Vårvintertecken - Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'

..vårvintertecken har sin gång när februari drar igång

..vårvintertecken – de är redan på väg även om jag tror att vi kommer ha vinter ett tag till. Men jag har funderat på en sak. Så här års ser jag ungefär samma status på mina vårtecken som vårtecken i Danmark men så om några veckor vet jag att vissa växter i Danmark kommer ha hunnit längre än mina. Och jag tror förklaringen damp ner i veckan när jag var ute..

Hamamelis x intermedia 'Aphrodite' - trollhassel
Hamamelis x intermedia ’Aphrodite’ – trollhassel
Vårvintertecken - Helleborus thibetanus - tibetansk julros
Helleborus thibetanus – tibetansk julros

För visst är det ju så att vissa växter styrs av ljus och andra av temperatur. Och de som styrs av ljus tycker att jag har ungefär lika ljust som växterna, vårtecknen, hos de trädgårdsbloggar jag följer i Danmark. Temperatur styr nog julrosorna som har fina knoppar här men de kommer slå ut ca 2-3 veckor senare än lika stora knoppar jag ser från danska trädgårdar nu. Och jo jag pratar om hybridjulrosorna, H. x hybridus.

När vårvintertecken tar över trädgårdsrundan

När vårvintertecken börjar dominera trädgårdsrundan, eller snarare spaningen efter dem – ja då är det vårvinter här. Och jag är så glad för alla växter jag satsat på som kortar ner den trötta vintern. När jag växte upp hade vi snödroppar och vintergäck sen kom tulpaner och narcisser. Idag har jag blommande buskar och mängder av tidiga lökar samt några perenner och därför är det kul att gå rundan. Rundan kan jag gärna, helst, gå varje dag om än så bara för att konstatera – status som senast. Ibland har jag försökt stirra upp fröer så men där har jag börjat ge mig själv pauser. Det är så mycket roligare att kika när flera nya grott. Vintergäcken är rejält på väg men senare än vanligt eftersom jag grävde upp och flyttade alla förra sommaren. Det var så himla trist att gräva ner knölar som fyller upp en hel svart korg, ni vet de där som det kommer lökar i från Holland.

Vårvntertecken - Eranthis hyemalis, vintergäck
Eranthis hyemalis, vintergäck, jag är glad för nu börjar alla de där jag flyttade förra sommaren
Vårvintertecken - Adonis amurensis, guldadonis
Adonis amurensis, guldadonis – nu är den på väg. En solig dag så kommer den snart slå ut
Vårvintertecken - Cyclamen coum, dvärgcyclamen
Cyclamen coum, dvärgcyclamen – se så mycket knoppar den har och det gör att den kommer blomma väldigt länge

Fröer och frösådd

I veckan fick jag så lust att gå igenom fröerna jag hade och vad jag vill beställa… Det visade sig när jag gjorde en sammanställning av sommarblommorna att lagret var rätt så välfyllt, grönsakerna likaså. Det känns lyxigt att inte behöva köpa en massa. Jag funderar på att beställa ett antal primulaarter som skulle må alldeles utmärkt längs bäcken och vid dammen. Men än så länge har känslan – jag har inte lust att så – övervägt.

Matteuccia orientalis - japansk strutbräken
Se så snygga sporblad jag hittade – Matteuccia orientalis – japansk strutbräken

Fotade i måndags när jag ville ut men trädgårdslusten inte fanns. Inte dagen efter heller… Och OS är ju kul att titta på… Jag länkar till Trädgårdsfägring som vanligt. Vill du läsa mer om sådd av perenner har jag samlat några inlägg under fröförökning och växter jag förökat på länken.

Vinter OS och snart sportlov här – jag kan sporta med skottkärran hoppas jag!

10 Kommentarer

 1. Lillian den 10 februari, 2022 kl 07:53

  Her er det lite med vårtegn, men jeg har bestilt endel frø på nettet. Så iløpet av mars blir det små spirer i potter regner jeg med.

  • Carina den 10 februari, 2022 kl 09:49

   Mars brukar vara den månad när jag sår mest här också 🙂

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 10 februari, 2022 kl 08:37

  Det er alltid så tidlig hos deg, men som du skriver så kan vi ha vinter en stund til. Koselig å se knopper på H. tibethanus hos deg. Jeg har ikke vasset ut i snøen enda for å se etter min, men jeg ser fra vinduet at det fortsatt ligger snø der. Sporebladene på bregnen var helt nydelige ja.

  Klem, Marit

  • Carina den 10 februari, 2022 kl 09:50

   H thibetanus verkar ha en inprogrammerad klocka och det ligger ofta knoppar i jordytan i december-januari sen väntar den på… ..vet inte om det är ljus eller temperatur. Men jag har nog en kortare vinter än du har, oftast mindre snö i vart fall på gott och ont.

   Kram, Carina

 3. Marie den 10 februari, 2022 kl 08:58

  Vårvinter er et sjovt udtryk, som jeg fra nu af vil tænke på i forbindelse med det tidlige forår og de forårstegn, man kan se allerede her sidst på vinteren. Min højre arm er endnu ikke frisk nok til, at jeg kan så staudefrø, desværre, så det bliver forsinket i år.

  • Carina den 10 februari, 2022 kl 09:52

   Så tråkigt med din arm! Min har varit dålig men efter 3 dygn med vila börjar den bättra sig. Samerna i norra Skandinavien har fler årstider än vi. Helt enkelt för att det till exempel finns något däremellan vinter och vår. En notering jag gjort här också 🙂 Så vårvinter som begrepp gillar jag.

   Krya på dig! Carina

 4. Marika den 11 februari, 2022 kl 12:51

  Hej Carina!
  Så härligt när våren ger sig till känna med lite färg. Vårblommor får vara i vilken färg eller form de vill bara de tittar upp ur marken. Trollhassel är fint, tänker varje år att det skall jag skaffa, sen glömmer jag bort mig. Hur ser den ut resten av året ? Os är så kul att titta på, och speciellt då det går bra. Vi har ett fantastiskt soligt väder, så det är skönt att det är lite paus på TV så man kommer ut i solen.
  Ha det gott /Kram Marika

 5. Lisbeths Haveblog den 11 mars, 2022 kl 21:49

  Den er så smuk, den lille Adonis. Det samme er bregnebladene – som om de er spundet ind i blanke silketråde.
  Jeg har hørt begrebet vårvinter et par gange, også her i Danmark. Jeg tror, vi er ved at tage det til os, og det er da også et vældigt nyttigt ord.
  Mange hilsener Lisbeth

 6. Anni den 14 mars, 2022 kl 17:44

  Det ligger nog något i det där med ljuset och värmen. Klokt. Man pratar ju om flyttfåglar som kommer med ljuset oavsett vilket väder/temperatur det är. Kan säkert vara så att vissa växter gör likadant.
  Härligt med vintergäcken, den har ju en förmåga att sprida sig bra!

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 08:04

   Var lite orolig för all vintergäck jag flyttade förra sommaren men de var bara lite sena. Nu glöder de guldgula i små grupper i en lång rabatt. Och när jag rensade såg jag att de redan fröat där också. Jag har fortfarande inte kommit på vad fenomenet som driver igång våra växter heter.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.