Epimedium 'Never the Red Rooster' - sockblomma

Året tar slut och mitt sen blev ett zen

Året tar slut och ett annat tar vid och fastän jag inte är ett dugg sugen på trädgård ännu så anar jag början på nästa säsong. Jag fick och sådde en himla många sorters Cyclamenfrön i november. Och väl sådda skulle de stå inne och få dra lite fukt ett par dygn men mitt sen blev till ett zenmoment. För där på bordet blev de kvar. Täckta av bubbelplast, belysning över bordet och rejäla genomvattningar vid några tillfällen – och nu sticker det upp ett eller många blad i flera av krukorna. Mest är det olika sorter av C. hederifolium, höstcyclamen. Årets sista trädgårdsjobb eller nästa års första? Kanske inte så viktigt.

..ett slut och en början

Bilden är återvunnen från förra veckan. Och det är fascinerande hur en flytt från lundens skugga till ett varmare och soligare läge gjort sitt. Blomningen var magnifik hos den helt vita formen – favorit i repris från förra veckan. En bild i ett flöde någonstans fick mig att ta en runda och titta till mina vårcyclamen – jodå det låg massor av små knoppar på vänt bland bladen och jag gav de ett lätt skydd.

Cyclamen hederifolium
Cyclamen hederifolium

Vad som hänt under året

När jag försöker komma ihåg kommer känslan av att halvsitta i min stol på min klippa och njuta – det var verkligen zenmoments. Jag har valt att omge mig med doftande blommor, vackra blad och planteringar som förändras. Vårens lökar och sippor som följs av andra när bladen vissnar och försommaren tar vid. Ormbunkar och sockblommor startar om, hostor döljer vissnande kompisar och allt är bara ljuvligt när försommaren är ung. Och jag satte många både ormbunkar och sockblommor under 2021. Ormbunkarna har mått bra men jag är lite tveksam till några sockblommor. Eventuellt så var sommaren stundtals för torr eller så har de bara valt att etablera rotsystem – konstigare saker har hänt. 2022 blir våren när jag ser vilka som kommer upp och blir fina.

Epimedium grandiflorum 'Pretty in Pink' - sockblomma
Epimedium grandiflorum ’Pretty in Pink’ – sockblomma
Dryopteris setiferum 'Divisilobum'
Dryopteris setiferum ’Divisilobum’

Kanten blev till under året

Kanten blev till av en händelse och med riktigt dålig jord. Jag är glad och tacksam, ganska ofta faktiskt, över att mina växter står ut med mig och min behandling. Ett område för alla pioner blev fyllt med jord och jag har skapat plats för bäck och damm. Min plantering för rododendron i varma färger är grundplanterad. Du kan ana planteringen längs bergskanten i bilden här under. Men jag inser att jag fastnat för många i den färgskalan och temat behöver få större plats.

Lilla lunden - aftonglöd
Aftonglöd – här står många rododendron och azaleor i varma, starka färger

Det största är kanske ändå det som blev i november. En härlig dag och jag började dra ogräs i en hög som är såå stor och där lutningen gör att högen känns som ett berg… Och som så ofta när jag rensar så faller bitarna på plats. För jag har funderat mycket på vad jag ska göra med högen och hur jag ska kunna flytta den. Då föll bitarna på plats och det kommer vara mindre att flytta på sikt. Och plötsligt känns stora projekt mindre stora.

Året - Dammgrävning
Vattenspegeln och vyn upp mot bäcken

Minnet av året som gått

Är minnet av året som gått kort eller är jag fokuserad på nästa? Jag tror det är det sista. Tankarna går till det jag vill göra då snarare än till det som var. Det finns små saker jag vill ändra både här och där. Jag har ställen där jag vill skapa fina och praktiska kanter. Och jag vill göra klart grönsakslandet – oklart om jag vill odla annat än sommarblommor eller bara dahlior nästa säsong där. Det är strukturen jag vill ha… ..tills dess allt annat känns mera färdigt och jag har tid för grönsaker igen.

