Luften - Galanthus nivalis - snödroppe

Luften säger att nu är det vår

Luften säger att nu är det… ..så har det varit sen jag var liten. Och det är det första andetaget med den där specifika doften som säger att nu är det vår. För mig är våren inte en månad utan en känsla. Det är något speciellt med ljuset och dessutom förändras doften hos luften jag drar in. Och då blir det gärna också något extra andetag som sen landar känslan i kroppen – japp! Visst kommer vädret variera även efter den dagen men i ärlighetens namn så gör det det hela året. Det blir kallt på sommaren. Hösten kan vara för varm och så vidare. Så varför har vi en förväntan om att våren bara ska rulla på? Inget annat gör det. Och faktiskt så har jag redan haft känslan det här året – alltså är våren här för mig.

Men luften tog en paus..

Vintern har anlänt på riktigt och våren tar en paus. Jag har fått en himla massa snö i ett par omgångar. Men inemellan är det också en härlig dag med solsken. Och solskenet njöt jag i solstolen med täcke och kudde. Solstolen är redan flitigt använd. Dagen efter vaknar jag till snöfall som ökar och ökar… Det var nog dimma också för vid typ lunch är sikten riktigt usel. Och medan vi bärgade pappas bil ur diket vilket inte tog så himla lång tid, 1 timma kanske la sig på bara den stunden ca 10 cm. Precis när jag kört upp bilen och plogat snö med underredet visade sig solen från bakom en skarp molnkant.

Den här snön kommer nog göra att de flesta av irisarna här under kommer mögla. Kylan är inget problem men att det blir syrefattigt där under snölagret är. Blomningen här under är från före snön… ..det blir spännande att se vad som hänt när det så småningom töar.

Ogräsrensning - Iris reticulata 'Palm Springs'
Iris reticulata ’Palm Springs’

Lökarna tycker det är vår

Flera lökväxter har tyckt att det är dags att blomma länge nu. Och de blommar obrydda om ett tunt lager snö och minusgrader. Flera sorters iris, den första att slå ut är faktiskt alltid ’Lady Beatrix Stanley’. Därefter är ’Palm Springs’ den som blommar sen slår sort efter sort ut. Jag är glad att de trivs i det här läget där inte så mycket annat trivs senare på säsongen. De är fler och fler för varje säsong och de blommar väldigt fint.

Jag vattnar lökplanteringarna med guldvatten på våren eftersom jag har många tulpaner där. Det är tur att de blommar nu när det blivit kallare särskilt nattetid eftersom en hel del insekter har vaknat här. Fler av mina våririsar finns HÄR.

Knölbildande Iris reticulata-grp 'Lady Beatrix Stanley' - våriris
Knölbildande Iris reticulata-grp ’Lady Beatrix Stanley’ – våriris. Det räcker att gräva och flytta något annat i dess närhet så följer det lätt med en knöl av ladyn så gruppen är större och organiskt växande numera

Krokusens kusin – ungersk ljusblomma gillar luften nu

Den är så fin och det är så kul att se att den trivs. Nu skulle jag kunna gräva och plantera isär lökar men jag avvaktar. Det är så fint med den sirliga lilla gruppen tänker jag.

Colchicum hungaricum 'Velebit Star' - ungersk ljusblomma
Colchicum hungaricum ’Velebit Star’ – ungersk ljusblomma

Delen där alla de här lökarna växer är solig tidigt på året och här trivs vårlökarna. Så i några veckor nu har blomningen blivit störra och större. Dessutom är det fler och fler sorter som slår ut. Och den här dagen när jag fotade, förra veckan, var det ett väldigt surrande och en stor aktivitet bland blommorna.

Luften surrade - Colchicum hungaricum 'Velebit Star' - ungersk ljusblomma
Colchicum hungaricum ’Velebit Star’ – ungersk ljusblomma

Krokusarna

Javisst har de blommat ett tag. Först upp var ’Zwanenburg Bronze’ som finns i stora grupper i samma plantering som irisen ’George’ som också bildat enorma grupper jämfört med det man oftast ser. Skulle jag samla ihop alla och plantera knölarna med lagom avstånd behövs säkert 3 kvadratmeter. Men jag rör de bara om jag måste… En liten rugge brukar behöva stor yta att fördelas på.

