Iris Reticulata-grp 'George'

Januaridag med ogräs- och gödselrejs vem vinner?

Januaridag – varför inte ta vara på solskenet? Särskilt som väderprognosen innehöll ett stort grått moln som kom på skam. Ogräsrens och gödsling – tänk om jag hinner få det gjort före våririsarna börjar blomma… Men då är det en kapplöpning för nu reser irisarna sig ett par centimeter i veckan över jordytan. Så en solig sista januaridag skulle spurten kunnat börja.

Iris reticulata-grp 'George'
5:e februari 2020 blommade den första irisen så här fint. Iris reticulata-grp ’George’

De tidigaste irisarna

De första våririsarna att blomma brukar vara ’George’ som numera växer i stora ruggar. Tacksamt nog i ett parti som inte behöver fyllas på med jord. Men i en annan plantering där behövs både ogräsrensning och påfyllning och då är kogödseln ett bra sätt att fylla på med mull. Och om jag hinner ska jag dessutom lägga ett lager grus över.

Iris Reticulata-grp 'George'
5:e mars 2021 – Iris Reticulata-grp ’George’

En januaridag när ogräs lockar mer än promenad

Det börjar kanske klia lite i trädgårdsfingrarna trots allt när jag väljer det här istället för en långpromenad i solskenet. Men, men så var det ju det här… ..Jag drog på mig och var på väg ut men hjälpte först pappa plocka in ved. Och med det klart gick jag ut, blev riktigt besviken för det hade varit frost under natten och hårisen var rejält utbredd. Jag prövade att rensa men det gick inte. Så sen plockade jag in resten av veden – inalles ett par kubik.

En januaridag som den här så har snödropparna redan vita knoppar, vintergäcken – Eranthis – visar sig i knopp på några ställen och våriris och adonis är bra på väg. De kanske, precis som jag funderar över – hur blir februari egentligen? En ljuvlig vårmånad som 2020 när George blommade 5:e februari eller en vintermånad som 2021 när den väntade till 5:e mars… ..vem vet. Men det är på pricken en månads skillnad i blomning hos ’George’ mellan 2020 och 2021. Men 5:e februari är redan kört liksom.

Vårlöksblomning - Iris reticulata 'Palm Springs'
Underbart är kort men riktigt, riktigt ljuvligt – Iris reticulata ’Palm Springs’ – 5:e mars 2021

Snödropparna är inräknade

Satte 16 nya namnsorter av snödroppar, Galanthus, förra sommaren. Jag hade turen att kunna köpa lökar som varit krukade och som fått vissna ner innan de packades och skickades. De var alltså i vila och det är bästa sättet oavsett att man ofta säger in-the-green. Det lär för övrigt vara en plantskoleterm för att hinna med och förlänga försäljningssäsongen. Logiskt – vilken växt mår bra av att tas upp mitt i växtcykeln, få rötterna tvättade, packas, skickas och sen planteras? Man säger alltid om lökar som växer i gräsmattan – klipp först när lökblasten vissnat för att de ska orka komma tillbaka. Det är sunt förnuft. Jag har aldrig köpt lökar in-the-green men kvinnan jag köpte av har gjort det… ..och resultatet har varierat. Av mina 16 nya är 14 redan på väg upp och flera har blomknoppar. DET är ett bra resultat för nyplanterade lökar.

Mitt råd om du ska köpa lökar i tillväxt är att leta upp krukade och låta dem stå kvar i krukan tills de gått i vila frampå sommaren. Vackra är de i vart fall…

Trädgårdsväxternas hej - Galanthus nivalis - snödroppe
Galanthus nivalis – snödroppe

Januaridag – inte som jag tänkt

Nä min sista januaridag blev inte som jag tänkt men bra ändå. Jag var ute en bra stund och det är det viktigaste. Nu ska ett regnväder passera sen vara solsken och med lite blåst så kan det töa ytan och torka upp så det blir bra rensväder till helgen. Jag får se helt enkelt!

Temat i Trädgårdsfägring är vinterns glädjespridare men de nämnde jag i förra inlägget. För för mig är det de vintergröna växterna.

Ha en fin första februarihelg!

