snövitt i sköna hörnan

Snövitt och trädgårdspaus lugn decemberstart

Snövitt har det varit hos mig den senaste veckan. Och på toppen av det några soliga dagar. Den första snön föll natten till första advent och sen blev det ytterligare 20 cm i början av veckan. Min värld är helt vit men när jag körde norrut blev snötäcket tunnare och tunnare och på gränsen mellan Dalsland och Värmland obefintligt. Vi måste legat på den norra gränsen för snöfallet som var. I måndags eftermiddag tog jag en tur för att flytta in de sista krukorna i verkstaden och då fångade jag vinterlandskapet med mobilen.

Det är bland de skönaste och vackraste sakerna som finns när snön lagt sig och solen skiner. Och det är tryggare med ett rejält snölager när kylan ligger mellan -10 och -15 nattetid. Snön och kylan kommer ligga kvar en vecka ungefär men sen lovar prognosen regn och plusgrader som det ser ut nu. Alltså gäller det att passa på och njuta medan det fortfarande är snövitt

Snövitt i grönsakslandet
Snövitt och blå himmel
Snövitt och långa skuggor
Rådjuren har fattat vitsen med gången även om den inte är skottad
Snövitt i odlingslådorna
Alla lådor blev inte rensade i höst. Medvetet tänk för att hålla jorden täckt och till våren blir det bra att samla ihop och gräva ner.

Paus och decembersysselsättning

När snön lagt sig blir det också en helt självklar trädgårdspaus och så länge det är snövitt förblir det så. Antagligen ända fram till januari när det brukar klia i kroppen av att vara mestadels inomhus. Då finns det lite gren att flisa och mer kan jag ta ner. I veckan har jag istället stickat och ritat ett broderi… December är = broderi och helst tomtar. Fast i år blir det en duk med en vacker blomsterslinga. Du kan se den i inlägget jag länkade till.

Quercus castaneifolia - kastanjeek
Quercus castaneifolia – kastanjeek

Vintergrönt och snövitt i vacker kombination

De vintergröna lyfter och blir extra fina när det är snövitt ute. Och i veckan blev det en rask och välbehövlig flytt av de krukodlade växterna in i verkstaden. Det skulle bli så många minusgrader att kamelior, ormbunkar och andra behövde in i ett frostfritt läge. Får se om jag bär ut dem igen om det blir en längre mild period.

Pinus wallichiana - himalayatall
Pinus wallichiana – himalayatall

Ännu en fredag och jag länkar till Trädgårdsfägring där temat är vad som står på önskelistan. Och om jag får önska är det en fortsatt snövit värld.

Önskar dig en fin helg!

20 Kommentarer

 1. Lisbeths Haveblog den 3 december, 2021 kl 17:33

  Åh ja – sol, blå himmel og kridhvid sne er så smukt. Vi har også fået 5-10 cm sne, men det holdt kun en dag og desværre var der ikke så meget sol, men ih, hvor jeg nød det alligevel. I dag har det småregnet.
  Din fyr er meget smuk, fordi de lange nåle bliver ekstra tydelige.
  Nyd din dejlige sne 🙂 Lisbeth

  • Carina den 3 december, 2021 kl 19:26

   Det är härligt måste jag säga 🙂 Visst är barren läckra! Jag odlar flera långbarriga tallar, vill åt barren men jag tycker de är väldigt fina också. Och jo jag njuter.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 3 december, 2021 kl 18:00

  Det er ikke ofte å se snødekket landskap hos deg 🙂
  Flott er det å se på og det beskytter også plantene hos deg. Sol, blå himmel og snø er bare så flott. Nydelig furu du viser.

  Klem, Marit

 3. Carina den 3 december, 2021 kl 19:28

  Det händer nån period de flesta vintrar men i år har det kommit mycket och vi har minusgrader en längre period. Tror det var 2018 som vi hade lång vit vinter senast.

  Kram, Carina

 4. Elna Slot den 3 december, 2021 kl 21:15

  Smukke billeder! Sne og blå himmel klæder hinanden. Skal man have en tvungen havepause på grund af snevejr, er adventstiden også det rigtige tidspunkt.

  • Carina den 9 december, 2021 kl 10:25

   Tack Elna!

   Javisst gör dem och jag var några för några molntussar som alltid gör himlen mer spännande. Och pausen ägnar jag åt broderi så det är en win-win.

   Ha det gott! Carina

 5. Lisbeth den 3 december, 2021 kl 21:20

  Åh så smukt med sneen, nyd det så længe, det varer.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 9 december, 2021 kl 10:25

   Det är härligt med snön och den ligger fortfarande. Men de sista dagarna har det varit råkallt ute.

