Höstkärlek - Colchicum 'Lilac Wonder'

Höstkärlek och konsten att vara nöjd

Höstkärlek eller oktoberkärlek – nu när det blåser och regnar finns det inget som slår tidlösorna. De peakar nu och färgen hos flera lyser som neon i hösten. Att några är vita gör inget de lyser också i höstrusket.

Höstkärlek - Colchicum autumnale 'Alboplenum'
Colchicum autumnale ’Alboplenum’

Till snitt funkar höstkärlek

Har testat att använda höstkrokus i buketter och det fungerar inte hur vackra de sen är. Jag älskar den mjukt syrenlila färgen mot orange blad. Men… tidlösorna fungerar väldigt bra i vas. Konstigt de är ju så lika! Men det är faktumet att tidlösorna hör till en annan växtfamilj likheten till trots. Tidlösorna, Colchicum, hör till liljefamiljen. Och idag ska jag plocka en bukett och sen komplettera den med lite vackra höstblad.

Colchicum 'Lilac Wonder'
Colchicum ’Lilac Wonder’
Höstkärlek - Colchicum autumnale 'Waterlily'
Den här höstkärleken blir inte så hög och står därför pall mot vädret relativt bra eller så är det faktumet att de stöttar varandra – Colchicum autumnale ’Waterlily’
Höstkärlek - Colchixum x byzantinum 'Innocence'
En vit kultivar men med den svagaste, svaga lila fläck i spetsen på kronbladens utsida – Colchixum x byzantinum ’Innocence’
Colchicum 'The Giant', tidlösakultivar
Självlysande i skuggan – Colchicum ’The Giant’, tidlösakultivar

De höstblommande tidlösorna är generellt mer lättodlade än de höstblommande. Du kan läsa mer om det HÄR.

Nöjd…

Igår gick jag en sväng och började mentalt se ogjorda saker. Men stopp, sluta – vad har jag gjort istället? Jamen jag har gjutit en rejäl mur i dammen och tagit det lugnt inne när det regnat. Mellan varven i regnen har jag varit nere och med hjälp av en dränkbar pump tömt dammen på vatten medan betongen bränner. Och det är också jobb. Den nedre kanten är delvis uppriven och sen täckt med sand för en del av det uppgrävda hade rasat ner i regnen. Måndagen la vi på att förbereda och det är flera nya kubik uppgrävda. Det är fascinerande att se de olika sandlagren med sina olika färger och fraktioner i botten.

För att det skulle bli så lite vatten som möjligt inne formen fick jag gräva själva dammen ännu djupare och göra en håla i dammen där vattnet kan samlas. Och jag grävde tills jag inte kom längre. Nu ser jag berget i botten på flera ställen. Och vatten kommer det från alla håll verkar det som. Tillflödet från bäcken är ändå tillfälligt lagt åt ett annat håll.. Det blir spännande det här. Nu länkar jag till Trädgårdsfägring.

Ha en härlig oktobervecka!

12 Kommentarer

 1. Marika den 8 oktober, 2022 kl 10:09

  Hej Carina!
  Blir lika förvånad varje höst då tidlösan tittar fram, de har blommat ett tag nu. Köpte några till lökar, som jag inte satt ner i jorden. Får komma ihåg att göra det. Det är äntligen soligt, känns som att det har regnat i veckor, men så är det inte. Det har varit grått och regnigt och blåsigt i några dagar. Du har fått en hel del gjort, ibland syns det inte, så det är bra att påminna sig själv. Skall bli spännande att se dammen så småningom.
  Ha det gott /Kram Marika

 2. Anita den 8 oktober, 2022 kl 11:59

  Alltså … du ska vara så, så nöjd med allt du gör! Och nöjd till max kan du vara över den vackra tidlösan som blommar så fint nu. Visst är det väl ändå märkligt att tidlösans lila färg går så bra ihop med de glödande höstlöven. Konstigt däremot att inte krokusen fungerar i vas när tidlösan gör det. Men så tillhör dom ju olika släkten också.
  Fortsätt nu att njuta av allt du gjort. Njut också av de fina tidlösorna som snart hamnar i en vas hos dig tillsammans med vackra höstlöv.

  Kram och fin oktoberhelg!
  Anita

  • Marie den 8 oktober, 2022 kl 15:10

   Det er en kunst at kunne se glasset som halvt fyldt i stedet for halvt tømt og en kunst, som virkelig er relevant, når vejret ikke arbejder sammen med ens planer og projekter. Samtidig har du jo masser af ting i haven at glædes over.

 3. Marit den 8 oktober, 2022 kl 16:09

  Ja, du har all grunn til å være fornøyd! Dammen din blir nok veldig bra. Det er jo så fint å få støpt nå innen det blir for kaldt. Nydelige tidløs hos deg! De er så fine. Jeg er også fornøyd med dagens innsats. Vi har ryddet i kjelleren og kastet masse gamle ting. Det er en tid for alt…
  Etterpå har jeg ryddet i drivhuset, og kastet gamle paprikaplanter. Nå er det kun citrusplanter og camelliaplanter som er igjen der. Det er så godt å være ferdig med dette innen det blir frost.

  Klem, Marit

 4. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 9 oktober, 2022 kl 10:31

  Du har all orsak till att vara nöjd över allt arbete du har lagt ner i din trädgård och det har ju även gett ett bra resultat.Tidlösa vilken fin växt som blommar den här tiden på året det är alltid lika trevligt man behöver lite blomsterfägring så här i oktober.Ha det gott/Margareta

 5. Elna Slot den 9 oktober, 2022 kl 18:02

  Det er et stort projekt, du har gang i, og som du selv skriver, det bliver spændende. Jeg beundrer dig for alle de store opgaver, du går i gang med.
  Jeg har altid troet, at tidløs og høstkrokus var samme slægt, men det kan jeg nu forstå, at det ikke er. De er hver især flotte, men de forårsblomstrende krokus er for mig de mest ”rigtige”.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

 6. Villa Ryttarängen den 10 oktober, 2022 kl 10:50

  Åhh jag visste inte att det finns så många olika sorter. Jag har bara en enkel lila sort. Vet inte ens vad den heter. Härliga bilder. Kraaaam Pia

 7. Ingeborg Hald den 10 oktober, 2022 kl 16:51

  Fine bilder, har noen jeg også, lilla, kaller dem Naken Jomfru, men det er vel det samme som Tidløs, tror jeg. Her er de avblomstret. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

 8. Ulrika den 15 oktober, 2022 kl 16:52

  De lyser verkligen där de står och du har lyckats få dem att hålla sig upprätt, en konst i sig. Mina lägger sig ner och blommar liggandes. Ser bra ut på håll men inte när man kommer nära.
  Känner igen den där mentala vurpan man kan göra ibland men det låter som du haft fullt upp och ska känna dig nöjd med det du fått gjort. Blir nog bra det där!

  Kram Ulrika

 9. Anni den 17 oktober, 2022 kl 23:40

  Tror att det blev ett litet fel i meningen ”De höstblommande tidlösorna är generellt mer lättodlade än de höstblommande”.
  Hade inte en aning om skillnaden mellan tidlösa och höstkrokus men blir väldigt sugen på den där fyllda vita du visar. Ack, så många vackra växter det finns!

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 07:57

   Tack för påpekandet!! Helt rätt det är de vårblommande som är mer svårodlade. Den fyllda vita är läcker och inte så svår att få tag i. Dessutom borde de kunna trivas i er trädgård för visst har ni en lättare, torrare jord?

   Kram, Carina

   • Anni den 10 november, 2022 kl 09:47

    Nix. Tung lerjord fyller min trädgård …

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.