Q-R-S-T - Skimmia 'Rubinella' - norra lunden

bara-gört om ogräsrensning och gödselkörning

bara-gört var tanken som bredde ut sig häromdan. Den fick helt fritt spelutrymme och plötsligt hade jag fyllt på gödsel och jord där det hade sjunkt. En sak jag noterat många gånger behövde göras men inte gjort. Och sen tänkte jag – arghh så mycket ogräs det växer i fliset på gångarna… ..bara-gört och vips var det klart på några minuter. Till och med en kärra nytt flis utkört. Herregud så mycket ogräs det hade växt där sen jag rensade sist… ..jag rensade och plötsligt var det klart. Det är ju lite märkligt att en känsla av ’plötsligt’ breder ut sig med tanke på att det är ju ändå jag som gjort jobbet. Men plötsligt är känslan – plötsligt blev det klart.. Och jag tänker igen – tänk om jag fångade tanken oftare.

Det var den lilla hålan där korgen står som nu visserligen är planterad som pockade på kärlek. Och när jag kom på att Skimmian skulle ner där så körde jag också dit 2 kärror halvförmultnad gödsel. Och sen fortsatte jag med de större planteringarna runt omkring.

norra lunden - hålan
norra lunden – hålan

En Skimmia i en kruka utlöste bara-gört

Jag fick inte ner krukorna med vårlökar i våras. Nu har jag tittat på de där krukorna länge och tänkt – lökarna behöver i jord och förra veckan blev det klart. Men så hittade jag en Skimmia ’Rubinella’ i en av dem och det var när jag skulle plantera den i hålan som jag såg igen att det behövs rejält med jord och gödsel där. Istället för sen tänkte jag nu, bara-gört. Så tack lilla Skimmia, det fanns en mening med att krukorna bara hade blivit stående. Nu bor du i planteringen här under…

Q-R-S-T - Skimmia 'Rubinella' - norra lunden
Skimmia ’Rubinella’ – nu har de blivit två i hålan men tallen är flyttad
Flis och gödsel - klart för blandning
Flis och gödsel – klart för blandning

Den här veckan har jag fått gjort så mycket och det har varit så fantastiskt skönt ute att jag känner mig lyxig. Men temat hos Trädgårdsfägringinför advent – har jag inte ägnat en tanke. Det är alldeles för skönt och roligt att jobba i trädgården igen. Om vädret är fint ska vi kanske gå till skogen på söndag och då tar jag nog med mig lite mossa hem. Men jag tänker på hur jag plockar som vanligt.

Inför nästa säsong är tre-fyra krukor planterade med vårlökar och jag har också kört upp kamelior och andra som senare behöver in i verkstaden.

Tänk om en vecka har vi första advent!

8 Kommentarer

 1. Marit den 18 november, 2022 kl 09:27

  Som du holder på, Carina! Jeg blir helt imponert over alt du får til og gjør. Skimmia er så vakre planter, og jeg har prøvd de her flere ganger med dårlig resultat. Du er heldig som kan dyrke de hos deg.
  Her snør det i dag, så nå er vinteren kommet hit.

  Klem, Marit

  • Carina den 18 november, 2022 kl 15:06

   Tack Marit!

   Det var bara så himla skönt när jag kom ut häromdan att det har gått av sig självt. Och det känns ju bra även inför nästa säsong. Det ska tydligen snöa här i helgen – det blir fint men den kommer töa direkt igen om jag ser rätt. Skimmian fryser ibland även här men mildare vintrar kan jag njuta av den ljuvliga doften när den blommar.

   Kram, Carina

 2. Anni den 20 november, 2022 kl 14:08

  Vore kul att veta om det blev någon skogstur idag? Här vägrar jag att gå ut, det blev bröd-, kak- och fröknäckebak istället. Jag som tänkt ta mossa borta i min ”gräsmatta” och göra något adventfint av den.

  • Carina den 22 november, 2022 kl 08:03

   O ja det blev det. Det var grått och lite disigt och när vi satte oss för fika så föll de första mini snöflingorna. Det var vansinnigt råkallt men skönt så länge vi gick. Jag plockade till slut varken mossa eller lingonris eftersom jag hade sällskap som hade fått stå och vänta…

   Kram, Carina

 3. Elna Slot den 21 november, 2022 kl 19:47

  Sikken arbejdsiver. Det er dejligt, når man får et stykke arbejde fra hånden. Vi ved jo heller ikke, om vi kan blive ved med at arbejde i haven, eller om jorden snart bliver bundfrossen. Der er meget ukrudt rundt om i bede og mellem flisefuger. Jeg troede, at jeg havde luget ukrudt for sidste gang, da jeg gjorde det i oktober, men nu er der kommet en del ukrudt igen.

  Hilsen Elna

  • Carina den 22 november, 2022 kl 08:01

   Det var min reflektion – jag rensade ju här alldeles nyss… Långa höstar är sköna men de gör också att ogräsen fortsätter växa. Nu har jag ett rejält snölager här. Men jag har å andra sidan bara kvar att plantera vitlöken så det känns bra.

   Ha det gott! Carina

 4. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 22 november, 2022 kl 17:47

  Det måste kännas allt bra härligt att ha gjort jobbet som legat över en,bra jobbat.Här är tiden för att gräva i trädgården över för i år så nu inleder jag tiden med planering på papper det är även ganska så trevligt.Ha det gott/Margareta

 5. Rosor och ruiner den 23 november, 2022 kl 11:45

  Vad skönt att kunna jobba ute i trädgården så här års, det brukar ju vara lättgrävt nu till skillnad mot sommaren, då är det stenhårt, i alla fall här där det så sällan regnar… jag brukar vara ute och gräva så länge det går men i år fanns visst inte lusten, ja så kan det vara ibland.
  Kram Gunilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.