April-2022 - månadsbilden för april

April-2022 – nu blommar det vackert

April-2022 – nu börjar blomningen och det gröna tar över den bruna jorden och fyller ut i planteringen. Men det dröjer ändå ett tag innan det är så där frodigt grönt som jag vill ha det i lunden. Hålen kommer fyllas av hostor. Jag har fotat många av de individuella växterna också men inte riktigt hunnit med att redigera bilderna. Men så här ser det ut nu.

Två trötta rhododendron i april-2022

Den ena är nyplanterad men tyckte inte om den senaste och långa perioden med nattfrost. Kanske inte så konstigt för det är en leucasps hybrid som är lite tveksamt härdig hos mig. Men den får stå som den gör nu ett tag. Jag kommer avvakta och när det börjar växa ordentligt tänker jag skära ner den en del för jag tror den bryter på nytt. Den andra är vackert vitblommande med fyllda blommor – det är ’April Snow’. Men en frostnatt i veckan knäckte en del blommor hos den. Bruna blommor är inte lika vackra.

April-2022 i norra lunden
Norra lunden och den översta planteringen

Just i april-2022 har en annan trillium blommat. Det lilla dvärgtrebladet, Trillium pusilum ’Roadrunner’, har en sirlig blomma med rynkade kanter. Blad och stjälkar är mörkt rödgröna och selektionen ’Roadrunner’ kallas så eftersom den är funnen vid en vägkant plus att den breder ut sig snabbare. En ’roadrunner’ helt enkelt även om det kan gå olika fort.

April-2022 - Trillium pusillum 'Roadrunner', dvärgtreblad
Trillium pusillum ’Roadrunner’, dvärgtreblad
Trillium pusillum 'Roadrunner', dvärgtreblad
Trillium pusillum ’Roadrunner’, dvärgtreblad

Nu börjar det grönska och de vita kungsängsliljorna blommar glatt. De frösår sig lika glatt och jag gräver upp och flyttar de som inte blir vita. Förutom dem är det iris, stormhattar och nysrot, Veratrum, som står för det gröna. Och jätteliljan, Cardiocrinum giganteum, som jag köpte som planterad lök har kommit upp trots att jag inte gullat med den så där som man ska enligt alla beskrivningar.

..och så några grader åt vänster

Här är den gula planteringen fast det är gult blandat med vitt. Och igår såg jag att det vitblommande jättetrebladet är på väg att slå ut. Det gröna i framkant är mestadels svavelsippa, Anemone x lipsiensis, som verkar gilla läget eller om det är den stora mängden gödsel i botten som bildar mull. Svavelsipperötter, Anemone ranunculoides, har också följt med och de flesta stjälkar bär 3 blommor!

April-2022 i norra lunden
Lite åt vänster till den svavelgula planteringen

April har rusat förbi och efter en kall och lite blöt början följde en period med sol och mycket värme. Jag hade kalas som tog en del tid och efter det huset fullt av gäster under flera dagar. Men så här på slutet har jag återgått till trädgården. Den sista odlingslådan är på plats och ska fyllas med de jordgubbsplantor som är kvar. Sparrissängarna jag grävde förra våren har jag börjat flytta – feltänk då, eller bättre tänk nu 🙂 Det gör också att jag börjat flytta ut växter från den stora avstjälpningsplatsen i grönsakslandet där jag grävt ner allt möjligt jag behövt flytta från åkern. Jag börjar känna mig ganska bra på logistik. Men varje växt där jag känner – du kan flytta till en permanent plats känns bra.

Jag länkar till Trädgårdsfägring och hoppas att vi får en fin maj. Fast odlingskalendern jag skaffat varslar om en ostadig maj i år.

Ha en fin valborgshelg!

16 Kommentarer

 1. Marit den 29 april, 2022 kl 10:02

  Så fint det blomstrer hos deg nå! Ja, kulden har vært og er fortsatt en utfordring her også. Det er så kjedelig når blomster blir skadet av frost. Min Trillium pusillum ’Roadrunner’ har jeg ikke sett noe til enda, men det er jo alltid tidligere blomstring hos deg enn her 🙂
  Jeg leste et langtidsvarsel på været i går, og de spådde en kjølig og tørr mai her. Jeg ønsker meg en uke med regn, men det ser ikke ut til at vi får regn i det hele tatt for tiden.

  Klem, Marit

  • Carina den 30 april, 2022 kl 10:11

   Ja det är lite trist med nattfrost men inte så mycket att göra. Fördelen med en kylig maj är väl att det blir enklare att flytta fler träd och buskar. Jag får hitta någon fördel tänker jag 🙂

   KRam, Carina

 2. Lisbeth den 29 april, 2022 kl 10:21

  Det pynter ikke, når en rhododendron bliver ramt af frosten, det er så ærgerligt.
  Din Trillium pusillum ’Roadrunner’ er vældig fin, den kender jeg ikke.
  Kram Lisbeth

  • Carina den 30 april, 2022 kl 10:13

   Trillium släktet är ganska stort och sen hybridiserar de lätt… Den här har jag köpt i USA och tycker den är väldigt fin. Nej det är inte fint med bruna blommor men det är inte så mycket att göra… Tack och lov är det väldigt få som slagit ut. Satsar inte på de riktigt tidigblommande här.

