Vinter och solsken tidigare i veckan

Januaribilden från 2021 jag samlade gröna intryck

Januaribilden – en tanke om att välja den bästa januaribilden från 2021. Men en bild i singularis är inte så lätt. Men en bild jag minns och känner känslan i är den i headern. Det är en bild som samlar ihop vinter och solsken i ett. Fast jag gav mig sannolikt ut för att fånga vintergröna blad och för att se vilka ormbunkar som var gröna hos mig då. Åtminstone var det mestadels ormbunkar som fastnade på bild och som blev till ett inlägg. Jag brann och brinner för mera vintergrönt i trädgården.

I år är januaribilden…

Sannolikt en bild som förra året. Jag har redan varit ute och tittat nämligen… Jag såg en bild av en blommande vårcyclamen från Lund som triggade nyfikenheten. Hur har mina vårcyclamen haft det under snötäcket och kylan i december? En av de första januaridagarna blev det en tur för att se till mina vårcyclamen och känsliga rododendron. Jodå de har knoppar på gång men jag la stilla och försiktigt tillbaka bladet från Magnolia obovata som skyddande lagt sig över dem. En lätt filt skadar inte att ha på ett tag till. Så här såg samma cyclamen ut den 12:e januari 2021.

Januaribilden - Cyclamen coum - vårcyclamen
Cyclamen coum – vårcyclamen – januaribilden från den 12:e januari 2021. I år hittar jag många knoppar bland bladen men snön och kylan har gjort att de fortfarande kramar jorden och jag har lagt en filt i form av ett stort magnoliablad över

Jag ville fånga vad som var grönt i januari den där dagen minns jag. Närmare bestämt vilka ormbunkar som var vackra och gröna. Rimfrost på en del blad i skuggan men också solsken där en lågt stående januarisol kommer åt. Och jag ville se hur alla de jag planterat för att vara vintergröna tog sig ut. Så sakta kommer ormbunkarna breda ut sig och bilda rejäla ruggar. Jag blir inte så glad åt 2-3 trötta blad jag vill ha mer och kanske skulle en jämförelse visa att de växt till sig under förra säsongen.

Januaribilden - Leucothoe fontanesiana 'Whitewater'
Leucothoe fontanesiana ’Whitewater’

Jag länkar till Trädgårdsfägring som har temat – Året som gick – ett tema jag redan klarat av. Jag ska ta någon mer runda och sen bestämma mig för vilken del, vilken plantering som ska få bli månadens vy och bild 2022.

God fortsättning på 2022!

20 Kommentarer

 1. Marit den 7 januari, 2022 kl 21:09

  Så flott bilde av Cyclamen coum. De overlevde faktisk her også i fjor. Nå ligger de under minst 15 cm med snø, så jeg håper jo at de overlever i år også. Alt er jo tidligere hos deg, men har du hatt en kaldere vinter i år enn i fjor?
  Klem, Marit

  • Carina den 8 januari, 2022 kl 10:42

   Jag vet inte om det varit kallare – har ingen termometer och följer inte med. Men jag har sett att det ligger gott om knoppar i jordytan och väntar på lite sol och värme. Bilden är från januari 2021.

   Kram, Carina

 2. Villroses hage den 7 januari, 2022 kl 21:21

  Kjenner så godt igjen den spesielle januarstemningen i headerbildet ditt!
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 8 januari, 2022 kl 10:43

   Tack Irene!

   Javisst är det en speciell känsla i januari. Inte min favorit månad men nu ser prognosen ut att innehålla en hel del sol de kommande 10 dagarna 🙂

   Tack detsamma! Carina

 3. Lisbeth den 7 januari, 2022 kl 21:29

  Ja det er smukt med regndråberne, det får jeg også tit lyst til at tage billeder af.
  Kram Lisbeth

  • Carina den 8 januari, 2022 kl 10:44

   Regndroppar är fina att fånga men jag minns att jag föll för ljuset – det var väldigt speciellt sådär som det kan vara under vårvintern.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 8 januari, 2022 kl 09:26

  Så fine stemninger, du har fanget med januarlys i både dråber og løv.

  • Carina den 8 januari, 2022 kl 10:45

   Tack Lisbeth!

