Galanthus nivalis - snödroppar

Jordfabriken är startad efter rensning

Jordfabriken är startad – det är så det känns. Jag har inte kikat i säckarna jag startade i höstas ännu men det känns bra att låta ogräs oavsett vilket snabbdö med bokashiströ. Fermentera ogräs lär vara det nya varför inte? Jag testade ett par säckar i höstas men som sagt – de har jag inte velat öppna ännu. Just nu behöver jag motivation att rensa allt som går och därför tänker jag – det här blir bra. Rabatten till höger är 25 meter lång och ca 3 meter bred och den är nu helt genomrensad. Borta är övervintrande maskrosor, små grästuvor och ett par ogräs jag inte har namn på. Sen har jag fortsatt med marken nedanför.

Bilden i headern – det är så jag tänker mig den nedre delen av stora lunden. Snödroppar i grupper längs hela gränsen – det blir fint det. Och jag har hittat ännu fler lökar att flytta det är som om de aldrig tar slut utan dyker upp både här och där eller så är minnet mer än kort.

Fermentera ogräs
Fermentera ogräs

Nytt redskap för jordfabriken

Eftersom jag fortfarande undviker alla framåtböjningar så skaffade jag ett kortare handverktyg i veckan. Då kan jag på knä samla ihop jorden med den där manicken och sakta blir det fler och fler små högar av jorden som finns under ogräset där jag sen ska ha gångar och liknande. Jorden får flyttas senare.

redskap
redskap
Sluttning med berg
Här är också rensat och det härliga är att här kan jag plantera en del växter som jag inte vet var jag ska göra av….

Vårlökar och annat fint blir ett annat inlägg tänker jag. Temat hos Trädgårdsfägring är – vårpyssel – men det här känns som en annan nivå.

Ännu en ljuvlig och solig vecka till ända!

24 Kommentarer

 1. Birgitta den 11 mars, 2022 kl 20:06

  Carina!
  25 x 3 m, bra jobbat. Har varit på landet och klippt vinterståndare och rensat lite ogräs idag. Trots att ytan inte var större än ca 1/5 av vad du gjort känns det i ryggen. Din klohacka med långt skaft kanske är något för mig också. Har haft löv liggande i sopsäckar över vintern men inte vågat mig på att blanda i fröogräs. Har inte känt till att bokashiströ tar död på allt, även ogräs. Tar det även död på alla fröer?
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 12 mars, 2022 kl 11:03

   Vet faktiskt inte om det dödar frö att fermentera. Och jag ska beställa ME aktiv som är lättare att dosera för sopsäckar. Nu strör jag lite på måfå och vet inte om det är lagom. Men i en svart sopsäck där solen ligger på borde det kunna bli en hög temperatur och ihop med fermentering skulle det kunna vara effektivt. Maskrosrötter ska dö.

   Förstår om din rygg är trött och det är allt det där framåtlutade som gjort att jag fick problem med bindväv, nerver och muskler. Men det fungerar bra att krypa runt på knä och jag får väl tänka att det är ju bara nyttigt för musklerna att resa sig upp och ner hela tiden.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 12 mars, 2022 kl 08:34

  Ja, minnet er mer enn kort. Sånn er det hver vår, for en glemmer hurtig hvor forskjellige løker er plantet.
  Du er heldig som kommer i gang så tidlig i hagen din.

  Klem, Marit

  • Carina den 12 mars, 2022 kl 11:04

   Jag brukar komma ihåg och gå för att leta upp de olika växterna men när jag flyttat så väldigt många blev det svårt. Det är skönt att få gjort så mycket som möjligt redan nu. Och jag varvar det med en hel del tid i solstolen 🙂

   Kram, Carina

 3. Marie den 12 mars, 2022 kl 08:51

  Det lyder som hårdt arbejde og ikke småsysler, du har gang i. Det bliver spændende at følge dit anlægsarbejde i 2022 – planerne er jo allerede lagt.

  • Carina den 12 mars, 2022 kl 11:06

   Tack Marie!

   Det är ganska rejält jobb men som du skriver – jag har en övergripande plan som just nu hålls tillbaka av att det ska placeras en avloppsanläggning i det området och därför måste det gå att komma åt med stora maskiner. Frustrerande ibland men jag tror vi kan börja i vår…

   Ha det gott! Carina

 4. Titti den 12 mars, 2022 kl 12:53

  Ja nog måste man ha bra och rejäla redskap i trädgården! Ett måste! Spännande att följa ditt projekt och det kommer att bli sååå fint där 🙂
  Alltid lika kul att kika in till dig…
  Vårkram från ett soligt Öland & Titti

  • Carina den 13 mars, 2022 kl 07:54

   Tack Titti!
   ..och det är ju väldigt roligt att höra 🙂 Jo jag tror det kommer bli både bra och fint med tiden. Och dessutom är det en bra övning i tålamod och acceptans. Det går inte att göra allt i ett svep om jag inte ska ta in stora maskiner och köpa mängder av jord.

   Härligt att du också har sol! Kram från Carina

 5. Elna Slot den 12 mars, 2022 kl 17:35

  Det vil blive så smukt med mange grupper af vintergækker.
  Det er store og arbejdskrævende opgaver, du er i gang med. Men resultatet vil helt sikkert blive godt.

