Eftersläntrarna - Symphyotrichum novae-angliae 'Rudelsburg', luktaster

Eftersläntrarna som avslutar säsongen i november

Eftersläntrarna eller vem har dött av lite frost – ja det kan man undra. I slutet av förra veckan tog jag en sväng med kameran. Jag började da’n med att gå runt och klippa rododendrongrenar som skulle med till en kurs i sticklingsförökning. Det är en kurs som vi brukar ha i Rhododendronsällskapet och årets upplaga var i lördags. Och efter det var jag mer sugen på att gå runt och njuta höstfärgerna än att greppa spaden. Vädret var magiskt!! Och höstfärgerna många! Men den som verkligen lockade var en liten saxifraga – Saxifraga fortunei ’Cheap Confections’. Och där kan vi prata om att drabbas av lite frost men inte bry sig för det. De översta bladen var rejält frostnupna men därunder låg massor av nya små blad OCH knoppar på vänt. Så fin och den har verkligen gillat det nya fuktiga, näringsrika läget och ljuset där. Den börjar alltså blomma nu.

Eftersläntrarna - Saxifraga fortunei 'Cheap Confections, höstbräcka
Saxifraga fortunei ’Cheap Confections, höstbräcka

Men eftersläntrarna är fler

Jag har några astrar som alltid väntar med att blomma till oktober. I år innebar det mitten av oktober. Det är den lilla och kanske sötaste av alla astrar grenaster – Symphyotrichum lateriflorum ’Horizontalis’. Den andra är en ljuvlig rosa sak en luktaster – Symphyotrichum nova-angliae ’Rudelsburg’. Jag har fler astrar men flera av dem har blommat över.

Eftersläntrarna - Symphyotrichum lateriflorum 'Horizontale'
Symphyotrichum lateriflorum ’Horizontale’
Eftersläntrarna - Symphyotrichum novae-angliae 'Rudelsburg', luktaster
Symphyotrichum novae-angliae ’Rudelsburg’, luktaster

..och sen fångade jag…

Det gick inte att låta bli eftersläntrarna som tagit på sig höstkostymen sent. Det fanns mycket fint och rundan tog lång tid. Jag vill fota mer av höstfärgerna för att komplettera växtbilderna när jag nu pratar om att träd och buskar hos mig behöver bidra med något snyggt flera gånger under en säsong. Det sista jag börjat titta på är även lönnarnas bark.. ..de kommer i gult, rött, grönt eller orange om man väljer lite noga.

Acer palmatum 'Aoyagi'
Korallgrön lönn – jag har aldrig tidigare hört ’korallgrön’ men det var en engelsk beteckning på den här lönnen. Barken är lysande grön och det blir ett fint vintervärde – Acer palmatum ’Aoyagi’
Eftersläntrarna - Acer palmatum 'Koto no ito'
Acer palmatum ’Koto no ito’
Acer palmatum ssp matsumurae
Den hittills mest flammande bland alla lönnar – Acer palmatum ssp matsumurae

Temat hos Trädgårdsfägring är – får mig att tänka på – du kan läsa inläggen där. Jag har börjat kärra ut täckbark i grönsakslandet men ska nog göra klart några kanter innan jag fortsätter.

Ha en fin allhelgonahelg!

27 Kommentarer

  1. Marit den 5 november, 2021 kl 10:54

    Korallgrønn har jeg aldri hørt om, men smaragdgrønn kalles fargen på Thuja ’Smaragd’. Spennende med nye fargenavn i planteverden. Den lønnen var veldig flott i fargen, og helt grønne japanske lønner er ikke ofte å se. Jeg skal merke meg navnet 😉
    Flotte asters hos deg også.

    Klem, Marit

    • Carina den 5 november, 2021 kl 11:04

      Nej det hade inte jag heller – det dök upp när jag googlade info om lönnen. Kanske nån engelsman som tog fel på korall och smaragd 🙂 Vacker är den oavsett. Jag har flera gröna japanska lönnar och tycker de är superfina genom sina olika bladformer. Sommartid är jag mer förtjust i dem än många rödbladiga.

      Kram, Carina

  2. Lisbeth den 5 november, 2021 kl 15:36

    Åh ja det er smukt med efterårsfarverne på de japanske ahorn. Din Saxifraga er også fin, jeg har den almindelige med hvide blomster.
    Kram Lisbeth

    • Carina den 6 november, 2021 kl 09:48

      Tack Lisbeth!

      Det är förvånansvärt mycket blad hos många släkten som sitter kvar och har fina färger. Höstbräckorna är tacksamma och vackra så här års.

      Kram, Carina

  3. Marie den 6 november, 2021 kl 08:15

    Man kan fornemme, at det var en hyggelig rundtur, du tog, med god tid til at tage detaljerne i øjesyn. Bortset fra at det er god underholdning for haveejerne med planter, der blomstrer uden for de gængse blomstringstidspunkter, er det jo også godt for insekterne, så det er en ren win win situation.

