Lilla dammen efter...

Höstsysslor – de domineras av projekten

Höstsysslor – det är kanske sånt där som att samla ihop krukor, städa upp och snygga till men hösten är den tid när jag ofta gått igång med större projekt. Och som en konsekvens blir då inga traditionella höstsysslor gjorda – om det nu ens finns såna. För när projekten är klara är lusten till trädgårdssäsongen slut. Jag vill istället göra innesaker tills suget efter trädgård börjar anas efter årsskiftet. Och därför börjar jag varje säsong med smutsiga, i bästa fall hopsamlade krukor. Tittade tillbaka lite i bloggen och det verkar bli i slutet av september så egentligen kör jag på övertid.

Årets höstsysslor är en – flytta och dela de sista pionerna vilket betyder väldigt många… När de kommer upp ur jorden som ’Mary Gretchen’ här under då är det lätt. Jag har faktiskt en till när jag tänker efter – gå runt och kolla så jag inte glömt någon växt uppgrävd någonstans. Det ligger ett par frösådda P. obovata nånstans och väntar på en plats nånstans.

Höstsysslor - piondelning
Höstsysslor – i år att flytta pioner och då ska rötterna helst delas. En vacker hybrid är ’Mary Gretchen’

När de ser ut som den här under är livet mer komplicerat. Egentligen ska jag skölja ur roten på så mycket jord som möjligt men det var lite småkyligt och börjar jag slabba med vatten blir det kallt. Jag pillar med kniven i stället.

Höstsysslor - piondelning
En sån här tar tid att dela. Verktygen syns och mellan varje rot så tvättar jag verktygen i en burk t-röd. Tvättar? Jag stoppar ner de i en burk med t-röd för att inte sprida virus och sjukdomar

Flytta pion – då ska den delas och det ingår i höstsysslor

Till slut är jag klar och då har det blivit några bitar av i stort sett alla pioner. Ska man dela de så här? Ja!!! Om man flyttar en pionrot bör man dela den för att stimulera nytillväxt av rötter. Jag reducerar antalet rötter ordentligt och klipper ner rotbitarna som får vara kvar till 10-15 cm. Du kan läsa mer om piondelning hos Warmerdam som är en stor och seriös producent i Nederländerna. Så här ser det ut när jag är klar… Så småningom så ska ca 50 pioner få en ny plats någonstans. Jag blir lite trött av tanken men de behövde flyttas från åkern som växer igen.

Höstsysslor - piondelning
Höstsysslor – nu är rotbitarna klara för plantering igen. Men vad ska jag göra av de där extra bitarna? En delningar blir små men kommer garanterat klara sig. ’Petite Elegance’ upp till höger, ’Pink Hawaiian Coral i mitten

Årets större projekt som blev till höstsysslor

Det är perennplanteringarna längs backen. I våras trodde jag årets projekt skulle bli längs gränsen i den stora lunden men där har hänt nada… Istället har jag lagt kanter runt det som ska bli pionplanteringar, grävt ur och fixat runt dammen och planterat mer längs bäcken. Nu när vi gjutit i dammen har elsladden till pumpen legat längs bäcken men pappa kallar det ’gången’. För bäcken har också blivit en extra gång – jag trivs helt enkelt därnere på botten där sidorna som är relativt höga kantas av växter. Jag får ofta känslan av att gå i en grön djungel och använder den här vägen oftare än de gångar jag har gjort parallelt bara ett par meter bort på var sida.

I fredags hade vattennivån stigit ytterligare 30 cm – kul det var ju meningen med muren. Och det rinner stadigt uppifrån. Men man ser på det kala berget var jordnivån och vattnet var tidigare. Dammen är nog en meter djupare närmast muren nu.

dammen med mur
Muren är på plats en av ett par höstsysslor

Hopplöst blev hoppfullt

Häromdan när jag skulle röja upp bland bråten vi bara slängt åt vänster och gräva bort jorden som hade hamnat i den lilla hålan – ja då kändes livet rätt tungt. Men när jag började så gick det rätt fort och till slut hade jag fått fler kantstenar på plats än innan vi började gräva. Och resultatet blir väldigt bra.

