Värmebölja - Astilbe simplicifolia 'Hennie Graafland'

Värmebölja i juli – alla väntar på svalkan

Värmebölja och häromdan gick jag en sväng efter att ha varit borta ett par dar. Och växterna var sååå trötta. Flera hade slokande blad och det är inte vattenbrist i första hand. De gillar helt enkelt inte värmeböljor som den som varit. För sen blev det svalare och idag har det regnat. Men på vägen hem häromdan tog jag en sväng om plantskolan och spontanköpte några växter. Eller förresten är det spontanköp när jag direkt vet var jag behöver dem? Det är oftast så jag köper åtminstone perenner. Jag vet ett område där det behövs komplement.

Något helt annat…

Värmebölja - Cercis canadensis 'Forest Pansy' och Lilium hansonii
Cercis canadensis ’Forest Pansy’ och Lilium hansonii

Etiketten säger att liljan skulle vara martagonliljan ’Albiflorum’ men antingen har den försvunnit eller så är etiketten fel eller något annat. Liljan visade sig vara några lökar av Lilium hansonii, men se så fint prickarna i den gifter sig med judasträdets röda blad, Cercis canadensis ’Forest Pansy’.

Grönlilja i värmeböljan

Den såg fräsch ut i plantskolan och det var den som lockade. Blommorna är så fina just nu med sina diskreta färger och detaljer. Vet inte varför jag lät bli den förra gången. Grönlilja heter numera Anticlea elegans, en synonym till det tidigare namnet Zigadenus. Grönliljan kommer från Nordamerika. Den tillsammans med ett par olika Astilbe och två olika stjärnflockor, Astrantia, följde med hem. Det var när gick en runda för att placera ut dem som jag såg hur trötta växterna var under julis värmebölja.

Astilbe chinensis 'Satin Pearls'
Lite trött av torka men vacker ändå – Astilbe chinensis ’Satin Pearls’

Mer marktäckare kring bäcken

Astilbe ur Simplicifolia-grp är favoriter och hittar jag en sort jag inte har så följer den med hem. Förra säsongen hittade jag två och se hur fina de är nu. Jag kom hem och delade dem i 5-7 delar beroende på storlek. Igår hittade jag ’Key West’ som har mörkt bladverk som också ser mer krusat ut. Ser fram emot att se blomställningarna utslagna. Hur snabbt och fint dem kan utvecklas ser du här – ’Bronce Elegans’.

Astilbe simplicifolia 'Key West'
Nyinköpt men inte delad ännu – Astilbe simplicifolia ’Key West’
Värmebölja - Astilbe Simplicifolia-grp 'Bronze Elegans'
Den har gillat sin plats och trots att den blev delad i småbitar så blommar den så här fint nu – Astilbe Simplicifolia-grp ’Bronze Elegans’ i bakgrunden anar jag judasträdets blad.

Den här delen hade jag tänkt gå vidare till igår. Det finns säkert dem där också som suckar under värmeböljan. Istället så tog jag två yoghurthinkar och plockade hallon på eftermiddagen. Svetten rinner men det är ändå bättre att göra något än att sitta still. Och så här morgonen efter inser jag när jag tänkte att jag skulle gå igenom bilderna… ..det är de som inspirerar inläggets innehåll. Ja då visar sig kameran ha blivit kvarglömd ute…

Misstänker

Misstänker att ett inlägg snart kommer inkludera bäcken där japanska irisar och de olika pseudatakorsningarna blommar så överdådigt i år. Jag blir så förundrat glad varje gång jag går där. Dessutom har jag gjort bäcken så att den fungerar också som en nedsänkt gång. Och även om det gapar lite tomt bitvis så inser jag att nästa säsong så kommer det mesta börja växa ihop. För det står saker nästan överallt. De fuktälskande, stora och frodiga står nere i kanterna och där finns sköldbräcka –Darmera peltata, japansk strutbräken – Matteuccia orientalis och parasollblad – Astilboides tabularis. Sen har jag hittat några mer fuktälskande ormbunkar som ska bli mer mattbildande. Och de tänker jag ska konkurrera väl med frösådda gräs från åkrarna runt omkring.

