Pieris japonica 'Debutante'

Knoppsättning som lovar en vacker vår

Knoppsättning – japp jag ser redan efter knoppar som ska ge mig fin blomning nästa vår. Jag fick en spark i baken av en liten buskrosling som jag passerar flera gånger nästan varje trädgårdsdag. Det är Pieris japonica ’Debutante’ som satt mängder av nya knoppsamlingar mer och bättre än någon gjort tidigare. Uppriktigt så har jag varit lite besviken på utebliven blomning.

Pieris japonica 'Debutante' och Epimedium grandiflorum 'Pierre's Purple'
Maj och vacker färg på de nya skotten – Pieris japonica ’Debutante’ och Epimedium grandiflorum ’Pierre’s Purple’

Vintergröna buskar med fin knoppsättning

BuskroslingPieris – har jag skaffat alla jag hittat och det är helt enkelt för att de är 1 – vintergröna, 2 – vackra nya skott ofta i annan färg och 3 – kan blomma överdådigt på senvåren – försommaren. Och allra vackrast är sorterna med nya skott i limegrönt eller apelsinskalsorange. Och knoppsättningen är extra fin hos några.

Knoppsättning - Pieris japonica 'Debutante'
Nu ser jag den här fantastiska knoppsättningen – Pieris japonica ’Debutante’

Skimmia – också vintergröna, små buskar som förtjänar att planteras ut och inte bara stå och torka in i höst- och vintervackra krukplanteringar. För det är när de i och för sig väldigt dekorativa knopparna slår ut som härligheten visar sig. De doftar helt ljuvligt. Och jo jag vet de är inte härdiga i hela landet men man kan gott försöka med till exempel ’Rubinella’ i ett skyddat läge i zon 3?. Jag har zon 2 och har inte skyddat dem nämnvärt, faktiskt inte alls. Och redan nu ser höstens knoppsättning riktigt lovande ut.

Skimmia 'Kew Green'
Första våren, 2020, hos mig – Skimmia ’Kew Green’ – och tänk om det gått att skicka med doften…

..och så här bra ser det ut inför våren 2022. Tänk vi har inte långt dit.

Knoppsättning - Skimmia 'Kew Green'
Skimmia ’Kew Green’
Skimmia 'Lilleröd'
Skimmia ’Lilleröd’ har också många men mindre knoppsamlingar

Sötbuxbom

Sarcococca borde nog också provas mer. Den första jag satte ut förra sommaren har blommat om i våras och har börjat skicka rotskott nu. Det sista känns som lite av ett lyxproblem. I våras satte jag ytterligare en sort för som sagt – vintergrönt och tidig, doftande blomning är något som jag värderar högt. Den jag planterade i våras var Sarcococca confusa och den ser också ut att trivas. Växter som de här gör trädgårdsrundan väl värd även vintertid. Den går snabbare men är ändå spännande.

Sarcococca hookeriana 'Winter Gem'
En bild från 12:e januari 2021 – Sarcococca hookeriana ’Winter Gem’ som nu har börjat skicka iväg utlöpare. Ormbunken är Polystichum tsus-simense – blåbräken. Och jag tycker det är kul att gå ut i trädgården och spana när det vinns vintergrönt att vila ögonen på

Vintergröna och rikblommande rododendron

Rhododendron – ja de har gillat regnen i maj och värmen i sommar. De sista 3 åren har nästan samtliga haft en riktigt fin knoppsättning och min tanke är att rejält med fukt och värme gynnar knoppsättning. ’Gloria’ planterade jag i maj 2020 men den hade ändå en fantastisk knoppsättning och blomning i våras.

