just-nu - Iris reticulata 'George'

just-nu växlar det så vansinnigt snabbt

just-nu vill jag leva… eller nä det vill jag jämt och jag är inte ens ett fan av Ledin. Men orden, textraden, kom ändå när jag läste veckans tema i Trädgårdsfägringträdgården just nu. Men ok här har det gått från ett rekordtjockt snötäcke – kan inte minnas så mycket i närtid till i i stort sett helt bart. Regnet i måndags och tisdags var effektivt. Det blev spännande att se hur all blomning som redan fanns när snön kom i flera omgångar klarade det. Mögel? Det har jag varit med om tidigare. Kylan är sällan ett problem för vårlökarna. Men alla insekter som surrade bland iris, krokus och snödroppar. Vad hände med dem och hur klarar de 30-40 cm snö och iskyla med runt -10 på nätterna? Det funderade jag på…

just-nu - Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata ’Harmony’

Det är en plantering på kanske 6-7 meter och i den lyser det blåa och blåvioletta grupper av olika våriris. De kan tyckas väldigt lika på bild men i rabatten finns och syns skillnaden. De är på väg att bilda större grupper precis som ’George’ gjort. Den står i en annan rabatt på samma ställe där den planterades i början av 00-talet gissar jag. Den är från den tiden när jag köpte lökar från Göteborgs botan. En påse till mig och en till mamma. Och de här har stått orörda och bara blivit fler och fler. I bilden är väl kanske 1/3 av gruppen. Sen får de trista blad men jag brukar vira en grupp som en lock och sen knyta den runt sig själv. Då blir det bara små gröna nystan kvar.

just-nu - Iris reticulata 'George'
Iris reticulata ’George’

Spännande promenad för att se just-nu

Blommorna som hade slagit ut och som dessutom var många hade klarat sig bra under snön. Däremot var det inte en enda insekt på plats när jag tog min promenad idag – torsdag. Det var en tendens till solsken men frånvaron av insekter var total. Fler vårlökar hade kommit upp till exempel en liten tidlösa jag hade glömt att jag hade…. ..men också fler små våririsar och snöklockorna.

Colchicum szovitsii
Så himla söt och tydligen trivs den. Från en pyttig lök till flera för i år kommer det tre blomstänglar – Colchicum szovitsii
just-nu - Helleborus x hybridus seedling
Helleborus x hybridus seedling – den är vacker i knopp men har inte varit lika fin fullt utslagen. Kanske blir annorlunda i år sen jag flyttat den
just-nu - Leucojum vernum v carpathicum, snöklocka
Leucojum vernum v carpathicum, snöklocka – en lyckad felleverans det skulle varit den vanliga med gröna fläckar

Sådderna just-nu

Jorden jag sått i hittills har jag steriliserat i ugnen. Trots det är det ett litet kryp som liknar en fästing fast i mikrostorlek. Först är de som små rörliga, svarta punkter men på lite större exemplar så ser jag ben och käftar fast även de är pyttesmå. Numera skalar och skivar jag potatis som jag lägger på jorden. De gillar potatisen mer än att knipsa av sådderna precis under hjärtbladen. Men jag kan inte begripa vad det är för något. Det närmsta jag kommer när jag googlar är jordlevande kvalster men de som mest liknar ska vara på den goda sidan i kriget om ont och gott. Jag fattar inte… ..men jag vänder potatisskivorna och krossar med tummen det som rör sig. Och det gör jag minst en gång om dagen.

Iris reticulata 'Cantab'
Några blommor är lätt tilltufsade av snötäcket men ändå… Iris reticulata ’Cantab’. Den börjar också breda ut sig bra

Sockblommor

Jag har tagit emot ett paket barrotade sockblommor och krukat upp dem. De ska bli spännande att följa. E. stellulatum ’Yukiko’ var det till och med små blommor på. Någon annan hade en blomställning på G och ytterligare några andra nya små blad.. Jag hade inte möjlighet att kruka dem samma dag utan istället så öppnade jag paketet kring bladverket men lät rotklumpen vara kvar i det fuktiga tidningspappret de kommer i. Sen satte jag lådan i matkällaren och gick ut och hämtade in grejerna jag behövde för att ta hand om dem dagen efter. Så småningom ska jag sätta dem i verkstaden under lampa. Där får de det svalt men aldrig minus och kan så sakta komma i tillväxt.

