september-2022, månadsbild

september-2022 och en höstig månadsbild

september-2022 har swishat förbi utan blogginlägg eller bloggbesök. Jag har knappt ens varit på platsen för månadsbilden heller för den delen. Jag har fokuserat ett annat område där jag tänkt plantera ett antal pioner, och det är omöjligt att vara överallt. På eftermiddagen eller kvällen har jag sen tagit min dyna och kudde till solstolen och suttit där tills solen försvunnit – tagit vara på tiden och värmen. Det känns som mycket blivit gjort OCH att jag njutit av tiden samtidigt. Det kan inte bli bättre! Det känns också skönt att datorn, bloggen, FB, instagram och mycket annat därför fått väldigt lite uppmärksamhet. Och när jag drar ner fokus där blir det också vansinnigt mycket tid över.

september-2022, månadsbild
september-2022, månadsbild

Så september-2022 är en månadsbild av en plats jag inte prioriterar just nu. Men för dokumentationens skull så blir det en bild. Det här har jag nog skrivit tidigare men det är stor skillnad sen jag tog ner de sista askarna. De bidrog med halvskugga och nu behöver jag förändra miljön på sikt.

september-2022 innehåller lite till

En ormbunke som väl egentligen inte är härdig hos mig är ’Carrot fern’, Onychium japonicum, och därför tog jag upp och krukade den efter första säsongen. Men jag upplever att den trivts sådär i kruka och därför tog jag upp och delade den. Nu har jag en krukad del för säkerhets skull och två utplanterade. En av de utplanterade är större och har tagit sig så här fint igen. Läcker eller hur? Och visst förtjänar den sitt engelska namn. På svenska ska den heta klövbräken….

Onychium japonicum - carrot fern
Onychium japonicum – carrot fern – eller klövbräken på svenska. Jag gillar det engelska namnet och tycker att det är en superfin art

Norra lunden har mått relativt bra

Trots torkan har norra lunden klarat sig hyfsat. Och tidigare månadsbilder ger ett intryck av förändringen över året.

I veckan som gått har det kommit en del regn – mer än behövligt efter en lång och torr period tänker jag. Och jag har dessutom fått tid att göra annat småplock vid datorn – det är också bra. Men till helgen ska vi förhoppningsvis gjuta muren som ska på plats i dammen… ..eller inte för idag är det lördag och det har regnat. Jag länkar till Trädgårdsfägring.

Hoppas på lite uppehåll för gjutningens skull!

13 Kommentarer

 1. Marit den 1 oktober, 2022 kl 20:58

  Ja, tiden går utrolig fort. Dagene, ukene og månedene raser forbi. Det viktig å prioritere hva en vil bruke tiden på 🙂
  Jeg håper at du får støpt og at du får tørt vær. Her har det regnet i hele dag, men i morgen skal det slutte. Jeg er glad for alt regnet som har kommet i det siste. I morgen skal jeg plante løk hvis det er mulig. Det er bare å glede seg til neste vår 🙂
  Nydelig bregne, og den lignet på gulrotgress, ja.

  Klem, Marit

  • Carina den 8 oktober, 2022 kl 09:48

   Tack Marit!

   Jodå vi hann färdigt innan regnen drog in även om det kändes omöjligt en stund i tisdags. Det blev riktigt mörkgrått och ett par droppar föll men så skingrades molnen och solen bröt igenom en stund. Då kom hoppet tillbaka och gjutningen blev klar i vettig tid. Nu tömmer jag djuphålan med pump varje dag och ser fram emot att ta bort formen om några dagar.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 1 oktober, 2022 kl 22:24

  Meget fin bregne ja. Den kender jeg ikke. Godt at have flere af den.
  Klem Lisbeth

  • Carina den 8 oktober, 2022 kl 09:49

   Den är riktigt snygg men jag har inte sett den i några plantskolor här. Har köpt den av en specialodlare och jag älskar den.

   Kram, Carina

 3. Marika den 2 oktober, 2022 kl 10:15

  Hej Carina!
  Man kan inte vara på alla ställen samtidigt. Skönt att du tar det lite lugnt. Det med kudden och solstolen låter riktigt bra.
  Ormbunken är jättefin, och visst är det engelska namnet trevligare och riktigt passande.
  Hoppas du får gjutet och att vädret är med dig.
  Här är det regn och blött.
  Kram Marika

  • Carina den 8 oktober, 2022 kl 09:51

   Hej Marika!

   Nej och det gäller att tänka rätt tankar 🙂 Jag är mycket mer livsnjutare än man kanske får bilden av när man läser.

   Ormbunken är läcker och det är så synd att mannen i Holland som hade en fantastisk lista med ormbunkar har slutat, men så är det. Vi fick gjutet och hade tur. Det var riktigt grått men uppehåll. Sen dess har det varit riktigt oväder här.

   Kram, Carina

 4. Marie den 2 oktober, 2022 kl 11:59

  Det er umuligt at vide, hvilke planter der kan overleve, og hvilke der ikke kan. Det synes jeg har været meget tydeligt i år, hvor jeg er blevet overrasket både positivt og negativt. Under alle omstændigheder er det en dekorativ bregne.

  • Carina den 8 oktober, 2022 kl 09:52

   Så är det och därför är det bra att testa, gärna ha flera av samma och testa lite olika placeringar. Den är jättefin och jag ska testa ett par blad i bukett också.

   Ha det gott! Carina

 5. Elna Slot den 2 oktober, 2022 kl 23:46

  Det er ikke så let at give slip på sommeren, og det er med at nyde de sidste varme dage, inden solstolen skal sættes væk for vinteren. Det er en meget dekorativ bregne. Jeg håber, den overlever vinteren i haven, så den kan vokse sig stor og flot.

  Hilsen Elna

 6. Ingeborg Hald den 4 oktober, 2022 kl 20:47

  Jeg syns også tiden har gått så utrolig fort i sommer, og så er det sånn at det er kjekkere å prioritere å få være i hagen enn å blogge etc, hvis en må prioritere. Får alltid til litt allikevel. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 8 oktober, 2022 kl 09:53

   Eller hur! 🙂 Jag har inte haft lust att redigera bilder och sen började jag sticka babykläder och det var mycket roligare.

   Ha det gott! Carina

 7. Anni den 17 oktober, 2022 kl 23:35

  Carrot Fern var onekligen väldigt passande namn på den skönheten. Håller tummarna för att både den i kruka och de i landet överlever inte bara en utan många vintrar framöver.
  Sticka babykläder låter väldigt trivsamt <3

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 07:58

   Visst är den snygg 🙂 Det är trivsamt och så är det kul att skapa ett plagg på bara några dar. Kanske ska föreslå tillväxthämmande hormon… ..OBS skämt kanske bäst att påpeka 🙂

   KRam, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.