  Hilsen Elna

  • Carina den 13 mars, 2022 kl 07:55

   Tack Elna!
   Det är fascinerande hur snabbt snödroppar blir fler när de trivs. Jag hoppas att få jord på plats längs gränsen i vår/sommar och sen ska jag flytta dit snödroppar 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 12 mars, 2022 kl 19:35

  Hej Carina!
  Dina snödroppar är otroligt fina. Kom på att jag har lagt undan några lövsäckar över vintern. Undrar om det hänt något med dem. Bra att du tänker på ryggen, det är så trist om den inte håller och man får ont. Brukar tyvärr hända mig på våren, men tycker att jag blivit bättre på att tänka på vad jag gör. Går på gym också nu, för att stärka ryggen. Skall bli kul att se dina planteringar i lunden.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 13 mars, 2022 kl 07:58

   Hej Marika!

   Förmultnade löv är en guldgruva så jag håller tummarna för att de multnat fint i vinter. Låter bra med träning – trädgårdsjobb belastar alltid samma muskler och att träna de motsatta är viktigt. Med lite tur kommer jag kunna få färdigt några fler delar därnere i stora lunden i år. Det hänger på avloppsanläggningen just nu.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. GladiGrönt den 12 mars, 2022 kl 21:25

  Oj vad du har jobbat! Sedan får du fägring som belöning. Här finns inga ogräs att rensa bort, ha, ha. Allt ligger under snön. Hoppas den smälter bort nån gång. Alltid någon fördel att jag iaf slipper ogräset, men nog längtar man att se vad som kikar fram efter långa vinter. Ha det så gott!/ Monica

  • Carina den 13 mars, 2022 kl 07:59

   Tack Monica!

   Det känns som jag legat i men resultatet är så himla tillfredställande 🙂 Och det är egentligen korta stunder varje dag som gjort skillnaden. En del av tiden går åt till att gå runt och välkomna alla nya vårtecken som dyker upp.

   Tack detsamma! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 13 mars, 2022 kl 19:46

  Oj, hvor du slider, og så endda med dårlig ryg, men smukt skal det nok blive.
  Din fermentering i sække er jeg spændt på at se resultatet af.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 07:49

   Tack Lisbeth!

   Det är lite slitsamt men jag gör det bara ett par timmar per dag. Väntar medvetet till eftermiddagen så att det blir lite kallare snabbt. Så innan dess hinner jag en lång stund i solstolen 🙂

   Jag är också nyfiken. Nu har jag använt bokashiströ men ska börja använda ME aktiv istället.

   Ha det gott! Carina

 9. Lillian den 13 mars, 2022 kl 21:17

  Gleder meg til våren kommer skikkelig igang. Her er det fremdeles snø, så jeg må nok vente noen uker før jeg kan gjøre som deg.

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 07:50

   Förstår att snön ligger kvar hos dig. Men hoppas snäsmältningen går fort så du får komma igång.

   Ha det gott! Carina

 10. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 14 mars, 2022 kl 10:20

  Hej!
  Det var ett bra redskap du har köpt den kommer att vara bra att ha till hands när du ska arbeta i trädgården.Så vackert det är med en stor grupp snödroppar som du har på bilden överst.Det är en härlig tid när allting börjar spira.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 07:51

   Hej Margareta!

   Ja – den där kan jag sitta på marken och sen samla ihop jord med. Stog jag upp med det långskaftade så belastade det ryggslutet. Men det är underbart att kunna göra alls.

   Ha det gott! Carina

 11. Anita den 14 mars, 2022 kl 15:24

  Spännande med säckarna. Vad kommer att finnas däri tro… Fint redskap till jordfabriken också. Och jag har njutit av din header … så vackert med alla dessa snödroppar. Och du verkar ju ha många av dom också. Här finns bara snö än så länge. Men någonstans därunder väntar dropparna …

  Kram Anita

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 07:54

   Ja det ska bli oerhört spännande om ca en månad. Jag har egentligen ingen aning om hur mycket bokashiströ jag behöver per säck. Men nu har jag beställt ME aktiv som jag ska blanda och hälla i och där hittade jag ett recept för att få rätt dos. De där tuvorna är hos mamma. Mina ruggar är uppgrävda och omplacerade och på väg att återgå till något liknande. Men så gick jag en runda i helgen och hittade något 15 grupper med fler lökar på olika ställen. Så nu har jag så småningom ett ställe till nånstans som kan få lökar.

   Kram, Carina

 12. Anni den 14 mars, 2022 kl 18:07

  Oj, så mycket du fått gjort! Tur att det finns hjälpmedel som underlättar. Här är det stenhård tjäle fortfarande, kan inte minnas att den varit så envis någon gång tidigare.
  Nu är jag i alla fall ifatt all läsning hos dig lagom till att jag ska fixa middag. Tack för all inspiration och stor kram <3

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 07:55

   Ja det känns helt fantastiskt att ha kunnat göra allt det här och dessutom i solsken. Men som du skriver – där solen inte kommer åt hela dagen är det tjäle och kladdigt.

   Tack för du tar dig tid! 🙂 Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.