Epimedum 'Never the Red Rooster'

Planteringsprojekt 2021 – ett tema jag gillar

Planteringsprojekt 2021 eller veckans tema i Trädgårdsfägringdet här ska jag plantera/så nästa vår – det var perfekt timing. För på fredag, alltså idag, den 18:e ska ett sista paket växter från UK komma/ha kommit. En sökning efter en sockblomma, en ersättning faktiskt, gav en enda träff på en engelsk plantskola. Då hade jag tittat hos plantskolor i Holland, Tyskland med flera länder utan resultat. Den engelska plantskolan hade ett fint sortiment även om några var slutsålda. Jag skickade ett mail för att fråga om de skulle komma att utfärda sundhetscertifikat. Snabbt men kort svar det skulle de inte göra – det blir för kostsamt. Men de öppnade för en snabb leverans nu innan Brexit. Jag skickade en önskelista inklusive en hel del som var slutsålt och de var snälla och plockade fram flera av dem. De hittade till och med ett litet exemplar av den jag egentligen sökte från början men som var slutsåld hos dem. I headern ovan ser du ’Never the Red Rooster’.

Epimedium 'Firedragon' - sockblomma
Epimedium ’Firedragon’ – sockblomma – här syns de små yttre foderbladen hos knopparna men som sen tappas när blomman slår ut. Och då finns bara de inre, röda hos den här, foderbladen kvar. Kronbladen är de gula med sporrar

Det var ’Night Mistress’ som triggade alltihop. Jag planterade den i augusti men i någon av de sista jordflyttarna har jag eller pappa lyckats begrava den. Jag kunde inte hitta den trots att jag grävde och grävde…

Epimedium 'Amber Queen'
Epimedium ’Amber Queen’ en av de som inte breder ut sig, tvärtom kan den vara lite känslig

Så himla nöjd och tacksam – fint planteringsprojekt

Och dessutom just nu glad för våra senaste milda vintrar. För nej, jag är inte ett dugg orolig för hur de ska klara att stå i kruka fram till 2021 års planeringsprojekt.

Här i Sverige har jag läst några kommentarer i till exempel trädgårdsamatörernas Facebook-grupp där man menar att sockblommor breder ut sig och har kompakta rotsystem. Det är en väldigt, väldigt svepande och faktiskt felaktig föreställning. En del breder ut sig likt E. x versicolor, E. x rubrum eller en del E. grandiflorum kultivarer men långt fler bildar mindre ruggar. De japanska arterna och deras sorter har alltid ett långt mindre rotsystem. Tyvärr är det väl så att det är det lilla sortimentet i plantskolorna som skapat den här bilden.

Epimedium grandiflorum 'Pierre's Purple' - sockblomma
Epimedium grandiflorum ’Pierre’s Purple’ – sockblomma

Fler och fler arter ibland dem i mitt planteringsprojekt

Generellt – ja jag gillar arter framför blaffiga hybrider men det exkluderar inte hybrider. Det finns många hybrider bland mina växter men hjärtat klappar varmare för arter. I SKUD finns 22 arter sockblommor listade och det är ett resultat av trädgårdsamatörers samlande tänker jag.

Vackra bladformer

Det finns flera arter och kultivarer som har vackra blad särskilt de nya bladen. Här är ett par av dem…

Epimedium pubescens Shanxii form
Epimedium pubescens Shanxii form – de fortsätter sätta nya blad hela säsongen och följdaktligen så får jag det här vackra lika länge
Epimedium 'Sphinx Twinkler' - 'Spine Tingler'
Epimedium ’Sphinx Twinkler’ – ’Spine Tingler’ en sort som förekommer under båda namnen men jag tror det sista är det mest frektvent använda. Jag tror också att man nu är överens om att det är samma sort trots två olika namn

Lika fast olika

Det ska bli spännande att se dem i mitt planteringsprojekt – på bild ser en del ut att vara väldigt lika varann men eftersom de anses odlingsvärda av de som håller den nationella kollektionen i Storbritanien så tänker jag att jag vill se själv. De har bilder på många arter och kultivarer om du vill kika på vackra sockblommor.