24 Kommentarer

 1. Marit den 4 februari, 2022 kl 13:26

  Åh, så nydelige dine iris er! Disse irisene har jeg aldri lykkes med her, og jeg tror det må være for kaldt for de. De har fått god drenering, og dekke over seg i form av blader. Disse siste plantet jeg i 2020, og de blomstret i fjor. Derfor er jeg veldig spent på om de kommer igjen i år. Den lilla fargen på de du viser er så fin. Snøklokker har jeg kun de helt vanlige av. Det høres spennende ut på 16 nye navnesorter!

  Klem, Marit

  • Carina den 4 februari, 2022 kl 16:14

   Visst är de fina 🙂 Ska du pröva ska du odla dem med mycket blått och lila. Alla namnsorter med gult och orange är väldigt känsliga. Kanske kan du hitta ren I histrioides eller ’George’ som är i bilderna. De är härdigare. Lite synd för kultivarerna med gult är ju så fina.

   Fick en chans att köpa Galanthus av Glädjekällan som köpt både från England och Gartneriet Spiren i Danmark. Det var väldigt fina lökar jag fick.

   Kram, Carina

   • Marit Sønstebø den 4 februari, 2022 kl 18:21

    Den jeg plantet het ’Purple Hill’, og den var veldig lilla 🙂
    Da kan det jo hende at den klarer seg. Jeg er grønn av misunnelse over at du kan handle fra Spiren i Danmark. De har så mye fint.

    Klem, Marit

    • Carina den 5 februari, 2022 kl 12:39

     Den kan klara sig bättre. Jag kan handla från Spiren men det är Glädjekällan som gjort det – för tydlighetens skull.

     Kram, Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 4 februari, 2022 kl 14:24

  Hvor er det smukke iris at glæde sig til. Mon ikke vi alle at store drømme for februar, der kan være en rigtig dejlig måned.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 4 februari, 2022 kl 16:16

   Tack Lisbeth!

   Jag är jätteglad för dem och det kommer inte krävas särskilt mycket för att de ska börja blomma. Nu ska jag spruta Trico Garden så att rådjuren inte betar dem. Hoppas på en hyfsat torr februari – då kan jag få gjort en hel del.

   Ha det gott! Carina

 3. Marijke Verdonk den 4 februari, 2022 kl 16:18

  Hello Carina fantastic color in the irises. I love them. Tried them many times in my garden but they don t like my garden. They never come back the next year. Well we can t have it all.
  Have a wonderful weekend ahead
  Marijke

  • Carina den 4 februari, 2022 kl 18:24

   Hello Marijke!

   Shame you can’t grow them. Maybe you have wet winters – they don’t like too much dampness. These grow in a place that is well drained and very dry and sunny during the summer.

   Thank you and the same to you! Carina

 4. Anita den 4 februari, 2022 kl 18:30

  Irisar är vackra, ’George’ är en riktig snygging. Och tänk att det kan vara sådan skillnad från år till år. En månad känns som lång tid. Så spännande det är med snödropparna. Synd att din januaridag inte blev som du tänkt dig. Nu är det februari och här vräker regnet ner. Hoppas vädret är bättre hos dig och att du får en fin helg.

  Kram Anita

  • Carina den 4 februari, 2022 kl 22:02

   George är oerhört pålitlig vid det här laget. Jo jag blev också förvånad över skillnaden men jag minns att februari 2020 bjöd på en rejäl värmeperiod efter vad som ju måste varit en mild vinter.

   Januaridagen blev bra trots allt. Jag behövde mest att vara ute och jobba med kroppen och så blev det 🙂 Det har snöat, blåst och regnat här. Snön är borde men jag tror det ska komma ny men först lite solsken..

   Kram, Carina

 5. Lisbeth den 4 februari, 2022 kl 22:30

  Så langt er mine iris ikke endnu, det ser flot ud.
  I dag har jeg slet ikke været i haven, det regnede for meget, håber på bedre held i morgen.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 5 februari, 2022 kl 12:40

   Det är inte mina heller. Bilderna är från 2020 och 2021. Men de är på god väg och nu ska det mestadels vara plusgrader framöver så kanske 2 veckor till blom.

   Kram, Carina

 6. Marika den 6 februari, 2022 kl 09:41

  Hej Carina!
  Alldeles underbara Iris, färgen är mycket vacker. Snödroppar har jag försökt ett antal gånger, med lök. Det fungerar inte. Har köpt krukor med snöklockor och de stannar kvar ett tag. Bäst lyckades det då jag fick en tuva , som jag planterade direkt i jorden. Var ute en runda igår, det syns lite krokus och pärlhyacinter i rabatten.
  Ha en skön söndag /Kram Marika

  • Carina den 6 februari, 2022 kl 14:59

   Hej Marika!

