Vårlökar i blom

Vårsolen fungerar som en raket för vårlökarna

Vårsolen fungerar som raketbränsle för alla vårlökar som legat i vänt alldeles i jordytan eller strax därunder. Den förste att ta vara på de tidiga solstrålarna är min guldadonis, Adonis amurensis. Den har blommat länge nu och det tackar jag de kalla nätterna för. En typisk stängel har en knopp i varje ända men eftersom den förgrenar sig väldigt väl så blir det just – lång blomning. Det här är ursprungligen en ynklig liten planta som växt till och som ramlade isär i flera plantor senast jag flyttade den. Jag har tittat på fler namnsorter av guldadonis men eftersom de är dyra samlarväxter har jag tagit det lugnt…

Vårsolen - Adonis amurensis - guldadonis
Guldadonisen har blommat väldigt länge nu – Adonis amurensis

Mycket av samma

Stora sjok av vårlökar är underbara blickfång nu. Roligt nog trivs irisarna och alla sorter blir fler och fler för varje år. För krokus tar jag det nästan för givet… En ogräsrensning är kvar men perovskian vill jag inte klippa ner innan jag ser var den bryter på grenarna. I bakgrunden ligger ett antal pionarter i startgroparna. I vår ska jag plantera ett antal plantor av ett blådaggigt gräs här också.

Vårlökar i blom
En matta av blommande vårlökar – det är olika sorters krokus och iris som blommar ikapp i solen. Perovskian är spretig men jag vill inte beskära den innan jag ser var den bryter i vår. Jag är glad för irisarna trivs och grupperna ökar i storlek för varje säsong.

Tidlösorna gillar vårsolen

Ibland lökarna ovan växer också ett par sorters tidlösor och de trivs uppenbarligen. Den lilla snöljusblomman, Colchicum szovitsii, har 3 blommor i år = minst 3 lökar. Den började blomma i början av mars. Och lika fin men något senare är en selektion av Colchicum hungaricum ’Velebit Star’ som också får nån mer blomma varje år. Den slog ut ca en vecka sen. Soligt och väldränerat är ett måste för alla vårblommande tidlösor som är mycket känsligare än sina höstblommande syskon.

Vårsolen - Colchicum szovitsii - snöljusblomma
Colchicum szovitsii – snöljusblomma
Vårsolen - Colchicum hungaricum 'Velebit Star'
Colchicum hungaricum ’Velebit Star’

Jag tar pauser i vårsolen..

Jodå pauserna är väldigt frekventa, inte bara de i solstolen. Jag tittar i det torra och soliga partiet, hela den gamla gräsmattan som jag omvandlar och jag kallar den för vårnöjet. I det här partiet satte jag flera sensommarblommande perenner i höstas. Så nu återstår att se vilka som klarade en sen plantering och efter det en lång och blöt höst/vinter. Vissa ser jag redan – glädje. Andra drar jag försiktigt i och när de sitter fast utan att släppa så väcker det försiktig optimism. Tråkigt är när det släpper sådär att jag tänker – det där känns ruttet. Men som sagt – det mesta ser väldigt bra ut inklusive ett miscanthusgräs med gulrandiga blad – det trodde jag inte.

Veckans tema hos Trädgårdsfägring är – här spirar det – och det här är hur det ser ut just nu. Hade inte solen varit så varm och närvarande skulle jag tänkt att det fortfarande är vårvinter. Generellt upplever jag att vintern blivit kortare och de andra tre årstiderna längre och att det därför är svårare att hålla mig till bara vår, sommar, höst och vinter. Jag tycker som samerna att vi snarare har uppåt åtta årstider…

Solen är tillbaka efter en mulen dag och helgen ska bli solig och varm!

22 Kommentarer

 1. Marit den 18 mars, 2022 kl 10:30

  Det er så herlig å se blomstringen hos deg nå! Den var helt nydelig den lille hvite Colchicum. Adonis har jeg aldri prøvd her, men det hadde vært gøy å prøvd den en gang. De ser ut som små soler. Ja, hos deg er det nok snart bare to årstider, mens her er det fortsatt fire 🙂
  I dag skinner solen og det skal kanskje bli 8 grader. Jeg håper jo på at det er våren som kommer hit også.