Rhododendron 'Gloria'
Rhododendron ’Gloria’ blommade så fantastiskt fint i maj i år men ser ändå ut att ha satt många fina knoppar. Det är väldigt bra med tanke på att jag planterade henne i maj förra året
Rhododendron yak x (tsariense x Queen Bee)
Jag kan ju hoppas att det är blomknoppar men oavsett så är de ljust gröna och vackert orange just nu – Rhododendron yak x (tsariense x Queen Bee)
Knoppsättning - Rhododendron 'Redwood'
Och den här har fantastisk rödtonad bark och bladskaft på nytillväxten men nu hoppas jag på blomning till 2022 – Rhododendron ’Redwood’

Blommande träd med knoppsättning

Magnolior – faktiskt så har en fått något slags glädjefnatt och blommat med flera blommor nu i augusti – ’Genie’ med vackert mörkt purpurröda kalkar formade som stora runda kalkar. Men nu börjar jag kika i skottspetsarna – är det blomknopp eller tillväxtknopp? Vi får se till våren hur knoppsättningen varit.

När jag valt träd och buskar de sista åren har jag medvetet letat efter sorter/släkten som är vintergröna och som har tidig och doftande blomning. Och det finns en hel del att välja på om jag bor upp till zon 2 i vart fall och säkert zon 3 om jag planterar i gynnsamma lägen. Ett par doftande och riktigt senblommande har jag kvar på önskelistan jasmintry, Heptacodion miconioides, och frilandsklerodendron, Clerodendron trichotomum. De börjar blomma typ nu här hos mig.

17 Kommentarer

 1. Marit den 10 september, 2021 kl 08:19

  Ja, knoppsetting er verdt å legge merke til, for de blomstrer jo til våren. Så fine dine skimmia er. De har jeg prøvd her, men de overlevde dessverre ikke. Jeg kjøpte de i Strömstad, og de var nok ikke så herdige som jeg håpet på 😉
  Epimedium grandiflorum ’Pierre’s Purple’ var nydelig i fargen!

  Klem, Marit

  • Carina den 10 september, 2021 kl 08:48

   Ja nu kan jag titta och hoppas på knopparna hela vintern, hoppas få en vår utan sena och elaka frostnätter. Mycket nöje för ganska lite jobb. Skimmia behöver man leta efter rätt sorter av och helst att de är uppdragna här. Det kan göra stor skillnad. Jag har en Styrax som knappt är härdig här eller åtminstone svår att etablera. Men när jag hittade ett exemplar frösått i Sverige så ändrades alltihop. Ska se om jag kan få till sticklingar av mina så småningom 🙂 Då tror jag de har lättare att flytta till Norge sen. Mina exemplar utom Kew Green kommer från svenska plantskolor och är inte köpta som utplanteringsväxt för pryda krukor under höst och vinter.

   Kram, Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 10 september, 2021 kl 08:54

  Det er en god pointe at nyde knopsætningen. Dels er de smukke i sig selv, dels giver det noget at glæde sig til.
  Dit fokus på pieris gav mig en god ide, for jeg har en lille dværgplante, som jeg havde tænkt mig at forære væk, da den står for trangt – nu vil jeg prøve den i en krukke på gårdspladsen, for den er ganske rigtigt så smuk i skuddene og dejligt grøn om vinteren.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 11 september, 2021 kl 08:58

   Att jag upptäckte Pieris är jag väldigt glad för. Blomningen är fin men de nya skotten är nog ändå finare 🙂 Kruka på gårdsplanen låter som en väldigt bra placering. Ett vackert litet blickfång.

   Ha det gott! Carina

 3. Lisbeth den 10 september, 2021 kl 10:25

  Jeg nyder også knopperne på rhododendronerne, det bliver et fantastisk forår også næste år.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 11 september, 2021 kl 08:59

   Visst är det härligt 🙂 Det verkar som varma somrar stimulerar mycket knoppsättning. Det är nog 4 år sedan de andra i styrelsen för rhododendronsällskapet pratade andaktsfulls om den enorma knoppsättningen och hur lovande det såg ut. Sen dess tycker jag det har sett ut så varje höst.

