Kura - adventskrans

Kura skymning en skön syssla i december

Kura skymning – ett himla skönt uttryck och det är det jag gillar med den här tiden. Nu kurar jag även gryning om jag ska va ärlig. Jag tar alltid minst en timma med en mugg kaffe, en sån som normala människor dricker thé ur… Och så här års dessutom med tända ljus och allmänt skummelt. Det är mitt perfekta sätt att ta itu med da’n. Som vanligt så börjar det också suga i broderitarmen men i år ska jag ändå avsluta en stickning först. Jag ska va lite ordentlig. Men det hindrade inte att jag fastnade i broderi på instagram häromdan. Hittade massa fint men allt är så smått och jag vill inte ha små tavlor på väggarna – det ska va användbara grejer. Och nu har jag löst den aspekten… ..men som sagt – stickningen klar först.

Kura - Kransen är klar
Kransen blev klar och upphängd förra lördagen innan första advent

Förra helgen kunde jag kura i källaren

Då bestämde jag mig för att göra en krans, det var faktiskt några år se’n nu. Jag hade lite tur eftersom det regnade och jag hade slarvat med att plocka in grejer att binda med. Men jag hittade det mesta runt knuten så efter en blöt trekvart ute hade jag nog. Tallen – en kvist som ramlat ner. Granen eller taxusen – en frösådd sannolikt av taxus men den växer som en gran. Murgröna som rymt från grannens och in på vårt. Storbladig buxbom från trädgården. En köpt kvist skimmia och en bunt eucalyptus, en påse mossa. De röda grenarna från en Cornus växer också här. Jag blev himla nöjd.

Krans till advent
Krans till advent

En snabb sväng på lunchen

Jag tog en snabb tur i solskenet under lunchen för att fota månadsbilden för november ett par dagar för sent. Och då fångade jag också blommande julrosor som fått ett perfekt läge. Skiner solen vintertid lyser den rakt på ruggarna.

Helleborus niger - julros
Från ena hållet – Helleborus niger – julros
Kura - Helleborus niger, julros
..och från andra hållet – Helleborus niger, julros

..och en annan julros som ska ner i kruka en dag när tiden räcker till. Jag har skaffat en ’Jacob’ till. Hela den serien blommar så otroligt länge med stora blommor. Jag har i vart fall lokaliserat en lämplig kruka och sannolikt blir den planterad i morron.

Helleborus niger 'Jacob'
Helleborus niger ’Jacob’

Adventstide är veckans tema hos Trädgårdsfägring. Broderi och att kura skymning, gärna hela da’n med lite annat pyssel in emellan – det är adventstid för mig.

Önskar dig en skön helg och fin andra advent!

22 Kommentarer

 1. Marit den 2 december, 2022 kl 18:31

  Så vakker krans du har laget! Du er så heldig som har klima som julerosene trives i. Her blir det for kaldt før jul, og da blomstrer de i april i steden 🙂
  ’Jacob’ er en veldig fin navnesort.

  Klem, Marit

  • Carina den 2 december, 2022 kl 18:53

   Tack Marit! Jag blev väldigt nöjd och i år löste jag grenbandet bättre. Förra gången slet jag för att få grenarna att stanna på kransen. De blommar ibland före jul. I år har det varit så varmt att de börjat blomma men nu ska det bli många minus i nästa vecka.

   Kram, Carina

 2. Birgitta den 2 december, 2022 kl 19:26

  Carina, du har verkligen hittat en helt perfekt plats till julrosen. Är ’Jacob’ en niger eller är det en hybrid? Mina gamla niger är kinkiga både med blomning och tillväxt så det är därför jag undrar. Kanske är det så att jag borde skaffa en ’Jacob’ jag också för att få uppleva blomsterprakt i rabatten nu i adventstider.
  Precis som du tycker jag om att brodera och sticka men vad skall man göra när man numera nästan har allt man behöver? Besökte Tant Kofta för ett par veckor sedan och då kom jag hem med ett häfte om stickat och valkat. Sedan dess har jag stickat ämnen till väskor, axelremsväskor, som nu skall broderas. Nog behöver det finnas användning för det man gör även om det bara är en hobby.
  Allt gott och fin andra advent!
  Birgitta