  Klem, Marit

  • Carina den 18 mars, 2022 kl 11:12

   Håller tummarna för att våren gör stormsteg hos dig också. Vet att jag haft mycket mer sol här än i tex Oslo. Annars ser jag mer att i takt med att vissa årstider blir längre så behövs fler termer – försommar, sommar, sensommar, tidig höst, senhöst osv. Två årstider är jag långt ifrån 🙂

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 18 mars, 2022 kl 13:30

  Ja din Adonis er noget større end min, jeg håber, min vil brede sig ligesom din, jeg købte den først i efteråret. Det er smukke solblomster.
  Også din Colchium er flot, de hvide blomster er fine.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 19 mars, 2022 kl 08:25

   Minns inte längre men jag har för mig att den växte till sig ganska snabbt, åtminstone i ett läge där den trivs. Tidlösorna som blommar på våren är fina. De håller blommorna på korta stjälkar så det ser ut som de svävar precis över jorden.

   Kram, Carina

 3. Lisbeths Haveblog den 18 mars, 2022 kl 17:03

  Hvor er den smuk din adonis – jeg har en svaghed for gule blomster på denne årstid, hvad vi end kalder det: Senvinter? Forforår? Forår?
  God weekend, Lisbeth

  • Carina den 19 mars, 2022 kl 08:26

   Håller med om att de gula är väldigt fina nu och den gula färgen är matsignal för en del insekter, men jag kommer inte ihåg vilka 🙂 Adonisens färg och bladverk gör det till en fantastisk växt.

   Ha det gott! Carina

 4. Marika den 19 mars, 2022 kl 09:33

  Hej Carina!
  Så vackert du har det med alla fina vårblommor. Gillar speciellt dina Colchicum, så härligt att se dem blomma redan nu. Innan jag läste din text trodde jag det var en Morgonstjärna, Ornitolagum, som jag är mycket förtjust i, men den blommar senare. I helgen skulle vi få soligt och fint så hoppas jag att marken blir uppvärmd, så jag snart får se mina vårblommor i blom. Men det dröjer ett tag till.
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 20 mars, 2022 kl 08:21

   Tack Marika!

   Ja, jag är glad för dem. Har misslyckats flera gånger med den lilla C bulbocodium så därför blir de här lite extra förutom att de är vackra. Ornithogalum är också fina men blommar först om ett par månader här. Och dem har jag numera börjat förpassa ut i trädgårdens utkanter. De är helt enkelt för spridningsglada att ha i en vanlig rabatt.

   Såg att du hade en vacker, blommande julros 🙂

   Kram, Carina

 5. Lillian den 19 mars, 2022 kl 11:28

  For en vakker tid vi går i møte nå. Våren er herlig når alt spirer og gror. Her må jeg nok smøre meg med litt tålmodighet, for snøen ligger fortsatt som et teppe.

  • Carina den 20 mars, 2022 kl 08:22

   Beundrar ditt tålamod 🙂 Men visst är det en vacker tid framöver. Igår gick jag en promenad i ett underbart naturreservat nära mig och såg vårens första blåsippor.

   Ha det gott! Carina

 6. IngerM. Årdal den 19 mars, 2022 kl 18:15

  Herlig vårblomstring hos deg! Solen gir en magisk effekt nå når den får litt mer tak på dagene. Og denne tiden skjer alt plutselig. Jeg ser endringer for hver dag og det gir en helt spesiel glede:)
  God helg til deg:)

  • Carina den 20 mars, 2022 kl 08:23

   Tack Inger!

   Det går fort nu. En påtaglig sak jag märkt är hur solen står högra och högre på himlen dag för dag. Jag kan jämföra mot en fast punkt på huset. Roligt att du ser skillnad dag för dag också.

   Tack detsamma! Carina

 7. Elna Slot den 20 mars, 2022 kl 20:35

  Din Colchicum er bedårende. Det er en rigtig lille stjerne, når den folder sig ud og fanger solens stråler.
  Det er godt at tage små pauser fra det praktiske arbejde. Så kan man jo altid nyde en kop kaffe og gå lidt rundt og kikke på, hvad der sker i haven, samt lægge planer for det haveår, som nu er godt begyndt.

