Snödroppar - G. 'Bertram Anderson'

Snödroppar, solsken och ogräs i härlig kombo

Snödroppar… Jag pausar min ogräsrensning och tar med kameran på en tur eftersom jag är nyfiken på hur de nya snödropparna ter sig. Jag har en bild på näthinnan av snödroppar som växer längs alla kanter på buskage runt om på tomten. Och med tanke på hur det dyker upp vanliga snödroppar överallt, även där jag tycker att jag rensat noga ska den nog gå att uppfylla över tid.

Extra nyfiken på några snödroppar

Jag njuter av alla men är ändå extra nyfiken på de nya… ’Mrs Thompson’ och ’Bertram Anderson’ har stora och rejäla klockor som jag gissar kommer få långa stjälkar med tiden. Flera av de gamla är väldigt höga – bra när jag vill sätta några i vas. ’Trymlet’ har blygt utåtvikta kanter på kjolen och ’Hill Poe’ ett fyllt och vackert inre. Jag har läst om hur man kan lägga en spegel under för att se men jag har använt handen. Läste också någonstans att man i UK för länge sedan hade små speglar längst fram på skon… ..jo jo! Snödroppar har fascinerat länge.

Snödroppar - Galanthus 'Bertram Anderson'
Galanthus ’Bertram Anderson’ – snödroppe
Snödroppar - Galanthus 'Bertram Anderson'
Galanthus ’Bertram Anderson’ – snödroppe
Snödroppar - Galanthus 'Trymlet'
’Trymlet’ – snödroppe
Snödroppar - Galanthus 'Mrs Thompson'
Galanthus ’Mrs Thompson’ – snödroppe
Galanthus 'Mrs Thompson' - snödroppe
Stor och rejäl klocka – ’Mrs Thompson’
Snödroppar - Galanthus 'Hill Poe'
’Hill Poe’ – snödroppe

Så vad är det som gör snödroppar så speciella? Jag vet inte riktigt. Jag älskar alla vårlökar och snödropparna är kanske de allra första att slå ut men de kapplöper med flera andra vårlökar hos mig. Måhända är det formen eller färgen eller den gröna teckningen… ..eller så är det ett klassiskt fall av något som bara är… Det kommer dock inte bli någon spegel monterad längst fram på skon. Fast nu när jag tänker på det kanske det är det där tunna, sköra slutet på stängeln där klockan hänger som på en sytråd.

Ryggen fixar lite ogräsrensning

Ogräsrensning – jo jag började lite försiktigt i veckan. Och jag fick fel när jag skrev att inga tidiga irisar skulle blomma den 5:e mars. Det är tvärtom flera som börjat slå ut, faktiskt redan förra helgen innan solen intog himlen. Jag varvar jobb, lätt rensning och nyheter med en lång stund i solstolen varje solig eftermiddag.

Om jag tänker till och ser till att inte göra några djupa framåtlutningar kan jag rensa en stund. Så nu kryper jag runt på knä och njuter. Det och sen stå upp och göra bakåtböjningar. Inga långa stunder men skönt att göra något. Men den där gödselkörningen och sen täckningen med grus får nog bli ett annat år. Rensningen nu går ganska fort men de där små fröogräsen som redan visar sig är fint att få bort innan lökarna växer på.

Ogräsrensning - Iris reticulata 'Palm Springs'
Iris reticulata ’Palm Springs’
Iris reticulata 'Lady Beatrix Stanley'
Iris reticulata ’Lady Beatrix Stanley’
Iris reticulata-grp 'Pauline' - våriris
’Pauline’ – våriris

Sen spenderar jag en timma eller två i solstolen och på bara 3 dagar har jag gått från filt upp till hakan till lagom nerhasad. Det har gått fort och nu värmer solen på riktigt igen. Irisarna som börjat blomma är – ’Palm Springs’, ’Lady Beatrix Stanley’, ’Pauline’ och ’George’. ’Cantab’ kommer slå ut idag, fredag, gissar jag. De växer bland enstaka vintergäck som jag inte fick med när jag rensade bort det som var i rabatten. Och de som är kvar – de är jääättestora… ..uppenbarligen är guldvatten en bra gödning.

