Philadelphus Lemoinei-grp 'Mont Blanc' - smultronschersmin

Schersmin och smultron en oslagbar kombination

Schersmin – det är juli och försommargrönskans variation har mognat till en enhetligare grön grönska. Och nu är det sommar på riktigt för smultronen mognar och smultronschersminen doftar. Och de står alldeles jämte varann. De där två smultron och schersmin går alltid hand i hand. Men lite tidigare i juni så blommade en annan schersmin för första gången. Och som jag väntat på blomningen… Det är en kinesisk doftschersmin, Philadelphus delavayi v. melanocalyx, som blommat och tillägget till namnet, variationen, är det som gör den speciell. v. melanocalyx betyder att den har mörka foderblad och det är den kontrasten som gör den så fin. Det här var första blomningen och i år var de mer rosabruna…

Schersmin - Philadelphus delavayi v. melanocalyx - kinesisk doftschersmin
Kinesisk doftschersmin – Philadelphus delavayi v. melanocalyx – mot slutet av blomningen och foderbladen känns lite urblekta nu
Schersmin - Philadelphus delavayi v. melanocalyx - kinesisk doftschersmin
När insidan är lika fin som utsidan kan det bli så här – Philadelphus delavayi v. melanocalyx
Philadelphus Lemoinei-grp 'Mont Blanc' - smultronschersmin
Smultronschersminen som kompletterar min smultronplockning perfekt – Philadelphus Lemoinei-grp ’Mont Blanc’

När schersminen blommat över

Då tror jag att alla buskar blommat klart och nästa höjdpunkt för träden och buskarna blir bär och höstfärger. Det är väl egentligen det enda lite trista med schersmin – de har egentligen en höjdpunkt och det är blomningen. Men nu tar annat vid. Men ’Innocence’ har ett vackert variegerat bladverk att titta på.

Schersmin - Philadelphus Burfordiensis-grp 'Innocence'
Schersmin – Philadelphus Burfordiensis-grp ’Innocence’

Hostablomningen börjar nu

Jag vet att många anser att blommorna, blomstänglarna, ska klippas av. Undrar om de som tycker så har följt med i hybridiseringsarbetet på sistone? Nu lägger hybridisörerna allt mer fokus på blommorna och att få till vacker blomning. Jag har sett en hosta med vita blommor med gröna streck. Och tvåfärgade blommor i vitt och lila där blomstängeln är lika mörk som de lila partierna i blomman. Och det finns många sorter med vackra blommor. Blomman är en miniatyr av blomman hos dagliljor och de gillar ju många…

Hosta 'Gaijin'
Hosta ’Gaijin’ med glesa blomställningar och där blomman är tvåtonad med ett mörkare öga

Jag tycker om hostablomningen hos sorter där blomstänglarna är relativt höga men framförallt där blommorna sitter lite glest och visar upp sig. Jag har några sorter som får en klubbformad, kompakt blomstängel och de kan jag leva utan – de saknar finess. ’Gaijin’ ovan blommar nu men olika sorter blommar från nu och ända in i september. Den doftande nedan har jag fotat sent i augusti och ’Lemon Lime’ i september. ’Lemon Lime’ är en av de första hostorna jag köpte och en av de tacksammaste jag odlar. Jag planterade den som en infattning längs en rabatt vid förra huset.

Hosta 'Royal Standard'
En sort med doftande blommor – Hosta ’Royal Standard’ – de sorter som doftar och som har plantaginea i sina gener behöver stå i ett varmt och ljust läge för att hinna blomma
Hosta 'Lemon Lime'
Långa stänglar där blommorna svävar högt över bladen – Hosta ’Lemon Lime’
Hosta 'Lemon Lime'
Hosta ’Lemon Lime’

Juli rullar på, regnet uteblir och jorden, som är en lätt skogsjord, har blivit som betong i ytan. Ogräsrensning är en svår match då… ..och det syns. Jag länkar till Trädgårdsfägring och hoppas du har en skön semester och sommar!

18 Kommentarer

 1. Anita den 9 juli, 2021 kl 10:36

  Dokten av smultron är ljuvlig! Och så läcker den är, den kinesiska.
  När det gäller hostans blommor så klippte jag alltid av dom som jag hade i min vita rabatt förut. Gjorde stora hostabuketter som jag hade på altanen. Men det var länge sedan, nu låter jag blommorna vara kvar på alla mina hostor för jag vet hur mycket humlor och bin älskar dom. Visst är det rätt märkligt ändå, att man fått för sig att klippa av blommorna. Känns nästan som att flytta sig tillbaka till Familjen Addams . Minns Morticia (eller vad hon nu hette) när hon arrangerade rosbuketten och började med att klippa av rosorna.
  Ha en fin helg!

  Kram,
  Anita

  • Marit den 9 juli, 2021 kl 13:40

   Ja, er mye som dufter godt nå i juli. Her er det rosene som blomstrer og dufter mest nå. Jeg har også den varigerte ’Innocence’, men har bare ikke fått vist blomstri gen av den enda. Det er så mye som blomstrer akkurat nå.
   Flotte hostablomster!

   Klem, Marit

   • Carina den 9 juli, 2021 kl 16:02

    Mina rosor är nästan överväxta av andra perenner så dem har jag glömt att dofta på. De frös tillbaka rejält i vintras. Min ’Innocence’ blommade redan sommaren efter jag satte den. Vet inte vad som kan vara skillnaden? Jag har en vit ensatairis som blommar nu och den har fått megastora blommor i år, har aldrig varit så stora förut.

