Nytillskotten - Galanthus nivalis - snödroppe

Nytillskott – snödropparna som knoppas fint i januari

Nytillskott? Jo jag hade möjlighet att köpa snödroppslökar från en samlare och trädgårdsvän sommaren 2022. Lökar som fått vissna ner och gå i vila innan de grävdes upp. Och som jag sedan planterade direkt när de kom i början av augusti. Hanterade så – på rätt sätt är succén given för snödroppar. Och det bästa beviset på det är när jag går min runda en solig dag i slutet av januari och hittar snödroppar på väg. På bara en vecka hade de gått från osynliga til en bit över marken och ett par sorter stog redan i knopp. Det här var den 30:e januari.

Nu i februari står de högre och med större knoppar men jag misstänker att minusgraderna nattetid gör att de inte riktigt slår ut ännu, inte ens soliga dagar. Jag som tänkte att eller hoppades på att de två som hade knopp tidigare då slår ut i värmen… Nåja allt är relativt, det kanske i bästa fall är +5 på termometern dagtid.

Nytillskott våren 2022 - Galanthus 'Armine'
Galanthus ’Armine’ ett nytillskott som blommade 2022

Knopp hos nytillskott

’Bess’ beskrivs som en robust och växtglad fröavkomma. På sätt och vis lik ’S. Arnott’ men som blommar 2-3 veckor tidigare. Känns logiskt att Bess stog i knopp med S. Arnott var på väg att skicka upp en knopp. I England blommar den ofta runt nyår så en månad eller så senare här. Har fotat de men inte kommit till bildfix.

Nytillskott i blom 2022 - Galanthus 'Silverwells'
Ett nytillskott i blom våren 2022 – Galanthus ’Silverwells’ – missade att jag hade den så den är planterad ytterligare en lök av

En annan som också stog i knopp är en storväxt hybrid G. elwesii ’Reverend Hailstone’. Den hittades vid Anglesey Abbey och fick sitt namn efter församlingsprästen då när det begav sig. Blommorna har mycket långa yttre kronblad, dubbelt så långa som de inre segmenten. Märket är ett upp och nervänt V i ljust grönt.

Nytillskott 2022 - Galanthus 'John Gray'
Blommande nytillskott våren 2022 – Galanthus ’John Gray’

Min måttliga galanthofili kan du se resultatet av på snödroppssidan.

Fåglarna kvittrar så nu är det dags för dagliga turer

Men just nu letar jag mest blad – tecken på att de nya snödropparna gillat den nya växtplatsen, satt rötter och valt att börja växa. Det ser riktigt bra ut. Och jag tittar efter knoppar hos mina magnolior. Även där ser knoppsättningen bra ut och flera kan blomma för första gången. Jag har en mix av fröförökade magnolior och sticklingsförökade och de första behöver rätt många år för att blomma. Och i veckan såg jag de första vintergäckarna blomma. Nu börjar de tidigaste vårvinterblommorna dyka upp en efter en. Jag länkar till Trädgårdsfägring.

Idag en promenad i solsken!

25 Kommentarer

 1. Villa Ryttarängen den 11 februari, 2023 kl 13:09

  Ljuvligt när vårblommorna börja komma. Här är det snö och vi får nog vänta ett tag till innan snödropparna syns. / Pia

  • Carina den 12 februari, 2023 kl 10:53

   Igår var det ljuvligt ute med flera plusgrader och fågelsång som börjar komma igång rejält. Och faktiskt hade 3 sorters snödroppar slagit ut.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 11 februari, 2023 kl 14:01

  Det er herlig å se sånne flotte vårtegn hos deg nå. Det er nok minst to måneder til de blomstrer her. Men det smelter her akkurat nå med 7 grader, og det er jo et godt vårtegn selv om jeg ikke tror på vår enda. Jeg nyter synet av dine fine snøklokker mens jeg venter 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 12 februari, 2023 kl 10:54

   Våren kommer säkert dröja ett tag men det finns ju flera som är vårvinterblommare och som kan komma igång redan nu. Det låg snö kvar sen förra helgen på en del ställen i skogen eftersom vi haft minusgrader på nätterna hela veckan.

   Kram, Carina

 3. Anita den 11 februari, 2023 kl 16:53

  Alldeles ljuvligt! Snödroppar går inte att motstå och grattis till att dom trivs på nya växtplatsen. Och knoppar bland magnoliorna. Så hoppfullt det känns. Våren är nog verkligen på gång …
  Önskar dig en fin helg!

  Kram, Anita

  • Carina den 12 februari, 2023 kl 10:56

   Tack Anita!
   Det känns att det håller på att vända, särskilt i luften. Det var en glad och rejäl fågelsång när jag gick i skogen igår.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Lisbeth Klastrup den 12 februari, 2023 kl 09:27

  Erantis og vintergækker er de bedste forårstegn, her er de også ved at komme op, jeg var bange for, at der ingen var det nye sted.
  Kram

  • Carina den 12 februari, 2023 kl 10:56

   Härligt att de fanns även på nya stället. Igår i värmen slog både snödroppar och vintergäck ut i solen.