Apropå variation… ..när man pratar trädgårdsdesign brukar ju designers prata om vikten av stora grupper av samma växt, att inte plottra. Men bladen är ganska lika bland sockblommor och blomningen är ändå förhållande vis kort så visst kan de väl få bilda en stor lik fast olik grupp. Det blir ett bra planteringsprojekt helt enkelt.

Epimedium grandiflorum 'Circe'
Epimedium grandiflorum ’Circe’ Cc950244
Epimedium grandiflorum 'Circe' Cc950244
Epimedium grandiflorum ’Circe’ Cc950244

Jag har alltid gillat sockblommor och lika länge har jag skaffat alla jag sprungit på men det är först på senare tid som jag hittat fler via samlare i Sverige och fått hjälp av en plantskolist som tog med sig ett antal från en holländsk plantskola. Du kan se mina sockblommor här.

Tidig leverans och tråkiga besked

Paketet skulle anlända som idag, fredag, men i tisdags ringde Postnord på dörren och i onsdags krukade jag upp mina nya sockblommor. Härligt! Igår fick jag ett mail från handläggaren på miljönämnden – grannen har överklagat till Länstyrelsen… Livet är ömsom vin, ömsom vatten…

Snart tänder vi det 4:e ljuset!

26 Kommentarer

 1. Marijke Verdonk den 18 december, 2020 kl 10:00

  Good morning Carina,
  Fantastic to see your passion on the Epimedums. I hope the planting in 2021 will be a great succes in your garden.
  Have a wonderful day
  Marijke

  • Carina den 18 december, 2020 kl 11:38

   Thank you Marijke!

   Epimediums are very suitable for the surroundings where I have my garden. Roses would look a bit odd.

   I wish you the same! Carina

 2. Marit den 18 december, 2020 kl 10:36

  Herlig innlegg! Ja, det er en dille vi begge deler. Jeg har bestilt ’Night Mistress’ på nytt, men om han får den inn igjen gjenstår å se. Det er så mange fine sorter av Epimedium, og det er så gøy når en får tak i noen nye. Ja, du har hatt det travelt innen Brexit 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 18 december, 2020 kl 11:41

   Haha… ja travelt eller ej det var bra att ha en fast deadline – det blir enklare att ta beslut då… Jag tänker att sortimentet är så dåligt här att på sikt kan jag ha en mycket, mycket småskalig förökning. Hoppas du får en ny ’Night Mistress’ dog din?

   Kram, Carina

   • Marit den 18 december, 2020 kl 11:51

    Ja, da ble du presset til å bestemme deg, og det kan jo være ok noen ganger.
    Nei, min døde ikke det jeg vet, men jeg tenkte på deg og din som ble begravd 🙂
    Jeg gir beskjed til våren når jeg får et svar, for han hadde ikke flere igjen i høst når jeg spurte. Den er jo veldig fin, så jeg tar gjerne en til av den 🙂
    Utvalget er dårlig her også i vanlige hagesentere. Han som jeg kjøper de av har godt utvalg i det meste 🙂

    Klem, Marit

    • Carina den 18 december, 2020 kl 22:41

     Tack! Det var snällt av dig. Jag fick en av plantskolan nu – de skrev den var liten men den var fin så jag tänker att den borde klara sig.

     Kram, Carina

 3. Marika den 18 december, 2020 kl 11:21

  Hej Carina!
  Kan förstå din passion för dem, otroligt vackra. Så härligt att hitta en leverantör som gör det där extra för att få en nöjd kund.
  Skall bli spännande att följa dem.
  Så tråkigt Carina, tänkte nästan det när du skrev om grannen förra gången, att han väntar till sista stund för att fördröja alltihop.
  Skall inte skriva vad jag tänker om honom.
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 18 december, 2020 kl 11:44

   Hej Marika!

   Ja den typen av människor/butiker handlar jag gärna av och de bygger sig ett gott renommé tänker jag.

   Tänk jag tror faktiskt detsamma… Kollade nu och tydligen tar Länstyrelsen inte betalt för utredning och utslag hade jag vetat det så hade jag sagt – givet att han kommer överklaga. Det är först när det kan kosta honom pengar som han kommer sluta. Nu måste vi gå igenom ansöknan ändå eftersom min pappas fastighet också måste ha et nytt avlopp godkänd för hög skyddszon. Men om det drar ut minsta lilla så kommer jag inte hinna få färdigt huset innan mitt låneutrymme sänks pga ålder…

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Lisbeth den 18 december, 2020 kl 13:54

  Flotte Epimedium, jeg har også anskaffet mig nogle flere, men de er ikke nemme her hos mig. Godt du fik planterne hjem nu inden jul.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 18 december, 2020 kl 21:23

   Bra om vi är flera som frågar efter fler sockblommor -då ökar säkert utbudet. Ja nu står de i sina krukor ute i en back. Den kan jag enkelt flytta om det blir rejält kallt.

