FRÖSÅDD AV VÄXTER
Vacker blomning hos hybridjulrosorna
Vacker blomning – ja nu i vår är det dags att utvärdera de frösådder av hybridjulrosor som jag gjorde för några år sedan. Eller rättare sagt jag sådde vid ett par tillfällen dels 2016 och dels 2018. De kunde säkert ha blommat långt tidigare men jag har flyttat de längs vägen. Men i år är…
Läs merFjärilslilja visst säger namnet en del
Fjärilslilja – bara namnet är vackert. Nåt fint som svävar lätt, lätt som en fjäril. Och visst har jag känt till dem, släktet, länge. Och jag har sått frön så många gånger vågar inte ens gissa hur längesen jag började men misslyckats varje gång. Men så blev det ett trendbrott 2014 och sen har fler…
Läs merTreblad – en genetisk Trillium röra
Treblad är det svenska namnet på Trillium. Inte för jag hör särskilt många använda det men ändå. Trilium är betydligt vanligare . Under några år sådda jag treblad – frön av olika arter – och de har nu börjat blomma på allvar. Källorna till fröna var flera både privata via olika sällskap och från Göteborgs…
Läs merFrösådd i papper fungerar det?
Frösådd i papper eller som jag gör i ett kaffefilter… kan det fungera? Ja faktiskt och dessutom bra enligt tester som duktiga medlemmar i Trädgårdsamatörerna testade och dokumenterade under flera år. 2020 blev året när jag testade att göra så som de har beskrivit i länken. Ett exempel på ett släkte som ska gro bra…
Läs merTill slut – blomning jag väntat länge på
Till slut – så länge jag väntat på att min Helleborus thibetanus skulle blomma hos mig. Den första plantan köpte jag 2014 men den försvann efter första eller andra vintern. Den andra som jag köpte 2016 tog sig och även om jag hört från flera att det tar måånga år innan den blommar så har…
Läs merFrötider och one size doesn’t fit all
Frötider och det finns ju så mycket spännande om man som jag kan tänka sig att så. Antingen det gäller grönsaker, sommarblommor eller det som jag ofta sår – perenner, lökväxter, träd och buskar – så vill inte fröerna behandlas lika om de ska gro bra. Jag har skrivit tidigare om hur många växter knappt…
Läs merPresidentsippa – presidenter kan vara primadonnor
Presidentsippa, Jeffersonia dubia, får självklart alla ögon på sig när hon, japp det är en hon, blommar. Men veckans tema i trädgårdsfägring – Se på mig – skickar osökt mina tankar till den riktiga varan i landet som presidentsippan kommer från. För har vi nånsin sett en sådan diva på en så prominent post? Fast…
Läs mer’Miss Bateman’ första gästen i sköna hörnan
Miss Bateman har fått sin plats och inte vilken som helst heller för den delen. I onsdags eftermiddag tog jag ett stadigt tag om den lilla krukan och bröt, som vanligt, mot mina principer. Men jag måste ju ha lite kul också… Miss Bateman i sköna hörnan Sköna hörnan blir namnet på den stora hörnan…
Läs merFrösådda pioner som glatt mig i maj
Frösådda pioner kan som alla andra frösådder mynna ut i vad som helst. Nu under maj har flera frösådder blommat och av dem några för första gången. Och jag har fått se ett par blommor långt utöver vad jag väntade mig, men jag kan ta det i ordning. En gladchock i skönhet – frösådda pioner…
Läs merFrösådda växter, varma toner och blommande aplar
Frösådda växter – det tar ju tid, det är mycket som inte blir så fint och det är himla mycket jobb på vägen – ja så kan man tycka och det gör även jag ibland. Men så inträffar de där aha… Stunder som alltid stannar. En växt som gett mig inte en utan en stund…
Läs merLiljesådd och vårrus
Liljesådd är enkelt och väldigt givande men varför ens jobba med det? Jo… Hybridliljor finns i handeln till varierande pris men arter är svårare att hitta och dyrare. Och en annan sak – många lökar i handeln bär på virus, virus som sen kan spridas till andra liljor i trädgården. Frön däremot kan aldrig bära…
Läs merSåmetoder och såjord
