Hosta - höstfärg

Mellow yellow i en mjuk matta löv

Mellow yellow – så kändes rabatterna när jag kom ut i måndags. Hösten börjar göra sitt intåg på allvar. Jag kände mig frusen och inte ett dugg sugen på att rensa vidare. Istället hämtade jag kameran och gick ett långsamt varv. Nu var intrycket helt förändrat. Första frostnätterna har varit här och i och med det så har askarna släppt sina blad och lämnat en mosaik av gult och grönt i planteringarna. Men fortfarande är mycket grönt och somt är gult. En del av de vackra orange har fällt sina blad medan andra gått över i rött.

Mellow yellow
Mellow yellow när asklöven landat efter första frosten och allt fler klär sig i gult. Men boykinian – Boykinia aconitifolia – blommar obekymrat vidare
Mellow - Sassafras albidum
Sassafras albidum lär få fantastiska höstfärger men mitt exemplar står i djup skugga och blir sällan mer än så här – mellow yellow

En som är mellow yellow nu är min Sassafras albidum ett träd/buske som ska få starka färger men hos mig blir den oftast just så här gul. Beskrivs som ett träd men när jag sett den i det vilda i USA har den växt som snåriga småträd/buskar under höga tulpanträd, magnolior och annat.

3 japanska lönnar står och skriker ut sin färg ungefär som de tävlar – jag är röd, jag är ännu rödare, nej jag är rödast. Faktum är nog att ’Westonbirt Red’ ändå är rödast av dem alla. Två av dem har vackert gröna blad sommartid medan en av dem är mer gulorange. Tänker fortfarande att man kan inte ha för många lönnar…

Acer palmatum 'Atsugama'
’Atsugama’
Acer palmatum 'Orange Dream'
Acer palmatum ’Orange Dream’
Acer palmatum 'Westonbirt Red'
’Westonbirt Red’

Ekar som är allt annat än mellow yellow

Jag har skaffat flera små ekar – fick för mig att det är superbra med ekblad i trädgården. Och det är ju faktiskt sant om vi ska börja dra ner på mängden torv i trädgården. Då behövs bladen som kan bidra med ett lägre pH och långsam nedbrytning än mer. Det är ju bara det att flera av de jag har kommer stanna vid små träd. Hittills är det Quercus pontica, armenisk ek, som fått den där riktigt djupgula färgen. Och en fördel med ekarna är att processen är långsam – först djupt gula blad, sen cognac och sist djupt bruna.

Mellow - Quercus pontica - armenisk ek
Quercus pontica – armenisk ek

När hösten är som bäst

Temat hos Trädgårdsfägring är – dröjer sig ännu kvar – och det kan man väl säga när hösten är som vackrast. Det sköna dröjer sig kvar. Jag har inte följt temat slaviskt – du som läsare får tolka fritt.

Sista oktoberveckan står för dörren och där bakom väntar november!

16 Kommentarer

 1. Marit den 21 oktober, 2021 kl 21:00

  Ja, nå er det mange flotte farger ute i hagen hos deg. Myk gul og spennende rødfarger. ’Westonbirt Red’ var helt nydelig. Det finnes så mange fine lønner, og jeg ønsker meg flere av de.

  Klem, Marit

  • Carina den 22 oktober, 2021 kl 09:17

   Tack Marit! Naturen sprakar som bäst runt omkring här nu 🙂 Lönnarna är fina men de japanska är väl inte de mest härdiga hos dig? Jag håller på och testar här hos mig och märker stor skillnad och då har jag ändå fördelen av ett mera gynnsamt klimat. Egentligen borde vi odla fler namnsorter av A shirasawanum som är mycket friskare än de japanska lönnarna.

   Kram, Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 21 oktober, 2021 kl 21:09

  Ja, dine acer er virkelig røde og meget flotte hver for sig.
  Den armenske eg har slet ikke ’normale’ egeblade, kan jeg se. Men så flot en farve.
  (Magnoliablade skulle også kunne sænke ph for ja: vi må undgå at bruge al det spagnum fra naturen.)
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 22 oktober, 2021 kl 09:20

   Tack Lisbeth!