Crocus chrysanthus 'Romance'
Crocus chrysanthus ’Romance’

’Romance’ har slagit ut där den står under enen i ett soligt läge. När jag lyfte ruggarna med den var det massor av lökar att ta hand om Och det känns alltid kul när jag börjar eftersom tanken på en matta, typ badrumsmatta, känns fin. Men lökar som trivs tar inte slut. Några vita namnsorter och även lila blommar också.

Våradonisen slår ut när solen värmer

Våradonisen är en riktig ögontjänare – den har en enda den tjänar och det är solen. Det kan vara en varm men mulen dag och den är helt sluten. Men ge den sol och knoppar slår ut direkt.

Luften - våradonis, Adonis amurensis
våradonis, Adonis amurensis

Tvärtom om är snödropparna som vill ha ca 10 grader för att slå ut

Snödropparna däremot vill ha värme och det sägs att de blommar när luften når runt 10 grader. Så även om solen lyser en vecka som den här så tycker de läget är lite för svalt. Men häromveckan fotade jag några av de nya. Och jag insåg att en av dropparna inte var så snygg men andra gillade den väldigt bra. Först har sniglar kalasat på kalkbladen och skapat en ’lucka’ perfekt för ett bi att krypa in i. En bild som känns mer läskig än vacker

Luften - Galanthus 'Bertram Anderson' - snödroppe
Galanthus ’Bertram Anderson’ – snödroppe
Snödroppe - Galanthus 'S. Arnott'
Snödroppe – Galanthus ’S. Arnott’
Snödroppe - Galanthus 'Pusey Green Tip'
Snödroppe – Galanthus ’Pusey Green Tip’

Trädgårdsfägring har temat – i väntan på våren – men hos mig har den landat i form av blommor, insekter och framförallt känslor. Och jo den finns därute fast just nu täckt av sisådär 40 cm snö.

Väder kommer och går men våren består!

20 Kommentarer

 1. Villa Ryttarängen den 11 mars, 2023 kl 09:26

  Ja våren kanske är här men det ser inte så ut. Snö överallt. Nu åker jag till en handelsträdgård. Ska bara stå där och glo på alla blommor. Kraaam Pia

  • Carina den 11 mars, 2023 kl 11:14

   Nej, just nu är det julväder och fantastiskt solsken. Måste erkänna att jag tyckte snöovädret i onsdags var härligt – lite som när jag var liten… Jag ska stirra på mina Gaura och några andra medan jag funderar på om jag ska skola om dem eller vänta lite till.

   Kram, Carina

 2. Marika den 11 mars, 2023 kl 09:52

  Hej Carina!
  Wow vilken vårblomning du får/ fått njuta av. Här har vi lite snö, men kallt. Har känt våren i luften, några soliga fina dagar, med takdropp och fågelkvitter. Snart nog kommer den, trots att den just nu känns långt borta.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 11 mars, 2023 kl 11:16

   Hej Marika!

   Visst är den härlig! Jag har ju alltid älskat vårlökar och nu har jag samlat de på ett ställe där de får ett läge de behöver sommartid. Det var fint innan snön men jag tyckte ändå det var härligt i snöovädret häromdan medan vi bärgade och jag sen skottade. Kändes som en riktig vinter med rejält med snö.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Marit den 11 mars, 2023 kl 11:10

  Det ser ut som det er vår hos deg ja. Flotte blomster! Jeg drømmer meg bort i bildene dine, og håper at det snart skal bli vår her også. Det er meldt om mye snø på mandag, og her virker det som det er midt på vinteren fortsatt. – 13 i natt igjen 🙁
  Jeg gleder meg over de fine bildene du viser 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 11 mars, 2023 kl 11:19

   På måndag ska det bli ett rejält snöglopp så antagligen töar det mesta av snön bort igen. Då får vi se vilka av vårblommorna som hunnit mögla under snön. Men innan var det rejäl blomning i min lökplantering.

