Höstfärger - Sorbus scalaris - bronsrönn

Färgerna glöder i gråheten – vacker kombination

Färgerna glöder verkligen i år och det har hållit i sig väldigt länge. Det började med vissa gula inslag för längesen men det är egentligen först nu som de där riktigt lysande orange och röda nyanserna blandat sig in i leken. Och vissa andra tycker att – jamen jag kan väl ändå blomma lite nu…

Rhododendron 'Norfolk Candy'
Blek men skön blomma nu i förhållande till färgen hos vårblomningen – Rhododendron ’Norfolk Candy’

Men tillbaka till färgerna som på grund av några lätta höstfärger i september? verkligen glöder i år. Och även om de är jättefina mot en blå himmel undrar jag om de inte lyser som allra mest och bäst mot en grå hösthimmel. Lite dis och dimma är också snyggt eller varför inte den där åskblå himlen som bredde ut sig här för ett tag sen. Det ger mer drama i bilderna – givet att jag tar med kameran då. Men det fungerar med solen som blixt när den glimtar fram bland de grå molnen som den gjorde sista söndan i oktober…

Sorbus scalaris - bronsrönn
Sorbus scalaris – bronsrönn

Färgerna hos hortensian

Den här har en fin kombination av gult och rosalila inslag. Blommorna är också fina i sin dekadens.

Färgerna - Hydrangea serrata v. yezoensis - hortensia
Hydrangea serrata v. yezoensis – hortensia
Färgerna - Hydrangea serrata v. yezoensis - hortensia
Hydrangea serrata v. yezoensis – hortensia

Mycket grönt fortfarande

Men det gör att de gula, orange och röda nyanserna lyser desto mer. Trollhasseln ’Ahrodite’ är fortfarande bara gul men ’Diane’ hade enorma blad i rött och orange när jag grävde upp den för flytt häromdan. Lönnarna är också ovanligt orange och röda i år.

Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'
Hamamelis x intermedia ’Aphrodite’
Färgerna - Acer palmatum 'Koto no ito'
Acer palmatum ’Koto no ito’
Färgerna - Acer palmatum 'Villa Taranto'
Acer palmatum ’Villa Taranto’

Rödeken visar nu varför den heter som den heter. Jag har ett antal frösådda plantor som jag nu ska gräva ner med krukor och allt över vintern.

Quercus rubra - rödek
Quercus rubra – rödek

Förra inlägget – månadsbilden för oktober – visar ännu fler höstfärger kika gärna där. Trädgårdsfägring har temat Höstfina träd och buskar och det här var några av de jag njuter av nu.

Ha en fin vecka!

26 Kommentarer

 1. Lillian den 4 november, 2022 kl 19:42

  Hos meg er alle bladene borte nå, grått og trist. Mye regn og tåke. Nei nå kan vinteren komme og lysne opp i naturen.

  • Carina den 5 november, 2022 kl 09:02

   Det är väldigt få blad kvar i naturen runt mig också men i trädgården är det annorlunda 🙂 Här blir det sällan någon snö och vintern är mest mörk, våt och blåsig.

   Ha det gott! Carina

 2. Ätliga trädgården den 4 november, 2022 kl 20:52

  Verkligen många fina färger! Inte så mycket frost så det gula tog överhanden här och nu har redan det mesta fallit.
  Ha en fin helg
  /Anette

  • Carina den 5 november, 2022 kl 09:04

   Tack Anette!

   Det brukar vara mest gult här också numera när klimatet blir varmare men i höst är det lite annorlunda. Och det gäller att ta vara på det.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Marit den 4 november, 2022 kl 21:22

  Du har så mange fine lønner hos deg. ’Koto No Ito’ var virkelig flott. Gult og rosalilla passer veldig godt i sammen, ja.
  Høsten i år har vært lang fordi det var nesten ikke vært frost her enda.
  Klem, Marit

  • Carina den 5 november, 2022 kl 09:05

   Tack Marit!

   ’Koto no ito’ är en favorit och en del i det är storleken – den har många år på nacken nu. Men bladen är fina hela säsongen. Hösten har varit och är ovanligt mild här också och dahliorna hade bara en aning frostnyp i bladen inte blommorna. Men det har tydligen räckt för att få fina färger nu lite senare.

   Kram, Carina

 4. Elna Slot den 4 november, 2022 kl 22:02

  Det er så fint med de rosa-lilla indslag i efterårshaven. Og de lilla farver passer så fint til alle de gule farver. Det er dejligt, at bladene holder fast lidt endnu. Frosten må gerne lade vente på sig.

  Hilsen Elna

  • Carina den 5 november, 2022 kl 09:07

   Tack Elna!
   Ja men visst är det fint och roligt med lite variation i färgerna också. Jag tycker också det är rätt skönt utan frost och tjäle. Men det har trots allt varit några nätter med frost eftersom vi hade högtryck med riktigt varma och soliga dagar för ett par veckor sen.

