Oktoberstart - Miscanthus sinensis 'Purpurascens' - kopparmiskantus

Oktoberstart med plantering och vackra färger

Oktoberstart – ja nu är hösten här på allvar och egentligen är varenda dag med uppehåll en bra trädgårdsdag. De senaste dagarna och veckan har det kommit massor av regn – en hel skottkärra full. Men mellan varven, faktiskt varje eftermiddag, har det varit helt ljuvligt och jag har återigen kommit in vid 6-tiden på kvällarna – precis som på våren. Kopparmiskantusen i bilden ovan får fin höstfärg men… ..i år har den satt blomvippor för första gången. Annars har det kommit nyare sorter som får än mer höstfärger.

Oktoberstart - Malus purpurea 'Ola'
Malus purpurea ’Ola’

Jag håller på både här och där men mest i grönsakslandet som jag helst vill, om vädret och min ork tillåter, göra klart så att jag kan börja så så fort som våren kommer.

Fler lökar planterade i min oktoberstart

I höst har jag varit restriktiv med lökinköp har känt lust och hittat vackra sorter men så har känslan från förra hösten infunnit sig. Känslan av hur jobbigt det var att få ner allihop. Så i år köpte jag några kilo lökar men till ett område där jag visste exakt var dem skulle vara. 3 klassiska narcisser – Barrett Browning, Thalia och Actaea. Dessutom en älskad tulpan White Triumphator som jag tycker kommer tillbaka bra.

Oktoberstart innebär höstfärger hos mig

Höstfärgerna är ovanligt fina inbillar jag mig och de syns även om vissa har smugit förbi utan att jag märkt det. Det var till och med så att jag blev förvånad över att en del träd tappat de flesta bladen. För… ..det var ju grönt allldeles, alldeles nyss…

Och kanske är det torkan tidigare som triggat färgerna för någon frostknäpp har det då inte varit.

Acer pseudosieboldianum - manchurisk solfjäderslönn
Acer pseudosieboldianum – manchurisk solfjäderslönn
Stewartia pseudocamellia - japansk skenkamelia
Stewartia pseudocamellia – japansk skenkamelia
Oktoberstart - Hamamelis virginiana, amerikansk trollhassel
Amerikansk trollhassel – Hamamelis virginiana – vacker höstfärg och när den väl är etablerad så blommar den med doftande blommor i november hos mig. Det här exemplaret är nyinköpt men jag hade den i förra trädgården.
Oktoberstart - Magnolia 'Ando'
Magnolia ’Ando’

Blomning som lockar

Det finns fortfarande mycket att fånga när jag tar en långsam runda med kameran… Den vitblommande blodormroten stog i ett torrt läge fullt av rötter från en dunge askar. Det var i sista minuten jag räddade den förra sommaren… ..det kan man inte tro nu. Den har vuxit till i raketfart och blommat sen i slutet av juli. Och dessutom tycker jag den är riktigt sirlig och fin. ’Fat Domino’ är också snygg och blommar nu men det är ett annat intryck.

Bistorta amplexicaulis 'Alba'
Bistorta amplexicaulis ’Alba’ – står i kanten av bäcken och blir så här fin när den får gott om fukt
Bistorta amplexicaulis 'Fat Domino'
Bistorta amplexicaulis ’Fat Domino’
Miscanthus 'Grosse Fontäne'
Miscanthus ’Grosse Fontäne’

Plantering av gräs – igen

Annie skrev – och jag som precis satt ut… Jag gör som jag gör för att jag bor på västkusten där vinter oftast betyder stora mängder regn. Och jag gör det med gräs som kommer från handeln, dvs de är planterade i krukor och oftast i torv. Om man bor på andra sidan med mindre regn vintertid och/eller planterar ett gräs som inte kommer direkt ur en plantskolekruka så har de helt andra förutsättningar att klara sig. Jag kan gräva upp ett gräs och flytta det nu med en rejäl klump och det klarar sig.

Temat hos Trädgårdsfägring är oktoberstart och de här bilderna fångade jag i onsdags. Det är ljuvliga dagar nu! Visserligen blev det inte temperaturer som kvalificerade den 7:e oktober som brittsommar men härligt är det varje dag.

