Vintersådd - Planerar grönsakslandet

Grönsakslandets förvandling i strävan att vilja mer

Grönsakslandets förvandling – det är en tung process så här på hösten. Men jag planerar och jobbar för nästa säsong eftersom jag kan känna i magen hur skönt det vore till våren om fler av delmålen är fixade. Ibland känns det som jag krigar på, inte bara på en utan flera eller till och med många fronter. Jag tänker på grönsakslandets omvandling, stora sluttningen där pionerna ska bo, rensning av det som anlagts och sen den stora lunden som bara är…

Ok, nu ska jag visa hur jag planerar för grönsakslandets förvandling – några bilder från den 7:e oktober. Sen dess har jag tagit upp alla dahliorna och flyttat all bråte, krukor och annat som ligger i förgrunden av de här bilderna. För här ska grävas med grävmaskin. Det ska till 2 bredare gångar genom grönsakslandet där jag kan gå enkelt med skottkärra eller jämte sällskap för den delen. Jag ska kunna parkera skottkärran men ändå komma förbi och ja ni fattar… Till vänster i bild står 5 lådor som jag odlar i, dem är täckta av grönska här.

Grönsakslandets före status
Kaoset i förgrunden är borta och där backarna ligger har vi grävt för en gång – kanten upp till den gamla gräsmattan är hög och det blir något att fundera över… I den fula boden i bakgrunden har alla krukor och annat fått flytta in i väntan på något snyggare
Planerar för sittplats
Här där markduken ligger nu så stog en grön bod. Praktisk för krukor och annat men den var gammal och trött och den dödade intrycket av platsen. Det som fanns i boden har stått kvar ett tag men i veckan så flyttades allt

Grönsakslandets… ..var det nu

Här har det varit grönsaksland så länge jag kan minnas så varför en större omgörning? Jo jag hatar att rensa samma plätt fler gånger än nödvändigt. Och onödigt mycket är att rensa öppna gångar. Jag ritar sällan upp hur jag vill ha det men just här, grönsakslandet, har jag ritat för att hitta strukturen. Växthuset är nedmonterat och gröna boden flyttad. Ett lyft för synintrycket. Jag har skruvat ihop 5 lådor, 2,8 x 1,6 meter, och odlat i dem i sommar. Raderna jag har till vänster mot berget ska jag delvis flytta. Jorden där bla växthuset stog ska jag rensa, gödsla och så med gröngödsling. Och nedanför där – barnkammaren – jädrar vad det växer fröogräs där. Mer täckning hit för nästa säsong för det är en markant skillnad. Jo jag vet… ..sniglar gillar täckning men dem kan jag kämpa mot på olika sätt.

Pionrakan med äppleträd
På denna sidan är den långa rabatten med historiska pioner och som är fullplanterad med tulpaner. Det blir spännande att se hur många av tulpansorterna som kommer blomma fint till våren. Och… ..ogräset är bortrensat nu

Motivator nu

Motivatorn till ogräsrensning heter just nu – fermentering. Nässelvatten och andra slags vatten är tydligen helt ute. Det nya är anaerob nedbrytning – läs bokashi fast för ogräset. Jag har fyllt 2 stora sopsäckar redan, det enda jag inte hittar något bra kring – hur mycket strö behöver en säck? Om det här fungerar så är det en optimal lösning. Frön och besvärliga rötter dör medan det nedbrutna blir till en superladdad kompostjord. Kan det verkligen vara så bra?? Vi får se till våren för när jag gör det så här sent på säsongen behöver det stå över vintern. Och jag har ju dessutom en del jord från ogräsrenset med så… Det blir spännande i april.

Gröngödsling för den goda jordens skull

Gröngödsling började jag med i en 4-del av grönsakslandet för flera år sedan. Och jag har fortsatt med 6-årig växtföljd där första året alltid innebär gröngödsling. Men gröngödsling eller täckodling – båda bidrar till att reducera kväveutsläpp. Naken jord läcker nämligen kväve till atmosfären. Och för en gångs skull så går det här tänket hand i hand med min tanke om att behöva jobba så lite som möjligt. Täckt = bra = mindre rensning!

Jag ska täcka gångarna med täckbark – ännu en av alla skogsprodukter som blivit svindyra. Det är en produkt som bryts ner naturligt och som sen går att ösa upp i bäddarna. Jag kan också toppa med mer täckbark och sammantaget känns det mest lättskött. Grus – hade varit optimalt estetiskt men jag vet… jag spiller jord, frön landar i gruset och gror… Det blir mer skötsel än man kan tro. Så jag får blunda med ögonen och se lättskött framför mig.