   Har du köpt lök i handeln när de börjar sälja på hösten? De är ofta svåra – har ofta torkat ut mer än lökarna klarar. Jag tror Spiren säljer krukade lökar som kan få vissna ner i krukan och sen planteras på sensommaren. Snöklockor är jättefina men de vill väl ha lite tyngre jord och mer fukt om jag minns rätt. Krokus med flera är på väg här också 🙂
   Här blåser det blandat med stundtals sol, snö och regn – intressant!

   Kram, Carina

 7. Elna Slot den 6 februari, 2022 kl 11:24

  Hvor er dine iris smukke! Her i haven blomstrer de kun det første år, så bliver de væk. Så jeg har opgivet, men jeg nyder til gengæld dine billeder.
  Vintergæk er min favorit blandt vinterblomsterne. Den hvide farve er så ren og smuk. Som barn plukkede jeg vintergækker og sendte i gækkebreve.

  Hilsen Elna

  • Carina den 6 februari, 2022 kl 15:01

   Så synd att de inte klarar sig! Funderar på om vi har något likande gaekkebreve men kan inte komma på det. Möjligtvis för att de heter snödroppar på svenska. Men traditionen lät så himla fin 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Ingeborg Hald den 6 februari, 2022 kl 12:34

  Nydelige Iris, lurer på om jeg ikke har noen her også, men de står på nordsiden så de kommer ikke så tidlig, må begynne å se etter dem. Ha en fin søndag, hilsen Ingeborg

  • Carina den 6 februari, 2022 kl 15:02

   Tack! Jag tycker om dem det är något med blommornas uppbyggnad och olika färgmönster. Hos mig skulle de inte klara sig på norrsidan. Jag behöver ha dem i ett riktigt soligt och sommartorrt läge för att de ska komma tillbaka och blomma bra.

   Tack detsamma! Carina

 9. Villroses hage den 6 februari, 2022 kl 15:00

  Utrolig vakker farge p den irisen! Er nok flere måneder til jeg kan se noen. Vårblomstene er så etterlengtet, at det får heller gå at lykken ikke varer så lenge.
  God søndag!
  /Irene

 10. Carina den 6 februari, 2022 kl 15:04

  Tack Villrose!
  Ibland har jag tyckt att färgen är lite trist, kanske för jag tog dem för givet. Men när sorterna med mer gula och orange nyanser försvinner så uppskattar jag de här som alltid kommer tillbaka och blir fler mer och mer. Visst är vårblomningen kort men så himla löftesrik.

  Tack detsamma! Carina

 11. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 7 februari, 2022 kl 11:44

  Så vackra Iris den färgen är så fin så vackert också när de bildar en matta med blommor. Ett stort parti med snödroppar så mycket vår det är med dem ja egentligen över alla bilder du visar på vackra blommor.
  Kan berätta att här hos mig så har det kommit bra med snö och är riktigt vackert då solen också skiner så än dröjer det men roligt att se att det börjar våras hos Er andra ändå.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 9 februari, 2022 kl 11:21

   Tack Margareta!

   De är jättefina när de breder ut sig som de gjort här. ’George’ är en tacksam sort i ett soligt och torrt läge. Det låter väldigt vackert med snö och solsken. Idag är det grått här och ska komma nederbörd tror det var en mix av regndroppar och snöflingor när jag tittade på SMHI. Jag tittade efter vårtecken i måndags och den som sträckt lite på sig var min Adonis.

   Ha det gott! Carina

 12. Lillian den 10 februari, 2022 kl 08:47

  Jeg gleder meg til snøen forsvinner hos meg også. Når en kan titte rundt og se hva som har klart seg gjennom vinteren.

 13. A den 14 mars, 2022 kl 17:37

  När jag ser dina underbart blåa iris sörjer jag mina lite extra, de bara försvann för flera år sedan.
  Bra tips om snödropparna, jag har tänkt gräva upp de som finns i mitt barndomshem innan huset säljs. Ska m a o gräva upp dem med rejält med jord (om möjligt) och låta dem stå i krukor över sommaren. Tack!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.