Ha en fin helg och vecka!

18 Kommentarer

 1. Marit den 8 oktober, 2021 kl 13:49

  Du har så mye vakkert grass! Høstfargene hos deg er så fine alt nå. Her er det nesten ikke noe annet enn hosta som har blitt skikkelig gule. I dag regner det igjen, og hagen ser helt trist ut. Jeg kjenner at nå er jeg både utslitt og lei, så nå skal det bli godt med en hagepause. Det vil si inntil drivhuset kommer. Men enn så lenge skal jeg hvile litt 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 8 oktober, 2021 kl 17:30

   Det låter skönt! Jag hinner inte vila ännu, vädret är skönt och solen skiner stundtals. Alltför bra för att inte ta vara på. Jag tycker mycket om gräs både som solitärer och i rabatter. Och det finns ett antal fina.

   KRam, Carina

 2. Ätliga trädgården den 8 oktober, 2021 kl 20:05

  Alltså gräs är ju så fint, men jag känner mig som en riktig nybörjare när det kommer till sorter och vad som kan klara sig här. Gott att ha trädgårdslandet klart inför våren eller du kanske till och med pillar ner lite vitlök senare.
  Roligt att Trädgårdsfägring kom igång igen. Det tackar jag särskilt för!
  Kram
  /Anette

  • Carina den 9 oktober, 2021 kl 19:03

   Det är nog många som kan klara sig hos dig det är så vitt jag förstår massor av fukt vintertid som de inte är så förtjusta i så dem borde kunna gilla den sandiga jord väldigt bra.

   Jodå – det står en påse utsäde här och när jag hade betalt frågade jag min hjälpare eftersom jag fick en dålig skörd i år om han hade någon erfarenhet. Och han brukade sätta av de namnlösa och gick till korgen och slängde ner 4 ytterligare i påsen. Så jo… ..här ska banne mig sättas vitlök men jag väntar till november. Tror det är för varmt här fortfarande.

   Tack! Det är kul men egentligen ett ’jobb’ jag inte har riktigt tid med 🙂 Men vi är 3 och det är så himla skönt.

   Kram, Carina

 3. Marika den 8 oktober, 2021 kl 21:10

  Hej Carina!
  Gillar dina planteringar, vackra höstfärger och vajande gräs. Fat Domino är fin och har en härlig färg. Jag har en rosa ormrot som blommar tidigt och brer ut sig otroligt mycket. Får börja varje vår med att minska ner den. Ljuvlig färg på Fat Domino och extra kul att den blommar nu.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 9 oktober, 2021 kl 19:05

   Hej Marika!

   Tack – tänk jag gillar dem också 😉 Fat Domino har jag försökt med många gånger och den har kommit tillbaka nåt år men sen försvunnit. Nu satte jag den, när jag redan var trädgårdstrött förra hösten, i ren torv på ett riktigt fuktigt ställe och det var tydligen helt i dess smak. Och ja det är kul med det som blommar nu.

   Kram, Carina

 4. Min Lilla Kokvrå den 9 oktober, 2021 kl 10:07

  Gräsen vajar, färgerna sprakar och vindarna är ljumma i oktoberträdgården 🙂

  Önskar dig en skön trädgårdshelg! /Birgitta

  • Carina den 9 oktober, 2021 kl 19:06

   Tack! Idag var det årsmöte i Rhododendronsällskapet, västra och härligt föredrag av Gerben som numera sköter Vargaslätt.

   Ha det gott! Carina

 5. Anita den 9 oktober, 2021 kl 10:41

  Tänk att hösten kan vara precis som våren … ute och jobba till 6-tiden … det är väl ändå härligt. Många fina färger hos dig. Här är inte färgerna alls lika intensiva i år, mer gult än rött. Och på tal om rött, Bistorta amplexicaulis ’Fat Domino’ var läcker. Och jag undrar om det är Miscanthus ’Grosse Fontäne’ jag har i min trädgård. Köpte den för många år sedan på en höstväxtmarknad och har ingen etikett kvar. Den ser ut som precis på din bild men vet inte om den är tillräckligt hög. Min är nog en dryg meter, kan det vara den tror du? Nåja, vad det än är så är den väldigt vacker.

