Regnen - Polystichum munitum - svärdbräken

Regnen har gjort det grönt skönt och frodigt

Regnen har gjort det grönt, skönt och frodigt. Men jag har ingen aning om hur mycket regn som faktiskt fallit eftersom jag fortfarande inte har någon regnmätare. Men det klafsar om stövlarna längs stora gången i norra lunden och längre ner i ett parti sjunker jag ner sisådär 15 cm. Det här tillsammans med värmen som har gjort det väldigt grönt och frodigt. Och det är så som jag vill ha det.

Regnen - Hosta 'Bridal Falls'

En bland många favoriter, jag tycker om de avlångt utdragna och tydligt nervade bladen. Nu är den på väg mot sin potential – Hosta ’Bridal Falls’

Men nu syns det också tydligare

Ja jäklar så snabbt det växt samman och så grönt det blivit. Gödseln i botten har bidragit. De frösådda trillium jag valde ut för att spara till mig själv har utvecklats till storblommiga jättar… Hostorna jag delade behöver planteras isär och somliga behöver också få ett läge där deras storlek passar bättre.

Regnen - Trillium hybrid
Ur en frösådd av Trillium erectum ’Luteum’ så har det kommit många spännande. Den här har en blomma som är närmare 10 cm i diameter. Jag har hängt upp blomman över bladen för att den ska synas. Totalt är de ca 60 cm höga – Trillium hybrid

Trillium hybrid Pink
Trillium hybrid Pink
Trillium hybrid Green eye
Trillium hybrid Green eye

Snygga avstjälpningsplatser – regnen gör grönskan ljuvlig

Den här liksom flera andra planteringar har ju varit mer logistiska avstjälpningsplatser och jag har varit medveten om att här kommer saker behöva flyttas. Men jag har kanske underskattat hur snabbt det skulle gå… ..eller hur sakta det skulle gå med nya planteringar i stora lunden. Det positiva är att jag har mängder av växter som jag bara kan hämta…

regnen - Tiarella 'Spring Symphony' - spetsmössa
i maj såg det ut så här och våren är på sluttampen i förgrunden Tiarella ’Spring Symphony’ – spetsmössa. Ormbunken är egentligen 3 och där ska jag glesa ut. Kanske också dela ruggen med spetsmössa. Och i juni 3 veckor senare…

Vacker förändring

Jag älskar förändringen och jag älskar den här vyn. Kanske är det för att jag är väldigt nöjd med kombinationen av bladformer och färger. Hostan ’Dutch Flame’ är väldigt medvetet planterad i slutet för att dra blicken men den får faktiskt konkurrens av det jag ser till vänster och höger. Utsnittet i bilden över kan du ana i junibilderna om du kikar efter Hostan nere till höger i bild alldeles bakom Dicentran ’King of Hearts’. Och nu är det mycket tätare. Spetsmössan är dessutom på väg att blomma om redan.

Regnen - Magnolia tripetala - paraplymagnolia
Gigantiska blad skapar djungelkänsla – Magnolia tripetala, paraplymagnolia – och här gror knappt något ogräs
Regnen -det är frodigt i norra lunden
Det är vansinnigt frodigt i norra lunden och här har ogräs svårt att konkurrera

Regnen har gjort bladen stora och grönskan skön

Det är så vackert tänker jag när bladens olika former och färger utvecklas och vävs samman under försommaren. Och det är nu som lunden återtar sitt huvudutseende efter vårens blomning. En plantering men 4 olika uttryck, kanske 5, under säsongen. Och där är regnen en förutsättning för att maximera uttrycket vissa perioder. Men jag har repat en del blad hos Anemone x lipsiensis eftersom de nästan kvävde några omgivande. Nu går jag en tur nästan varje dag och klipper blad som riskerar att kväva mindre grannar. Om det hade varit mera klart i stora lunden skulle jag ha glesat ur, grävt upp och krukat och flyttat.

..hopp om yta

Men nu försöker jag vara klok och inte gräva upp saker som jag inte kan slutplacera. Dock så tändes ett litet hopp igår om att kunna, snarare hinna få till en ca 60 meter lång plantering under sommaren och då kommer det finnas förutsättningar att flytta till våren.

Förändringar jag funderat på

Guldlönnen har jag funderat på att flytta. Den ser inte ut att trivas. Jag har grävt upp en variant av den och en tall i den här planteringen och flyttat dem. Men nu har jag bestämt – guldlönnen får stå kvar den är ett underbart blickfång när jag närmar mig den här planteringen.

Acer shirasawanum 'Aureum' - japansk gyllenlönn
Den här japanska gyllenlönnen har blivit ännu större där den står idag och efter lite funderande ska jag ge den en säsong till på den nya platsen. Att den står still i växten just nu hoppas jag beror på att den är flyttad. Den är ett underbart blickfång där den står nu. Acer shirasawanum ’Aureum’ – japansk gyllenlönn

Kombinationen av lönnens limegula blad och häxalens, Fothergilla major, daggigt blå är en jag älskar och därför satte jag dem tillsammans även på det nya stället. Hostan till vänster är en sort jag fått utan namn och att identifiera den säkert är omöjligt.