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 4 november, 2022 kl 22:55

  Hej Carina!
  Härliga färger i många nyanser. Hos mig har de flesta bladen redan ramlat av.
  Trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 5 november, 2022 kl 09:09

   Hej Marika!
   Tack, det har kanske blåst mer hos dig om det nu är möjligt. Tycker fortfarande det sitter en hel del blad. Magnoliorna har nästan alla mycket blad kvar. Och många bladväxter har också grönt – gult bladverk kvar så det känns grönt.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Lisbeth den 5 november, 2022 kl 06:55

  Jeg synes, at nu er det ved at være slut, det har blæst så meget, at de fleste blade nu ligger på græsplænen.
  Din Koto no ito’ er fantastisk smuk.
  Kram fra Lisbeth

  • Carina den 5 november, 2022 kl 09:11

   Dt har kanske blåst mindre här… ..jag vet inte. Men flera magnolior har de flesta blad kvar och flera av dem är dessutom gröna fortfarande. Men de har också fortsatt växa länge och har inte börjat mogna av riktigt ännu. ’Koto no ito’ är gammal nu och flyttade flera gånger. Den är en magnifik lönn nu som jag är väldigt glad för.

   Kram, Carina

 7. Rosor och ruiner den 5 november, 2022 kl 15:20

  Fina höstfärger hos dig! Ja, hösten har varit lång och bjudit på mycket färg, men det är väl för att den varit extra varm kanske. Snart är frosten här och då blir det grått på ”riktigt”.

  Må så gott!
  Kram Gunilla

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:45

   Nu har det blivit nästan grått å andra sidan är det en färg jag älskar i alla dess nyanser. Nu lyfter de fram alla gröna nyanser hos de vinter- och städsegröna och mossorna därute.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Ingeborg Hald den 7 november, 2022 kl 20:52

  Det gjelder å ta vare på synsinntrykkene, og Koto var jo veldig fin da. Høsten er en fin tid, men jeg gleder meg allerede til vår og sommer. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:46

   Eller hur 🙂 Jag njuter faktiskt så här års och det kommer ta 2-3 månader innan jag börjar längta till nästa säsong.

   Tack detsamma! Carina

 9. Anne den 7 november, 2022 kl 23:17

  Hei! Nydelige fargekombinasjoner. Man blir overrasket og glad når man ser dette. Ha det godt! Anne

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:46

   Tack Anne!

   Visst kan hösten bjuda på mycket vackert ute 🙂

   Tack detsamma! Carina

 10. Ulrika den 8 november, 2022 kl 20:41

  Förstår att du njuter och vilka vackra bilder du har tagit. Här har det också varit en lång och färggrann höst, bara att tacka och ta emot. Kommer frosten trillar allt av snabbt. ’Koto no ito’ väckte ha-begär. Vackert exemplar!

  Kram Ulrika

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:48

   Tack Ulrika!
   Investera i en ’Koto no ito’ är min kommentar. Den är vacker redan som liten och även om bladen är gröna är variationen i bladformer så otrolig. Du kommer inte ångra dig vågar jag påstå.

   Kram, Carina

 11. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 9 november, 2022 kl 09:42

  Hej,du har många fina färger i trädgården hösten är ju en tid när de vackra färgerna dominerar men en del växter bjuder på lite extra färg så det är bara att njuta av det vackra.Här har de flesta löven fallit till marken nu har vi fått ett litet täcke av vit snö som jag tror ska försvinna för det gör alltid den första.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 18 november, 2022 kl 14:08

   Löven har med några få undantag fallit här också nu. Magnoliorna är bland de som behållit de längst i år. Tydligen ska det kunna snöa även här i morron.

   Ha det gott! Carina

 12. Anni den 10 november, 2022 kl 10:05

  Visst är det flera växter som blommar nu? En magnolia fick stora fina knoppar (som dock inte förmådde slå ut) och klematis Jackmanii blommade fint vid mitt föräldrahem när jag sålde det i förra veckan. Jag hade inte sett att den ens levde, men plötsligt var den där som en adjöhälsning efter 60 år …

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:41

   Så är det nog och det är kanske helt rimligt att det blir så. Växterna är nog förvirrade i temperaturerna som är. Men magnolian… är det inte nästa års knoppar du ser? Jag har mängder med knopp här också men de kommer blomma först nästa säsong även om någon enstaka knopp slängt av sig den yttersta rocken.

   Adjöhälsning låter vemodigt och kanske sympatiserade klematisen…

   Kram, Carina

   • Anni den 20 november, 2022 kl 13:59

    Det var riktiga stora knoppar, utan det där småludna ytterhöljet. Får se vad som händer i vår, förra vintern hade hela plantan frusit ned så det är nya skott från grunden som växt upp. Jag är tacksam över att den alls lever (levde? – vi har ju fått snö nu!)

    • Carina den 22 november, 2022 kl 08:06

     Aha – då är det nog nya tillväxtskott och kanske är det då en art som heter kobus. Man ympar ofta på just den arten. Lite snö är säkert inga problem utan den växer nog vidare till våren 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.