   Ha det gott! Carina

 5. Karsten F den 18 december, 2020 kl 16:21

  Hej Carina

  Epimedium är ett fantastiskt släkte., din ’Never the red rooster’ var fin med en bra djup färg!
  Men svår att hitta ja! På kontinentet fann jag den bara hos pepinieredesavettes.fr, men slutsolgt för i år…
  Hoppas det kommer till att gå bra i Länsstyrelsen!

  He en trevlig helg

  • Carina den 18 december, 2020 kl 21:38

   Hej Karsten!

   Never the Red Rooster har jag sett hos flera i Holland och Frankrike. Tror jag köpte den från de Hessenhof. . Men det finns många fina hybrider och kultivarer nu.

   Det hoppas jag också 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Birgitta den 19 december, 2020 kl 16:30

  Carina, dessa underbara sockblommor. Många vackra från tidig vår tills långt in i vintern, i alla fall här på Västkusten. 2006 köpte jag från Desirable Plants i GB. Alla lever inte längre men glädjande nog de flesta. Föll för en del arter bl. a Epimedium myrianthum och Epimedium fargesii . Båda hör nu till mina favoriter.
  Tråkigt att grannen återigen överklagat. Håller tummarna för att ditt ärende inte tar allt för lång tid.
  Ha det gott!
  Birgitta

  • Carina den 20 december, 2020 kl 08:59

   Ja eller hur 🙂 Du skrev ett så fint porträtt om sockblommor i TA för ett par/några år sedan 🙂 Jag har letat efter Desirable Plants eftersom de tydligen haft ett bra sortiment men jag undrar om dem lagt ner… Det du skriver – alla klarar sig inte – visar just det där att alla sockblommor är långt från svåra i rabatten.

   Ja det är trist… Hemsidan hos regionen säger att de har mycket men miljöinspektörn menade att det brukar gå ganska fort…

   Tack detsamma! Carina

 7. Ulrika den 20 december, 2020 kl 09:11

  Hej Carina,

  Kul med nya sorter till din minst sagt digra samling. Vilken skatt! Gillar de som håller sig gröna på vintern, ger liv till trädgården och bryter av det brungråa. Och vilken service från det engelska företaget, toppen. Till och med Postnord överraskade.
  Ser att du skriver att ’Lilafee’ växer kraftigt, här har den stått och stampat sedan 2013, ska nog ge den lite bättre förutsättningar och se om den sätter fart.
  Håller tummarna för ett snabbt och positivt beslut från Länsstyrelsen.

  Ha en fin 4:e advent. Allt gott! Ulrika

  • Carina den 20 december, 2020 kl 21:16

   Hej Ulrika!

   Jag är väldigt glad för sockblommorna och att utbudet börjar bli större 🙂 ’Lilafee’ är inte så farlig kanske upplever jag den som större eftersom jag sannolikt delade den i många delar när jag flyttade den för 5-6 år sen. Lövkompost lär de tycka om…

   Jag vet att alla klagar på Postnord men jag har bara bra erfarenheter. Skickade nåt 10-tal paket under säsongen och alla kom fram snabbt, ibland redan dagen efter. Och de jag fått har också levererats snabbt. Det som inte fungerar är utländska växtpaket men där jag de ju fått hela förtullningsbiten på sig utan att egentligen få fler resurser och växterna ska godkännas av växtinspektörer. Så där är kedjan komplex och inte bara postnords fel.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 20 december, 2020 kl 11:33

  Hvor er det fine sorter, du viser. Den ene smukkere end den anden. ’Spine Tingler’ falder jeg over på grund af de interessante blade.
  Jeg har en E. Warleyense, der breder sig MEGET. (Orange Queen). Den må gerne brede sig, der hvor den vokser i min have, men det er en af dem, man skal passe på. Jeg har andre, der slet ikke breder sig. Jeg tror, jeg skal kigge lidt nærmere på Epimedium efter at have set dine fotos.
  Tillykke med at du nåede at få dem hjem fra England, inden det måske lukker.
  Og stort UF til grannen.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 20 december, 2020 kl 21:19

   Tack Lisbeth!