Höstsysslor - lilla dammen är tom
Kanten är lagt tillbaka och jorden är utgrävd igen och plötsligt var jag längre än innan jag började

Det tog några timmar men sen hade jag faktiskt kommit längre än innan. Och jorden som förut låg i kanten och var väldigt svårgrävd på grund av rötter och sten var nu lätt att gräva i och omplacera. Jag vilar med att plocka sten ur massorna jag flyttar och stenarna slänger jag ner i dammdelen som kommer ha låg vattennivå. Irisen i kanten baktill är Iris laevigata ’Rose Queen’ som klarar av att stå i lågt vatten. Den stora gröna ruggen är Schoenoplectus lacustris, säv eller kolvass och tillhör halvgräsen. Pappa trodde det var något jag odlat men jag sliter bra med att rensa bort småplantor. Den här får stå kvar men jag klipper bort de blommande stråna.

Iris laevigata 'Rose Queen'
En iris med rent rosa och vackra blommor är Iris laevigata ’Rose Queen’
Lilla dammen efter...

Ni ser högen med bråte till vänster men jag har rensat bort massor ändå. Men duken i botten var lättare att få fram än jag trodde. Tänk om jag nu får lust och tid, väder så klart så jag kärrar in ett antal lass grus till hörnan där stolen står… Magnolian i förgrunden är ’Daphne’. Irisarna är nerklippta och borde inte locka de små odjuren, sorkar.

I veckan

Ja det här inlägget handlar om vad jag gjort i veckan. Till det insåg jag att den 18:e oktober är redan nästa vecka. Och det är en dag när jag ska hålla föredrag. Jag var en vecka efter i tanken och trodde jag hade en hel vecka kvar tillgodo. Men nu är jag hyfsat ikapp med det. Höstsysslor är temat hos Trädgårdsfägring den här veckan. Du kan läsa mer där.

Ha en fin vecka – hoppas vi får lite sol!

26 Kommentarer

 1. Marika den 15 oktober, 2022 kl 10:32

  Hej Carina!
  Är imponerad av allt du gör, och det händer något hela tiden. Det är inte något lätt jobb heller med dammbygget. Men det kommer att bli fint, kan se det framför mig redan, att du sitter i stolen och beundrar ditt verk…en liten stund i alla fall.
  Att plantera 50 pioner låter inte heller som en liten uppgift, men vad fint när de blommar.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 16 oktober, 2022 kl 08:30

   Hej Marika!
   Tack – jo det har hänt mycket och nej det är inte alltid rätt. Men jag har kul och det är nog det viktigaste. Fast jag kände på stolen och inser att jag nog får skaffa en ny eller sitta väldigt försiktigt 🙂

   Nej det är faktiskt ganska tråkigt att plantera 50 pioner men när jag grävde upp dem insåg jag att några var nog i grevens tid. De har inte alls mått bra det sista på åkern. Och jag gillar sorterna och att plocka pionbuketter så det är fint när allt är klart.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Ätliga trädgården den 15 oktober, 2022 kl 12:41

  Mycket jobb, men jag antar att du sparar in gymkortet! Det kommer att bli maffigt med 50 pioner och extra knölar kan du säkert få bra betalt för på Tradera.
  Vad ska du föreläsa om? Jag var förresten både hos Hortokulturens vänner och Stora Lundbys trädgårdsförening i veckan och pratade om att odla och skörda på vintern. Roligt att komma ut och träffa trädgårdsfolk men får spader på spårvagnarna mitt i vägen, ha, ha.
  Känner igen stressen när man måste sätta igång och leta bilder och tänka igenom allt och tror att man har mycket mer tid på sig, men det brukar bli bra i slutänden och du är ju så otroligt kunnig.
  Lycka till och spark i rumpan!
  Kram
  /Anette

  • Carina den 16 oktober, 2022 kl 08:34

   Javisst är det men det vet ju du som också håller på i trädgården hela tiden. Pionerna behövde flyttas från åkern innan den blir helt överväxt.

   Jag ska hålla föredrag om växterna i min lund hos trädgårdsamatörerna i Göteborg och hos rhododendronsällskapet. Det är jag inte orolig för. Men det var först i veckan som jag löste bildkvaliteten. Det var nedslående när jag inte fick bilderna skarpa när jag plockade över de i power point. Ska nog se om jag kan hitta något annat sätt att skapa bildspel. Jag har lagt en tag ’föredrag’ på bilder i LR och nu valde jag de som redan var redigerade. Och halva presentationen är klar så jag kommer vara klar efter dagens regn.