   Kram, Carina

 3. Anita den 29 april, 2022 kl 15:08

  Så tråkigt med rhododendronen men jag tror att den kommer att bryta nytt. Dom är ofta väldigt tåliga. Svavelgult är vackert och svavelsippor har jag också … men ännu inte utslagna hos mig. Annars verkar det vara ett riktigt sippår i år. Blåsipporna börjar vara på väg att blomma klart men oj, nu kommer vitsipporna på bred front. Backarna kommer att bli vita. Hoppas att det innebär sippår i trädgårdarna också. Jag väntar med iver på mina.
  Tycker mycket om din nedersta bild. Det är så vackert vårljus i den …

  Önskar dig en fin Valborgshelg och inledning på maj!
  Kram Anita

  • Carina den 30 april, 2022 kl 10:16

   Tack! Det blir speciellt ljus där och jag tror det är sluttningen bakom som bidrar men det är fint med lönnen som står nere vid gränsen och som är på väg att slå ut 🙂

   Ja det är inte så kul men jag tänker att de allra, allra flesta och de är många än så länge bara står i knopp. Här syns redan vitsippsmattorna i naturen och de i trädgården börjar också blomma rejält.

   Har inte tagit mig tid att åka tillbaka till blåsippsreservatet men det blommar nog fortfarande lite i skuggigare lägen.

   Kram, Carina

 4. Elna Slot den 29 april, 2022 kl 22:59

  Det ser allerede stort og fyldigt ud i det hvid-gule bed. I april går det så hurtigt, og hvis man ikke kommer i haven nogle dage på grund af gæster eller andet, er der pludselig sket en hel masse. Hos mig er planterne begyndt at hænge på grund af tørke.

  Hilsen Elna

  • Carina den 30 april, 2022 kl 10:17

   Tack Elna! Ja det har gått fort efter Påsk och värmen som var då. Jag har vattnat en del rhododendron som såg trötta ut. Och jag vattnar det jag planterar. Det sista gör jag inte alltid på våren om jorden är fuktig och det kommer regn.

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 29 april, 2022 kl 23:28

  Hej Carina!
  Det gäller att vara med i trädgården, det går riktigt fort nu. Din rabatt ser riktigt frodig och fin ut. Roadrunner är riktigt fin, och vilket skojigt namn. Den riktiga vårvärmen har inte kommit tillbaka, det känns lite kyligt fortfarande. Men man får jobba sig varm.
  Trevlig Valborg /Marika

  • Carina den 30 april, 2022 kl 10:19

   Hej Marika!

   Tack – jag är riktigt nöjd med den 🙂 Att jobba sig varm fungerar väldigt bra känner jag. Men lunchen intar jag ändå nerbäddad i solstolen. Det är så skönt att pausa med fågelsång.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Lillian den 30 april, 2022 kl 19:49

  Det er sikkert lurt å ha merkelapper i beddene så en vet hva plantene heter. Jeg har ikke en lapp og husker heller dårlig hva de heter. Men jeg nyter at de blomstrer da. I dag har jeg tatt bort alt gammelt i drivhuset mitt, så nå spirer det og gror snart i alle kroker.

  • Carina den 1 maj, 2022 kl 08:56

   Det går inte utan etiketterna – jag har så många växter. Tidigare var jag som du men jag tröttnade på att inte minnas. Härligt att du börjat få ordning och så småningom kan få upp växthuset igen.

   Ha det gott! Carina

 7. Marie den 1 maj, 2022 kl 08:22

  Den trillium er rigtig nydelig. Det er så morsomt at bruge tiden på kalas og så bagefter vende tilbage til haven, for så er der altid noget nyt og spændende at tage i øjesyn.

  • Carina den 1 maj, 2022 kl 08:57

   Javisst är den vacker 🙂 Kalas är jättekul och den här gången blev förberedelser gjorda och hjälpen fanns där så kalaset blev en avkoppling.

   Ha det gott! Carina

 8. Ulrika den 4 maj, 2022 kl 21:16

  Så tråkigt att dina växter drabbades av en tuff nattfrostperiod. Även om man vet att det kan hända hoppas man ju alltid på det bästa, kanske lite extra mycket när det gäller tveksamt härdiga plantor. Förhoppningsvis klarar den sig och skjuter på nytt.
  Planteringen ser fin ut, typiskt ”vårig” i väntan på att senkomlingarna ska dyka upp och din Trillium är väldigt vacker. Hoppas den lever upp till sitt namn…

  Kram Ulrika

 9. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:29

  Vita kungsängsliljor och trillium, så vackert! Det är något speciellt med de vita blommorna som lugnar ner på dagen och lyser
  upp på kvällen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.