Regnen - norra lunden i maj
norra lunden i maj – nu i juni har jag tagit bort Dicentra ’King of Hearts’ i förgrunden och satt dit en känslig ormbunke istället

Mitten av juni och snart midsommar! Jag försöker hålla jämnt skägg med ogräs och klipper sly som jag ska flisa. Jag länkar till Trädgårdsfägring och ser fram emot spännande läsning där.

Ha en underbar vecka!

22 Kommentarer

 1. Marit den 17 juni, 2022 kl 12:44

  Jeg synes du bør prøve en digital regnmåler, og den kan du ha som app på telefonen. Min heter Netatmo, og den er jeg veldig fornøyd med. Da har jeg utetemperatur, innetemperatur på to steder og regnmåler i en app. Den går på fiber/internettet i huset her, så en må bare ha lang nok rekkevidde til at de virker ute. Regnmåleren går på batteri og da renner regnet igjennom og blir målt uten at du må tømme den selv 😉
  Det finnes helt sikkert flere typer av disse digitale, men jeg er veldig fornøyd med den jeg har. Yr.no bruker data fra min og andres målere for å gi en presis værmelding som mulig hvis en gir tillatelse til det.

  Det vokser så fint hos deg nå, og regnet var helt nødvendig å få nå ja. Men da vokser også ugress og alt annet dobbelt så fort 🙂
  Gulllønnen er aldeles nydelig ja, og den lyser så fint opp der din står.

  God helg! Klem, Marit

  • Carina den 17 juni, 2022 kl 18:18

   Tack för tipset… ..men grejen är att jag är inte tillräckligt intresserad av hur mycket vatten som faller från ovan. Om det nånsin blir någon regnmätare blir det en helt vanlig som inte drar batterier och liknande.

   Det har blivit väldigt fint tänker jag så jag känner mig nöjd. Japansk gyllenlönn är en fantastisk växt 🙂

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 17 juni, 2022 kl 13:42

  Nej hvor heldigt med sådan en masse regn, til gengæld gror både planter og ukrudt helt vildt, men regn må der til. Vi er lovet en masse på søndag, lad os nu se.
  Kram fra Lisbeth

  • Carina den 17 juni, 2022 kl 18:19

   Då håller jag tummarna för att ni får rejält med regn. Jag ska åka till en växtmarknad så jag hoppas att regnet stannar hos er. Det kan komma lite senare i så fall 🙂

   Kram, Carina

 3. Villroses hage den 17 juni, 2022 kl 19:26

  Ja, det er jo sånn vi vil ha det!
  Hosta er noen av de vakreste planter jeg vet. Særlig når de blir store og ligger utover. Jeg har til og med laget en Hosta-sti inn mot skogen. Elsker å gå der blant Hosta og bregner 🙂
  Har det samme ”problemet” som deg: Flere må deles, og noen flyttes.
  For noen flotte Trillium! Spennende farger.
  Ha en fin helg!
  /Irene

  • Carina den 18 juni, 2022 kl 08:39

   Tack Irene!

   Det är en känsla vi delar och det är nu som hostor och ormbunkar lyfter och håller hela sommaren. Det som är bra med hostor är att även när de breder ut sig så är de fortfarande fina i mitten. Jag har många irisar och de breder ut sig men med ett tomt centrum som följd.

   Trilliumerna är jättefina och det är resultatet som kommit ur några sådder jag gjorde för länge sen. Även om bara några få fått de här vackra nyanserna så var det så värt hela resan.

   Ha det gott! Carina

 4. Marika den 17 juni, 2022 kl 22:05

  Hej Carina!
  Regnet gör underverk med alla växter. Vi har fått en hel del, men de senaste dagarna har varit riktigt varma. Dina växter ser friska och frodiga ut. Min Japanska lönn ser inte kul ut, halva har dött. Kanske borde jag ha planterat den i marken och inte haft den i en korg. För sent att ångra sig, men nästa skall planteras ut. Hosta är så fina, och mina ser också välmående ut i år. Dina Trillium är fina och har härliga färger.
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 18 juni, 2022 kl 08:42

   Hej Marika!

   Tack – ja nu är det friskt och frodigt. Tänker att regnen som följdes av värme driver på och ger den där härliga djungelkänslan. Förstår inte riktigt – varför kan du inte plantera ut den japanska lönnen? De vill ha en lätt sur jord, lågt pH, och fuktighetshållande men ändå väldränerat. Men en hake med de är att de lätt, ofta får svampsjukdomar och det är antagligen det som drabbat ditt ex. Alternativt att den frusit under vintern. Jag klippte en stor gren från en i förrgår…

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Marie den 18 juni, 2022 kl 12:28

  Det er ambitiøst at kræve 5 forskellige udtryk af den samme beplantning, men sikkert muligt med hjælp fra haveejere. Den gule acer bliver flottest gul i sollyset, men risikerer også at de øverste blade bliver solskoldede og får mørke prikker, så at finde den rette placering er bestemt en balancegang.