Såmetoder och såjord Här finns nog lika många uppfattningar, tips och tricks som det finns människor som sår. Jag tycker det är spännande att testa nya sätt och se om resultatet blir ännu bättre. Så i år testar jag bland annat att så i papper – ja just papper närmare bestämt kaffefilter som ju håller…
Läs merPlanerar frösådder och rensar bland frön
Planerar för årets frösådder Januari är en perfekt månad att planera för årets frösådder både av blommor och grönt, perenner och ettårigt. Finns inte så mycket att göra ute samtidigt som det brukar klia lite i trädgårdsfingrarna. I år har jag haft tur och fått nästan alla perennfröer väldigt tidigt. De delade jag i högar.…
Läs merSpännande, nytt och ovanligt med frösådd
Nytt och ovanligt med frösådd? För er som läst bloggen under hösten så vet ni att slutet av 2016 blev ett år när extra många fröer såddes eller beställdes. Frågan – fröså eller inte fröså? Ja den är redan besvarad – fröså…. Jag kommer gå där i spänd väntan och vilja pricka av – grott…
Läs merLaxrosa, räkrosa och härligt julröda bär
Nykär i laxrosa bär Tänk jag är nykär i höstfärgade bär. Ögonen har omedvetet sökt vackra bär hela hösten. Och när det funnits tillfälle har jag samlat bär, laxrosa rönnbär till exempel. Som när jag hämtade höstens lökbeställning i botaniska en riktigt mörkgrå förmiddag . Rönnbären var förföriskt vackra och när jag frågade tjejen som…
Läs merJulrosor ska sås med färska frön
Julrosor så här mitt i högsommarvärmen? Ja, för det är hög tid att så julrosor nu. Julrosor gror otroligt mycket bättre när fröna sås färska. En regnig förmiddag när jag vilade ögonen från bildeditering så kikade jag in på hemsidan för en plantskola i Wales. De har mycket stor variation och hybridiserar mycket. Jag beställde…
Läs merPerennsådd nu är det hög tid
Perennsådd en härligt belönande sysselsättning Perennsådd – inget hokus pokus, det är bara ovanligt belönande. Visserligen är min favoritlista borta från och med den här säsongen men det finns ju fler ställen. Genom åren har jag i huvudsak beställt frö från trädgårdsamatörerna, Konnässörsklubben och SRGC, Scottisk Rock Garden Society. De sista två åren har jag tagit…
Läs merPionsådd – att så pioner
Pionsådd på flera sätt Pionerna självsår sig bra själva i min trädgård. Men trots det var det frestande att ta vara på frön från P suffruticosa och P veitchii v. woodwardii. Om inte annat är fröerna väldigt vackra med sin blåsvarta färg och blanka skal. Mina Paeonia veitchii är frösådder från TA:s lista. Resultatet blev…
Läs merSnabbmetod för otålig – Fröså i vermiculit
Snabbmetod för den otålige Fick frågan om hur jag gör med de små påsarna i förra inlägget.Tråkig text… ..inga bilder! Sammanfattningen är att det går snabbare eftersom jag simulerar vintern i kylskåpet men är mera arbetssamt när fröet väl grott och behöver ner i kruka. Jag avpassar kyla-värme-kylaperioderna så att de som gror hinner växa…
Läs merOrdning och reda i frösådderna
Kan man inte bara så? Ordning och reda – ska man ha det? Inte nödvändigtvis! Så länge jag har växterna för mig själv och inte delar med mig av dem, fröer eller bilder är det helt ok att inte ha det. Och det är helt ok att dela med sig men vara tydlig med osäker…
Läs merJordtips för perennsådd
Jordtips för vårens sådder av perenner, träd och buskar Idag när jag hade jobbat färdigt kom min dotter och frågade om jag skulle med ut på en promenad. Så blev det och vilken otroligt skön temperatur det var därute… Plötsligt kom jag ihåg att jag hade fått fröer från Heléne som skulle sås, att jag…
Läs merAlternativ frösådd snabbar upp processen
Alternativ frösådd – ett sätt att skynda på Alternativ frösådd började jag med för att skynda på processen för frön som tog flera år på sig. Men också för att jag hade dåliga erfarenheter av sådd. För länge sen gick jag med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna, STA. Barnen var små och vi renoverade hus så tid…
Läs mer