Men hörni… vi ska inte klaga på kylan. Titta på snödroppen, stjälken är bokstavligen bottenfrusen därnere mellan bladen.

just-nu - Galanthus 'Marjorie Brown'
Galanthus ’Marjorie Brown’

Nästa vecka i mitt just-nu

Då ska jag så de flesta sommarblommor och alla kålsorter. Men jag har också tänkt att jag ska kruka upp jätteverbena och chokladblomma som jag övervintrat. Alltihop är planerat i min såkalender och jag följer den rätt väl men jag skriver med blyerts ifall… ..och jag har suddat flera gånger. Tomatsådderna delade jag – några på en optimal dag, några på en icke-bra dag. Det blir ingen vetenskaplig utvärdering av det men jag tänker att jag orkar nog inte så alla på en enda dag.

Snön är (nästan) borta och nu ska temperaturen ligga mestadels över 0 ett tag. Gott så!

19 Kommentarer

 1. Marit den 16 mars, 2023 kl 20:43

  Ja, du er om ikke annet heldig som får se løker innimellom. Her det det nå så mye snø at jeg begynner å tvile på om det blir vår her noen gang 😉
  Din lange rand med ’George’ er bare helt nydelig. Jeg plantet 10 stk. for noen år siden, og i fjor så jeg bare noen få. Det er nok for kaldt her tror jeg.
  Tomater spirer litt for hurtig. Jeg har allerede 12 stk. og enda flere har jeg sådd av en annen sort. Jeg burde nok ha ventet.

  Klem, Marit

  • Carina den 17 mars, 2023 kl 18:08

   Det var nog snön som var det ovanliga – det är ovanligt med så mycket snö här och framför allt så sent. Nja jag tror inte det är kyla överhuvudtaget det är de vana vid från naturen. Men de hatar fukt sommartid – då vill de stå torrt och soligt, verkligen bakas. Det gör de små våririsarna här och det fungerar utmärkt. Jag får ju dessutom oftast rejäl barfrost.

   Har inte sått några tomater – de ska stå ute så det är inte någon direkt brådska. Jag stickade idag istället.

   Kram, Carina

 2. Lillian den 18 mars, 2023 kl 09:24

  Iris er nydelige blomster. Jeg har kjøpt to poser med løk på nettet i vår, så nå venter jeg bare på at snøen skal forsvinne så jeg får plantet dem,

  • Carina den 24 mars, 2023 kl 09:29

   Visst är de fina! Håller tummarna för att snön ska försvinna snabbt hos dig. Det är antagligen holländska iris du fått fatt i knölar av. En sån dök upp här från ingenstans och den har överlevt flyttar mm. De ska tydligen vara lite känsliga.

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 18 mars, 2023 kl 10:04

  Hej Carina!
  Det ser alldeles underbart ut hos dig, med alla fina vårblommor. Snöklockorna är härliga, har provat flera gånger men de stannar bara kvar i några säsonger. Dina Iris är vackra och fastnar speciellt för den mörkt lila färgen. Hoppas verkligen att mina Jätte Verbena har klarat vintern. Grävde ner dem i en odlingslåda.
  Ha det bra /Kram Marika

  • Carina den 18 mars, 2023 kl 11:09

   Hej Marika!

   Tack – visst är de fina och jag upplever att det är vackrare att ha de i större grupper mot när de var nyplanterade och det kanske kom upp 3 små tillsammans. Håller tummarna för dina, och mina, verbena. Har inte tittat till dem i vinter. Men det är ju roligare att starta med plantor i tillväxt än små fröplantor. Snöklockorna vill ha rätt fuktigt om jag minns rätt och visst har väl du en sandig jord åt det torrare hållet?

