
Mars-2022 och nu är det gräsbrandsrisk och torrt i backen
Mars-2022 och det är dags för ännu en månadsbild. De som blommar här nu är små och osynliga på håll men alldeles, alldeles ljuvliga på nära håll. Parallellt har solen gjort att trots nattfrost och frost i gräset på morgonen så är det gräsbrandsrisk på eftermiddagen. Jag hade ju faktiskt tänkt lunta på några ställen. Nu ska jag ’bara’ lunta ett par tuvor av prydnadsgräs som blir urfula om jag klipper ner dem.

Borsta löv och kratta gångar
Jo jag har borstat av berget och krattat upp de löv som lagt sig i gångarna runt här. Jag får vara nätt på handen när jag krattar så att grenfliset inte följer med – det behövs på gångarna. Löven och annat läggs i planteringarna. Medan jag går runt med krattan funderar jag återigen på vilka som ska flytta därifrån, vilka som ska vara kvar och vart jag ska flytta dem som så småningom grävs upp. De där funderingarna loopar jag i tanken många gånger innan lösningen ramlar ner och det gäller bara att lugnt vänta in processen. Under tiden tittar jag efter livstecken hos de som är på väg i nästa våg av blomning. Kanariegul nunneört – Corydalis bracteata – är en älskad nunneört som blommar i blekt svavelgult och som frösår sig där den trivs. Jag håller på och skapar en liten miniäng med alla fröplantor jag plockar upp från förra rabatten.
Blomningen här och nu
Om jag bortser från att det blommar en hel del krokusar i olika lila nyanser på andra ställen så är färgskalan här lugn och avskalad. Blomman här under är max 1 cm i diameter och kanske är det bra att den blommar nu utan konkurrens av andra mer spektakulära växter. Bladverket är vintergrönt och liknar mest persilja men det har rådjuren betat så blommorna sällskapar med höstens löv.

Nunneörten har blommat ett tag nu och har tappat en del av sin gula färg – åtminstone i bild. I verkligheten är den mera gul. Övergången mellan den gula planteringen till vänster i översiktsbilden via mer vitt och ljust gult här till rosa i en del till höger är flytande och behaglig.

Favoritbusken har överlevt
Det är farligt att skriva favoritbusken i singularis. Jag har ju många favoriter… Men Parrotiopsis jaquemontiana – tokhassel – är en vacker skapelse naturen gjort. Den blommade första gången jag såg den och det var först senare jag såg allt annat fint med den. Den första jag skaffade dog när jag flyttade den. Jag har varit lite rädd att läget var fel för den nya och att jorden var för näringsrik men hittills ser den ut att må fint.


Iris i mars-2022
Här växer alla sorterna av de våririsar som vill stå fuktigare och gärna i en jord med lägre pH. Det är de vackra ’Katharine’s Gold’, ’Katherine Hodgkin’, ’Frank Elder’ och ’Sheila Ann Germanye’. Väldigt tacksamma och lättodlade, dessutom i en lite nedtonad men vacker färgskala. En av föräldrarna gul våriris – Iris winogradowii växer också här men den brukar vara senare. Det är en tunn frostkaka de flesta mornar och jag beundrar växterna som glatt blommar ändå.



Det får bli allt kring månadsbilden för mars-2022. Jag har haft ännu en ljuvlig vecka med mycket solsken. Helt fel i tiden så har jag flyttat pioner och de har fallit isär i flera bitar som jag nu inte vet vad jag vill göra med… Men det dyker nog upp någon lösning. Jag har en tanke om hur jag ska kunna sätta ner de på nya stället trots att det är helt övergödslat.
Det ska bli svalare och jag undrar hur kallt det kommer kännas 🙂