Iris reticulata 'Cantab'
Iris reticulata ’Cantab’

Temat hos Trädgårdsfägring är trädgårdspyssel i början av mars och det är väl ungefär vad jag ägnat mig åt. Kommande vecka ser också ut att bli fin och i så fall lär jorden torka upp mer och jag kan kanske börja rensa lite även där solen inte kommer åt.

Uppdatering 5:e mars! Idag får jag röda markeringar av chrome på en blogg – den har infekterats med malware från ryska adresser…. Om du kan påverka din blogg så titta igenom och se om du kan höja säkerheten.

Ha en fin vecka så här i början av mars!

21 Kommentarer

 1. Marit den 4 mars, 2022 kl 09:36

  Så vakre dine snøklokker er, og spesielt den ’Hill Poe’! Den skulle jeg ønske kunne overleve her, men det gjør den neppe. Ja, engelskmenn har alltid vært glad i snøklokker 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 4 mars, 2022 kl 12:59

   Tack Marit!

   Jag tittar på de jättestora ruggarna i mammas rabatter och tänker att det kommer bli likadant hos mig. De vanliga och den vanliga fyllda har börjat breda ut sig. Men sen jag flyttade och delade blir det inte samma massverkan. Menar du att snödroppar inte överlever hos dig?

   Kram, Carina

   • Marit den 5 mars, 2022 kl 09:48

    Jo, de vanlige snøklokkene overlever her. Jeg har kjøpt løker på høsten av fylte snøklokker men jeg lykkes ikke med de her. Det kommer et par blomster og det er det hele. Enten er det for kaldt her, eller så er løkene for tørre. De skal jo helst plantes ”in the green”, men det er jo nesten umulig å få tak i. Jeg kjøpte tre potter på gartneriet her i vinter av ’Elwesii’ som står i drivhuset nå, men de er jo heller ikke doble… 😉

    Klem, Marit

 2. Lisbeth den 4 mars, 2022 kl 11:36

  Ja de er fine dine vintergækker, jeg synes de specielle er for dyre. Du har godt nok mange flotte iris, tænk hvis de vil brede sig lige så meget her hos mig.
  Du har det lunt, det blæser nok ikke hos dig, det gør det næsten altid her. Vi havde en stille morgen, men nu er det allerede begyndt at blæse igen.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 4 mars, 2022 kl 13:01

   Tack!

   De här sorterna är inte så dyra och jag har köpt flera av dem från en trädgårdsvän. Ja irisarna är fina och de gillar det soliga och väldränerade läget och allihop börjar breda ut sig – kul!

   Jodå det blåser nästan jämt här också men just därför försöker jag se till att ha soliga ställen där vinden som oftast blåser, västan, inte kommer åt. Blåser det lite mer tar jag med ett täcke istället för en stickad pläd 🙂

   Kram, Carina

 3. Birgitta den 4 mars, 2022 kl 18:04

  Carina!
  Roligt att se dina blommande snödroppar. Älskar den här tiden då trädgården börjar vakna och vi har det mesta av våren och hela sommaren framför oss, inte minst när solen skiner som den gjort idag.
  Trevlig helg!

  • Carina den 5 mars, 2022 kl 07:50

   Tack Birgitta!

   Jag är så glad för att du delade dina och gav fler möjligheten att njuta av fina sorter. Uppdaterade sidan för snödroppar här på hemsidan igår och kommentaren kring dem när jag googlade var – väldigt fin sort! Nu får de stå och bilda ruggar några år 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 5 mars, 2022 kl 10:09

  Jeg holder også meget af de fine, hvide, elegante vintergækker – det er smukke sorter, du viser.
  Iris er helt anderledes, men sikke farver de har 🙂
  Hvor er det dejligt, at du kan sidde ude. Her har vi også sol, men da der samtidigt er skyfrit døgnet rundt, bliver her frost om natten og solen kan ikke rigtig varme det op om dagen. Men det kan ikke vare længe, håber jeg.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 6 mars, 2022 kl 08:44

   Tack Lisbeth!
   Snödroppar i stora sjok är så vackert så här års. Och mattan med Eranthis ser också ut att bli bra. Vi har också flera minusgrader varje natt men solen värmer bra mitt på dan. Men jag bäddar ner mig med dyna och sen har jag filtar över. Då är det väldigt skönt ute 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Villroses hage den 5 mars, 2022 kl 13:10

  Lekre. Og de må jo snus! Speil blir bittelitt å overdrive, vel.
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 6 mars, 2022 kl 08:46

   Tack – ja de är läckra med sina små detaljer som skiljer dem åt. Håller med om att spegel känns överdrivet åtminstone som min kropp tillåter att jag böjer mig. Det är ju det som är fint att ägna sig åt långsam trädgårdsnjutning.

