Gul - Rhododendron 'Bohlken's Laura'

Gul försommar är vacker och knappast ful

Gul försommar – så känns det när jag går runt i en del där gul, gult och andra varma nyanser har varit grunden för växterna jag valt. Jag gillar att färgharmoniera områden – det funkar bra för mina sinnen att vila ögonen på. Jag har färgkrockar också men som utropstecken på väl valda ställen.

Så just nu finns det ett område som är just gult som i försommargult. Och det känns harmoniskt att gå där. Färgen kommer ändras till sommaren när andra växter tar över men nu, nu är det magnolior och rhododendron i gula nyanser.

Så gul som gul kan bli

Åtminstone har jag inte hittat någon gulare rhododendron än R. ’Golden Everest. Den lyser i en halvskuggig lund där några solstrålar tar sig igenom.

Rhododendron 'Golden Everest'
Rhododendron ’Golden Everest’

’Daphne’ en klart gul och doftande magnolia

’Daphne’ blommar för andra säsongen och där många andra gula magnolior är ljusare gula och sen bleknar så håller den här den lysande gula färgen. Och den doftar underbart. Redan som ung har den bildat ett litet vackert och välväxt träd hos mig. Jag kan beskära någon enstaka gren under sommaren men det mesta klarar den själv.

Magnoliablomningen - Magnolia 'Daphne'
Gul och doftande – Magnolia ’Daphne’

’Elisabeth’ här under är också gul men blekare och hon slår också ut tidigare.

Magnoliablomningen - Magnolia 'Elisabeth'
Slår ut i gult men bleknar långsamt till mer kremefärgat men den doftar också gott – Magnolia ’Elisabeth’. Den blommar också ca två veckor före ’Daphne’

R. ’Bohlken’s Laura’ blommar i vackert smörgult i samma område. Och den är gulare än jag kom ihåg. Men det är en nyans som är vacker i ljus skugga och gärna tillsammans med ormbunkar som är ljusgröna så här års.

Gul - Rhododendron 'Bohlken's Laura'
Rhododendron ’Bohlken’s Laura’

Vackert gul i ett riktigt soligt läge

’Salome’ är en rhododendron jag fått av en trädgårdsvän. I år blommar den för första gången och blomman är vacker. Men det är också så att den växer bra och har vackert mörkt gröna blad i ett extremt soligt läge.

Rhododendron 'Salome'
Rhododendron ’Salome’ en artshybrider som växer väldigt upprätt och vackert hos mig

Nära ’Salome’ står den gulblommande lövfällande ’Goldtopas’. Den har stora blommor för en lövfällande rhododendron men de doftar otroligt gott. Lysande gul men ändå med en grön ton i det gula.

Gul - Rhododendron 'Goldtopaz'
Rhododendron ’Goldtopaz’

Veckan som gått..

I hysteriskt tempo satte jag ut alla småplantor utom tomater och chili. Till och med vattnade jag. Sen åkte jag för att umgås med barn och barnbarn resten av veckan.

Torkan börjar ge sig tillkänna, jag skulle bli otroligt glad för en regnig vecka eller två!

27 Kommentarer

 1. Marit den 2 juni, 2023 kl 21:21

  Så mange flotte gule blomster du har. ’Salome’ er helt nydelig. Ja, nå er det veldig tørt her også, så nå må det vannes. Regn er det ikke noe å se til så langt her.

  Klem, Marit

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 08:52

   Visst är hon fin Salome 🙂 Den verkar växa upprätt och det känns som det kan bli ett litet miniträd. Vi får väl hoppas på regn så småningom.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 3 juni, 2023 kl 10:59

  Ja regn kan vi alle bruge, men det lader det ikke til, at vi kan få.
  Din Daphne er flot, den havde jeg i min gamle have. Jeg havde en gul med mig, men jeg kan ikke huske, om det er den.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 08:53

   Det finns flera vackra gula och det bästa är att man kan ha en rätt lång blomningsperiod om man väljer några med olika blomtid.

   Kram, Carina

 3. Marika den 3 juni, 2023 kl 16:43

  Hej Carina!
  Idag hänger regnet i luften, men det kanske inte blir något. Vi får se, det skulle vara bra. Din gula samling är helt fantastisk, så vackert. Gillar de ljust gula mer än de starkare färgerna, men de är riktigt vackra allihopa.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 08:54

   Hej Marika!
   Hoppas ni fick regn och i så fall är jag avundsjuk 😉 Tack – jag gillar dem. De starkare gula särskilt Goldtopaz är mer än ok eftersom de doftar så gott.
   Ha det gott! Kram, Carina

 4. Ulrika den 3 juni, 2023 kl 18:53

  Vackert med gul försommar. Som med (nästan) alla färger är det ju stor skillnad på ”gul och gul”, de flesta vackra i rätt sammanhang. Jobbar också på att få ut alla småplantor men sparar tomaterna några dagar till tror jag. Inget regn i prognosen och slokande blommor på mina rododendron så det blir nog till att ta fram vattenslangen här med. Hoppas du hade några bra dagar med barn och barnbarn.