   Kram, Carina

 4. Elna Slot den 11 mars, 2023 kl 14:42

  Crocus ’Romance’ er en rigtig lille charmetrold, der stråler om kap med forårssolen. Ingen blomster er mere velkomne end de små forårsbebudere.

  Hilsen Elna

  • Carina den 11 mars, 2023 kl 18:46

   Håller med, den är en av mina absoluta favoriter. Färgen är så mjuk och härlig. Sen breder den glatt ut sig också.

   Ha det gott! Carina

 5. Marie den 11 mars, 2023 kl 15:10

  Du skal bestemt ikke vente på foråret, for det erder allerede. Før de sidste dages snevejr så jeg også en humlebi i nogle helleborusblomster. Gad vidst, hvor den gør af sig selv i snevejr. Mon den gemmer sig i jorden?

  • Carina den 11 mars, 2023 kl 18:47

   Det har jag också funderat på – vart tar insekterna vägen när det blir så här? Snön kanske de klarar men det har varit runt -10 flera nätter och det vet jag inte hur de ska fixa. Men innan var det ett himla surr bland lökväxterna.

   Ha det gott! Carina

 6. Marijke Verdonk den 11 mars, 2023 kl 15:44

  Good afternoon Carina
  It s lovely to see the beautiful flowers of the crocus and iris. I hope the snow will leave soon.
  Happy springtime Marijke

  • Carina den 11 mars, 2023 kl 18:49

   Thank you, Marijke!

   It was actually fun to get that much snow – made me feel small again and I remembered how fun it was when we got snow. But I think that spring flowers like irises and crocuses that were blooming will get mould underneath the snow. I have seen it before.

   And a happy springtime to you as well! Carina

 7. Sydney den 12 mars, 2023 kl 17:28

  Åh ja det er typisk marts vejr med skiftevis lun solskin og frost og sne. Heldigvis kommer de fine forårsløg frem uanset vejret. Dine Colchicum er meget smukke.

  • Carina den 17 mars, 2023 kl 18:10

   Tack! De är så himla skira och söta. Visst växlar vädret i mars, här brukar man prata om aprilväder men i år har mars tagit på sig aprilrocken 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Ingeborg Hald den 13 mars, 2023 kl 22:30

  Nydelig med Iris, jeg kjøpte et par potter med lyseblå for å ha inne, hadde jo tenkt å plante dem ut, men da ble det frost og snø, så det får vente. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 17 mars, 2023 kl 18:11

   Mina ’Harmony’ kommer typiskt från en sån kruka. Och det räcker väl att de kommer i jord så småningom.

   Ha det gott! Carina

 9. Villroses hage den 14 mars, 2023 kl 14:53

  Luften sier vinter her i dag. Bare lyset sier vår. Så vakker løkblomstring du hadde før siste snøen! Tror løkene mine fortsatt har vinterfølelse så det holder. Under 1 m snø der et sted.
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 17 mars, 2023 kl 18:13

   Snön följdes av rejält regn måndag och tisdag så snön är i stort sett borta. Men solen har inte kommit tillbaka. Förstår om dina lökar har vinterkänsla – 1 meter snö….

   Tack detsamma! Carina

 10. Anni den 13 april, 2023 kl 22:34

  Det har varit väldigt tjatigt med snö hit och dit denna ”vår”. Nu blommar ju allt samtidigt, blåsippor, vitsippor, krokus, blåstjärnor – allt! Otroligt stressigt och smått irriterande när man längtat så mycket!

  • Carina den 17 april, 2023 kl 10:25

   Ja så blir det vissa vårar. Tror det har varit mer separerat här hos mig eftersom så mycket hade börjat blomma innan första stön. Men värmen som ska bli nu med ca 15 grader kommer göra blomningen kort.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.