    • Carina den 6 november, 2021 kl 09:50

      Visst är det win win och jag ser ju fortfarande en och annan insekt därute. Det var en väldigt skön eftermiddag där solen kom fram från bakom molnen. Och det var skönt att aktivt välja bort jobb framför njutning 🙂

      Ha det gott! Carin

  4. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 6 november, 2021 kl 11:00

    Vilken vacker Aster du har i trädgården det är verkligen så trevligt med växter som kommer på senhösten med blommor för det behöver man nu.Roligt är det även med överraskningar med det som man tror har blommat färdigt men bryr sig inte om lite frost utan blommar vidare ändå.
    Den sista bilden på lönnen är så otroligt full av höstfärg och är så vacker.Ha det gott/Margareta

    • Carina den 6 november, 2021 kl 16:22

      Tack Margareta!

      Javisst är lönnen sanslös 🙂 Det är första gången jag ser höstfärger hos den. Tycker det är roligt med allt som blommar nu och astrarna brukar kunna låte lite frost också utan att det bekymrar dem.

      Tack detsamma! Carina

  5. Birgitta den 6 november, 2021 kl 20:52

    Carina!
    Visst har vi en underbar höst. Först igår fick frostkänsliga växter flytta in. Några pelargoner hamnade i komposten och andra så som ardens och triste står nu i badrumsfönstret. Din bild på grenastern är så fin. En favoritväxt även här hos mig, inte minst under en senhöst utan frost.
    Fortsatt trevlig helg!
    Birgitta

    • Carina den 7 november, 2021 kl 10:53

      Hej Birgitta!

      Jag har några kvar ute ännu, de står bättre där tills det blir riktig vinter. Men jag har flyttat upp dem så de står precis vid verkstan så att jag bara kan ta dem något fåtal meter och sen sätta igång belysningen där inne. Grenastern är så tacksam så här års. Den brukar vara fin med rimfrost lite senare 🙂

      Tack detsamma! Carina

  6. Villroses hage den 6 november, 2021 kl 21:38

    Ja, det er jo også en tid å blomstre på! Aster er jo notorisk somlete med å komme i gang. Ja, jeg har jo faktisk en lønn jeg kjøpte på grunn av de oransje stammene. Har ikke bilder, da den står så vanskelig til.
    God helg!
    /Irene

    • Carina den 7 november, 2021 kl 10:54

      Javisst är det! Kanske är det så att de har en ljusklocka som säger att nu är dagarna lagom korta?? Lönnarna som har vintervacker bark är väldigt tacksamma desto mer ju mörkare det är.

      Tack detsamma! Carina

  7. Anne den 6 november, 2021 kl 23:07

    Hei Carina! Det er ikke rart hvordan de siste fester seg. Jeg kjenner veldig på å se de siste som holder ut både kulde og mørke. Tusen hjertelig takk for inspirerende kommentarer. Stor klem Anne

  8. Carina den 7 november, 2021 kl 10:55

    Hej Anne!

    De som blommar nu är extra tacksamma, vem vet kanske skulle de försvinna om de blommade på sommaren med all konkurrens som finns då?

    Kram, Carina

  9. Anita den 7 november, 2021 kl 11:40

    Korallgrön var en ny färgbeteckning för mig. Fin är den i varje fall liksom de klassiska eldiga. Men min favorit här blev astern ’Horizontale’. Makalöst fin! En riktig kämpe, den lilla höstbräckan. Här ska inte lite frost komma och tro att jag ska sluta blomma inte.
    Vet inte hur vädret utvecklats hos dig men här vaknade jag till egna och det fortsätter att regna. Så idag blir det inte några eldiga bilder för mig.

    Kram och fortsatt fin söndag!
    Anita

    • Carina den 10 november, 2021 kl 09:17

      Mmm… jag är helt dagvill så jag fick kolla kalendern – söndag, jo det var en dag när det skulle regna och det kom nog regn men jag har för mig att det var solsken också. Det blir ofta så när jag bestämmer mig för att städa pga regn… 🙂

      Horizontale är en superväxt och det finns namnsorter av den som också är jättefina. Och tillsammans med höstbräckor kan astrar ge en fin blomning i november. Koraller kan tydligen vara gröna så namnet var kanske helt rätt trots allt. Men när jag tittade i lördags tyckte jag nog att det lysande gröna från i somras blivit en liten aning trött gulgrönt…

      Tack detsamma! Kram, Carina

  10. Marika den 7 november, 2021 kl 13:25

    Hej Carina!
    Dina astrar är riktigt fina och lönnarna, den korallgröna är speciell och mycket fin. Du har soligt och fint på dina bilder, idag är det både blött och grått här.
    Ha det gott /Kram Marika

    • Carina den 10 november, 2021 kl 09:19

      Hej Marika!