Grävningen gjorde vi i onsdags och det känns himla skönt. Nu är det bara resten kvar.

Grönsakslandets make over
Grävningen är avslutad för den här kvällen
Grönsakslandets nya bäddar
Det ska bli 5 nya bäddar i grönsakslandet. Den blå säcken är fylld med ogräs och bokashiströ – det blir spänd väntan tills våren infinner sig och jag kan öppna och se resultatet

Planerar för nästa säsong är veckans tema hos Trädgårdsfägring och som vanligt länkar jag dit. Nu längtar jag efter några regniga da’r så jag kan komma igång med nästa stickning. Den kräver en hel del koncentration de första varven men jag älskar att sticka uppifrån-och-ner.

Mitten av oktober – vad pysslar du med nu?

19 Kommentarer

 1. lisbeth den 15 oktober, 2021 kl 18:32

  Spændende projekt. Vi får nok mere at se til det.
  Jeg får desværre ikke lavet så meget nu, men jeg klipper da lidt stauder ned.
  Kram

  • Carina den 15 oktober, 2021 kl 19:18

   Det hoppas jag det ska åtminstone bli fint hoppas jag. Så är det ibland men jag tänker att man gör det man kan.

   Kram, Carina

 2. Marit den 15 oktober, 2021 kl 18:44

  Som du arbeider, Carina! Ja, det er jo fint at du har kommet så godt i gang med både ugress og nye områder som er klargjort. Det blir nok en spennende april for deg til neste år. Jeg jobber også mot å ha en mer lettstelt hage i fremtiden. Det er derfor jeg legger duk og grus. Akkurat nå er jeg i et vakum, for jeg venter veldig på mitt drivhus som blir utsatt levering på hele tiden. Jeg blir så frustrert.

  Klem, Marit

  • Carina den 15 oktober, 2021 kl 19:21

   Det är ett rejält jobb – så är det. Jag hade duk och sen grus på det vid förra huset och det var lättskött först men efter 2-3 säsonger så börjar frön gro i gruset. De älskar miljön där – både ogräs och annat kom upp. Men det är väldigt vackert och jag ska ha grus på en yta så småningom.

   Kram, Carina

 3. Lisbeths Haveblog den 15 oktober, 2021 kl 21:44

  Hold da op – det er store planer og store maskiner, du har gang i, men det lyder, som om du er på vej med gode løsninger for fremtiden.
  God arbejdslyst og god weekend. Lisbeth

  • Carina den 16 oktober, 2021 kl 19:45

   Det är en del jobb, faktiskt en hel del men jag har bilden av det färdiga resultatet på näthinnan. Det har fått tillbaka arbetslusten också och idag fick jag gjort en hel del.

   Tack detsamma! Carina

 4. Villroses hage den 15 oktober, 2021 kl 21:44

  Kjempeprosjekt som nok krever både motivasjon og pågangsmot! Med gravemaskin går det vel unna. Ja, det blir spennende å se hvordan det blir neste år.
  God helg!
  /Irene

  • Carina den 16 oktober, 2021 kl 19:47

   Det är stor skillnad att gräva med den jämfört med det jag grävde för hand i våras. Den vänstra sidan med odlingslådor och flera längsgående bäddar grävde jag för hand och det tar tid. Hoppas det blir bra 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 15 oktober, 2021 kl 22:23

  Hej Carina!
  Det var inget litet projekt, tur du får hjälp av grävmaskinen. Jag har täckbark i mina gångar vid odlingslådorna och en gång under mina jätteträd. Det sparar en hel del ogräsrensning, visst blir det lite ogräs i täckbarken också men det är lätt att rycka upp. Det lät spännande med bokashi för ogräset. Lägger du ogräs och strö i en säck, och så blir det jord? Låter riktigt bra.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 16 oktober, 2021 kl 19:50

   Hej Marika!

   Det är det jag hoppas – behöva rycka något fåtal. Grus vet jag att det gror väldigt bra i och får man sen ner lite jord i gruset – oundvikligt när jag rensar ogräs – så går det ändå fortare.

   Det är tanken! I med ogräs, packa, ströa eller vattna med en aktivator, lite mer ogräs, packa och ströa så kör man i lager. Det kan göra mig supermotiverad att rensa ogräs 🙂 Du kan googla – fermentera ogräs.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Elna Slot den 16 oktober, 2021 kl 12:30

  Jeg må næsten tørre sveden af panden, når jeg læser om alt det, du har gang i. Men du arbejder ihærdigt fremad, og jeg er helt sikker på, det bliver godt.
  God arbejdslyst!