    Kram, Carina

  • Carina den 9 juli, 2021 kl 16:00

   Morticia visst var det det 🙂 Vet inte var det kommer ifrån men det känns lite utdaterat att klippa av blomstjälkarna. Och faktum är att jag hinner inte ens om jag skulle vilja. Tidsbristen är det som gjort att jag vet vilka jag gillar blommorna hos.

   Jag hoppas att den kinesiska har mörkare foderblad nästa år – det är kontrasten mellan mörkt chokladbrunt eller aubergin om man vill och de vita blommorna jag ser fram emot.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 9 juli, 2021 kl 16:47

  Du har mange sjældne jasminer, kan jeg se, Philadelphus delavayi v. Melanocalyx er vældig fin, den kan jeg godt lide. Hostaen på det sidste billede er også fin og speciel.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 9 juli, 2021 kl 19:36

   Det beror på att jag har en plantskola en bit bort med en ägare som själv är passionerat intresserad av träd och buskar. Och jag har turen att få komma dit ibland. ’Lemon Lime’ är en jättefin, växtglad och tacksam hosta 🙂

   Kram, Carina

 3. Ulrika den 10 juli, 2021 kl 08:45

  Helt enig med dig om hostornas blomning, som ju kan vara jättefin. I lundpartier gör den sig extra bra, men jag har höstfunkia som kantväxt och tycker blommorna är jättefina.
  Doften från smultronschersmin är förförande och en signal till att smultronen börjar bli klara 🙂 Har också sett de nya schersminsorterna i handeln, din med mörka foderblad är ny för mig men en med rosa i blommans center har jag varit sugen på att köpa. Men konkurrensen är hård när platserna tryter och som du skriver har de en relativt kort glansperiod även om min dubbla (P. x virginalis) har fått rosaröd höstfärg någon höst.

  Kram, Ulrika

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:28

   Sant som du skriver att hostablommorna passar extra bra i lunden. Har inte tänkt på det förut men det är ju där jag ser och uppskattar dem inte i rabatterna för övrigt.

   Scherminen, melanocalyx, är en buske jag hittade hos en grossistplantskola för träd och buskar. Och ägaren har ett passionerat intresse för växterna och tar in och testar många okända arter. Och ofta är det växterna med mer subtila detaljer just som melanocalyx har.

   Kram, Carina

 4. Marika den 10 juli, 2021 kl 11:17

  Hej Carina!
  Har en schersmin som är riktigt gammal. Vet inte vad den heter men doften är fantastisk. Kan känna den flera meter ifrån själva busken. Jag tycker som du att blommorna på Hosta är riktigt vackra. Färgen på Lemon lime , och närbilden du tagit av den är är bara ljuvlig.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:18

   Tack Marika!

   Visst är de fina och jag hoppas att fler börjar uppskatta blommorna 🙂 Tror att det oftast var P. coronarius, doftschersmin som man planterade förr. Den doftar väldigt starkt och är lite för mycket ibland men vi hade en sådan alldeles vid ytterdörren vid första huset och det blev helt överväldigande 🙂

   Kram, Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 10 juli, 2021 kl 11:46

  Jasminer har den dejligste duft af sommer.
  Jeg har også Hosta Royal Standard, som er så fin hvid og dufter dejligt. Og med den hvide farve er den nem at placere sammen med andre blomster. De lilla nuancer, især lyslilla, som mange hostaer har, kan være en udfordring, hvis det er bladene, man har hostaerne for – og i de tilfælde er det fristende at fjerne blomsterne.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:21

   Den hostan har jag också men tycker inte den doftar något direkt. Men jag kan ha fått fel sort från början. Hos mig är det enkelt – hostorna är för många och jag har inte tid att klippa ner alla stänglar på försommaren. Däremot tar jag dem nu, fröställningarna, lite pö om pö. Fröna gror lite för lätt. Förstår att det i en mindre trädgård kan bli helt fel blomfärg mot omgivningen när den är planterad för bladens skull.

   Tänker det fina med trädgård är att vi kan, ska och får tänka och göra helt som vi vill 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. HWIT BLOGG den 11 juli, 2021 kl 14:03

  Härligt inlägg och både schersmin och smultron är ett måste sommartid 🙂
  Ha en solig och glad söndag!
  Kram Titti

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:22

   Tack – javisst är de sommar och kanske dubbelt upp tillsammans.

   Kram, Carina

 7. Helena den 14 juli, 2021 kl 15:45

  Så härlig doft på smultronschersmin har en oxå! Så bra att den blommar efter den vanliga!
  KRAM från mig!

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:23

   Det var en av de första buskarna jag skaffade även om jag tvekade lite. Vi hade en vanlig gammaldags doftschersmin vid första huset och den doften blev lite för mycket för mig med tiden.

   Kram, Carina

 8. Anni den 21 juli, 2021 kl 23:48

  Schersminens doft är väl en av sommarens bästa? Jag fick en smultronschersmin en gång, men den måste ha varit felmärkt för den betedde sig som en alldeles vanlig. Tror inte att jag har den kvar länge, så besviken blev jag.

 9. Carina den 25 juli, 2021 kl 11:25

  Jo det är en härlig doft men den vanliga doftschersminen har en underton i doften som blir lite för mycket för mig. Kanske är det det som kännetecknar en tung doft. Smultronscherminen eller den variegare ’Innocence’ har en fräschare doft upplever jag. Du kanske ska pröva med ett nytt och riktigt exemplar 🙂

  Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.