   Kram, Carina

 3. Anita den 15 oktober, 2022 kl 14:25

  Det är så roligt att läsa om allt du gör så här på hösten. Att vara ute och jobba på hösten är så härligt, jag har ju också gjort en hel del (även om det bara är småprojekt) och det känns så oerhört stimulerande och luften känns så sval och frisk. Och odiskade krukor känns som ett litet problem som du inte ens behöver fundera på. Mycket bättre att gå till vintervila och veta hur mycket du gjort av dina projekt. Vilken bra dokumentation också.
  Mycket bra beskrivet om pionerna. Hade aldrig gissat att man skulle göra så med rötterna.

  Hoppas nu att du inte blir för stressad inför föreläsningen. Den går säkert hur bra som helst.

  Kram Anita

  • Carina den 16 oktober, 2022 kl 08:37

   Tack Anita!

   Jo jag förstår att du gör mycket när jag läser hos dig. Men sen gör du en sak som jag oftast omedvetet väljer bort – du går ut och fotar utanför trädgården. Det är bra!

   Det är fantastiskt härligt att gå ut och jobba nu på hösten. De dagar jag inte kommer ut börjar det klia i kroppen vid 15-tiden på eftermiddagen. Har inte tänkt så mycket att det blir en dokumentation men så är det ju. Ska nog diska några krukor för jag vill så primulor som trivs i fuktiga lägen.

   Nu har jag knäckt hur jag ska få bilderna skarpa i powerpoint så nu är det lätt. Att stå inför en grupp och prata är jag ju van vid och de här behöver inte lära sig något i motsats till när jag utbildade i jobbet.

   Kram, Carina

 4. Marit den 15 oktober, 2022 kl 18:31

  Ja, en må jo ikke gjøre de ”tradisjonelle” tingene hver høst. Det går fint å hoppe over de også 😉
  Så flott dammen blir! Den kommer til å bli veldig fin til neste sommer. Iris laevigata ’Rose Queen’ er helt nydelig! Oi, å holde foredrag høres skummelt ut. Lykke til med det!

  Klem, Marit

  • Carina den 16 oktober, 2022 kl 08:39

   Eller hur 🙂 ’Rose Queen’ är väldigt vacker och blommar faktiskt bra även i en torrare jord. Det är inte så farligt att hålla föredrag känner jag men jag har ju utbildat i jobbet under flera år. Men det var trist när jag började och sen såg att bilderna inte blev skarpa i presentationen. Men när jag löste det kändes det lätt.

   Kram, Carina

 5. Lisbeth den 15 oktober, 2022 kl 21:30

  Sikken et arbejde, men jeg tænker du nyder det undervejs og endnu mere til næste år. Jeg vidste ikke det med pæonerne, det må jeg lige læse lidt mere om.
  Klem, Lisbeth

  • Carina den 16 oktober, 2022 kl 08:41

   Tack Lisbeth!

   Jo det är ett rejält jobb men kul när jag ser hur det blir. Och jag ser fram emot nästa vår. Ser ju hur fint allt blivit vid bäcken i sommar trots att jag satte det förra hösten.

   Det finns mycket myter kring pioner och om att de inte ska flyttas… ..eller röras.

   Kram, Carina

 6. Marie den 16 oktober, 2022 kl 08:39

  Det er nogle projekter, som kræver både tid og armmuskler, du har gang i. På en måde misunder jeg dig, at du har ledig plads til at kunne plante så mange pæoner. Her ville vi skulle fjerne nogle andre planter for at kunne gøre det.

  • Carina den 16 oktober, 2022 kl 08:43

   Tack Marie!

   Det kräver en del kraft, å andra sidan säger man att det är nyttigt att använda kraften och musklerna till nästan max ibland. Jag är nog i ett läge där det snart inte finns plats för fler pioner men ännu värre rhododendron. Och det trots att det är 3.700 kvadratmeter jag har att leka med.

