
Planteringsvecka och nu börjar pereenrean
Planteringsvecka – till och med stora planteringsveckan annonserar många plantskolor om nu. Och i söndags, 5:e, tog jag vägen om en för mig ny plantskola på vägen hem från en god vän uppe i Bohuslän. De första jag mötte var ett par trädgårdsamatörer som stog och gjorde reklam för föreningen. Det var representanter för Bohuslän-Dal, Stabod, som gjorde ett samarbete med Munkedals plantskola . Och medan jag småpratade med en av dem så blev det 2 plantskolebesökare nya medlemmar men det stannade inte där, medan jag gick runt hörde jag ännu fler som gick med i föreningen. Swish är magiskt bra för snabba beslut.

I plantskolan hade man dukat upp med olika druvor för provsmakning och andra kul grejer för att lyfta att det är planteringsvecka. Och de hade gjort fina uppskyltningar med extra stora exemplar av höstblommande perenner och en del buskar.

Torktåliga perenner till min planteringsvecka
Jag kikade på perenner och vilka som jag kunde sätta i mitt torra, soliga läge. Men det var först när jag skulle betala som jag insåg att det var perennrea annars hade jag kanske plockat fler. Nu blev det en gulblommande Crocosmia – ’Walbertson Yellow’ och två sorters fackellilja, Kniphofia – ’Bressingham Yellow’ och ’Orange Blaze’. Clinopodium Marvelette Blue’ som är en fantastisk långblommare med doftande bladverk och Scutellaria incana, gråfrossört, som är så läcker när den trivs.




Tillsammans tänker jag att det här blir bra – kontrastfärger som möts. Och de flesta har en lång och sen blomning. Så den före detta gräsmattan håller på att bli en lökpalett under våren som sen går i vila. Och så frampå sensommaren så är det en mix av varma färger från solhattar och andra. Och kontraster i form av gråblå blad, lavendelfärgade och ljust lila blommor. Lejongap har börjat leva sitt eget liv här och jag vet inte om det är fröplantor eller övervintrande eller jo en kombination tänker jag.
Behövs det en särskild planteringsvecka? Det verkar så därför att i Sverige är det många som har dålig kunskap om att nu är bästa planteringstiden. Men hos mig är det återigen väldigt torrt så jag tänker avvakta lite med några träd och buskar.
Kanske ett återbesök
Jag har nämligen köpt 3 ormbunkar som inte är härdiga hos mig åtminstone inte nu som ungdomar sannolikt inte senare heller. Och alla 3 blir riktiga bjässar. Jag har tittat på krukorna jag har men de är för små trots att dem är stora. Men plantskolan hade bjässar till krukor och de var på rea nu. Trädormbunke har du säkert sett höga fina exemplar av i franska och engelska trädgårdsreportage – Dicksonia antarctica. Och dessutom ett släkte utan svenskt namn – Woodwardia radicans och unigemmata – den sista kallas ’Jewelled chain fern’. Ett namn som passar bra eftersom de nya bladskivorna är som röda ädelstenar när de sakta vecklas ut. Med tiden kan de två sista få bladskivor som är drygt två meter långa så en kruka måste vara stor för att helheten ska se proportionerlig och vacker ut.

Ha nu en gnistrande septembervecka!

