Januari-2022 - månadsbild

Januari-2022 ny vy för min månadsbild

Januari-2022 och en ny vy för min månadsbild. Jag har haft uppehåll ett par år men nu är det dags igen. Funderade en del på vilken vy jag vill välja för månadsbilden men egentligen var det givet. Jag älskar den här planteringen och där har jag också tryckt ner många favoriter. Och faktum är att några redan har fått maka på sig och 2022 om jag har tid ska nog fler flyttas. Men oavsett så kommer det bli en bra vy året igenom för min månadsbild. Vilsängen står jämte så även riktigt lata, sköna bilder skulle kunna få plats…

Januari-2022 månadsbild över norra lunden
Januari-2022 månadsbild över norra lunden

Det vintergröna är tacksamt i januari

Det blir en bild för min vy för jag vill lyfta fram en del av de vintergröna växterna här. De är ganska många och även om de bara står i knopp nu så är det så fint att se dem antingen det är en solig eller mulen dag. Tänk då sen när de blommar och sprider väldoft. Doft har nämligen var ett kriterium när jag valt.

Janurari-2022 - Skimmia 'Lilleröd'
Skimmia ’Lilleröd’ – ett nafs eller två av rådjuren i den också men den föll tydligen in under etiketten mindre smakliga

Det jag slås av är hur grönt det är den 13:e januari – det gäller ju att passa på och fota när solen skiner. Men i övrigt så är rabatten helt som den är, inte ett strå är bortplockat. I framkant en del bar jord – där har jag inga buskar – utan diverse lökväxter, perenner och ormbunkar. Och flera av ormbunkarna är vintergröna men vad hjälper det när rådjuren repar i sig bladen som om de bodde i en godispåse. Just nu känns det som jag behöver satsa på ett viltstängsel och börja den långa sträckan mot skogen. Då har jag inte visat den rododendron som de tagit varenda blad på efter att först ha knipsat toppskotten…

Fint i januari-2022

Just nu är min äldsta sötbuxbom, Sarcococca ’Winter Gem’, en löftesrik liten pärla. Förhållandevis väldigt oberörd av kylan och snön som varit och med knoppar som snart, mars?, kommer slå ut och sprida väldoft. Jag är nöjd med att den lilla Cyclamen mirabile, undercyclamen jo det är namnet på svenska, har överlevt flytten. Den har aldrig blommat hos mig men knölen har blivit större i ett skyddat läge. Kalla barvintrar har jag gett den ett extra täcke tallbarr. Alpcyklamen, C. purpurascens, är också grön och fin, även den tackade för flytten till ett soligare och mera näringsrikt läge och blommade fint i somras.

Janurai-2022 - Sarcococca hookeriana 'Winter Gem' - sötbuxbom
Sarcococca hookeriana ’Winter Gem’ – sötbuxbom, har en annan nyplanterad art som inte är lika fin men som jag är övertygad om kommer överleva
Pieris japonica 'Eric' - buskrosling
Pieris japonica ’Eric’ – buskrosling

Det här var början på månadsbilden med januari-2022. Jag har tänkt komplettera månadsbilden med några olika älskade växter månad för månad. Hoppas du vill följa med på resan. Om du har lust kan du se månadsbilderna för 2017.

Jag är hjärtinnerligt tacksam för att du läser här och för alla fina kommentarer jag får. Jag länkar som vanligt till Trädgårdsfägring som har temat – vinterns glädjespridare.

Önskar dig en härlig helg var du än är! Här på västkusten rasar västan..

24 Kommentarer

 1. Marit den 29 januari, 2022 kl 12:59

  Ja, det er jo smart å ha et fast bilde hver måned for å se forandringen gjennom året. Det får jeg tenke på til neste måned 🙂
  Så fin din skimmia er. De overlever dessverre ikke her, for jeg har prøvd de to ganger. De kjøpte jeg i Sverige, så det er mulig at de var tilpasset klima ved kysten i Strömstad og ikke her 😉
  Pieris klarer seg her heldigvis.

  Det skal blåse veldig mye her også i dag og i morgen.
  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 31 januari, 2022 kl 11:32

   Vet inte om det är smart men det är så jag har kört mina månadsbilder förut 🙂 Jag tycker det är intressant att följa min vy genom alla säsonger och månader. Jag skulle tro att de flesta Skimmia kommer från Holland men att hitta en sticklingsförökad eller liknande i Norge borde ge dig bättre härdighet. Lilleröd är en sort som etablerat sig väl i Danmark och som också är betydligt härdigare än de drivna vi kan köpa i handeln.

   Kram, Carina

 2. Marijke Verdonk den 29 januari, 2022 kl 19:21

  Hello Carina,
  A great thing to do to make a photo of a special place each month. The fragrance of the Sarrcoccoca is beautiful. I had it in my garden but it did not survive.
  Have a great weekend.
  Rosehugs Marijke

  • Carina den 31 januari, 2022 kl 11:34

   Hello Marijke!

   Sorry to hear about your Sarcococca. I thought the Netherlands would be a good place for it. But it does want the same conditions as rhododendrons and apparently a certain amount of shadow.