  Kram och fin helg!
  Anita

  • Carina den 9 oktober, 2021 kl 19:11

   Det är fantastiskt skönt och det kommer göra att vintern känns kortare. Grosse Fontäne – jag tänker att den är ca 150 i bladruggen och uppåt 200 med vipporna. Och den har Lite bredare blad än de andra jag odlar – kanske 2 cm. Men ibland blir jag osäker och bilder på nätet av ruggarna och inte bara vipporna är svåra att hitta.

   Kram, Carina

 6. Marie den 10 oktober, 2021 kl 17:49

  Fine billeder, du viser af farver og former i din oktoberhave. Jeg må tilstå, at jeg deler dine følelser vedrørende lægning af løg. Desuden synes jeg, det kan være instruktivt et år at standse op og se, hvilke løg der allerede ligger rundt omkring.

  • Carina den 10 oktober, 2021 kl 18:57

   Tack Marie!

   Det var precis så det kändes ta ett mellanår med nya tulpaner och se om jag saknar något. Och här ligger väldigt mycket lök i jorden – det märks när jag vill sätta nya växter.

   Ha det gott! Carina

 7. Elna Slot den 10 oktober, 2021 kl 21:21

  Du har fanget efteråret, når det er smukkest. ‘Grosse Fontäne’ har så flotte farver.

  Hilsen Elna

  • Carina den 11 oktober, 2021 kl 10:16

   Tack Elna! 🙂

 8. Ulrika den 11 oktober, 2021 kl 07:28

  Vilken lycka med härliga eftermiddagar i trädgården! Har en massa höstsysslor som jag borde ta itu med och hoppas att hösten blir lång. Blåsten som var i månadsskiftet fick de första träden att släppa bladen och det kändes snopet. Väntar också på lökar som ska i jorden, men mest tulpaner som ska ner i krukor.
  Fina höstfärger, både de röda och gula (som ju ofta glöms bort). Magnolian var lite av en överraskning, har sett vackra färger på M. sieboldii något år men oftast inte. Din magnolia hade en riktigt fin nyans.

  Kram, Ulrika

  • Carina den 11 oktober, 2021 kl 10:19

   Det är många blad som släppt här också och visst är det snopet. Gult är nog färgen som dominerar här i år ändå och faktiskt är det många magnolior som får gula färger men jag tror att man lätt missar den – det är en väldigt kort period om jag minns rätt. Lökar i kruka är himla fint men jag ska nog inte sätta några – kommer nog kännas tomt till våren men nu känns det bra.

   Kram, Carina

 9. Anni den 25 oktober, 2021 kl 16:33

  Jag upplevde precis samma sak – att vissa småträd både fick höstfärg och tappade bladen trots att annat är fullt grönt fortfarande. Olika exemplar av samma växt, planterade samtidigt bredvid varandra beter sig också olika. Men det är väl bara att tacka för att färgringen håller i sig desto längre!
  Jo, jag håller tummarna för att mina gräsplantor klarar sig. Det blev åtta olika ruggar när jag delade på dem och de ger sådan härlig höjd åt rabatten att jag skulle bli riktigt ledsen om de inte trivs. Dessutom kompletterar de mina Miscanthus som inte är så stora som din fantastiska rugge. Än.
  Så glad att jag ser inläggen nu!

  • Carina den 25 oktober, 2021 kl 20:21

   Tänk om jag kunde förklara det där med att du inte såg inlägg. Men jag har haft problem med en sida nån gång – den är bara grå utan felmeddelande.

   Jag har också satt några nya gräs och faktiskt ett par ute. Några i kruka men krukorna står kvar ute tills det blir mer frost. Och höstfärgerna har varit lite märkliga som du säger. Och visst märks det att de är individer. Jag har ju flera träd och buskar som jag frösått och har flera av och dem är heelt olika. Men nu är det ingen återvändo och det som är kvar känns gult och brunt. Tror att dina kommer ta sig fint och växa ut till fina ruggar. De kan stå still ett år eller två men sen så… 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.