Juliblomningen – den är efteråt nu
Juliblomningen – såklart det är efteråt med den så här mitt i augusti, åtminstone merparten av växterna har slutat blomma. Men den var så vacker och lång att den är värd att uppmärksamma. Och vem vet – kanske hittar du någon favorit till din egen trädgård. Generellt är bilderna tagna i ett område med en lång bäck, eller nja egentligen är det ett grävt dike som tar hand om allt dagvatten som kommer från ännu högre höjd. Och här i diket rinner det sen vidare ner mot tomtgränsen. Diket har jag sen breddat och format för att det ska bilda en ’naturlig’ bäck.
Och runt här är juliblomningen underbar
Växtvalet här är valt efter miljön och förutsättningarna även om jag faktiskt köpte många av de för flera år sedan. Jag fick till och med rota fram en gammal trädgårdsbok för att komma ihåg – vilka av mina växter trivs i eller vid vatten.
Flera satte jag redan förra året och i år har de blommat så vackert och gett den fina juliblomningen. Det är flera olika japanska irishybrider, Iris ensata, och Iris pseudata som inte verkar ha fått något svenskt namn. I USA kallas de för ögonfransirisar. Jag är jätteglad för att alla har börjat blomma så bra men kanske allra mest förundrad över hur länge de blommar. Båda sorterna har flera sidogrenar och många knoppar per sidogren och de slår ut succesivt. Och jag har njutit blomningen i stort sett hela juli om jag tittar på när bilderna är tagna.
Japansk iris som slår ut tidigt
Jag har inte jättemånga sorter av japansk iris eftersom de är kräsna. De vill ha jättemycket fukt men inte stå blött, till det mycket näringsrik jord. I Japan såg jag hur de odlades på en konstruerad ö som omgavs av ett dike där vatten kunde stiga och sjunka. Och på något sätt föll bitarna på plats. Nu odlar jag dem lite upphöjt jämte bäcken och ger dem näring. I år har 3 av 6 blommat.
Några ögonfransirisar till
Jag älskar de här ögonfransirisarna och kanske ännu mer nu när jag sett hur länge de kan blomma. De passar dessutom bra i en del av trädgården där det oftast är mycket fuktigt eller till och med blött. Så småningom ska jag testa att sätta en del av en Iris pseudata i dammdelen med lågt vatten för att se vad som händer… Den borde klara det på grund av generna de har från svärdsliljorna.
Mer stensättning under juliblomningen
Jag har varit i Skåne i veckan som gick men innan jag åkte så fick jag ytterligare 5 stenar på plats. Men ännu bättre kanske är att jag hittade en lång avlång sten som nog kan bli bra som brygga över bäcken. Men det får bli när temperaturen har sjunkt något. Till att börja med ska jag packa de nya krukorna och stöden ur bilen. Tänk att jag hann med en utflykt i Skåne…
Jag länkar till Trädgårdsfägring och hoppas att vi får en augustivecka med regn!!
Wow for nogle smukke iris, mine forsvinder for mig.
Kram, Lisbeth
Tack Lisbeth!
Vad trist att de försvinner men kanske är er jord för sandig?
Kram, Carina
Så hyggelig å se at Iris pseudata trives hos deg. De er utrolig vakre ja. Jeg flyttet nesten alle mine i fjor, så ingen av de har blomstret i år. Jeg ser at de stortrives på sin nye plass, så jeg håper jo på blomstring til neste år selv om det sikkert kan ta lengre tid så klart. Japanske iris er også så vakre. Får håpe at Iris pseudata trives hos deg med litt vann rundt føttene. Det tror jeg også at de tåler 🙂
Klem, Marit
Tack!
De trivs väldigt bra – blommar mycket och länge. Vid det här laget har jag fått fatt i de flesta som går att hitta bara för de är så tacksamma att odla.
Kram, Carina
Iris er en meget elegant blomst. Det er da ret imponerende, at dine japanske iris har så lang en blomstringstid. Så har man da noget ud af dem. Visse andre sorter visner desværre alt for hurtigt.
Hilsen Elna
Tack Elna!
En del odlare/plantskolor anger hur många sidogrenar och knoppar respektive sort brukar ge. En bra information tänker jag. Men visst är de eleganta och det är spännande att de är så lika i konstruktionen även om färger och storlekar varierar.
Ha det gott! Carina
Hej Carina!
Så otroligt vackra, vilka skönheter. De lila färgerna är helt ljuvliga.
Ha det gott /Kram Marika
Hej Marika!
Tack – javisst är de fina. Men jag borde nog flytta ut den där lila ’Early Exuberance’ till ett ljusare läge där färgen syns bättre slår det mig nu.
Tack detsamma! Kram, Carina
Mmm … vackert! Blev mest förälskad i den ljuslila. Och så låter din grävda bäck så fin. Ja nu är det länge sedan juliblomningen, nu är det augusti och äntligen har även jag lite blommor i trädgården.
Kram och fortsatt fin vecka och helg!
Anita
Tack Anita!
Så roligt att det blommar hos dig också nu. Tänker alltid på dig när jag ser blyblomma. För ett par veckor sen så passerade jag en till salu men 800 för en inte jättestor planta kändes löjligt. Men den butiken brukar ha löjliga priser… Jag är faktiskt supernöjd med bäcken och den har blivit en ny stig som ofta blir den jag tar istället för de tidigare.
Tack detsamma! Kram, Carina
Så vackra iris du har. Jag brukar alltid titta mina djupt in i ögonen (som Ernst skulle sagt) för att verkligen se hur detaljerade de är. Senare i höst ska jag gräva upp en rugge vid mitt barndomshem, det är en iris som ursprungligen kommer från mina farföräldrars sommarhus i Värmland.
Men min stora iris, som blommar tidigt i juni, de viker ofta blomstjälken så blomman ligger på backen, vad kan det bero på?
De är vackra att titta djupt i. De är ju fulla av små, vackra detaljer och färgnyanser. Svårt att veta varför den lägger sig ner utan att veta vad det är för sorts iris. Men jag kan tänka 2 saker… Jag upplever att torka gör de vekare och mer benägna att lägga sig ner. 3 förresten – när blomstängeln sätter frö så lägger de sig åt sidan för att sprida ut fröna och vandra i sidled. Eller så är det en äldre och lösare sort. Jag upplever att numera har man mer fokus på att de ska vara stadiga och är därför oftast lite lägre.
Kram, Carina