Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise' - trollhassel

Blommande trollhassel och första julrosen

Blommande trollhassel är en fin trädgårdsfeature i februari och jag är fascinerad av att de blommar så tidigt även i år när vintern varit längre och hårdare. Men även ’Arnold Promise’ som jag planterade i somras blommar väldigt tätt och fint. Den och ’Aphrodite’ har varit och är väldigt fina. Går jag nära är det en härlig doft och tar jag in och driver kvistar så får jag doften inne. Det har visserligen hunnit bli mars men jag glömde publicera inlägget men trollhasslarna är fortfarande fina och igår när jag passerade ’Aphrodite’ blommar den fortfarande lika fint.

Hamamelis x intermedia 'Aphrodite' - trollhassel
Hamamelis x intermedia ’Aphrodite’ – trollhassel

…och efter blomningen?

Någon frågade i en kommentar – hur är trollhassel resten av året? Jag tycker att de har ett vackert växtsätt och att silhuetten är vacker vintertid. Bladen är gröna och har en vacker nervatur. Sen får de fantastiska höstfärger. Alltså ett släkte som har flera fina egenskaper.

Hamamelis x intermedia 'Aphrodite' - trollhassel
Hamamelis x intermedia ’Aphrodite’ – trollhassel
Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise' - trollhassel
Hamamelis x intermedia ’Arnold Promise’ – trollhassel

..och så blommande julros

Jag har flera julrosor, H. niger, som blommar men nu är den tidigaste av de andra på väg och det är den tibetanska – H. thibetanus. Alla julrosor är fina i mina ögon men den har något helt speciellt med sina tunna kronblad och vackra nerver i lite mörkare rosa. Så småningom hoppas jag att det kommer upp små frösådder. Jag har också ett par sådder med vildinsamlade frön från Kina och de blir spännande att se om de överlevt vintern.

Helleborus thibetanus - tibetansk julros
Helleborus thibetanus – tibetansk julros

Vårvintern går snabbt över i vår nu när solen värmer upp dagtid. Det är fortfarande lite frost på nätterna – blir ju gärna så när vi har högtryck men dagtid är det ljuvligt. Jag varvar rensning och spaning med stunder i solstolen. Hos Trädgårdsfägring finns fler inlägg om våren.

Nästa inlägg landar i mars igen och där syns mängder av våryra insekter!

10 Kommentarer

 1. Marit den 9 mars, 2022 kl 09:26

  Så fine de Hamamelis er som du har! Jeg tenker hvert år at jeg å få kjøpt meg en sånn, men så glemmer jeg de bort når våren kommer. Nydelige helleborus du viser! Det er så fint at du har fått de frem fra frø. Det beviser at det går an, men jeg har ikke sett de til salgs som frø på lenge. Det er så synd, for denne burde vært mer kjent blant folk.

  Klem, Marit

  • Carina den 10 mars, 2022 kl 17:30

   Tack Marit!

   Ja de är fina och jag tänker att du borde komma ihåg att sätta ett exemplar nånstans. Det är härligt att ta in kvistar och driva i blom. Blomman är intrikat och så doften…

   Kram, Carina

 2. Marika den 9 mars, 2022 kl 09:32

  Hej Carina!
  Det var jag som undrade hur den ser ut, när den inte blommar. Tycker den är riktigt läcker med de tidiga blommorna precis när man längtar efter färg. Tack för att du visar den efter blomning. Ett vackert bladverk. Var och spanade igår, hittade en knopp på en Helleborus, de flesta är inbäddade under ett lövtäcke. Upptäckte också att jag har snödroppar som tittar fram och blommar. Blåsippans knoppar har blivit blå, de gömmer sig fortfarande inne bland bladen.
  Det är härligt !
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 10 mars, 2022 kl 17:31

   Hej Marika!

   Roligt att du gillade helheten för det är en buske för flera säsonger helt klart. Roligt att vårtecknen visar sig hos dig också. Här är julrosorna olika individer och där blommar några medan andra har knopparna kvar nere vid jordytan. Låter mysigt med blåsippsknoppar 🙂

   Kram, Carina

 3. Lisbeth den 9 mars, 2022 kl 14:03

  Jeg er også glad for min hamamelis, den blomstrer nemlig efterår og forår, fordi der er to variationer i den. Begge er for længst afblomstrede, men så kan vi glæde os til det smukke efterårsløv.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 10 mars, 2022 kl 17:33

   Visst är det ett härligt släkte och fina buskar 🙂 Gissar att det är grundstammen som också vuxit upp och satt grenar eller? Jag har konsekvent klippt bort dem eftersom jag inte vet vad de är ympade på. Höstfärgen är fantastisk.

   Kram, Carina

 4. Ingeborg Hald den 11 mars, 2022 kl 19:00

  Det er så koselig med alt som blomstrer så tidlig på året, Trollhassel har jeg faktisk aldri prøvd, men hvis jeg finner et sted så kan det jo være en gang. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 12 mars, 2022 kl 11:07

   Javisst är det 🙂 Det är en grupp buskar som är mer än odlingsvärda.

   Tack detsamma! Carina

 5. Anni den 14 mars, 2022 kl 18:04

  Så fint med julrosen! Min stora har tre knoppar som välorkar resa sig från marken så småningom. Någon av de du skickade till mig lever också, ska kolla in den när det ljusnat imorgon.
  Trollhasseln är lite udda med sina rufsiga blommor, hur stor kan den bli?

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 07:57

   Ja den har blivit magnifik sen jag flyttade den till ett soligare läge och precis så där vacker som jag drömde om när jag såg den yttepytte lilla plantan. Tror att en trollhassel blir dryga 2 meter och ganska vid. Men om man stammar upp den lite bildar den ett fint tak åt till exempel små lökväxter 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.