  • Carina den 18 juni, 2022 kl 20:25

   Haha – nej jag har inte krävt det jag bara tänkte efter och kom på att det nog är så. Just nu skulle jag säga att det är det tredje för säsongen. Lönnen står väldigt ljust men mår inte bra i sol – då tycker jag bladen mister lite av sin vackra färg och blir mörkt gula.

   Ha det gott! Carina

 6. Titti den 18 juni, 2022 kl 13:55

  Oj så grönt och frodigt hos dig! Här liknar gräsmattan en stäpp och det är bara att vattna och vattna för att hålla allt vid liv…
  Underbara bilder som vanligt och alltid så inspirerande att kika in till dig 🙂
  Kram från Öland & Titti

  • Carina den 18 juni, 2022 kl 20:27

   Tack och åter tack för din fina kommentar! Tänk att det är sån skillnad från en kust till en annan. Här drar in regnväder från Nordsjön och jag är så tacksam för att det kommer nederbörd tillräckligt regelbundet även om det ibland känns som det är regnskugga just här. Men jag kan bara ana vilken utmaning ni har med vattnet hos er. Och då inte bara till trädgården.

   Kram från västkusten, Carina

 7. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 19 juni, 2022 kl 11:57

  Du har det så vackert grönt och lummigt i din lund men även fint med funkia med vitt i bladen och den gula gyllenlönnen är verkligen på rätt plats.Du har även så vackra treblads blommor som avviker med sin kulör.Här har vi även fått en hel del regn och det var så otroligt bra för det var så torrtHa det gott/Margareta

  • Carina den 20 juni, 2022 kl 09:34

   Tack Margareta! Jag är nöjd med helheten och frodigheten. Flera av mina trillium är från frösådder, frön jag köpte medan Konnässörsklubben fortfarande fanns.

   Skönt att ni fått regn hos er också. Växterna ser så mycket fräschare ut då.

   Ha det gott! Carina

 8. Ingeborg Hald den 19 juni, 2022 kl 14:44

  Så mye vakkert i din hage, det vokser rasende fort nå, dessverre ugresset også her, har mistet litt oversikten, men det kommer seg vel. I dag har vi regn. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  • Carina den 20 juni, 2022 kl 09:35

   Tack så mycket Ingeborg 🙂

   Ja nu går det undan och nya växter börjar blomma varje dag. Fördelen med att ha det tätt planterat i lunden är att det faktiskt inte kommer upp så mycket ogräs. Däremot i ett nyanlagt parti där jag fick med jord som låg under den separerande duken… ..jösses som det gror olika fröogräs.

   Tack detsamma! Carina

 9. Rosor och ruiner den 23 juni, 2022 kl 23:04

  Så grönt och frodigt du har! Skönt med regn, det skulle behövas här med, bevattningsförbud och allt…
  Ha en skön midsommar!
  Gunilla

  • Carina den 26 juni, 2022 kl 09:20

   Tack Gunilla!

   Det är härligt nu, också 🙂 Trist att ni återigen har bevattningsförbud. Ser att det är torrt på några ställen här också.

   Tack detsamma! Carina

 10. Lillian den 24 juni, 2022 kl 10:01

  Jeg har heller ingen regnmåler, men så bor jeg slik til at det stort sett regner litt innimellom så naturen holder seg grønn.

  • Carina den 26 juni, 2022 kl 09:19

   Jag ser inte riktigt vad den ska hjälpa mig med. Det kommer ju inte direkt att förändra hur mycket regn som faller 🙂

   Ha det gott! Carina

 11. Anni den 11 juli, 2022 kl 14:10

  Jag tänkte skriva att det gäller att avstjälpa med stil, men så återkommer bilden och är då norra lunden? Hmmm, jag är inte helt orienterad i dina rabatter, känns det som.
  Men dina trillium är fantastiska!

  • Carina den 28 juli, 2022 kl 10:05

   Mmmm nu blev jag tvungen att bläddra tillbaka… Båda bilderna är från norra lunden men lite olika utzoomat. Delningarna och den täta planteringen gjorde jag när jag flyttade växterna från åkern. Och eftersom det var jorden på åkern jag ville åt blev det lite väl tätt planterat i norra lunden. I höst eller nästa vår – givet att en annan stor plantering går att anlägga – ska ca hälften av växterna bort 🙂 Jag är så tacksam att jag inte jobbar med logistik – det är ett slit.

   KRam, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.