  • Carina den 4 december, 2022 kl 08:10

   Tack Birgitta! 🙂

   Det är en niger hybrid och det finns en hel serie där blommorna kan tyckas likadana men har tydliga skillnader när jag jämför. De är otroligt blomvilliga jämfört med vanlig niger. I inlägget jag länkade till så har jag berättat om flera av de andra. Gartneriet Spiren hade många av dem men jag missade att de tänkte stänga…

   Jag kom på att man kan ta de där småbroderierna och skapa kuddfodral med blandade tekniker. Många av dem jag såg gjorde små lapptäcken att sätta på väggen och liknande. Tant Kofta har en underbar miljö. Jag köpte ’bara’ 5 nystan mohair senast. Den tråden ska bli sällskap till en lintråd i en liten tröja.

   Ha det gott! Carina

 3. Lisbeth Klastrup den 2 december, 2022 kl 20:01

  Fine juleroser i solen, den har vi ikke set her i mange dage, det er trist og gråt.
  Kram fra Lisbeth

  • Carina den 4 december, 2022 kl 08:11

   Tack Lisbeth!
   Det har varit många grå dagar men den här vecken har vi haft flera med sol 🙂 Visst värmer julrosorna i december.

   Kram, Carina

 4. Ätliga trädgården den 3 december, 2022 kl 07:55

  Väldigt fin krans! Själv har jag bara gjort en enkel av granris i år, men höstkransar blev det desto fler. Guld när man kan hitta material runt husknuten och låta det inspirera.
  Hoppas vi får se både stickat och broderat så småningom.
  Ha en fin andra advent
  /Anette

  • Carina den 4 december, 2022 kl 08:13

   Tack Anette!
   Du gör så mycket så jag förstår att det blev en enkel. Jag har inte gjort någon alls under ett par år eftersom lusten inte fanns. Brukar tänka på att plantera saker som jag kan använda i buketter och arrangemang för att ha det nära till hands och slippa köpa 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Anita den 3 december, 2022 kl 09:59

  Du är duktig på att göra vackra buketter och du är duktig på att göra vackra kransar. Den du gjort är så fin och ger inspiration. Så mysigt det låter med kura skymning och gryning. Vilken liten fin samling med Helleborus niger. Har en liten samling själv som jag kan njuta av.
  Stickning och senare broderi. Det låter som du kommer att få en skön och vilsam vinterperiod. Koppla nu av och njut av vinterlugnet.
  Önskar dig en fin andra advent!

  Kram Anita

  • Carina den 4 december, 2022 kl 08:15

   Tack Anita!

   Jag tycker om kransar där olika partier lyfter varandra och därför fyller jag sällan hela kransen… Men smaken är som baken… Och jag gillar kombinationen av att göra olika saker olika tider på året. Vintern, eller hösten för den delen, blir aldrig tråkiga då. Fast egentligen skulle jag behöva dubbelt så mycket av all tid 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Marika den 3 december, 2022 kl 10:37

  Hej Carina!
  Högst betyg för kransen, så fin. Har inte hängt upp någon i år, tänkte att jag skulle köpa på marknaden. Men nu blev jag sugen att göra några själv. Julrosorna är riktigt fina. Här är det stickorna som kommer fram då trädgården får vila. Idag tror jag att jag skall sy lite också.
  Ha en fin adventshelg!
  Kram Marika

  • Carina den 4 december, 2022 kl 08:17

   Hej Marika och tack!
   Visst är det härligt att byta sysslor en period och då till något helt annat. Jag är förvånad över just de julrosorna eftersom jag upplever att den vanliga niger är dålig på att blomma. Nu funderar jag på om den fått guldvatten eller bara ett allmänt glädjefnatt efter en flytt för ett par höstar sen.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Ingeborg Hald den 3 december, 2022 kl 18:39

  Veldig fin krans, og så flott å finne alt du trenger i hagen. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 4 december, 2022 kl 08:18

   Tack Ingeborg!
   Det känns bra att veta att det är närproducerat och hållbart allt det som jag stoppar i buketter och arrangemang. Har planterat många buskar för att de ska gå att driva under den tidiga våren och ge bidrag till buketter.

