober, 2022 kl 14:46

  Vad vore ett liv utan pioner? Denna fantastiska blomma…nu längtar jag till våren när jag ser dina härliga bilder! TACK snälla för din fina kommentar också, om fåren. Ja fårbilder är nog mitt signum, det jag bäst gillar att fota 🙂
  Höstkram från Titti

 8. Lisbeth den 22 oktober, 2022 kl 17:26

  Sikken en travlhed med deling af pæoner og plantning af løb. Du har mange fine pæoner.
  Kram, Lisbeth

 9. Marika den 23 oktober, 2022 kl 10:14

  Hej Carina!
  Så flitig du är, du kommer att få lön för mödan. Kan se det framför mig , röda hörnan och rosa tyll. Det blir fint.
  De du flyttar nu, kommer de att blomma i sommar ? Har lökar kvar att plantera men hoppas att piggna till, så det blir gjort i slutet av kommande vecka.
  Ha det gott /Kram Marika

 10. Ingeborg Hald den 23 oktober, 2022 kl 15:37

  Nydelig med peoner, tror jeg skal ta mine til neste år. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg

 11. Lillian den 24 oktober, 2022 kl 12:03

  Peoner med knopper får en skikkelig sommerfølelse av. Så en får drømme seg bort og nyte sommerens minner i høst.

 12. Anni den 10 november, 2022 kl 09:51

  Pioner är garanterat en favorit här, vilka trotjänare de är! Jag bara njuter av alla dina varianter och längtar till nästa säsong …

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:42

   Eller hur! 🙂 Jag hoppas på en blomrik säsong men jag har inte börjat längta ännu. Det känns fortfarande himla skönt med soffhäng och handarbete.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.