   Hugs! Carina

 3. lisbeth den 29 januari, 2022 kl 19:43

  Jeg har før lavet et billede fra hver måned af samme sted i min have, det kan gøres igen. Det ser ud til, at der er fine blomster på vej i din Sarcoccoca. Min Skimmia ville heller ikke være her, den falmede og blev grim, så den kom væk.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 31 januari, 2022 kl 11:35

   Tråkigt – jag hade trott att du betydligt lättare skulle kunna odla båda. Knopparna hos ’Winter Gem’ ser lovande ut. Och till våren ska jag skilja av rotskotten den skickat och kruka upp dem 🙂

   Kram, Carina

 4. Ulrika den 30 januari, 2022 kl 21:09

  Blir kul att se hur platsen kommer att förändras över året. Skimmia och Sarcococca är två växter jag gärna skulle ha i trädgården men som jag inte tror klarar sig. Är väl alltid så att man suktar efter det som inte går…. men visst vore det härligt att kunna känna Sarcococcans doft en fin vinterdag.

  Kram Ulrika

  • Carina den 31 januari, 2022 kl 11:37

   I teorin är väl varken Skimmia eller Sarcococca härdiga hos mig. Tror det officiellt står ’kanske zon 1’ men det har fungerat alldeles utmärkt och jag har väl på pappret zon 2.

   Kram, Carina

 5. Marika den 31 januari, 2022 kl 10:16

  Hej Carina!
  Skall bli kul att följa din utvalda plats. Temat är passande Månadsbild- januari.
  Härliga gröna buskar, mycket vacker Skimmia. Det behöver inte alltid vara blommor, för att det skall vara fint.
  Ha en härlig dag. /Kram Marika

  • Carina den 31 januari, 2022 kl 11:39

   Hej Marika!

   Tack 🙂 Tror jag ska skära av några smågrenar i slutet av veckan när jag städat. Det behövs lite belöning för att komma igång med det. Jag är väldigt glad för alla gröna buskar nu. De ger både färg och höjd i planteringarna.

   Tack detsamma! KRam, Carina

 6. Anita den 31 januari, 2022 kl 15:32

  Det här ska verkligen bli roligt att följa. En mycket vacker plats, inte bara själva planteringen utan också landskapet som skymtar i bakgrunden.

  Kram Anita

  • Carina den 1 februari, 2022 kl 11:59

   Tack Anita!

   Landskapet är fint runt om om jag undantar grannens plåttak på lagården 🙂 Platsen är i alla delar härligt. Här tillbringade jag många timmar i vilsängen förra säsongen.

   Kram, Carina

 7. Elna Slot den 1 februari, 2022 kl 15:11

  Det er en rigtig god ide. Jeg glæder mig til at følge årets gang på det udvalgte sted.
  Hilsen Elna

  • Carina den 4 februari, 2022 kl 11:57

   Tack Elna!

   Det slår mig hur olika miljöer du och jag odlar i. Jag behöver hela tiden anpassa till berget som styr former och gångar. Men samtidigt så är det för mig så mycket lättare än att åstadkomma det ni gjort 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 2 februari, 2022 kl 11:58

  Det ska bli trevligt att följa utvecklingen på platsen den ger redan nu så mycket vår aningar i mina ögon och är en mycket fin plats.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 4 februari, 2022 kl 11:58

   Tack Margareta!

   Jo det är en fin plats och den symboliserar också vila för mig. Det finns flera våraningar i form av fina knoppar och lökar som börjat visa sig.

   Ha det gott! Carina

 9. Lisbeths Haveblog den 2 februari, 2022 kl 19:49

  Det er et dejligt sted i haven, du vil vise billeder fra. Jeg glæder mig.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 4 februari, 2022 kl 11:59

   Tack Lisbeth!

   Det gör jag också 😉 Den här säsongen tror jag, i förväg, det kommer visa sig att jag behöver ta upp och flytta en del växter. Det har vuxit ihop väldigt fort och tex hostorna är delade i många plantor där några måste få en annan plats eller krukas till försäljning.

   Ha det gott! Carina

 10. Titti den 3 februari, 2022 kl 18:32

  Vilken mysig plats att ha en vilsäng på…ska bli kul att följa utvecklingen där i trädgården! Här öser regnet ner och dimman ligger tät över ön. Känns som november!
  Ha en fortsatt glad vecka, ta hand om dig!
  Kram Titti

  • Carina den 4 februari, 2022 kl 12:02

   Tack Titti!

   Det är en härlig plats! Det var nog samma här igår kväll. Dagen var snöig och slaskig innan det slog över i rent regn. Nu är snön som kom i början av veckan helt borta. Känns mer än ok 🙂

   Hoppas du också tar hand om dig! Kram, Carina

 11. IngerM. Årdal den 3 februari, 2022 kl 19:15

  Så vakre bilder! Og lyset i bildene gjør at jeg nesten kjenner jeg er i selve bildet:)
  Skimmia og pieris er favoritter hos meg også.
  Ønsker deg en fin ukeslutt!

  • Carina den 4 februari, 2022 kl 12:03

   Tack Inger!

   Det värmer att du gillar bilderna. Visst är det fint med vintergrönt i trädgården 🙂

   Tack detsamma! Carina

 12. Anni den 14 mars, 2022 kl 17:32

  Klart att jag ska följa din månadsbild, ett perfekt sätt att förstå din trädgård lite bättre. De där långbenta råttorna däremot, dem vill jag inte följa. Hade tänkt nämna dem i förra inlägget, om cyklamenmattan, men hann glömma innan jag skrivit klart kommentaren. Har Trico Garden fungerat hos dig, eller har du inte provat? Tänker att om Michael Bindefeldts gigantiska tulpanodlingar klarar sig så borde det väl fungera?

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 08:03

   Härligt och kul du vill följa! Jodå Trico garden fungerar och jag har redan sprayat allt en gång. Men jag behöver spraya året runt för de äter hela tiden och fejar gärna hornen på magnolior. Barken verkar ha en lockande doft och visst det är en fräsch, lätt citrusaktig doft.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.