September - Gramina et Flores

September och en vacker sensommarplantering

September – är det en sensommar eller kanske till och med tidig höstmånad? Alldeles oavsett så rycker oktober allt närmre. Och promenaden med rhododendronsällskapet skulle ju fokusera på just träd och buskar men jag fångade lite annat. Vi brukar planlägga ett par, minst, promenader i Göteborgs botaniska trädgård varje år. Och vi har olika medlemmar – bra på olika saker som håller i dem. Senast en landskapsarkitekt tillika trädgårdsdesigner som också undervisat på olika trädgårdsutbildningar i Göteborg.

September - Gramina et Flores
Gramina et flores i september – Göteborgs botaniska trädgård

Det finns så fantastiskt mycket att titta på i botan. Och därför gick det sakta uppåt från entrén och medan vi diskuterade träd så kunde jag inte låta bli att ta bilderna härunder. Ännu intressantare när Maria, som vår promenadledare heter, berättade att i samband med de stora ombyggnationerna av trädgården så måste man offra det här området. Så titta noga för snart är planteringen ett minne blott – Gramina et flores – betydligt mer poetiskt än gräs och blommor. Och ett betydligt vackrare namn på planteringarna. Till och med ett namn som jag spar i gömmorna för nån kommande plantering.

September och sluttjatat om färgen lovade jag…

Men det går inte att undvika färgen som fått sin beskärda del i de här planteringarna även om prydnadsgräsen kanske är de verkliga dramadrottningarna här. Jag har fotat här förr och jag slutar aldrig förundras. Det är bara så jäkla snyggt och visar så väl varför prydnadsgräs, gult och lila bildar ljuvliga blickfång. Det här är en plantering som jag oftast skyndar förbi andra årstider men nu…

Gramina et flores i september - Göteborgs botaniska trädgård
Prydnadsgräs – perovskia och solhattar – Gramina et flores i september – Göteborgs botaniska trädgård

Många arbeten pågår

Botan ska förnyas, förändras och anpassas för att gå vidare in i nästkommande hundra år. Trädgården fyller 100 år under 2023. Det är nya växthus som ska på plats och bland annat köksträdgården ska lyftas fram och göras större. Det sista känns ju helt rätt i tiden. En gång anlagd för att vi besökare skulle kunna titta på diverse köksväxter och se hur de utvecklas, höjd, omfång och annat. Längs kanten finns olika häckväxter planterade i korta partier – även det för att vi skulle kunna titta och uppleva innan vi planterar.

Gramina et flores i september - Göteborgs botaniska trädgård
Mer gräs och höga Eupatorium, flockel

Huvudblickfången nu och en bra stund framåt

Jo det är gräsen, prydnadsgräsen. Och här och nu är det de som blir höga och som står med sina vackra vippor länge. Färgen kommer förändras men en rugge i olika nyanser av brunt – grått – silver är också vackra särskilt när hösten är här på riktigt. Och vintern – ja vintern är så mycket roligare med höga vippor

Gramina et flores i september - Göteborgs botaniska trädgård
rejäla ruggar och vackra höjdskillnader, dessutom många sorters prydnadsgräs
Gramina et flores i september - Göteborgs botaniska trädgård
Blicken lockas ut i ljuset och mot gräsens vackra ’blomning’

Plantera prydnadsgräs

Det finns en hel del vackra gräs i våra plantskolor men tyvärr är det oftast nu på hösten som de finaste sorterna tas fram och exponeras. Ibland är det först nu de ens finns till salu. Men min erfarenhet är att höstplantering av gräs – i stort sett alla – är lite av ett lotteri. Så låter jag bli att köpa? Nej! Jag köper men

 • gräver ner krukan i ett väldränerat läge, lite lutande så vatten rinner bort, eller…
 • sätter krukan i verkstaden bland annat jag vinterförvarar svalt eller…
 • planterar om gräset i en lite större kruka och vinterförvarar den som ovan

Ofta låter jag krukorna stå kvar ganska länge ute, tills långvarig frost är på gång men då skyddat mot väta.