   Kram, Carina

 5. Marika den 12 februari, 2023 kl 09:43

  Hej Carina!
  Så härligt med snödropparna. Kämpade i många år med att försöka få dem att trivas. Det var först då jag fick uppgrävda lökar från en bloggvän, som det lyckades. Nu har jag en liten koloni som blir större för varje år.
  Min magnolia är full i knoppar, hoppas det blir lika många blommor.
  Ha det gott /Kram Marika

 6. Carina den 12 februari, 2023 kl 10:58

  Hej Marika!

  De har ju oftast torkat in för mycket när man köper de på hösten. Men så bra att du fick en liten koloni till slut. Det är en härlig känsla att följa de där första blommorna på vårvintern.

  Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Lillian den 12 februari, 2023 kl 17:54

  Hvite blomster er de flotteste som finnes. Det er en fin tid framover nå med solskinn når man er ute.

  • Carina den 12 februari, 2023 kl 18:29

   ..eller hur 🙂 Det har varit härliga dagar ute nu. De första var kyliga men soliga men det sista har det varit stilla och många plusgrader – underbart.

   Ha det gott! Carina

 8. Elna Slot den 12 februari, 2023 kl 18:10

  Vintergækken er den blomst, jeg glæder mig allermest til at se i haven. Og mon ikke der er flere end mig, der har det på den måde. Jeg har ingen favoritsort blandt vintergækkerne, jeg holder af dem alle.

  Hilsen Elna

  • Carina den 12 februari, 2023 kl 18:30

   Då är vi två! Jag gillar allihop och ännu mer att de trivs och bildar stora ruggar. Det som fascinerar med de olika är att de är så både lika men ändå olika i de små detaljerna.

   Ha det gott! Carina

 9. Marie den 12 februari, 2023 kl 21:08

  Galanthofili er en farlig virus at blive ramt af 🙂 og der findes mange fine varianter, hvis man ellers kan finde folk, som forhandler dem.

  • Carina den 16 februari, 2023 kl 10:02

   Eller hur 🙂 Men jag håller mig till sorterna som håller rimliga priser känner att jag får försöka hålla det med måtta. Det finns en danska med många, många fina men priserna är också otroliga. Vi får se i framtiden…

   Ha det gott! Carina

 10. Anni den 14 februari, 2023 kl 17:08

  Finaste vårtecknet! Jag hoppas att de plantor jag grävde upp i föräldrahemmet har tagit sig. Där fanns också snöklockor från min farmor och farfars sommarstuga. Än har jag inget sett,bara vintergäck men de har ju kikat fram i flera omgångar mellan snöfallen.

  Idag blev det brons i skidskyttet!

  • Carina den 16 februari, 2023 kl 10:03

   Håller tummarna för dina lökar för växter med minnen är extra viktiga upplever jag. Men det låter som du gett dem goda förutsättningar när du flyttade dem.

   Och igår silver och guld 🙂

   Kram, Carina

 11. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 15 februari, 2023 kl 10:46

  Vilka fina vårtecken du har jag längtar verkligen efter dessa fina vårblommor.Här kommer de inte ännu men i sinom tid så blir det vår även här men vi har vårvinter först och det känns som den redan har kommit.Underbara tider är det i varje fall.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 16 februari, 2023 kl 10:04

   Ni får vänta betydligt längre, kan inte riktigt föreställa mig hur det skulle vara. Minns när jag växte upp och vi hade längre vintrar med mer snö och kyla hur kedligt det blev på slutet.

   Ha det gott! Carina

 12. Sydney den 15 februari, 2023 kl 11:59

  Det er så dejligt at se de fine hvide blomster dukke op i haven her sidst på vinteren. Og at kigge helt tæt på de fine mønstre. Fantastisk!

  • Carina den 16 februari, 2023 kl 10:05

   Hej och välkommen hit!

   Visst är det underbart med de där första vårblommorna efter en mörk vinter. Och som du säger är detaljerna så vackra.

   Ha det gott! Carina

 13. Susie på Stjärnarve... den 16 februari, 2023 kl 08:42

  Har inte lyckats så bra med snödroppar. Förmodligen har dom hunnit torka ihop innan jag fått dom i jorden, men några har jag iaf. Däremot så har jag självsådda snöklockor!
  KRAM-Susie

  • Carina den 16 februari, 2023 kl 10:06

   Vi får vara nöjda med det som är. Om snöklockorna självsår sig borde snödropparna också kunna bli fler med tiden.

   Ha det gott! Carina

 14. Birgitta den 19 februari, 2023 kl 17:48

  Carina!
  Så roligt att läsa att lökarna har liv och tittar upp. Här har jag inventerat mina snödroppar och känner en viss besvikelse över att en del av de där jag köpt in the green, både i Danmark och England, inte visar sig ovan jord året efter planteringen eller kommer med blommor som inte stämmer med namnetiketten. Det har inte bara hänt en gång utan ganska många vid det här laget och även om de där blommorna som dyker upp när löken överlevt är fina så stämmer de varken med namnetiketten eller priset på löken. Nog undrar jag ibland om det bara är jag som känner mig lurad och upplever detta eller om det finns fler?
  Allt gott!
  Birgitta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.