   Tack detsamma! Carina

 8. Ulrika den 3 december, 2022 kl 19:24

  Perfekt plats för julrosorna där solen kan få dem att lysa. Härligt att kunna skörda det mesta till kransen i trädgården, blir lite extra kul då och den blev ju jättefin. Kura skymning låter väldigt lockande.

  Kram Ulrika

  • Carina den 4 december, 2022 kl 08:20

   ..eller hur! Tidigare stog dem i ett skuggigt läge och på ett ställe jag fick gå en omväg till. Nu passerar jag de flera gånger om dagen. Tack! Det är kul att göra kransar och det finns så mycket lokalt jag kan plocka. Men jag kanske ska poängtera att jag gör det på vår egen mark – det ingår ju inte i allemansrätten att klippa grenar som jag gjorde från murgrönan tex.

   Kram, Carina

 9. Villa Ryttarängen den 3 december, 2022 kl 22:12

  En jättefin krans du visar. Kura skymning gör vi också . Känns som om det är det hela dagen. Kraam Pia

  • Carina den 4 december, 2022 kl 08:21

   Tack Pia!
   Javisst är det hela dagen men jag tycker ändå det är skönt. Men det ’kliar’ i fingrarna att brodera och jag kan fastna i mönsterskapande och tänkade…

   Kram, Carina

 10. HWIT BLOGG den 4 december, 2022 kl 14:53

  Jag kurar hela dagarna nu! Sicket gråväder! Underbar krans du har gjort, ska nog göra en själv i veckan…fint att ha något på ytterdörren.
  Jamen söndag igen, december rullar på!
  Kram från ett grått Öland & Titti

 11. Elna Slot den 5 december, 2022 kl 12:21

  Først vil jeg sige dig tak for kommentaren, du har skrevet til Havesysler. Jeg fik en notifikation, så jeg har læst din kommentar, men desværre er den ikke blevet vist på min blog. Jeg oplever desværre nogle gange, at få kommentarer på Havesysler, som ikke bliver vist, jeg forstår ikke hvorfor.
  Jeg har beundret din smukke krans. Det er fint, at du kan finde så mange materialer til den i din egen have. Fornøjelsen ved at skabe noget bliver større, hvis man selv har råmaterialerne.
  ’Jacob’ ser ud til at være meget blomsterrig. Jeg tror, det må være den, jeg har set i et havecenter, men jeg fik ikke kikket på navnesedlen. Mine juleroser er ikke særligt blomsterrige, så jeg vil prøve at lede efter ’Jacob’.

  Hilsen Elna

 12. Anni den 6 december, 2022 kl 10:39

  Kura skymning är ett underbart uttryck (och sätt att njuta). Kurar gryning gör man i stort sett varje morgon nu när dagsljuset inte kommer förrän långt in på dagen, om det alls kommer. Idag ser jag blå himmel här!
  Så fin krans du gjort. Jag tror att jag minns den du gjorde för några år sedan, visst lade du ut den på bild här i bloggen? Dina rader om stickning och broderi fick mig att lägga upp en liten film om min dotter som siktar på att ta gesällbrev i just broderi. Visar du någonsin upp sådant du gjort? Kanske inte här i trädgårdsbloggen, men en liten sida med sådant vore ju kul att få se <3

  (Sent svar om Gustav II Adolf – jag tror att du tänkte på Karl XII – hans dödsdag är ju "övertagen" av högerextrema)

 13. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 6 december, 2022 kl 11:22

  Hej,vilken fin krans du har bundit tänk så fint det kan bli av det man hittar runt hörnet.Den här mörka årstiden då det är ljust bara några timmar på dygnet då är det underbart att sitta ner med en mugg kaffe och ett handarbete och ta det lugnt en stund det kan man gott unna sig.Din julrosor som blommar vilka tuffingar de är och så jättefina.Ha det gott/Margareta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.