Ett jobb kvar att fundera på…

..inte det här året och sannolikt inte nästa heller… Men om jag funderar och försöker hitta lösningar nu så går det nog snabbare sen. Och så småningom kommer jag säkert att räkna ut något bra sätt att skapa jord och sen få in den med någon form av maskin för de delar som är kvar. För det är ett stort område och jordlagret är tunt men området har finfin potential. Där torvbalarna låg då i februari är nu kanten jag skrev om tidigare och där har jag skapat både vind- och insynsskydd. I bergshörnan står en mängd rododendron på vänt.

året - tomten i februari
tomten i februari

Det här var lite om 2021 och en blick framåt på 2022. Om jag summerar nästa december så kommer en hel del ha gjorts och kanske några av sakerna jag funderade på nu… Ett evigt kretslopp! Jag länkar till Trädgårdsfägring en sista gång det här året.

Jag önskar dig ett Gott slut på 2021 och ett Gott Nytt 2022!

20 Kommentarer

 1. Marit den 31 december, 2021 kl 12:37

  Så vakre de hvite cyclamen er! Av de jeg har sådd har jeg ingen hvite tror jeg, men veldig mange i rosa nyanser 🙂
  Det er jo bra at du har fått sådd noen nye frø. Kjøpte du de fra Cyclamen society?
  Ja, i hagen er alt i et eget kretsløp. Vi får håpe at 2022 blir et flott hageår.

  Godt nytt år!

  • Carina den 31 december, 2021 kl 17:31

   De är jättevackra och blommade enormt i somras efter att jag flyttade dem. Det är knölar jag köpt som vita. Fröna jag sådde kom från Cyclamen society i början av november. Jag tror det blir ett jättebra odlingsår 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Lisbeth den 31 december, 2021 kl 16:14

  Skønt med cyklamen, dejligt når frøene vælger at komme op, de hvide blomster er smukke.
  Skønne minder fra det forgangne år.
  Også god nytår til dig.
  Kram

  • Carina den 31 december, 2021 kl 17:33

   Tack Lisbeth! 2021 var många fina stunder. De vita cyclamena blev underbara sen jag flyttade knölarna. Och visst är det roligt när frön gror. Tänker att de ska passa bra i sluttningarna i den stora lunden.

   Kram, Carina

 3. Anne den 31 december, 2021 kl 16:20

  Hei Carina! Det er morsomt å se tilbake på hva som har skjedd i hagen i løpet av ett år. Ikke minst er det spennende å legge planer for det som kommer.
  Du skrev i en kommentar hos meg at datteren din går på NMBU. Der har de en vakker og spennende park du må se. I denne parken har jeg vokst opp. Et fantastisk sted. Ønsker deg ett riktig godt nytt år både i og utenfor hagen!
  Klem Anne

  • Carina den 31 december, 2021 kl 17:34

   Hej Anne!

   Vet inte om jag gått i just parken men har vandrat runt bland de olika byggnaderna och tycker hela området är fint. I oktober samlade jag nerfallna ekollon från Quercus rubra och de har börjat gro nu.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Marika den 31 december, 2021 kl 17:16

  Hej Carina!
  Ett år som vi får se i backspegeln, och ett nytt fullt av oskrivna blad, som vi kan fylla med vad vi önskar.
  Önskar dig allt gott för 2022!
  Gott Nytt År!
  Marika

  • Carina den 31 december, 2021 kl 17:36

   Hej Marika!

   Eller hur 🙂 Jag är glad för de skrivna men nyfiken på de oskrivna. Gick en runda idag och det såg bra ut bland mina extra känsliga rododendron trots alla minusgrader.

   Gott Nytt År! Kram, Carina

 5. Marie den 1 januari, 2022 kl 10:08

  Godt nytår, Carina. Jeg har det hundrede procent som dig. Jeg kigger altid fremad og yderst sjældent tilbage. Der er altid noget spændende at se frem til.

 6. Carina den 1 januari, 2022 kl 11:05

  Tack Marie!