      Tror att jag haft lite tur här med lågtryck som gått antingen norr eller söder om där jag bor. Och det är jag rätt glad för 🙂 Den gröna lönnen var ett av sommarens inköp. Nu hoppas jag den ska trivas och må bra.

      Kram, Carina

  11. Lisbeths Haveblog den 7 november, 2021 kl 14:03

    Er din Symphyotrichum lateriflorum ’Horizontal’ hårdfør, eller beskytter du den om vinteren? Den har de sødeste blomster, og jeg kunne godt tænke mig at have den i en krukke, som jeg satte beskyttet om vinteren.
    Jeg har googlet koralgrøn, for det havde jeg heller ikke hørt for, og jeg kan derfor fortælle, at der findes grønne koraller. Smuk er grenene i hvert fald.
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 10 november, 2021 kl 09:22

      Den är helt härdig hos mig och den står planterad ute i en rabatt. Jag skyddar inga astrar. Den bildar med tiden en liten rugge som sakta vidgar sin diameter. I kruka skulle jag att den fryser lättare och kanske skadas. En kruka håller ju hela rotklumpen uppe över jordytan och fryser lättare.

      Tack för tipset – jag ska också googla korallgrön 🙂

      Ha det gott! Carina

  12. Ulrika den 8 november, 2021 kl 18:04

    Så härligt med blommor som börjar när allt annat ger upp. Den blyga bräckan verkar vara en riktig tuffing . Man borde ha många senblommande astrar inser jag när jag ser dina bilder. ’Horizontalis’ fanns här förut men den verkar blivit utkonkurrerad. Korallönnen kommer stå fint mot snön. Grenfärgen påminner om den hos Kerria japonica och förutom när den blommar ilsket gult är det på vintern man lägger märke till den tack vare de gröna grenarna.
    Verkar som ni har mer löv kvar på träden än vi, eller står de skyddade från vinden kanske? Här känns det som om det mesta börjar bli naket. Vackra blad på den sista japanska lönnen.

    Ha en fin vecka. Kram Ulrika

    • Carina den 10 november, 2021 kl 09:26

      Astrar är härliga att ha blommande nu. De är fina ute och kan bidra till buketter. Tror att ’Horizontalis’ lätt kan konkurreras ut. Den växer klumpformat hos mig och tar absolut inte för sig som många astrar annars gör. Kerria har jag aldrig varit lockad av men det är på grund av blommorna.

      Svårt att säga om jag har mer löv kvar. Nej jag bor definitivt inte skyddat. Västkusten är blåsig och västanvinden tar sats upp längs Göta Älv som har berg på båda sidor om sig 🙂

      Tack detsamma! Kram, Carina

  13. Elna Slot den 8 november, 2021 kl 21:37

    Det er så dejligt med de blomster, der er med til at forlænge sæsonen. Dine asters er et fint eksempel på sådanne blomster, og så er de tilmed meget smukke. Med de milde vintre, som efterhånden mere er reglen som undtagelsen, kan man vel stort set finde blomster året rundt.

    Hilsen Elna

    • Carina den 10 november, 2021 kl 09:27

      Tack Elna!

      Så är det – en del primulor står i knopp nu. Och jag kommer säkert se blommor så länge det inte blir långvarit frost. Men jag gillar dem som har sin huvudblomning nu – det känns som vi säger på svenska kaxigt. De sticker ut hakan och utmanar.

      Ha det gott! Carina

  14. Anni den 9 november, 2021 kl 18:07

    Korallgrön var onekligen en ny färg! Lite som det vedertagna (?) lindblomsgrön – lindblommor är ju mer gula än gröna. Vill gärna se en bild på den gröna barken när/om snön kommer, det måste bli ursnyggt!
    Imorgon måste jag gå ut och kolla om min höga aster klarade nattens frost, vill så gärna ta in en kvist för att njuta på nära håll. Dina är så fina och lyxigt med doft dessutom!
    Kram!

    • Carina den 10 november, 2021 kl 09:29

      Lindblomsgrönt – den har jag också funderat över. Och svepena är ju mer blekt sibyllegula, det är väl så den där ljusa smutsgula färgen kallas?? Alltså att fota den gröna barken kommer jag definitivt klara… ..men matchad mot snö – då får jag nog be till vädergudarna så småningom 😉

      Doften hos luktastern har jag glömt att kolla.

      Kram, Carina

  15. Helena den 10 november, 2021 kl 13:26

    Men åh astrar alltså så fina! känner du hon som tagit borta alla astrar för de sprider sig mer än lovligt bra & som ångrar sig varje höst sen dess… 🙂 Aja men nu ska de tillbaka det måste bli så!
    Låter ju fantastiskt med den korallgröna lönnen den måste jag läsa om kan bara tänka mig hur läcker den ser ut på vintern till snön!
    KRAM från mig!

Lämna en kommentar





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.