   Ja det var en fin dag i januari förra året, den 12:e om jag minns rätt. Nu har vi också en hel del sol i väderprognosen de kommande 10 dagarna 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 8 januari, 2022 kl 09:53

  Hej Carina!
  Idag skulle jag inte hitta något grönt därute. Vi har ett vitt snötäcke över hela trädgården. Ett grått dis, så ingen sol heller. Dina bilder är vackra, vilket fantastiskt ljus och glitter på den första.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 8 januari, 2022 kl 10:48

   Hej Marika och tack!

   Du behöver mer vintergröna buskar som kan sticka upp 😉 Det var en fin januaridag förra året. Och det ser ut som vi kommer få några fina dagar nu också. Idag är ljuset vackert därute ser jag.

   Kram, Carina

 6. Anita den 8 januari, 2022 kl 11:15

  Jag bara älskar din headerbild! Lika vacker som hoppingivande. Sprudlande är ett ord som kommer till mig. Och jag tror att det var bra att dina cyklamen fick fortsätta att ha en skyddande filt över den.
  Här är allt täckt av snö idag, inget syns av mina rhododendron. Men det är 1 plusgrad så snön kommer snart att smälta. Men jag vet att det finns många knoppar där som väntar på våren …
  En fin helg till dig!

  Kram, Anita

  • Carina den 14 januari, 2022 kl 12:21

   Tack Anita!

   Jag tänker att den summerar hela vårvintern, ljus och längtan i ett klick 🙂 Rådjuren hade lyft på filten spisat några blad eller åtminstone knipsat dem men låtit knopparna vara. Insåg när jag gick en sväng igår och såg alla avtryck, klövar och avätet, att ett stängsel nog är väldigt, väldigt välbehövligt 🙁

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Elna Slot den 8 januari, 2022 kl 23:00

  Så yndige de er dine små Cyclamen, som de står der i solskinnet og lige skal til at folde sig helt ud. Det er utroligt, at så små og fine planter har valgt netop januar til deres blomstring.

  Hilsen Elna

  • Carina den 14 januari, 2022 kl 12:22

   Tack Elna!

   Håller med dig om att det är helt obegripligt att de inte väljer en bättre tid. Kanske var den bättre vald i dess hemtrakter. Men fungerar gör det och frön brukar det bli så då är väl allt ok 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Ulrika den 12 januari, 2022 kl 22:29

  Bilden i headern är fantastisk och även här har cyklamen väntat med att börja blomma även om knopparna ligger klara (tryckta mot marken) hos många av dem. Här regnar snön bort nu och det börjar bli dags för en tur för att kolla läget även om vintern är långt ifrån över. Brukar alltid bli fascinerad av hur mycket som faktiskt håller sig grönt under snön.

  Kram, Ulrika

  • Carina den 14 januari, 2022 kl 12:24

   Tack Ulrika!

   Den är en fin sammanfattning om allt som en solig vinterdag kan innebära inklusive löften om vår 🙂 Gick en sväng igår för att just notera alla de som valt att förbereda sig för vår under snön och de är många.

   Kram, Carina

 9. Ätliga trädgården den 14 januari, 2022 kl 10:18

  Att välja endast en bild på en hel månad när en gillar att fota det är inte lätt, men headern fångar verkligen känslan och är så vacker. Och varför har jag ingen vårcyklamen… har en höst- och den trivs alldeles utmärkt.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 14 januari, 2022 kl 12:25

   Tack Anette!

   Att välja är inte lätt och det är något som jag oftast undviker – det kan ju vara bästa möjligheten jag missar 🙂 Du borde ha bra förutsättningar med din väldränerade jord och riktiga kyla. Här dukar de under av vinterfukt – om de dör.

   Kram, Carina

 10. Anni den 25 januari, 2022 kl 13:24

  Undrar just om inte dina små cyklamenknoppar har rest på nacken nu, ni har väl haft rena vårtemperaturerna? Här har vintern svårt att bestämma sig, antingen barmark och plusgrader eller snö och minus. Om och om igen.

  • Carina den 27 januari, 2022 kl 11:22

   Det har dem, det har dem 🙂 Du ska få se i nästa inlägg vad jag hittade den soliga onsdagseftermiddagen i veckan som gick. Men förövrigt så valsar det fram och tillbaka mellan plus och minus, sol och regn här också. Peppar, peppar ingen snö…

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.