  Hilsen Elna

  • Carina den 16 oktober, 2021 kl 19:52

   Haha… ja när jag behöver göra det så tänker jag att då är det åtminstone rejäl träning också 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Ätliga trädgården den 17 oktober, 2021 kl 07:15

  Jättejobb, men kommer att bli så välordnat när det är klart. Platsen är ju fantastisk, som en gryta att odla i med värmande berg runt om. Lång höst tänker jag. Jorden ser fin ut. Ska bli kul att följa.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 17 oktober, 2021 kl 10:44

   Gryta är en bra beskrivning och på sommaren kan det lätt bli för varmt för mig. Men det är suveränt och dessutom blir det skyddat mot vind och kyla precis som du skriver. Jorden är bra även om den var maskfattig för 4-5 år sedan. Men det är fantastiskt vad koskit, inte från påse utan från bonden, och gröngödsling gjort. Redan efter 1 år var det stor skillnad.

   Kram, Carina

 8. Anni den 17 oktober, 2021 kl 23:55

  Här målas med den breda penseln och gissa om jag tycker att det ska bli spännande att följa med på den här grönsakstavlans uppbyggnad! Så bra med bilder från före, de är så lätta att glömma men betyder så mycket.
  Har du favoriter bland grönsaker som du odlar? Jag anar att du redan vet vad du vill odla var.
  Ska försöka komma in på de inlägg jag inte läst, men får upp tomma sidor. Gör ett nytt försök nu, annars väntar jag några dagar ifall att det bara är tillfälligt krångel.
  Kram!

  • Carina den 18 oktober, 2021 kl 14:31

   Japp det gör det och jag tänker att om jag tröttnar en dag går det att så gräs i lådorna, odla perenner eller något annat mer permanent. Mina grönsaksfkavoriter för lådorna är – ärter, bönor, sallat i sorter och olika kål. Morötter är jag inte så himla förtjust i. Sen har jag alltid tomater och gurka men de sätter jag inte ut där.

   Jag har också upplevt tom sida nån gång på sistone. Har ingen förklaring men har märkt att några timmar eller något dygn senare så syns sidan. Och alltid utan att jag ändrat något. Så jag tror… ..att det kan ha med webläsaren man använder och att om det tar lite för lång tid att läsa in sidan så går den ut på tid och blir blank. Sen är det en fråga hur länge webläsaren har kvar cachningen av sidan som gick fel. Google är sega på att rensa och ibland behövs ett dygn.

   Kram, Carina

 9. Helena den 18 oktober, 2021 kl 15:28

  Vad du kämpar! Känner igen mig lite i dina tankar man vill ju gärna göra så mycket som möjligt nu desto roligare i vår sen 🙂
  Tänk vi har en stor tunna med lock fylld men brännässlor & vatten. 1 gång lyfte vi på locket & aldrig mer fniss Den tar vi nog nya tag med i vår ändå fniss
  KRAM från mig!

 10. Anita den 18 oktober, 2021 kl 15:31

  Vilket projekt! Tur du har grävhjälp av en maskin. Men det är väldigt spännande att läsa om och det ska bli spännande att följa med på resan. Just det där med ätbart tycker ju jag är det roligaste när det gäller odling nu för tiden.
  Lycka till med dina höstprojekt men … jobba inte för mycket bara. Men jag förstår dig, det är så otroligt skönt att få klart vissa saker innan den nya säsongen startar.

  Kram, Anita

 11. Ulrika den 19 oktober, 2021 kl 17:50

  Inget dåligt projekt du håller på med! Det kommer att kännas toppen i vår när allt är redo. Lyxigt med grävmaskin även om det krävs en massa manuellt jobb ändå. Täckbark i gångarna funkar bra så länge man fyller på med mer eller byter ut när allt förmultnat till jord. Annars kommer ogräsen. Har sett över en del av mina gångar i sommar och de ogräs som verkligen gillade läget var vitgröe och smultron. Men grusgångarna är absolut inte bättre….
  Ogräsfermentering m h a bokashi låter som en dröm. Blir spännande att höra resultatet till våren. Ogräs har jag gott om så kan det omvandlas till ofarlig jord (läs fri från frön och rötter) så testar jag gärna.

  Kram, Ulrika

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.