Försommar - Clematis 'Guernsey Cream'

Försommar 2023 ett maraton i sol och torka

Försommar 2023, den där tiden som brukar vara helt ljuvlig. Men i år hann jag knappt se den innan jag upplevde att växterna, särskilt de blommande storknade i värmen. Och snabbt därefter syntes att de behövde vatten och sen mer vatten. Det har regnat en gång på en evighet hos mig och då kom det inte särskilt mycket. Sista veckan i mars – redan då märktes det att det egentligen regnat för lite och jag blev glad över att det kom lite snöglopp som smälte långsamt. Efter det – regn en endaste gång.

Försommar - Clematis 'Guernsey Cream'
En av få som blommat riktigt fint i år är Clematis ’Guernsey Cream’. Den ingår i gruppen Tidiga storblommiga klematis

Brun gräsmatta ger ingen försommar

Redan i slutet av maj hade ett par gräsmattor bruna fläckar. Syrsorna hörde jag i början av juni. Båda känns helt fel men framförallt ljudet av syrsor är sensommar för mig. Eller för all del förknippat med semester vid medelhavet. Men inget jag vill uppleva här tidigt i juni.

Har byggt upp en växtsamling som gillar lätt skugga och fuktighetshållande, mullrik jord. Och eftersom jag älskar lundmiljöer vill jag helst inte behöva ändra vad jag odlar. Men vi kanske tvingas till det oavsett. Kanske blir det så illa att vi inte kommer uppleva den där sköna gröna perioden mellan vår och sommar om några år?

favorisering - Norra lunden
Norra lunden där i stort sett alla är favoriter

Trivs någon denna försommar?

Ja clematisen ’Guernsey Cream’ ser ut att må förträffligt och har aldrig blommat så. Hostorna, särskilt de riktigt stora verkar också trivas bra i värmen. Magnoliorna älskar, exploderar i tillväxt av värmen. Det syntes redan förra sommaren med tillväxt på 50 – 100 cm, vissa mer ändå. Men magnolior behöver också mycket god fukttillgång så i år blir det nog mindre om det inte inträffar ett mirakel. Jämförelsen med 2018 känns inte relevant. Här började torkan mycket tidigare och nu ser det ut som det gjorde under högsommaren. Alltså ca 6 veckor tidigare.

Jag länkar till Trädgårdsfägring och ser fram emot era inlägg. Snart juli och ännu en sommarmånad med värme.

Trevlig midsommar mot en torr bakgund!

7 Kommentarer

 1. Marika den 24 juni, 2023 kl 10:50

  Hej Carina!
  Ja det är väldigt torrt, vi har fått lite regn men det är inte tillräckligt. Det gäller att odla torktåligt, men mina perenner vill nog alla ha vatten. Guernsey Cream har stått på min önskelista ett tag, men har ju ingen lycka med de storblommiga. Den är mycket vacker. Vi har en liten gräsplätt mot gatan och den ser ju alldeles förskräcklig ut. Har funderat på att sätta grus där istället.
  Önskar dig en fin Midsommardag!
  Kram Marika

  • Carina den 25 juni, 2023 kl 10:27

   Hej Marika!

   Visst är det så… ..torrt! Det ser ut som det brukar göra en sensommar efter lång torka men det gjorde det redan i mitten av juni. Då räcker knappa 10 mm inte långt..

   Allt det bästa! Kram, Carina

 2. Lisbeth den 25 juni, 2023 kl 14:23

  Den clematis har jeg anskaffet mig, dejligt hvis den vil gro. Det er så trist med den tørke, for træerne bliver hurtigt kedelige længe inden efteråret.
  Klem, Lisbeth

 3. Ulrika den 25 juni, 2023 kl 17:13

  Det är skrämmande torrt och det verkar vara likadant överallt. Jag kollar prognosen flera gånger varje dag och hoppas på ett under. Gräsmattan ser ut som i slutet av juli – början av augusti en efter en varm, torr sommar och blommorna hinner knappt slå ut innan de har blommat över.
  ’Guernsey Cream’ är fantastisk och har blommat fint här också men kalätits av rådjur/hjortar nedtill, av hostorna syns bara små avätna bladstubbar av samma anledning. Men som tur finns det fortfarande annat som håller sig vackert i torkan och där det är lerjord och växterna hunnit etablera sig märks torkan nästan inte alls än. Lundpartierna i mager skogsmark är det värre med så visst funderar även jag på vad som egentligen passar där. Regnvattentankarna har varit guld värda för att lindra något men man kan ju inte vattna allt och det hjälper ju bara för stunden.
  Semestertider och då vill man ju gärna att solen ska skina, men kanske kan man få önska regn under nätterna i alla fall!

  Kram Ulrika

 4. Anni den 25 juni, 2023 kl 17:22

  Det brukar vara torrt hos mig på försommaren, men i år är det extremt. Nog undrar man om något kommer att överleva? Inte är det något regn i sikte heller, i alla fall inte i min del av landet. Men den där prognosen som säger att det ska regna när jag är på Ullevi imorgon kväll, den kan gärna ha fel!
  Kram!

 5. Rosor och ruiner den 26 juni, 2023 kl 10:20

  Ja, det är verkligen inte roligt med den här torkan… Det är ingen rolig utveckling det här.
  Men har också tänkt på att hostorna är ovanligt fina i år, i alla fall de stora som du skriver. Men pionerna blommade över fort… 😟

  Kram Gunilla

 6. Ingeborg den 27 juni, 2023 kl 12:22

  Ja, det har jammen vært tørt i år, selv hos oss som alltid har regn. Det er nok de plantene med dypeste røtter som klarer seg best, men mesteparten har måtte vannes. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.