piggar - Paeonia suffruticosa - buskpion

Piggar upp i november – värmen därute

Piggar upp i november det är en tanke… När spaden blir allt tyngre av blöt jord och handskarna är kletigare än kletigast då lockar tanken om att se slutet på snöret. Snöret som i att snart ska jag inte hitta några fler växter som behöver grävas ner. När solen sken i oktober tyckte jag det var en bra idé att gräva upp fler träd och buskar för flytt. Nu tänker jag att det var en dålig… Men jag är tacksam över den sköna värmen som är trots allt.

Piggar upp - Paeonica Gansu-grp, buskpion
Jag har även flyttat några buskpioner som den här. De är frösådder som har börjat blomma – Paeonica Gansu-grp

Idag började jag gräva ner de piondelningar som blev över i samband med flytten. Jag klarade inte av att slänga de i nuläget men kanske kommer jag göra det på sikt. Eller så blir det en lång radda blommande pioner som jag kan använda till snitt på sikt.

Kommande blomning piggar upp

Det var några av mina frösådda buskpioner som blommade i våras. Och de flesta var vita med stora fläckar men det fanns undantag som den nedan. Men jag vill ha fler som den eller med andra och starkare färger. Sen har jag planterat några nya pionsorter i år – ’Quitsin’ är en av dem.

Annars har det varit mycket grått och många grå dagar men jag har trivts väldigt bra i soffan med en stickning. Bilderna får bli från tidigare i år.. Nu är jag inte så lockad att fota i trädgården, jag vill bara bli klar.

piggar - Paeonia suffruticosa - buskpion
Paeonia suffruticosa – buskpion
Hybridpioner - Paeonia x arendsii 'Le Printemps'
Paeonia x arendsii ’Le Printemps’
Piggar - Cedrus, ceder
Cedern har etablerat sig efter flytten och växt till rejält på höjden. De här utväxterna upptäckte jag i höstas kanske ska det bli kottar av dem så småningom… Den tanken piggar upp – egna cederkottar
Hosta 'Gabriel's Wing'
De nya hostorna de blir kul att se till nästa säsong – Hosta ’Gabriel’s Wing’

Jag är lite trött och oinspirerad när det gäller temat som är ’Piggar upp i november’ det är egentligen bara tanken på att få gjort det sista som lockar. Men jag länkar till Trädgårdsfägring och ser fram emot era inlägg.

Hoppas ni får en fin helg och tänk om vi kunde få lite solsken!

18 Kommentarer

 1. Elna Slot den 11 november, 2022 kl 20:23

  Du har meget at glæde dig til i haven i næste sæson, når dit store arbejde med deling, flytning og såning bærer frugt. Nu har du fortjent en pause fra havearbejdet.
  Pæonerne er så smukke, de sætter gang i søde sommerdrømme.

  Hilsen Elna

  • Carina den 12 november, 2022 kl 08:59

   Tack Elna!

   Ja så är det 🙂 Det är bara lite tungt just nu. Pausen har jag börjat de dagar när det regnar och om jag får till två dar nu i helgen så är jag nog helt klar sen.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 11 november, 2022 kl 21:50

  Flotte peoner, og det blir nok en spennende sesong for deg til neste år. Det er så morsomt å se nye planter som utvikler seg i hagen. Jeg kjenner at jeg er trøtt og sliten etter en veldig lang hagesesong, og snart skal jeg begynne å strikke jeg også 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 12 november, 2022 kl 09:01

   Tack Marit!

   Det är väl trött på trädgård som jag också känner mig nu. Men det finns en fördel med det… ..jag kan förhoppningsvis komma ihåg känslan nästa säsong när jag eventuellt funderar på ytterligare någon växt för kruka tex 🙂 I höst tror jag att jag ska lägga ner alla fuchsior…

   Kram, Carina

 3. Marika den 12 november, 2022 kl 10:14

  Hej Carina!
  Dina pioner är ljuvliga. Det är inte konstigt om du känner dig trött och sliten med alla stora projekt.
  Hoppas du får några soliga dagar, hos mig är det strålande sol idag.
  Visst är det härligt att sticka , det har hunnit bli både en riddari och flera par sockor.
  Sköt om dig /Kram Marika

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:38

   Hej Marika!