   När japanska lönnar trivs och mår bra så är de riktigt vackra. Magnolior finns det också många av och de växer fortare och högre än de små ekarna jag valt. Ek är ett stort släkte och bladen varierar väldigt mycket. Jag har en som Q. castaneifolia, kastanjebladsek tex.

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 21 oktober, 2021 kl 21:48

  Hej Carina!
  Höstens färger är verkligen fina. Jag har gott om gult och grönt, men det röda har jag saknat länge. Skaffade några nya buskar som blir röda till hösten, men de har tappat sina blad för ett bra tag sedan. Det får nog bli en fin lönn, dina är riktigt fina.
  Trevlig helg /Kram, Marika

  • Carina den 22 oktober, 2021 kl 09:23

   Hej Marika!

   Kan man odla japanska lönnar så är de jättefina. Kommer inte ihåg vilken zon du har men närheten till vatten borde göra att de är gynnsamt. Och så finns det ju sorter som går lite högre upp i landet. Jag har några lönnar som redan tappat sina blad och av dem var det ett par som aldrig fick höstfärger…

   Kram, Carina

 4. Lisbeth den 22 oktober, 2021 kl 07:38

  Ja lige nu er der et smukt farvespil derude, acer kan man ikke få for mange af, hvis man har plads er de gode her i efteråret.
  Klem

  • Carina den 22 oktober, 2021 kl 09:25

   Det är sant att många får jättefina höstfärger men det räcker inte hos mig. De måste ha vackra blad och fint växtsätt också. Sen får gärna barken ha en fin färg. En sort jag har har klargrön bark – vackert vintertid.

   Kram, Carina

 5. Sabelhagens olivlund-Maria den 23 oktober, 2021 kl 19:23

  Åh så fint med lönnar! Saknar det här hos mig. Ekar har vi så det räcker och blir över:). Eller grannarna har, och löven hamnar på vårt tomt…
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 24 oktober, 2021 kl 10:08

   Tack Maria! Jo lönnar är fina hela säsongen och vissa även på vintern. Det låter som jag skulle gilla er tomt och grannarnas eklöv 🙂

   Kram, Carina

 6. Titti den 24 oktober, 2021 kl 12:25

  Ja färgerna ute nu är helt magiska! Jag har varken lönn eller ek, tyvärr…men en hel del trötta, tråkiga tallar!!
  Söndag igen, hoppas din dag blir fin…
  Kram från ett lite mulet Öland & Titti

  • Carina den 25 oktober, 2021 kl 20:23

   Tallar – jag älskar dem med eller kanske mest barren. De spar in en del på påfyllnad av material. Kanske för jag läste en gång om hur magiskt det är att gå på en stig av tallbarr 🙂 Den var fin, Oslo men mulen var den allt.

   Kram, Carina

 7. Anni den 25 oktober, 2021 kl 17:43

  Precis så, lönnar kan man aldrig ha för många! De där röda färgerna är fantastiska, speciellt mot en knallblå hösthimmel.

  Tänkte på det du skrev om när du bodde i München. Då var det säkert Dachau ni skulle besöka. Det är raka motsatsen till Terezín – inget snack om vad hela stället är byggt för. Gastkramande otäckt, så jag förstår verkligen damen du bodde hos.

  Kram!

  • Carina den 25 oktober, 2021 kl 20:03

   Eller hur 🙂 Den röda ’Atsugama’ är ännu rödare nu. Ja jag tror det var Dachau men det hade nog inte spelat nån roll. Hon var så ledsen och upprörd, menade att jag aldrig skulle komma över det. Jag tror jag hade fixat det men det var så jobbigt för henne och hon var så rar mot mig så jag lät bli för hennes skull.

   Kram, Carina

 8. IngmarieWe/Refugium den 26 oktober, 2021 kl 20:28

  Mycket fina höstfärger i din trädgård! Här hade vi frost en natt och den satte igång lövfällningen här.

  • Carina den 27 oktober, 2021 kl 12:57

   Tack Ingmarie!

   Jag hoppas att du får några blad kvar som kan bidra med lite höstfärger. Här har vinden och regnet slitit bort en hel del av bladen som var vackra förra veckan.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.