Ja, høsten kan være en skummel tid plantemessig, for da er det så mye på salg.
Jeg har aldri noen gang kjøpt så mange heuchera som i høst. Alle kostet 49, 50 pr. stk, og ingen hadde navn, men til den prisen er det i grunnen det samme at de ikke har navnelapp. Jeg vet hva de heter likevel 😉
Den Crocosmia har noen fått til å overvintre ute i nærheten her. Overlever de ute hos deg?
Sånne trebregner er så fine. Overlever de også hos deg?
Ha en flott septemberuke du også!
Klem, Marit
Heuchera vill jag helst vårplantera här och det beror på att jag oftast har blöta vintrar som de inte gillar. Crocosmian är definitivt härdig här. Jag har odlat den orangea masoniorum och ’Lucifer’ sedan 2014 dvs genom en rad varierande vintrar. Men det är flytten förra sommaren som gjort att de börjat blomma mer. Det kan jag inte förklara – de står i ungefär samma förhållanden nu som då.
De här ormbunkarna kommer bo i kruka året om och tas in om det blir rejält med frost. Sannolikt skiljer jag av sidorosetter från de två Woodwardia och testar ute så småningom men nej de ska ha frostskyddad plantering.
Kram, Carina
Sjovt at du sluttet indlægget med at nævne juvelbregnen. Den plantede jeg ud i haven sidste år, selvom den er på grænsen af sin vinterhårdførhed her, og regnede den for tabt indtil for 14 dage siden, da jeg opdagede to friske blade på den. Det er en ægte juvel👍
Å var det den du skrev om 🙂 Jag hoppas få sidorosetter så småningom och på sikt kunna skilja av och sätta ut. Vintern som gick hade väl även ni ganska många nätter med minusgrader? Den ena Woodwardian har bulbiller i bladspetsarna och de tänker jag böja ner i jorden. Nu har jag hämtat hem 3 väldigt rejäla krukor 🙂
Ha det gott! Carina
Oj, oj, oj … vilket härligt färgsprakande inlägg. En riktig färginjektion som gör mig varm och glad nu när dagarna och framför allt nätterna blir kyligare. Imorse satte vi igång värmen för det börjar bli kallt inomhus.
Och på tal om färg, jag besökte en trädgård förra veckan med 170 dahlior. Där fick jag också med mig en färgsprakande (bladen) markkrypande växt hem som nu är jordslagen för att hitta sin ”rätta” plats nästa år. Minns inte namnet just nu men det är uppskrivet.
Och jodå … trädormbunke har jag sett i trädgårdar i England. Makalöst vackra. Låter som ett spännande projekt.
Nu måste jag återgå till mina tomataktiviteter (dom är ju också färgrika).
Ha en fortsatt fin höstvecka!
Kram, Anita
Tack Anita!
Visst är det härligt med färg nu och det går att ha mycket både blomning och färg i trädgården ett bra tag till om man tänker till. Gissar att man inte hade plats för så mycket annat än dahlia??! Jag upplever att de jag har nu kräver rätt mycket plats och det är bara grönsakslandet där jag kan ha dem egentligen. Men jag tänker att det är helt magnifikt att se dem i blom. Jag kan åka till Nossebro och titta hos magnolia – de odlar ju upp många av sorterna de säljer. Och det är mycket bättre att se en blomma live för att bestämma om den är odlingsvärd eller ej. Det spar tid.
Det är ett spännande projekt men också – som min dotter sa igår – ett rätt oklokt projekt ur alla aspekter 🙂
KRam, Carina
Vi har også sådan en weekend her i Danmark ’Havens dag’, kalder de det. Så er alle depoter fyldt op og der er boder og gode tilbud. Måske som du skriver, for at tiltrække dem, der ikke ved, at det er et dueligt plantetidspunkt og endnu ikke så koldt, at vi ikke gider gå i haven.
Montbretia har jeg haft i krukker. Det er en dejlig sensommerblomst i de orange nuancer. Desværre klarede de ikke sidste vinter, så nu prøver jeg noget nyt – men jeg savner dem, så måske jeg prøver igen.
God haveuge – hilsen Lisbeth
Tänk så konstigt det ändå är… Det jag läst om din trädgård tänker jag de borde klara sig bra hos dig. Men kanske är det krukorna och att de inte stått på friland. På friland har de egenheten att vandra och masoniorum tar för sig med lite glesa skott runtomkring. Men den är å andra sidan lätt att begränsa. Så testa igen men kanske på friland.
Det har varit rätt mycket folk i plantskolorna det sista så jag tänker det är ett bra sätt att locka…
Ha det gott! Carina
Hej Carina!
Handlade en hel del växter igår med dottern på Zetas. Vi harfortsatt med hennes stora rabatt med all kvickrot. Grävt igenom allt vi grävde förra året, en gång till, och nu skall vi plantera mera växter. Det slank med lite till mig också. Stod och höll i vackra ormbunkar men de fick bli kvar, de trivs inte hos mig. Härliga höstfärger på dina växter och kärleksörten längst upp är så fin.
Ha det gott /Kram Marika
Hej Marika!
En fantastiskt inspirerande miljö. Skulle gärna besöka för att se anläggningarna de gjort runt om. De måste vara mycket mer uppvuxna nu än för 10 år sedan. Det är klokt tänker jag att skaffa växterna som har förutsättningar att trivas. För även om det finns mycket vackert så bygger det ju ändå på att utseendet utvecklas bäst i rätt miljöer..
Kram, Carina
Aaaa, och jag som fortfarande inte varit på en enda plantrea. Behöver inget märkvärdigt, men en del torktåligt höstblommande vore trevligt. Snustorrt här också. Ljuvlig ormbunke!
Kram
/Anette
Tack! Visst är ormbunkarna fina 🙂 Jag var på jakt efter att komplettera sorter jag hade i mitt torra soliga läge men också några nya. Upplever naken som som lite trist. Sen läcker väl naken jord mer kväve dessutom Oavsett så känns det bra att komplettera på rea 🙂
Kram, Carina
Trädormbunkar har fascinerat mig när jag sett dem i så många brittiska teveprogram – de verkar väldigt förtjusta i dem? De är verkligen långt ifrån passande till min lilla faluröda stuga från 1904, men onekligen en udda växt. ”Vanliga” ormbunkar passar däremot perfekt, om jag bara fick dem att trivas i min snustorra värld.
Dina crocosmia är också från en annan värld. Jag får njuta av dem hos andra, helt enkelt.
Men crocosmia borde kunna gilla din snustorra värld! Det gör dem här. Det finns ett litet fåtal ormbunkar som kan må bra i torra lägen. Du kan se några här – https://www.4seasonsbycarna.com/mina-vaxter-odlade-med-karlek-kansla/ormbunkar-varens-kung-i-lunden/. Jag gjorde en sammanställning för min egen skull, hämtade informationen ur en doktorsavhandling om odlingsvärda ormbunkar.
Kram, Carina
Kollar genast länken! Tack!