  …och detsamma till dig. Det blir härligt med ett nytt år och möjligheter 🙂

  Carina

 7. Villroses hage den 1 januari, 2022 kl 18:31

  Ja, du har vel littegrann å holde på med neste år også. Eller – dette året blir det jo nå. Aftenglød høres så fint ut. Spennende såprosjekt! Jeg har kjempet mot lysten til høst- og vintersåing denne gangen. Sådde for mye i noen (mange) år, og klarte ikke å ta meg av sådden på en ordentlig måte. I fjor begrenset jeg meg til noen få Primula, Meconopsis og Nomocharis. Det gikk riktig bra. Nå er jeg spent på å se hvordan småplantene klarer vinteren.
  Godt Nytt År til deg!
  /Irene

  • Carina den 3 januari, 2022 kl 19:14

   Tack Irene!

   Jag har också begränsat såeendet väldigt mycket. Det här var ett test för om det var värt att fortsätta som medlem i cyclamen society. Jag har inte tid eller ork att ta hand om sådder just nu. Men vem vet lusten kommer kanske tillbaka.

   Ha det gott! Carina

 8. Anita den 3 januari, 2022 kl 14:34

  Det blev ju en fin återblick blandat med drömmar och nya planer. Vilka vackra vita cyklamen. Och så härligt med fröna som bara skulle vara inne några dygn men som blev kvar och nu visas små livstecken. Är inte det en föraning om vår så säg …
  Det ska bli spännande att följa grönsakslandet och även se vad det blir av jobbet du har kvar att fundera på.
  Och … jag tror du är fokuserad på nästa år …

  Kram och God Fortsättning på 2022!

  • Carina den 3 januari, 2022 kl 19:22

   Tack Anita!

   Ja fokus på nästa år känns rimligt. Det närmsta att trädgårdera i nuet tror jag. Tycker också att det ska bli spännande – gissar att det blir ett snabbt och spontant beslut en dag när jag tänkt göra något helt annat 🙂 Det är ofta så här..

   Tack detsamma! Kram, Carina

 9. Lisbeths Haveblog den 3 januari, 2022 kl 14:55

  Det er ganske vist dejligt, at se fremad, men det er jo ofte på basis af noget tidligere, at vi lægger planer og træffer beslutninger. Intet uden det andet!
  Det er en fantastisk smuk og ren hvid farve på din cyclamen.
  Godt nytår til dig også.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 3 januari, 2022 kl 19:27

   Visst är den vacker cyclamen 🙂

   God fortsättning på 2022! Carina

 10. Anni den 3 januari, 2022 kl 17:00

  Visst måste man tänka framåt på sådant som kanske inte ska göras på länge. Idéer måste få mogna och kullkastas eller förfinas och det kan ta tid. Så plötsligt händer det att snilleblixten slår till och allt känns så självklart! Du har fina exempel på det hos dig.
  Ser fram emot fler snilleblixtar under 2022.
  Och fler stunder av zen.
  Kram!

 11. Carina den 3 januari, 2022 kl 19:30

  O ja – mer zen 🙂 Jag har anmält mig till en fotokurs som jag gick för några år sen – uppfriskning. Tänker att jag ska ta mig ut i skogen och naturen mer – mer zen där.

  Så är det snilleblixtarna slår ner och då är det så himla enkelt och lätt.

  God fortsättning på 2022! Kram, Carina

 12. Ulrika den 4 januari, 2022 kl 07:21

  Storslagna planer och ett litet under, trädgårdslivet i ett nötskal! Du har verkligen fått mycket gjort och lär inte bli sysslolös framöver heller. Känner så mycket igen mig själv i hur du jobbar dig framåt, även om jag börjar närma mig slutet på lediga platser att förvandla. Men då börjar det väl om…

  God fortsättning på nya året! Kram Ulrika

  • Carina den 4 januari, 2022 kl 08:48

   Det är min fasta övertygelse att det är bättre att fokusera framåt och på det som är gjort snarare än det som inte är gjort. Tanken på att inte ha något område kvar, att gå in i nån slags förvaltningsmode är lite skrämmande men omgörning är helt ok. Trädgården är något föränderligt och härligt 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.