Så flott det blomstrer hos deg nå! Jeg beundrer blomstringen, men blir veldig misunnerlig for som du har sett er det veldig mye snø her fortsatt. Jeg blir så lei av å se på den, for det virker som den skal bli her til evig tid 😉
Nydelige små iris og lysegule corydalis. De første vårblomstene er alltid så vakre når de dukker opp.
Jeg frykter også at det kan bli skogbrannfare her også hvis det ikke kommer mer regn, for det er veldig lite nedbør som har kommet her i vinter. I fjellet er det også lite snø. Det er ikke noe hyggelig å tenke på, for naturen behøver mer nedbør.
Klem, Marit
Tack Marit 🙂
Det förstår jag att du är men jag tänkte ändå på att snön såg så där vårtrött ut som den gör när sol och vind tar hårt på den. Men plusgrader även nattetid skulle göra stor skillnad. Men jag har också frost flera nätter i varje vecka. Jag kan bränna gräs på några ställen där det rinner vatten hela tiden. Men nu blev det att jag rensade och komposterade gräset istället.
Kram, Carina
Carina!
Corydalis bracteata, så fin och en ny bekantskap för mig. Här är favoriten Corydalis malkensis, kanske för att blommorna är nästan vita. De mer ’skrikiga’ försöker jag samla ihop i färgstämda grupper och de bleklila hamnar på komposten. Nunneörten är egentligen helt underbar men ibland blir det för mycket av det goda och det händer allt att jag drar en suck av lättnad när blomningen är över.
Trevlig helg!
Birgitta
Tack Birgitta!
Båda de nunneörterna finns här – det är minnen från Konnässörsklubbens frölista. Men C. malkensis brukar blomma ett par veckor senare här. Jag gör som du med alla frösådder. De smutsigt lila dominerar gärna men passar bra på komposten. Visst är det ett lite kluvet förhållande till alla små fröplantor och den intensiva blomningen men just nu skulle jag kunna tänka mig en matta på ett par ställen. När den väl finns där börjar jag ta dem för givna.
Ha en fin vecka! Carina
Hej Carina!
Känner igen det, att kratta försiktigt. Får mycket löv på min täckbarksgång, och vill ha kvar täckbarken. Men det brukar gå bra. Du har många vackra vårblommor, här får jag vänta ett tag till, tills de slår ut. Någon enstaka krokus har slagit ut, och då är insekterna där med en gång. Vi har haft ett riktigt skönt väder, får hoppas att det fortsätter .
Trevlig helg /Kram Marika
Hej Marika!
Känns nästan obegripligt att du har enstaka krokus i blom. Men jag har nog planterat en del i de där lägena jag vet töar riktigt tidigt och där satt de allra tidigaste lökarna. Då blir det tidig blomning. De jag odlar i lundens halvskugga blommar betydligt senare. Det har varit ljuvligt här också. Hoppas nästan på ett par dåliga dagar eftersom jag ligger efter – typ – med alla frösådder.
Tack! Kram, Carina
Även här åker löven från gångarna in i planteringarna och det var nästan så att jag gick över till grannen som nitiskt räfsade bort flera års fallna löv från sin nyköpta tomt och frågade om jag kunde ”ärva ” deras. Är kul att följa den norra lunden och redan nu har det hänt mycket! Spanade in irisarna redan på den första bilden. Väntar ivrigt på att de ska sätta fart här, ’Katharine Hodgkin’ var en jag länge tyckte var ”för blaskig” men som nu är en av de jag uppskattar mest. Stoppade ner några nya ”bleka” i höstas men är inte så duktig som du på att sätta lappar så jag har redan glömt vilka. Därav ivern.
Kram Ulrika
Ååå där hade jag nog inte kunnat hejda mig men jag har enormt behov av täckmaterial och grannen har inget kasserat ensilage i år… De där tidiga och färgmässigt lågmälda irisarna är underbara tycker jag. Det tog lång tid, efter att jag lyckats blanda ihop dem, att skilja Katharine Germaney från Frans Hals. Jag såg att det var olika men kunde inte sätta fingret på skillnaden. Idag förstår jag inte hur jag kunde missa. Frank har ett mycket mer orange märke och när den pusselbiten föll på plats så blev det glasklart. Du hittar säkert lökarna så småningom.
Kram, Carina
Jammen har du en bugnende hage allerede, så tidlig på våren.
Tack Lillian!
Det är lite, mycket, tidigare hos mig tänker jag och jag har alltid älskat vårlökar. En kombination som gör att jag köpt många sorter 🙂
Ha det gott! Carina
Det lyder så spændende med en minieng til alle de små frøplanter.
Jeg er imponeret over dine iris. Det er utroligt, at disse skønheder trodser nattefrosten og står så rene og fine.
Hilsen Elna
Tack Elna!
De sköter sig bra nunneörterna och blir fler ganska snabbt. Jag är också imponerad över deras tålighet. Det är nästan som om att den varma solen och vinden gör mer skada och tröttar ut dem snabbare.