Värmebölja - Iris längs bäcken
De här växterna längs bäcken mådde bra i värmen. Det är Iris pseudata ’Byakuya No Kumi’, Lythrum virgatum ’Dropmore Purple’ följda av ormbunkar och fler iris
Värmebölja - Astilbe och Lythrum
Nere i kanten av dammen där det kan bli rejält blött vintertid växer en Astilbe fröplanta och Lythrum salicaria ’Blush’ . Och i år har de blommat jättefint

Efter värmeböljan men innan regnet

Alltså i helgen så tog jag och grävde ur ca 30 cm tung dy ur dammen som hade torkat upp helt. Det var fruktansvärt tungt men ändå så mycket lättare än om det varit vatten i. Nu efter regnet idag såg jag att den är full igen.

Knappt mitt i semestern men nu är huvudet bättre efter hjärnskakningen och jag jobbar vidare…

11 Kommentarer

 1. Marit den 25 juli, 2022 kl 20:12

  Så fint at dine japaniris blomstrer så bra i år. Jeg flyttet nesten alle mine i fjor, og da går det nok et år eller to innen de blomstrer igjen.
  Du har så mange vakre astilber. De liker ikke å tørke nei, men de fleste tåler litt tørke.
  Arbeidet med dammen hørtes ut som en tung jobb i varmen.

  Klem, Marit

  • Carina den 28 juli, 2022 kl 08:57

   Tack Marit!

   Lite extra näring till irisarna så blommar dem säkert nästa år. Det går långsammare när det är varmt men det är lättare att jobba än att sitta still och känna hur varmt det är. Det har jag ont av.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 25 juli, 2022 kl 21:31

  Godt du er frisk igen efter hjernerystelsen, det var noget værre noget. Jeg kan godt forstå, at du nyder din sti, den er bestemt flot
  Jeg har også sat en mørkløvet astilbe, desværre er den forsvundet. Varmebølgen var ikke sjov, godt det er overstået for denne gang.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 28 juli, 2022 kl 09:00

   Tack Lisbeth!

   Jag går faktiskt väldigt ofta nere i bäcken. Vi grävde ett dike ganska djupt och sen har jag gått och grävt ur och skapat olika nivåer för hand. Därför behöver jag gå nere i själva bäcken allt som oftast. Jag har några olika sorters astilbe med mörka blad. Den mörkaste blommar dock i en trist färg. Men de verkar trivas. Bäst tycker jag de olika i Simplicifolia-gruppen är dock.

   Kram, Carina

 3. Villa Ryttarängen den 26 juli, 2022 kl 09:15

  Vackert med bäck och växter vid den. Fina astilbe och den där gula liljan som var fel var verkligen snygg. Kram Pia

  • Carina den 28 juli, 2022 kl 09:02

   Tack Pia!

   Jo liljan är fin men den har jag på andra ställen också. Men med tiden så borde ändå den riktiga komma tillbaka. Vet att den blommat tidigare 🙂

   Kram, Carina

 4. Marika den 26 juli, 2022 kl 09:48

  Hej Carina!
  Wow, det ser fint ut trots värmen. Astilbe är fina, har en vit som jag blir lika förvånad över varje år, just för att den är riktigt vit. Nu har jag hittat några växter som jag måste ha. Dina fackelblomster, otroligt fina. Såg den hos Ann i Hagen vår också. Så vackra. Skönt att du mår bättre nu och kan vara igång igen.
  Ha det gott /Kram Marika

 5. Carina den 28 juli, 2022 kl 09:04

  Tack Marika!

  Ja det är skönt och nu kan jag mer göra det jag vill istället för det jag kan. Fackelblomster är jättefina men skillnaden mot när de stog i en torrare rabatt är enorm. Den mörkare rosa, ’Dropmore Purple’ är nog 75 cm högre i år och blommar mycket rikligare än tidigare och det är ju kul. Det brukar kunna finnas några sorter att välja bland i plantskolorna.

  Kram, Carina

 6. Lillian den 29 juli, 2022 kl 21:55

  Det blir mye vanning når det er så varmt om dagene, Jeg fungerer ikke i slik varme, så jeg bare venter på kvelden…

 7. Anni den 30 juli, 2022 kl 01:01

  Vilken fin astilbe! Jag måste fundera ut var mina ledsna plantor ska ta vägen, de trivs inte alls där de står nu. Det är ju en så trevlig växt!

 8. Titti den 1 augusti, 2022 kl 00:36

  Ja värmen och solen har varit brutal för växterna denna sommar….rädda det som räddas kan. Och vattningen är snart ett heltidsjobb 🙂
  Härliga bilder du bjuder på!
  Kram från Titti

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.