   Kram, Carina

 6. Marika den 3 december, 2021 kl 22:49

  Hej Carina!
  Så mycket snö ni har fått, det är väl inte alldeles vanligt. Det är mycket vackert med ren vit snö. Vacker Himalayatall, den ser extra fin ut med snön. Vi har ingen snö bara rimfrost, så gräset är vitt och krispigt.
  Ha en trevlig helg /Kram, Marika

  • Carina den 9 december, 2021 kl 10:26

   Hej Marika!

   Vi kan få en hel del snö men den ligger sällan kvar. I år är ett undantag 🙂

   Kram, Carina

 7. Marie den 5 december, 2021 kl 17:16

  Flot ser det ud. Hos os bliver sneen hurtigt grim at se på, fordi vejret har en tendens til hele tiden at skifte mellem frost og tø.

  • Carina den 9 december, 2021 kl 10:27

   Det är precis så det brukar vara här också eftersom jag bor nära kusten. Men i år har den legat fint i två veckor fast det ska vända i början av nästa vecka har jag förståt.

   Ha det gott! Carina

 8. Ulrika den 6 december, 2021 kl 20:31

  Otroligt vackert och vilken tur ni hade som fick snö och kyla i ”rätt ordning”. Förstår att du tar paus och ägnar dig åt annat.

  Kram, Ulrika

  • Carina den 9 december, 2021 kl 10:28

   Tack Ulrika!

   Vi hade tur i år – snön ligger sällan kvar nån längre tid annars. Tror det var 2018 när vi hade lång och ’riktig’ vinter 🙂

   Kram, Carina

 9. Anita den 7 december, 2021 kl 10:43

  Vilka ljuvliga vinterbilder! Så mycket snö ni fått. Här har kommit snö men inte alls mycket, kanske 5 cm. Igår kväll var det minus 20 grader men imorgon spås mildväder. Då börjar eländet med smält snö som sedan fryser och blir till ishalka. Men, då tar jag fram mina Icebug, dom brukar hålla mig stadigt på jorden.
  Så härligt det låter med att december = broderi. Jag klickade in och tittade och blev nästan lite sugen. Broderade en del i min ungdom, mest då till julen. Nu blir det mest läsa böcker som avkoppling.
  Ha en fortsatt fin decembervecka!

  Kram Anita

  • Carina den 9 december, 2021 kl 10:30

   Jag hade nog också läst om jag kunde läsa med behållning men det är svårt efter utbrändheten. Så broderi blir en bra sysselsättning.
   Vintern har varit riktigt fin i två veckor nu men jag tror det ska vända i början av kommande vecka. De sista dagarna är färre minusgrader men väldigt mycket mer råkallt… Det har inte lockat kan jag säga 🙂

   Kram, Carina

 10. Ingeborg Hald den 7 december, 2021 kl 13:19

  Nydelig med snø og sol, her har det heller vært grått, men snøen lyser i hvert fall opp. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  • Carina den 9 december, 2021 kl 10:30

   Ja det är en lyx att få båda på en och samma gång. Det lyfter åtminstone mitt humör 🙂

   Ha det gott! Carina

 11. Anni den 9 december, 2021 kl 16:03

  Som ett tjockt lager av fluffigt vispad grädde – så otroligt gott det ser ut! Här fick vi en centimeter men desto fler minusgrader – fel kombination om du frågar mig.
  När jag var på Gotland i början av november tog jag med några broderier som legat bortglömda i en låda här hemma. Det ena var ett julbroderi i jugendstil där jag gjort allt det blå men sedan tröttnat. Tackolov ville dottern fortsätta! Jag har ett hopp om att få det i julklapp av henne 🙂 Annars är jag tvärtom mot dig, jag vill helst brodera korsstygn, så det stora korsstygnsbroderiet med tomte tyckte dottern att jag kunde brodera själv. Ja ja, får se när det blir. Vill gärna, men det har blivit mer stickade islandströjor och framförallt lästa böcker de senaste åren.
  Väldigt kul att se hur du komponerar dina broderier av olika mönster och bilder. Inspirerande!
  Kram!

 12. Titti den 19 december, 2021 kl 12:09

  Oj så mycket snö! Så vackert! Ja tänk om vi kunde ha såna vintrar här på ön, men icke…mest blask och halt.
  Men idag strålar solen här, över gröna åkrar och ett blått sund! Ingen större julfeeling som sagt 🙂
  Kram från Titti

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.