Och på det här sättet lyckades jag på fjärde eller om det var femte försöket att etablera ett Miscanthus ’Morning Light’ som är ett raffinerat gräs i sitt uttryck.. Vårplantering är helt enkelt så mycket bättre för gräs. Men det är också så som jag fått ett hirsgräs att klara sig – Panicum virgatum ’Shenandoah’ att klara sig. Och sen jag satte ut det i våras har det börjat skicka iväg små utlöpare. Kanske kommer jag svära över dem så småningom men nu, just nu så är jag glad och ser det som ett bevis att jag valde rätt strategi. Jag tänker inte berätta hur många försök jag gjorde under 00-talet med olika hirs…

Molinia caerulea 'Transparent'
Molinia caerulea ’Transparent’ – det här vackra exemplaret står i perennplanteringarna längre upp i trädgården

Det fanns mer som var vackert så här i september

September bjuder på mycket vackert i växtväg. Det finns både blomning, doft och vackra blad kvar. Och nu börjar flera så sakta skifta färg. Men mer om det en annan gång.

Önskar dig ett skönt slut på september!

18 Kommentarer

 1. Anita den 25 september, 2021 kl 11:07

  Gräs … tänk så vackert det är med gräs …
  Men … det känns verkligen som en klump inom mig när jag ser dina bilder och läser att området kommer att offras p.g.a. ombyggnationen. Men det är förstås kanske nödvändigt för att gå vidare in i nästkommande 100 år. Vilken tur att du dokumenterade området. Det är så, så vackert.

  Sol här idag, hoppas den skiner hos dig också!
  Kram, Anita

  • Carina den 26 september, 2021 kl 10:03

   Utan att veta det så tänker jag att de kommer återskapa på något sätt… ..det är för vackert för att bara rivas upp. Det ska byggas en serviceväg om jag fattade rätt där gräsgången är nu. Växthuset blir fler och betydligt större. Det blir nog bra när det är färdigt. Underbar dag igår – travade i skogen med min son några timmar 🙂 Och idag blir det plantering ute även det med solsken i blick och sinne 🙂

   KRam, Carina

 2. Marit den 25 september, 2021 kl 19:08

  Så vakkert det er med dette prydgresset, Carina. Vakre farger og flotte bed!
  Her har august og september så langt vært helt fantastisk.
  Vi jobber som gale her nå for å rekke mest mulig, for fra mandag skal det regne i en hel uke. Det er jo litt uvant for å si det mildt, men hagen har godt av å få masse regn nå.

  Klem, Marit

  • Carina den 26 september, 2021 kl 10:06

   Prydnadsgräs är supersnygga att ha i trädgården och gärna de som är lite högre 🙂 Kom på nu att jag kanske ska ta och fota de frodiga ruggarna som står på vänt i grönsakslandet. Jag jobbar på här också i samklang med vädret. Det ska komma mer regn här men inte varje dag. Så jag varvar ute och inne sysslor 🙂 Hoppas ni hinner allt ni vill.

   KRam, Carina

 3. Marika den 26 september, 2021 kl 10:20

  Hej Carina!
  Så otroligt vackert, att se det böljande havet av vackra växter. Det är så fint komponerat med gräs och flockel och vackra färger. Härligt att gå en rundtur där med någon som är kunnig. Så vackert.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 26 september, 2021 kl 11:01

   Ja visst är det fint! 🙂 Och jag fick mig en påminnelse om hur mycket jag älskar prydnadsgräs. För mig har det mer varit buskar och träd det sista. Så nu ska jag ta kameran och gå ner i grönsakslandet och fånga mina egna sorter.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 26 september, 2021 kl 10:27

  Åh, hvor er det smukt. Jeg kan kigge på sådan nogle græsbede i smukke farver og let bevægelse i timevis.
  Tak for tip om at plante prydgræsser i foråret.
  Mange hilsener Lisbeth

 5. Carina den 26 september, 2021 kl 11:03

  Visst är det vackert! Förstår vad du menar – vid förra huset hade jag flera olika sorter av miscanthus runt min grusgård och jag älskade att sitta där – se gräsen vaja och höra vinden susa helt lätt. Det var ljuvligt. Varsågod – jag upplever att det fungerar bättre hos mig. Men jag har generellt väldigt blöta vintrar och det är inte så bra.

