Skimmer - Perovskia 'Blue Spire'

Skimmer i rabatten nu blommar perovskian

Skimmer – ja en högst lysande kombination av skimrande silver och lavendel står perovskiorna för nu. Lavendelskimmer är det som i mina ögon bäst beskriver mina perovskior. Och som en vacker fond till olika montbretia, Crocosmia, är den också fin. Eller varför inte när sneda kvällstrålar av solen lyser igenom perovskians välförgrenade blomstänglar. Jag har sällan satt dem i buketter men igår plockade jag en och insåg i samma andetag att jag behöver fler. För dels är de väldigt dekorativa och kan få bli ett repetitivt inslag i sensommarrabatten, dels är fina i bukett insåg jag.

Skimmer - Perovskia 'Blue Spire'
Perovskia ’Blue Spire’

Perovskia – en halvbuske

Googlade mer information för jag kommer ihåg att när jag köpte min första så var jag säker på att den inte skulle klara sig. Men jag gjorde ett försök och satte den närmast husväggen där den fick sol fram till tidig eftermiddag och väldigt lite av blöta höstregn. Den frös ner flera gånger men bröt alltid nerifrån. Och efter ett par år så kom också rotskotten. Den gillade växtplatsen helt klart.

Den klarade sig sen också ett antal år i det helt fria på åkern. Inget skyddande takutsprång eller liknande. Där tror jag det var sorkarnas gångar som den ogillade. Nåväl tillbaka till härdighet. Dels läser jag ”Sol. Lätt att odla i torr varm mager jord med god dränering. Går bra i kalkrik jord.” och dels ”C* – Övervintrar ibland i väldränerat läge”.

Skimmer - Perovskia 'Lacey Blue'
Perovskia ’Lacey Blue’

Så vad gäller…

Jag tror att om man väl etablerar den så klarar den en hel del men att den första vintern är känslig. Väldränerat är ett måste – det har de alltid haft hos mig. Ja, förutom åren på åkern då. Nu står de i en riktigt torr rabatt under en en och två står i en upphöjd bädd i ett torrt och soligt läge.

sensommarbukett med liljor
sensommarbukett – liljorna i ljust rosa passar fantastiskt fint tillsammans med orange Crocosmia. Perovskian som snitt – jag klipper ett par grenar nära marken och sen delar jag varje gren i 2-3.

Skimmer till snitt

Eftersom perovskian är en halvbuske som blir uppåt metern hög, det finns lägre namnsorter, så är den inte helt enkel att sätta i en bukett. Men jag klipper en gren långt ner och delar den i flera delar beroende på hur hög buketten ska vara. Visserligen får jag repa bort en hel del sidogrenar, vill inte ha dem i vattnet i vasen, men det blir ändå grenar kvar att ha i buketten. Så blir den en fin vävarväxt och eftersom sidogrenarna är uppåt, utåtriktade så syns det inte om jag gömmer ett snitt på huvudstammen lite längre ner i en bukett. Så gör jag för övrigt med många växter jag använder som utfyllnad i buketter och arrangemang.

Skimmer - Perovskia 'Blue Spire'
Perovskia ’Blue Spire’

Primadonnor bland perovskians skimmer

Jag har inte prövat och kanske skulle det fungera men jag tror att växter som perovskia behöver spela andra fiol. Det behövs större mer kraftfulla blommor som den balanserar i buketten. Här blev en namnlös ljust rosa lilja. Men det blev också – phlox, prydnadsgräs, hortensian ’Great Star’, stormhattar, crocosmia och dahlior liksom ett par kraftfulla hostablad. Fast från början var det den fyllda tigerliljan, Lilium lancifolium ’Flore Pleno’ som inspirerade till buketten. Det är galet hur jag kommit att gilla de orange liljearterna.

liljebukett med sensommarblommor
liljebukett

Gräs som följde med

I buketten finns också ett gräs, Melica altissima ’Atropurpurea’ – jätteslok, som också bidrar med skimmer. Men jag kikar på de en annan dag.

Första inlägget för augusti och det med en vacker sensommarblommare… ..jag länkar till Trädgårdsfägring precis som vanligt. Och när jag skriver funderar jag på om det regn som kommit kan ha gett en bra grund för att hitta lite svamp i skogen senare i veckan. För idag, ja idag är det måndag och jag skriver den 2:a augusti.

ps. det har inte blivit någon svamptur… ..och idag lördag har jag beställning på en god middag..