   Tack detsamma! Carina

 6. Lillian den 5 mars, 2022 kl 19:42

  Når blomstene begynner å titte opp av svart jord, da er våren virkelig kommet. Her er det bra med snø ennå, så det tar nok en stund før jeg kan titte etter blomster i min hage.

  • Carina den 6 mars, 2022 kl 08:48

   Förstår att du har mycket snö kvar och kanske är det nu man önskar att den försvinner snabbt. Tänker också att våren börjar komma nu och jag såg att solskenet ska fortsätta en vecka framåt.

   Ha det gott! Carina

 7. Ätliga trädgården den 5 mars, 2022 kl 21:29

  Jamen underbart med lagom pyssel och mys i solstolen och tänk om man hade så många snödroppar att det vore lönt med speglar på skorna. Wow! Här har inte ens ogräset börjat växa än.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 6 mars, 2022 kl 08:50

   Ja det är skönt att varva lagom. Hade jag fått problem senare hade jag kanske blivit stressad. Det fanns mängder av snödroppar vid förra huset – de hade brett ut sig överallt och sått sig i springorna mellan plattorna på uteplatsen. Dem och såna jag tagit hos min mamma har gjort att de börjar bli många. Ogräset har inte börjat växa direkt utan det jag tar är de där som hade kommit igång i höstas men det är lite gräs, nate och annat…

   Kram, Carina

 8. Marika den 6 mars, 2022 kl 08:23

  Hej Carina!
  Det ser helt fantastiskt ut hos dig, med både snödroppar och Iris. Hos mig dröjer det ett tag till, marken är stel och frusen. Ta det försiktigt med ryggen, det är inte kul när den krånglar. Känner igen det , med att krypa på knä och rensa. Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 6 mars, 2022 kl 08:54

   Hej Marika!

   Det är fruset här också eftersom det är minus på nätterna. Men i lägen där solen ligger på hela dagarna kan jag göra lite. Snödropparna verkar växa ändå liksom adonis och iris och jag klarar inte. Nu har jag kört min övning flera gånger per dag i en dryg vecka och har inte haft så ont ner i benet som förut så peppar, peppar…

   Kram, Carina

 9. Anita den 7 mars, 2022 kl 11:09

  Usch för en krånglande rygg. Du får vara väldigt försiktig så det inte förvärras.

  Snödroppar, tänk att så små ”bara” vita blommor kan vara så ljuvliga och så efterlängtade. Och när man tittar inuti dom är dom ju än mer ljuvliga. Det fräscha gröna mot det vita. Och så irisen. Så den har faktiskt redan börjat blomma. Ja men … då är det ju ändå nästan vår ändå. Hos mig ligger snön djup och eventuella snödroppar ligger därunder någonstans. Men det gör inget … jag har ju mitt kvar …

  Ha en fortsatt fin vecka och var försiktig med din rygg!
  Kram Anita

 10. IngmarieWe/Refugium den 7 mars, 2022 kl 21:47

  Ja ha ont i ryggen är inte så roligt precis. Hoppas du kryar på dig. Härligt med så vackra irisar i fina färger. Och dina snödroppar är bara så söta. Ha det bra.

 11. Anni den 14 mars, 2022 kl 18:01

  Speglar på skorna låter mycket roligare än ryggont och rysk malware. Och det är klart, med speglar på skorna behöver du inte böja dig för att se snödropparna. Så många finingar<3

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 07:59

   Ja det lät speciellt med den där spegeln. Såg en snödroppe fotad med spegel under men vet inte om jag tyckte det var så fint. Jag böjer mig nog så länge jag kan. Det blir ju om inte annat ett tillfälle att stanna upp och ta in delikata detaljer.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.