  Ha det gott! Carina

 6. Marie den 26 september, 2021 kl 16:06

  Hold da op for nogle smukke og velkomponerede efterårsbede.!

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 11:30

   Eller hur 🙂 Och det är svårt att säga att hösten är trist ur rabattsynpunkt. Det är som om de vill besvärja allt sånt. Härligt att de satsat och visar upp ett så vackert resultat.

   Ha det gott! Carina

 7. Elna Slot den 26 september, 2021 kl 22:09

  Jeg har nydt at se billederne af de smukke bede med græs og stauder. Hvor tager det sig smukt ud i september. Det er som om, alle planterne blomstrer nu. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan bedene tager sig ud på de andre årstider.

  Hilsen Elna

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 11:29

   Planteringen är vacker då också men går då mer i grönt. Men det finns så många olika former på växter och blad att det blir spännande om än inte lika iögonfallande. Men då är det en vacker bakgrund till lökängen, entréplanteringarna och spegeldammen.

   Ha det gott! Carina

 8. Helena den 29 september, 2021 kl 14:22

  Helt fantastiska bilder du bjuder på jag njuter & inspireras jisses vad fint det är på Botan nu!
  KRAM från mig!

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 11:27

   Tack Helena!

   Läste när jag letade länkar kring ombyggnaden att det är Europas största botan så det finns ju förutsättningar att göra något bra 🙂 Sen tänker jag att de gjort medvetna satsningar från början på planteringar tänkta att inspirera och hjälpa oss…

   Kram, Carina

 9. Sabelhagens olivlund Maria den 2 oktober, 2021 kl 16:52

  Så vackert! Jag är (nästan) aldrig i Botaniska trädgården, det blir inte av. Så jag uppskattar dina bilder mycket.
  Gräs är så underbart, jag har några sorter i min lilla trädgård här.
  Tack för inspo
  Kram Maria

  • Carina den 6 oktober, 2021 kl 19:06

   Det är faktiskt samma här… ..det är ju så nära så jag kan ta det sen… Istället för att åka dit och uppleva flera gånger under säsongen. Och jag får ju så mycket inspiration när jag väl är där. Det är trist att utbudet på vagnarna blivit så utarmat bara men bra för plånboken 🙂

   Kram, Carina

 10. Anni den 4 oktober, 2021 kl 23:23

  Men nej, inte får de gräva upp allt det fina! Hela mitt hjärta skriker även om jag förstår att det kommer att bli fint efter omändringarna också. Jag kan komma och gräva upp en sådan där rabatt och flytta hel rubbet till mig!
  Hmmm, borde ha läst dina rader om vårplantering innan jag grävde ned de gräsplantor jag fick av en granne. Får hoppas att de växer till stora ruggar för just nu står de åt alla håll och spretar. Trots det ger de en höjd och höstfägring åt rabatten som jag saknat tidigare.
  Ser den fina perovskian i en bild också, vilken rejäl planta!

  • Carina den 6 oktober, 2021 kl 19:02

   Jag skulle också kunna gräva men jag tror, utan att veta, att de kommer göra något fint av det på sikt.

   Vårplantering är bäst hos mig med allt regn som kommer här på västkusten under höst-vinter-tidig vår så jag tänker att hos dig kan det fungera jättebra med höstplnatering. Och om de är uppgrävda hos en granne så klarar de sig säkert. Det är en enorm skillnad mot de krukade klumparna planterade i fukthållande torv 🙂 Perovskian breder ut sig om den trivs. Min har redan skickat iväg ett litet rotskott säsong 2.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.