Ha det gott!

26 Kommentarer

 1. Anita den 7 augusti, 2021 kl 10:21

  Äntligen bjuder du på en av dina vackra buketter! Så njutbar! Perovskia är även den en njutbar växt som jag beundrat på många trädgårdsresor, men den har inte fungerat hos mig. Har prövat i flera omgångar och den har klarat sig ett, max två år, sedan har den försvunnit. Men, det var på den tiden jag hade en blöt trädgård och det kan ha varit blötan som tog knäcken på den. Nu har jag slutat med att köpa nytt till trädgården så nu blir det inga mer försök. Nu förvaltar jag bara det som redan finns här.
  Och trots att det inte blivit någon svamptur så hoppas jag att lördagsmiddagen du har beställning på blir god 🙂

  Kram och fin helg till dig!
  Anita

  • Carina den 9 augusti, 2021 kl 09:10

   Tack Anita!
   Det blev ingen svamptur men en god middag. Fast jag ska återgå till att gästerna får vara med och laga, det är i mesta laget att laga 3 rätter själv 🙂 I år har jag kanske plockat färre buketter men absolut fotat färre än jag plockat.

   Tror som du att det var vinterfukt som knäckte dem. Men det är en klok sak att förvalta det man har och vara nöjd och glad med det.

   Kram, Carina

 2. Lillian den 7 augusti, 2021 kl 11:06

  Perovskia har jeg aldri sett i noen hage tidligere. Den var nydelig . Flott bukett byr du på også. Ha en flott helg.

  • Carina den 9 augusti, 2021 kl 09:11

   Tack – buketter är en skön avkoppling. Roligt att kunna visa något nytt 🙂 Så har jag hittat många växter.

   Ha det gott! Carina

 3. Marit den 7 augusti, 2021 kl 13:07

  Perovskia selges omtrent ikke her, for den har nok ikke sjanse til å overleve her. Tåler den mindre enn lavendel? Den er jo også en halvbusk som kan overleve her. Dine er veldig flotte, og jeg skal se etter den hvis noen har den til salgs.
  Vakker sensommerbukett!

  Klem, Marit

  • Carina den 9 augusti, 2021 kl 09:19

   Nja… om jag planterar lavendel i ett vinterfuktigt läge så dör den här. Perovskia ’Blue Spire’ är en korsning mellan två arter där den ena växer i N Iran och V Himalaya. Så jag tänker att kyla är inte problemet. Har man ens prövat att odla den i varmare delar i Norge och väldränerat vintertid? Det är många gånger så att man inte ens prövat.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 8 augusti, 2021 kl 09:05

  Perovskia kender jeg kun fra billeder. Jeg er lidt bange for, at den ikke kan klare sig her i haven. Men vældigt smuk er den, både i bedet og buketten.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 9 augusti, 2021 kl 09:21

   Det borde inte vara några problem alls hos dig givet att den står väldränerat vintertid. Och det är en väldigt vacker växt när den mår bra.

   Ha det gott! Carina

 5. Marie den 8 augusti, 2021 kl 10:17

  Perovskia kan være utroligt flot – har det der specielle måneskinsskær, hvis den trives. Hos os skal vi huske at forbedre drænforholdene markant, hvis vi ønsker at have succes med den.

  • Carina den 9 augusti, 2021 kl 09:22

   Visst är den läcker 🙂 Men som du säger dräneringen är väldigt viktig, kyla klarar den bra men inte en massa fukt vintertid.

   Ha det gott! Carina

 6. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 8 augusti, 2021 kl 11:24

  Perovskia den tror jag inte växer i vår zon här där jag bor har i varje fall aldrig sett den någonstans,men den är ju jättefin och som du säger skimrande.Fin är även din vackra bukett.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 9 augusti, 2021 kl 09:23

   Tack Margareta!

   Perovskian är väldigt vacker men hos dig är kanske vintern lite för lång och hård. Om den dör här beror det på dålig dränering vintertid. Men sen tror jag de nya korsningarna är betydligt härdigare och mera lättodlade.

   Ha det gott! Carina

 7. Villroses hage den 8 augusti, 2021 kl 13:04

  Skimmer er en viktig og verdifull bestand i bedene. Jeg har forsøkt å så Perovskia, men mins at det ikke lyktes. Tror ikke den er herdig nok her, dessverre. Jeg må bruke andre vekster til dette formål, som prydgress, Artemisia, Thalictrum og Astrantia.