  Kram Ulrika

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 08:55

   Tack! Det är nog värmen lika mycket som vatten som tröttar dina rhododendron. Här faller blommorna samman när det blir så varmt som nu. Det var sköna dagar 🙂
   Kram, Carina

 5. Lillian den 3 juni, 2023 kl 21:29

  Utrolig mange flotte gule blomster som du har i din hage. Jeg har vært i botanisk hage i Oslo for å nyte blomsterfryden.

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 08:56

   Tack! Det är vackert i Oslos botaniska trädgård. Var där i veckan som gick och vandrade runt en eftermiddag. Tyvärr har fiket tagit bort min favoritmacka.

   Ha det gott! Carina

 6. Anne den 3 juni, 2023 kl 23:22

  Fantastiske vakre gule. Ha det godt! Anne

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 08:56

   Tack Anne!

 7. Marie den 4 juni, 2023 kl 08:39

  Gult er ikke bare gult, som dine billeder tydeligt viser. De varme og de kølige nuancer er smukke hver på deres måde. Et område udelukkende med gule farver må opleves, som om solen skinner selv på en gråvejrsdag.

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 08:58

   Så är det och jag älskar de ljusare gula i skuggiga lägen. Då ser det ut som någon tänt en lampa därinne. Men visst är det med gult som med alla andra färger – den har en bred skala från ljust till mörkt.
   Ha det gott! Carina

 8. Ingeborg Hald den 4 juni, 2023 kl 19:04

  Jeg blir veldig fascinert av den helt lysegule fargen, men alle farger er fine på sin plass, grønn aller finest syns jeg. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 08:59

   Där är vi helt eniga – grön är absolut både viktigast och vackrast. De ljusgula ä fina att kombinera med de gröna nyanserna.

   Ha det gott! Carina

 9. Sydney den 4 juni, 2023 kl 20:15

  Sikke mange fine gule blomster du viser. Det er så dejligt at se de forskellige gule nuancer. De lyser op i haven.

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 09:00

   Tack Sydney! Visst är det fint att se flera nyanser längs den gula skalan. Och lyser upp gör de definitivt i skuggan.

   Ha det gott! Carina

 10. Rosor och ruiner den 4 juni, 2023 kl 20:24

  Så många olika nyanser av gult, de ljusa dras jag nog mest åt. Men inget är definitivt fult!

  Kram Gunilla

  • Carina den 5 juni, 2023 kl 09:01

   Så är det och det är väl egentligen sant för alla färger – hela skalan är stor från ljust till mörkt. Och nej ingen färg är ful den behöver bara rätt plats.
   Kram, Carina

 11. Anita den 5 juni, 2023 kl 16:51

  När jag ser dina bilder så inser jag hur mycket jag egentligen tycker om gult. Brukar ofta tänka att jag tycker mest om den ljust gula nyansen men så fick jag se bilden på Rhododendron ’Golden Everest’ och blev totalt knockad. Så vacker! Och så gula magnolior. Det har jag bara sett i England. Så vackra! Kan bara konstatera att gult är definitivt inte fult!

  Kram Anita

  • Carina den 10 juni, 2023 kl 08:46

   Håller med dig – jag gillar också ljusare gula och limegula nyanser. Eller så har det varit. För jag blev också knockad av Golden Everest. Och varje gång vi haft med den på våra rhododendronmarknader har alla exemplar försvunnit snabbt. Dock tycker jag den är extra fin i år när den vuxit ur plantskolestorleken och börjat få karaktär.

   Gula magnolior är vackra och blommar ofta en aning senare. Och då ökar chansen att få se blommorna och att inte frosten tar dem.

   Kram, Carina

 12. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 7 juni, 2023 kl 16:31

  Hej Carina,vilket fint inlägg om gula växter jag har börjat gilla den färgen mer och mer.Var till två trädgårdsbutiker för att höra om de hade en gul rölleka men den fanns inte tydligen så är det flera som gillar den färgen,det fick bli en annan gul blomma i stället.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 10 juni, 2023 kl 08:48

   Hej Margareta och tack!
   Du hittade ett fint alternativ såg jag 🙂 Jag har också varit kluven till gult men skalan är så bred och det finns trots allt många som är fina och dessutom kan de bilda fina kombinationer med andra färger.

   Allt det bästa! Carina

 13. Martin den 10 juni, 2023 kl 05:20

  Du har fått frem mange fine, gule variasjoner Carina.
  Gult er vårfargen fremfor noen.

  • Carina den 10 juni, 2023 kl 08:49

   Tack Martin!
   Visst är gult en vårfärg men jag har också kommit att gilla de högsommarblommande gula. Men magnolior och rhododendron har jättefina sorter i den gula färgskalan.

   Allt det bästa! Carina

 14. Anni den 14 juni, 2023 kl 23:46

  Det där regnet, det dröjer. Otäckt torrt är det nu!
  Den blekt gula rododendron tycker jag mycket om, den påminner om ljuvlig fluffig citronfromage.
  Bäst att jag går och sover nu istället för att bli hungrig!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.