Ha det gott! Carina
Ja våren är på gång och blåsipporna är snart överblommade. Det går fort nu…
Bästa tiden har vi framför oss 🙂
Vårkram från Titti
Å det låter som ni har haft ännu varmare. Blåsipporna blommade i reservatet förra helgen men bara i riktigt soliga lägen. Men de växer i en dalgång med en å i botten och jag tänker att det är kyligare där. Visst har vi 🙂
Kram, Carina
Mye fint i hagen din, så fint at busken har overlevd. Jeg kjøpte to japanske lønn i høst, har ikke våget å sjekke om det er noe tegn til liv ennå. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg
Tack Ingeborg!
Det är roligt att ha fin blomning att kika på när jag går ut. Förstår vad du menar. Jag satte också några i somras bla en med grön bark och jag har varit orolig för att den hamnade lite för blött. Men den verkar inte ha en enda frostskada medan några som är flera år har en hel del svarta grenar.
Tack detsamma! Carina
Det känns alltid så konstigt den här tiden när det börjar varnas för gräsbränder. Men … så är det, även här. Men i min trädgård ligger snön kvar … dock har den sjunkit undan lite den senaste veckan. Men vårtecknen lyser med sin frånvaro och jag får vänta ett tag till. Men … den som väntar på något gott … Dessutom ska det bli kyligare nu. Lunchpromenaden var bitig även om solen sken. Det fick bli tjocka jackan på och den satt inte ivägen.
Dina iris är så vackra. Den blekgula är ljuvlig. Jag älskar just den blekgula färgen. Apropå det så är den gula clivian på gång i uterummet, bara 10 stänglar hittills men det är inte illa det. Hade hoppats att förra årets rekord med 14 stänglar skulle slås i år men det är ju inte för sent än. Det kan finnas fler på gång som jag inte sett.
Ha en fin avslutning på mars!
Kram,
Anita
Din vackra clivia… 10 stänglar är ju otroligt mycket men jag förstår en viss besvikelse om rekordet är 14 🙂 Den kommer blomma länge gissar jag. Jag är också svag för de här ljust gula, gärna svavelgula nyanserna. Även här är det kallare både dag och natt. Dagtid kan jag ta på mig ett lager till men nattemperaturen… ..den är ett problem. Jag får väl försöka köra några kärror gödsel och annat dagtid – det brukar hålla kroppstemperaturen uppe 🙂
Kram, Carina
Jeg tror sørme min kommentar forsvandt forleden – Jeg er fuldstændig vild med de sarte, lyse farver, som desværre ikke ses på afstand. Men hvor er de smukke tæt på.
Mange hilsener Lisbeth
Ibland hamnar nån kommentar bland skräpposten men där fanns den inte… Jag håller med om att de färgerna är väldigt fina just nu. Jag ser de på håll men jag behöver gå nära för att se alla vackra detaljer.
Tack detsamma! Carina
Hei Carina!
Så vakre Iris 🙂 Nå skjer det saker og ting i hagen. Må følge med daglig for å se endringene. Magnolia Merrill er alltid en glede å se frme til om våren. Ønsker deg fine hage-dager:)
Hej Inger!
Tack – jo det hände mycket och jag ser fina knoppar hos magnoliorna. Men på ett sätt är det bra att vi hade haft minusgrader på nätterna för i veckan slog det om och blev kallare och nu är det -5 eller lite till varje natt. Det hade magnolioknopparna inte gillat om de hade kommit längre.
Ha det gott! Carina
Så mycket du har som blommar fint i din trädgård och dina iris är jättevackra.Vad glad man blir när man märker att det lever som man var tveksam till skulle göra det.Det är ganska fantastiskt med dessa vårblommor för de blommar även om snön ligger kvar runt omkring dem vilken växtkraft de besitter ändå.
Ha det gott/Margareta
Håller med dig om att vårlökarna är fantastiska som trotsar kyla och snö på sin väg att blomma. Jag är väldigt glad i vårblomning och har planterat massor av vårlökar.
Tack detsamma! Carina
Hei Carina.
Det er betydelig mer vår hos deg enn hos meg ja!
Så nydelige iris. Jeg har også plantet endel av de og gleder meg til de kommer opp. Men her har vi fått 10cm mer snø i dag.
Ha det godt,
Lena
Hej Lena!
Ja så är det säkert och jag är tacksam för att jag inte har snö här. Det kom en del i veckan men den töade sen igen. Däremot har vi nu fått det rejält kallare på nätterna igen och det är trist.
Tack detsamma! Carina
Så snyggt det är med rensopat berg, vilken tillgång!
Irisarna är tacksamma och vackra, ska nog notera att jag villhöver plantera sådana framåt hösten.
Kram!
Tack Anni!
Gör det 🙂 De är både tacksamma och subtila så här års och de brukar breda ut sig snabbt och bra.
Kram, Carina