   Ha det gott! Carina

 7. Villroses hage den 16 oktober, 2022 kl 19:33

  Åh! Jeg har holdt på med flytting og deling av peoner siste året. Og plassering av frøplanter. Men har ikke 50 stk, da 😉
  Krysser fingrene for at det går bra med dem.
  Fin iris, forresten.
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:30

   Pionerna blev många redan på förra tomten där jag hade en lämplig tomt. Sen på åkern var det ju utmärkt och jag var med i pionsällskapet… På nya tomten hade jag tankeproblem innan jag kom på var jag skulle kunna ha dem.. Men när jag sen insåg att det låg lera i slänten jämte backen var växtplatsen given. Turligt nog finns det inte direkt plats för nya sorter där 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Ingeborg Hald den 16 oktober, 2022 kl 20:01

  Gøy med prosjekter, og når du skriver om peoner kom jeg på at jeg også skulle dele peoner i år, det hadde jeg helt glemt, men nå får det bli etter blomstring til neste år. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:28

   Ja när resultatet är klart och det ser ut att bli bra så är det roligt. Och jag är en projektmänniska om jag ska vara ärlig. Det blir ju inte sämre för att du väntar ännu en säsong 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Elna Slot den 16 oktober, 2022 kl 21:41

  For mig lyder det som mange store og krævende projekter, du har haft gang i i årets løb. Godt gået!
  Hvor er din iris smuk!

  Hilsen Elna

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:26

   Tack Elna!

   Så är det! Jag anlägger en ny tomt som är knappt 3.700 kvadratmeter och det är ett stort jobb att gå från överväxt med sly till trädgård. Visst är den fin och riktigt rent rosa..

   Ha det gott! Carina

 10. Ulrika den 17 oktober, 2022 kl 21:16

  Höstsysslor modell större. Femtio pioner som ska flyttas och en riktigt stor, och djup, damm. Klart att tvätta gamla krukor inför hösten är lågprioriterat (och dessutom tråkigt så det brukar sällan bli gjort här heller). Imponerad av hur mycket du får gjort!

  Kram, Ulrika

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:25

   Eller hur! Nåja jag bar upp en back krukor häromdan, dvs just de är hopsamlade 🙂 Dammen ser ut att bli bra. Just nu kan det inte bli så mycket större vattendjup. Jag måste täta mellan berget och muren i ena sidan först men det visst jag om. Men jag kan göra klart allt annat runt.

   Kram, Carina

 11. Anni den 17 oktober, 2022 kl 23:45

  Jag tittar på den vita stolen i bilden och hoppas att du sitter ned i den ibland. Nöjd.
  Därefter önskar jag att jag hade läst dina rader om att dela pioner innan jag planterade dem som jag grävt upp i barndomshemmets trädgård. Nåja, jag kan dela pioner ett annat år. Nöjd med att jag grävt upp dem och fått ned dem i jorden hos mig i alla fall.
  Kram!

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:23

   O ja det sitts mer här än man kan tro. Tanken där är en solig och härlig plats tidigt på våren framförallt. Hence – vad det nu blir på svenska – alla snödroppssorter som jag planterat runt om där. Har till och med plockat med mig bubbel och njutit där.

   Pionerna klarar det också – jag har testat. Men den här gången så visste jag om det och då tänkte jag att jag kanske ska göra det riktigt då. Det viktiga är ju att du fick med dig delningarna. Om de växer dåligt i framtiden kan du ju ta det då.

   Kram, Carina

 12. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 19 oktober, 2022 kl 14:59

  Hej,jag kan tänka mig i en framtid när alla Pionerna blommar hos dig det måste vara en underbar syn jag har några stycken och jag tycker de är underbara.Du gör verkligen ett jättejobb men så bra det blir.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:21

   Hej Margareta och tack!

   Det är underbart – det vet jag eftersom de blommat vackert på åkern tidigare. Och det är underbart att ha den samlingen att plocka buketter från.

   Ha det gott! Carina

 13. Birgitta den 20 oktober, 2022 kl 18:29

  Hej! Vilka spännande projekt du har, hoppas du visar när du nått slutet. Ser redan nu ut att bli finfint.
  Ditt inlägg fick mig att komma ihåg att även här skall det flyttas pioner.
  Lycka till med allt!
  Birgitta

  • Carina den 22 oktober, 2022 kl 06:19

   Hej Birgitta!

   Haha ja det är spännande och det ser ut att bli bra. Det var ju bra att jag påminde just nu – det är gott om tid att ta upp och dela dem. Men kanske inte vänta för länge. En del har redan börjat skicka ut små sugrötter för nästa säsong.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.