  • Carina den 9 augusti, 2021 kl 09:26

   Det finns ju många växter som kan ersätta varandra och dem du nämner är ju fina allesamman. Jag har ett parti där det är väldigt torrt och väldränerat även vintertid och där fungerar Artemisia men inte de andra du nämner. Men Perovskiorna älskar läget.

   Ha det gott! Carina

 8. IngmarieWe/Refugium den 8 augusti, 2021 kl 16:59

  Underbara liljor och vilken fin bukett. Perovskian har även jag misslyckats med. Men jag tror att den drunknade första hösten och vintern efter planteringen. De var rätt blöta.

  • Carina den 9 augusti, 2021 kl 09:27

   Tack Ingmarie!

   Där har du nog svaret – väldränerat är ett måste. Jag har ett läge där det är mycket väldränerat även vintertid och där är det inte så många som trivs men Perovskiorna gör det. Liljorna är magnifika nu 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Elna Slot den 8 augusti, 2021 kl 21:26

  Perovskia forelskede jeg mig i for nogle år siden på en sommerferie på den franske atlanterhavskyst. Der voksede den i store mængder, og den var så smuk. Jeg har aldrig selv haft den i haven, men efter at have læst dit indlæg får jeg lyst til at prøve den. Jeg tænker, den vil trives i vores tørre jord.
  Buketten er smuk – en rigtig sommerbuket.

  Hilsen Elna

  • Carina den 9 augusti, 2021 kl 09:29

   Tack Elna! Det låter som du har perfekta förutsättningar. Och de nya namnsorterna tror jag också är härdigare än arten man oftast hittade förr, P. atroplicifolia. Den är nu korsad med en annan art som växer i länder med kallt klimat vintertid.

   Ha det gott! Carina

 10. Lisbeth den 9 augusti, 2021 kl 09:53

  Flot buket du har lavet. Jeg har ikke succes med Perovskia, skønt jeg har plantet den i mit tørre ørkenbed, den er ellers flot.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 12 augusti, 2021 kl 09:47

   Tack! Konstigt om den inte trivs i en väldränerad bädd hos dig. Bädden där den i bilderna står är höjd 30-40 cm över marken runt.

   Kram, Carina

 11. Sabelhagens olivlund-Maria den 10 augusti, 2021 kl 19:57

  Jättesöt bukett! Perovskia låter som en växt som skulle passa här hos mig. jag har sneglat på den, men aldrig köpt. kanske är det dags nu:)
  Ha det fint
  Kram Maria

  • Carina den 12 augusti, 2021 kl 09:48

   Tack Maria!

   Ja testa tänker jag 🙂 Det känns som den börjar bli vanligare i handeln nu.

   KRam, Carina

 12. Ätliga trädgården den 14 augusti, 2021 kl 09:49

  Här kommer jag sen på bollen, men det är mycket ny med skörd, fermentering, såskok, plus att försöka få trädgården se lite sensommarpigg ut. Efter sommarens torka med odling i grusbacke känns trädgården som när en i yngre dagar dygnade och skulle få ordning på fejan dan efter.

  Perovskian ny trevlig bekantskap för mig. Väldigt fin och grattis till övervintringen! Gör sig så bra i buketten. Precis som perovskian behöver nåt stadigare att umgås med behöver de massiva blomstren nåt som lättar upp och svävar.

  Liten bön: Snälla kan du inte ta över Trädgårdsfägring, please, please, please!

  Kram
  /Anette

 13. Ingeborg Hald den 15 augusti, 2021 kl 12:28

  Jeg liker også veldig godt Perovskia, selv om den har en tendens til å legge seg ned her så klarer den allikevel å lage seg en fin plass i bedet. Ha en fin søndag, hilsen Ingeborg

 14. Anni den 31 augusti, 2021 kl 10:46

  Min perovskia trivs utmärkt i rabatten mitt i lerjorden, där har jag haft den i säkert tio år. Så vacker växt! Jag är lite osäker på hur mycket jag ska klippa ned den på våren, så den får en rätt rejäl omgång och kommer alltid med nya långa lila spiror. Tacksam och alldeles underbar!

  • Carina den 2 september, 2021 kl 17:40

   Alldeles underbar var orden! Det var roligt att höra den trivs hos dig. Jag tror det viktiga är att den inte står i fukt på vintern. Resten klarar den. Jag brukar också klippa hårt. Det kommer ju massor med nya skott nertill och klippningen driver på dem.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.