   Ha det gott! Kram, Carina

 4. Villa Ryttarängen den 18 mars, 2023 kl 14:14

  Åhh så där vill man ju att det ska se ut i sin trädgård. Nåja man får vänta. Härlig årstid är det i alla fall. Kraaam Pia

  • Carina den 18 mars, 2023 kl 17:22

   Roligt att du gillar det 🙂 Det är en spännande tid med varierande väder nu. Mulet idag men ändå fantastiskt skönt på skogsturen.

   KRam , Carina

 5. Lisbeth den 19 mars, 2023 kl 18:26

  Dejligt at sneen er væk, så du kan se alt det, der kommer op.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 24 mars, 2023 kl 09:29

   Ja det kom in ett rejält regn och efter två dygn var snön borta. Bra för det hjälpte nog blomningen under snön att klara sig.

   Kram, Carina

 6. Ingeborg Hald den 20 mars, 2023 kl 21:49

  Det er så fint med sånne små Iris. Minner meg på at jeg har to potter som har stått inne, og selvsagt er avblomstret for lengst, men nå kan jeg plante dem ut. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 24 mars, 2023 kl 09:31

   Så har jag gjort flera gånger – köpt små krukor när jag vill ha lite fint inne och sen återvunnit ute. Det brukar gå väldigt bra.

   Tack detsamma! Carina

 7. Susie på Stjärnarve... den 23 mars, 2023 kl 10:35

  Så fina irisar! Jag har flera varianter och undrar om mina har kommit upp. Har ju inte varit ute och kollat.
  ”Vilda” vackra snöklockor har tagit sig in här, trots sandjord och torka, och det är jag mycket tacksam för, Däremot snödroppar vill inte växa här alls, konstigt?
  Sen såg jag att du hade en tidlösa som blommade, visste inte att det fanns vårblommande av dom! Kollade genast i den holländska katalogen och den fanns med – men det stod inget om att den var vårblommande och den fanns enbart i vitt och så var den otroligt dyr, 10 st kostade över 1000:-. Alltså inget för mig!
  KRAM-Susie

  • Carina den 24 mars, 2023 kl 09:35

   Tidlösan brukar man köpa styckvis… Det finns flera vårblommande arter och sorter men generellt är de mer krävande än de höstblommande. Vårlökarna har jag många av just för att jag ska lockas ut. Gå en runda och titta efter vad som kommit upp.

   Du får gå en tur helt enkelt! Ha det gott, Carina

 8. Martin den 24 mars, 2023 kl 05:58

  Jeg la ekstra merke til din Helleborus i dette innlegget.
  Som du skriver så har den vakker knopp.

  • Carina den 24 mars, 2023 kl 09:36

   Den är vacker i knopp. Men det är en fröplanta och kronbladen blir aldrig rent vita utan är snarare ljust gröna. Därför är den inte så vacker fullt utslagen. Fast den pryder sin plats ändå.

   Ha det gott! Carina

 9. Ulrika den 24 mars, 2023 kl 16:01

  Den här våren har det verkligen svängt. Från barmark till tjockt snötäcke och sen barmark igen, vilken tur att vårblommorna klarar snabba kast. Våren har kommit långt hos dig och det är härligt att se våririsar i så stora sjok, vilka färger!
  Har tagit gästhuset i anspråk för allt som behöver komma igång men inte klarar sig i det kalla växthuset. Gäller att vara flexibel så här års.

  Kram Ulrika

 10. Anni den 13 april, 2023 kl 22:38

  Underbara blå irisar! Undrar om det var George jag hade som blommade något åroch sedan försvann. Det vore ju en dröm att ha sådana sjok som du har!

  • Carina den 17 april, 2023 kl 10:24

   Jag kanske ska nämna att när blomningen är över står en rätt så hög, 40 cm, bladrugge kvar som inte är det vackraste i världen. Men… jag brukar vira ihop bladen i buntar och böja ner. De är trots allt förlåtna pga den ljuvliga blomningen.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.