   Kul med din tröja och sockorna. Jag funderar på ett par sockor – har sett ett så vackert mönster. Men jag har ett stort problem med strumpstickor… Fast nu har jag hittat kortare stickor, 15 cm och uppfunnit en egen teknik som gör att jag slipper den där trista randen som kan bli så kanske är jag redo att testa 🙂

   Pionerna är härliga och det ska bli kul att kunna plocka nya, härliga buketter nästa år.

   Tack detsamma! Kram, CArina

 4. Rosor och ruiner den 12 november, 2022 kl 15:06

  Jag brukar känna att det är roligt att gräva på hösten, det är ju så lättgrävt då, och så blir det liksom en slutspurt innan man stänger trädgården. Men i år kände jag visst inte så, och då får det väl vänta. Trädgård skall ju ändå vara lustfyllt tycker jag! Njut du i soffan utan dåligt samvete!

  Ha det gott!
  Gunilla

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:35

   Jag brukar ha samma känsla och det kändes därför lite konstigt när känslan inte kom. Men så kom jag på att den känslan brukar jag ha tidigare på säsongen. Men den här veckan fick jag nån form av energikick när jag var ute och plötsligt blev det grävt, rensat, gödslat och gångarna flisade. Men vädret var härligt och känslan underbar.

   Tack detsamma! Carina

 5. Ulla den 12 november, 2022 kl 20:50

  Hej Carina, hvor er de smukke, dine pæoner – det bliver skønt til foråret.
  ja, nu er det snart så sent på sæsonen, at vi godt må holde vinterhi.
  god søndag

  Mange hilsner, Ulla

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:34

   Hej Ulla!

   Tack, jag håller med tycker också de är fina. De ger också mycket substans i blandade planteringar. Vinterhi var ett härligt ord 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 15 november, 2022 kl 10:06

  Du har så fina Pioner och egentligen mycket att se fram emot när det gäller dess blomning till en annan säsong.För övrigt så är ju November en månad när det blir mörkare tur är ändå att vi närmar oss advent som ger oss lite ljus och lite blomning och doft inomhus.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:32

   Tack Margareta!

   Jag är så nöjd med pionerna och det är alltid kul när knopparna börjar öppna sig. Sen är ju många av de jättebra som snittblommor. Advent är en härlig tid. Sannolikt så blir det en tur till skogen i helgen för att hitta lite moss inför helgen.

   Ha det gott! Carina

 7. Anita den 15 november, 2022 kl 16:08

  Jag tycker det låter bra att du kopplar av inomhus i soffan med en stickning. Jag hoppas du snart känner att du är klar och kan gå i ”vinteride” och istället se fram mot nästa säsong. Det låter som du behöver vila tycker jag. Njuter gör jag av dina spionbilder … tänk när vi är där igen.

  Kram Anita

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:31

   Eller hur 🙂 Fast den här veckan fick jag ett ryck av energi och resultatet känns otroligt härligt. Men eftersom det blir mörkt tidigt så blir det gott om tid för soffhäng också – så en bra mix tänker jag 🙂

   Kram, Carina

 8. Ulrika den 17 november, 2022 kl 19:01

  Slutet på säsongen, kallt och blött…inga superförutsättningar för trädgårdsprojekt, förstår att soffan lockar. Men visst finns det saker som piggar upp, din ceder om inte annat 🙂 Annars är det nog bara att fokusera på stickningen och invänta våren med all sin härliga blomning.

  Kram Ulrika

  • Carina den 18 november, 2022 kl 08:29

   Japp så är det… ..eller var. Den här veckan har jag rensat, gödslat och kört på flis. Känns otroligt lyxigt att ha fått ett nytt energiryck 🙂

   Kram, Carina

 9. Anni den 20 november, 2022 kl 14:02

  Det ska mycket till för att pigga upp i november! Skönt att du fått ned så mycket, trots allt är man ju tacksam för att det var varmt så länge. Jag fick också ned fler pioner från barndomshemmet i jorden. Känns så skönt nu när temperaturen sjunkit 15 grader.

  • Carina den 22 november, 2022 kl 08:05

   Det håller jag med om det är skönt att vara inne med tända ljus nu. Fast just nu är det fantastiskt fint ute med ett rejält snölager som lagt sig över allt därute. Adventsstädade igår så nu är jag redo för inomhussäsongen.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.