   Kram, Carina

 4. Marika den 10 september, 2021 kl 10:38

  Hej Carina!
  Undrar om det var en Skimmia jag hade, som var så söt. Skulle försöka få den att överleva i växthuset, men det gick inte. Den hade röda blommor och liknar Skimmia Japonica Rubella, fast jag är fortfarande osäker, tycker den var mindre. Gillade den riktigt mycket. Rhododendron har jag inga men gillar dem. Din Gloria är fin. Såg en vit rhododendron igår som blommade , brukar inte de bara blomma på våren? Du har flera fina blomningar på gång.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 11 september, 2021 kl 09:04

   ’Rubella’ är en jag har ute, den står för torrt dock, och den har klarat 3 vintrar ute inklusive den sista med relativt många minusgrader under en längre period. En liten planta. Men du kanske har en mycket sämre zon än jag har. Jag tror att de mår sämre i kruka. Det är en period på vårvintern när sånt jag har satt i kruka gärna vill torka in trots bra skötsel.

   Rododendron är utan tvekan ’Cunningham’s White’ som ofta och gärna släpper lös en del av nästa vårs knoppar på hösten om den är fin 🙂

   Kram, Carina

 5. Elna Slot den 10 september, 2021 kl 22:14

  Jeg giver dig ret i, at Skimmia fortjener et liv, efter at de har pyntet i vinterens krukker. ‘Kew Green’ ser så smuk ud. Der er i det hele taget en del krukkeplanter, der sagtens kan overleve flere sæsoner i haven.

  Hilsen Elna

  • Carina den 11 september, 2021 kl 09:06

   Började leta efter ’Kew Green’ efter att jag kände doften av ett stort exemplar av Skimmia i Göteborgs botan. Busken var enorm. ’Kew Green’ var det som närmast liknade. Jag var orolig i våras eftersom det var första vintern och den står exponerat men trots en lång och rejäl frostperiod så har den inte fått en endaste skada.

   Ha det gott! Carina

 6. Marie den 11 september, 2021 kl 08:21

  Det er spændende nu at tage et tjek på, hvordan næste sæson begynder at tegne sig. Min største overraskelse har dog været at opdage liv i en bregne og en staude, som jeg havde dømt døde.

  • Carina den 11 september, 2021 kl 09:08

   Å så roligt! Numera låter jag gärna de till synes döda stå kvar över säsongen och in i nästa säsong. Dödsdomar har kommit på skam här flera gånger. Särskilt ormbunkar verkar gå i vila ibland.

   Ha det gott! Carina

 7. Titti den 12 september, 2021 kl 13:04

  Intressant inlägg! Och några ormbunkar och skimmia måste jag skaffa mig…
  Söndag igen! Vart tog den här helgen vägen??
  Kram från Titti

  • Carina den 13 september, 2021 kl 09:40

   Det tycker jag låter som en väldigt bra idé – men du vet ju att jag älskar dem 🙂 För mig som jobbar väldigt lite idag känns det mer som – vart tar veckorna vägen. Men förra veckan försvann i nån jobbig virushistoria som kommer och går..

   Kram, Carina

 8. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 13 september, 2021 kl 10:30

  Ett så positivt inlägg med tanke på att du kan se knoppsättning redan nu och hur kanske våren kommer att bli med blomning det är en härlig tanke.En del växter du visar kanske inte går i min zon men i bland så kan det gå beror bara på vart man placerar dem så det är ju bara att testa.Rhododenrdon vet jag absolut går väldigt bra här.Ha det gott/Margareta

 9. Anni den 24 september, 2021 kl 00:31

  Så intressant om Skimmia, då kanske jag ska satsa på någon sådan och testa att plantera ut den senare? Låter härligt med doft!
  Har också kikat på både magnolior och rhododendron efter knopp och konstaterar lite varierande resultat. Hoppas att rådjur och sen vårfrost håller sig borta från trädgården.

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 11:37

   Ja kanske fungerar det om vi börjar våra besvärjelsedanser redan nu?? Jag har massor av knopp i rododendron och det vore härligt att få se allt i blom.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.