  Hilsen Elna

  • Carina den 21 mars, 2022 kl 18:28

   Tack – roligt att du också gillar dem 🙂 Pauser är nödvändiga, just nu blir de mest sittande eftersom solen har varit så ljuvligt varm.

   Ha det gott! Carina

 8. Anita den 21 mars, 2022 kl 10:25

  Nu kommer den här tiden när jag kan frossa i vackra vårblommor och vårtecken på olika bloggar … innan det är dags att ge sig ut i min egen trädgård, du har ju sett bilderna med all snö och den är fortfarande kvar, lite mer ihopsjunken men ett antal veckor får jag nog vänta innan jag letar vårtecken. Njuter av din vackra matta med grupper av vårblommor …
  Det låter njutbart och nyttigt med de frekventa pauserna. Sköna stunder i solstolen.
  Nåväl, igår var det vårdagjämning, marssolen lyser och snön smälter … i varje fall lite.
  Ha en fin vecka i vårsolen!

  Kram, Anita

  • Carina den 21 mars, 2022 kl 18:31

   Asch så tråkigt att du fortfarande har snö! Bor du i ett köldhål? Tänkte på dig i lördags. Jag och en kompis åkte till blåsippsreservatet för en lagom promenad i vacker miljö. Trodde inte att blåsipporna börjat blomma där ännu men en bit in och i soliga lägen så lyste det blått. En härlig tur. Sen tog vi en fika på vägen hem. Räkmacka i solsken var fint 🙂

   Solstolen är jätteskön även om den just nu är lite påtvingad. Kan inte jobba för länge men det blir sakta bättre.

   Kram, Carina

 9. Ulrika den 23 mars, 2022 kl 18:00

  Härlig vårblomning som verkligen kommit igång hos dig. Många lite ovanligare skönheter som ju verkar trivas fint! Som du ägnar jag en hel del tid till att spana efter mer och reflektera över vad som verkar klarat sig över vintern. Alltid lika spännande. Hoppas du slipper de låga temperaturer som finns i prognosen för oss. Brr. Lite för många dagar med kyla för min smak.

  Kram Ulrika

 10. Maria den 27 mars, 2022 kl 12:32

  Bor i kallare zon och ännu ligger snötäcket som en tjock skyddande filt.
  Odlarhjärtat längtar och planteringsfingrarna kliar.
  Tack för att du delar med dig av en blommande vår!

  • Carina den 28 mars, 2022 kl 08:41

   Tack för kommentaren Maria 🙂 Förstår att du längtar och att det kliar. Känner flera som har trädgårdar norrut och tänker ofta på det nu – hur hade jag känt för att ha ett ganska rejält snölager nu. Det händer varje dag när jag är ute och fixar. Men våren går inte att stoppa och den kommer till er också.

   Ha det gott! Carina

 11. Anni den 31 mars, 2022 kl 17:12

  Men vad kallar du då den här årstiden då hemska vinterkylan som slog till igen? Hur mår alla dina vårblommor nu?
  Jag klippte mina perovskior för två veckor sedan, hoppas att de tycker om mig ändå. Tycker att det är lite svårt att veta hur de egentligen ska klippas? Som lavendel eller ska jag tänka annorlunda?

  • Carina den 2 april, 2022 kl 09:39

   Hmm den som var i veckan tillsammans med grå himmel kallade jag perfekt 😉 Helt enkelt för att jag behövde ta mig tid att så sallat, kål, tomater – allt som jag inte prioriterat medan solen lyste varje dag. Bakslag fungerar också 🙂

   Jag brukar klippa perovskiorna när de börjar bryta på våren. Då klipper jag över kanske inte det översta skottet utan 1 ner – ett som ser riktigt kraftigt ut och som gör att den är fint förgrenad istället för ranglig.

   Kram, Carina

 12. […] lite kantgrävning och rensning i lökträdgården. Det är kanske pretentiöst att kalla det en lökträdgård men de facto är det där som jag samlat ihop många sorters lökar som vill ha det riktigt torrt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.