   Visst är de fina 🙂 Jag har Orange Königin här också och tycker den är väldigt fin men som du skriver den behöver hållas på plats och småvuxna, svaga växter måste bo någon annanstans. Jag är glad att de var tillmötesgående – nu är det bara resten kvar…

   Ja – men kanske mår han själv sämst innerst inne… Så är det väl ofta med bråkande människor…

   Tack detsamma! Carina

 9. Lena i Wales och Spanien den 20 december, 2020 kl 16:23

  Tur du fick paketet från UK innan årsskiftet för när vi gått ur EU vet man väl ännu inte hur det går med import och export av växter här ifrån
  Spännande med dina planer.
  GOD JUL!.

  • Carina den 20 december, 2020 kl 21:21

   Ja det var bra 🙂 Jo egentligen vet jag det. En hård Brexit utan avtal innebär att jag måste ha sundhetscertifikat sen ska växterna inspekteras, förtullas inkl transportkostnaden och när det är klart kostar de lite drygt dubbelt så mycket. Förutom att Postnord som fått uppdraget att förtulla dem inte fått resurser att göra det så de blir liggande alltför länge…

   God Jul till dig också!
   Carina

 10. TITTI den 20 december, 2020 kl 17:30

  Vilka härliga växter och kul att få hem ”blomstrande” paket 🙂
  Önskar dig en riktigt GOD JUL och snart är det dags att så och skörda igen – härligt!!
  Kram från ett grått Öland & Titti

  • Carina den 20 december, 2020 kl 21:23

   Blomsterpaket är alltid kul men det här kan var min julklapp till mig 🙂 Vet du – det ska bli solsken här några dagar nu och jag har sett till att vara hyfsat klar inne 🙂

   God Jul till dig – Kram, Carina

 11. Anita den 21 december, 2020 kl 10:28

  Men … grattis till att leveransen till och med kom tidigare än den skulle. Du har skrivit om sockblommor förut om jag inte minns fel och jag förundrades då över hur många vackra sorter det finns. Och återigen … vilken enorm tur att du kunde köpa från England innan det är för sent. Nu har ju dessutom alla flyg stoppats från Storbritannien pga en ny mutation av det eländiga viruset.
  Men så läste jag slutraderna och blev så ledsen för din skull. Trodde att det kanske skulle gå vägen, utan överklagande. Men, så var alltså inte fallet.

  Hoppas nu ändå att du får en bra jul!
  Kram Anita

 12. Anni den 24 december, 2020 kl 00:17

  Jag återkommer för att läsa noggrannare en annan dag, nu vill jag ,mest önska dig en riktigt skön jul!
  Och tipsa om att Guernseys litteratur och potatisskalspajssällskap finns på tv4play. se den!
  kram!

 13. Anni den 12 januari, 2021 kl 12:52

  Ha, nu är jag tillbaka där jag tydligen skrev på självaste julafton!
  Jag grävde upp en stor rugge sockblomma på tomten vid kråkslottet. Det såg så lustigt ut att det i kanten av skogsbrynet (gles skog) var en stor oval fläck av sockblommor! Inte kan jag fråga hur det kommer sig, för det kan jag inte tänka mig att faster minns. Hoppas att den överlever i min trädgård, växtbetingelserna är helt annorlunda här. Tänk om det är en okänd sort? Inte så troligt, jag vet.
  Grävde också upp en del bergenia och murgröna, inte så upphetsande men ett trevligt minne från en fantastisk plats.
  Om din granne tycker jag inte.

  • Carina den 12 januari, 2021 kl 15:12

   Vi är helt överens för det gör inte jag heller längre…

   Tänker att de där växterna som kanske inte är det svåraste, senaste eller absolut vackraste – de är bland de bästa som finns. Och när de sen kommer med minnen som dina gör så blir de undersköna. Det är delvis därför jag grävde upp mycket på förra tomten. Där fanns morfars växter och många andras.

   KRam, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.