Grusgården

Gyllene decembersol som ger vårkänslor

Gyllene decembersol och vårliga temperaturer har det varit ett par dar i veckan och jag tänker osökt på en disig dag i oktober, närmare bestämt den 29:e. Ljuvlig värme men framförallt så var ljuset underbart. Jag fotade många bilder med gyllene färger. Och av dem var två över det som ska bli en grusgård så småningom. Jag vet att det ligger skräp i bilderna – här har jag inte samlat ihop all plast från den gångna säsongen.

Den här delen ligger uppe på en ’bergsplatå’, en ganska stor hylla innan berget sen stupar 2-3 meter ner. Och det är naturligtvis lättare att skapa något bra då. Rakt fram i bilden ligger norra lunden. Det är bara precis den övre delen som kan anas. Sen sluttar det kraftigt nerför. Men träden och buskarna bildar en naturlig vägg där. Till vänster i bild satte jag i våras ett antal större träd och buskar som jag flyttade från åkern. Och nu har jag fått den där känslan av en naturlig rundning med fin inramning.

Kanten

Ett trist arbetsnamn för remsan ute vid bergskanten.. Men det fungerar så länge. Här har jag satt ett antal olika blåsippor och buskar med fin, tidig och doftande blomning. Lite vintergrönt kombinerat med träd och buskar som har en vacker silhuett vintertid. Här ska vara njutbart året runt och det ska bli lite av en ’front garden’ att vila ögonen på inifrån. Och nånstans här ska jag också skapa en naturlig plats för några av mina älskade gräs.

Grusgården
Grusgården – en plats för projekt. Grenarna ska bli flis till gångarna i norra lunden. Gräset ska bli kompost och marken istället fyllas med grus. En meter utanför lönnen till vänster i bild så stupar berget 2 meter ner.
Miscanthus sinensis 'Gracillimus'
Miscanthus sinensis ’Gracillimus’ – delade de 3 jag hade i än fler delar och nu står de på rad som en grön häck. Det susar i säven…

Städning är skönt när solen skiner och träden är gyllene

Då var det inte färdigstädat men åtminstone 3 säckar är packade med plast som ska till tippen. Och under presenningen ligger 2 stora lass gödsel som börjar sjunka ihop. Och nu i veckan och den sköna solen igår var vi iväg till tippen med ännu ett lass uttjänta plastkrukor, plastpåsar från jord och annat.

Gyllene - Grusgården på planeringsstadiet
Grusgården på planeringsstadiet
Norra lunden lite senare

Närbild mot mitten av samma vy… En annan känsla men lika vacker. Och allt det silvriga, vintergröna står sig fint hela vintern. Tallar, ceder, Daphne och rododendron. Daphnen har blommat i flera månader och har nya knoppar ännu. Funderar på om den här vyn ska få bli ’månadens bild’ 2022

I sluttningen står flera med höstfärger

Bakom rönnerna mitt i bilden står en paraplymagnolia i gränsen mot grannen. Den har klarat flytten fint och nu hoppas jag på blomning… Den står betydligt lägre än rönnarna och tittar upp mot dem. Och därnere står också en ekfavorit – Quercus x Pondaim.

Gyllene höstfärg - Magnolia tripetala - paraplymagnolia
Magnolia tripetala – paraplymagnolia
Gyllene - Athyrium filix-femina 'Ghost'
Athyrium filix-femina ’Ghost’

Det går framåt

Förra säsongen skapade jag norra lunden och den soliga framkanten med ljung. Och i slutet på den säsongen den lilla biten ut som ligger precis bakom gödselhögen. I år blev bergskanten formad utan att följa nån som helst grundtanke… ..jag hade ett antal träd och buskar som behövde flyttas. Men trots det känns det väldigt bra och jag gissar att omedvetet har jag ändå haft en tanke om min runda grusgård. Nu kommer jag ha insynsskydd nerifrån. När jag hämtade posten eller kom med bilen nerifrån insåg jag att den fula boden och min planteringshörna syntes väldigt bra nerifrån – för bra. Och det innebär att jag skulle synas på det som ska vara mitt intima och privata trädgårdsrum. Nu har det istället blivit en fin avskärmning. Och att träden klarat sig så bra trots min vanvård – det är bara att tacka och ta emot.

Advent och hopsamling av säsongen

Än så länge har jag inte tänkt – nu är jag klar för säsongen. Kanske för att så fort det är tillräckligt bra väder så går jag ut och gör något. I veckan satte jag vitlöken, de sista tulpanerna och fixade lite annat. I fula boden står kompostkvarnen om jag vill sysselsätta mig. Men jag tror jag planterat de växter som behöver i jord fast det skadar inte att ta en sista runda…

Fast innan det blev gjort så kom minusgrader och ca 30 cm fluffig snö. Skönt! Och nu är alla krukor med känsliga växter intagna för det ska fortsätta vara minusgrader en vecka framåt. Snön som låg så fint har hunnit smälta igen och nu kan vi snart börja leta efter små vårtecken. Länkar till Trädgårdsfägring.

Ha en härlig fjärde advent!

20 Kommentarer

 1. Lisbeth den 17 december, 2021 kl 17:07

  Du har nået en masse, det hele ser fint ud.
  God idé med månedens billede, det er flot.
  Klem, Lisbeth

  • Carina den 18 december, 2021 kl 10:28

   Tack Lisbeth!

   Ibland är det bra att titta tillbaka och se det som är gjort 🙂 Månadsbilderna gillade jag när jag gjorde det ett par år på raken så nu är det dags för en repris.

   Kram, Carina

 2. Marit den 17 december, 2021 kl 19:30

  Ja, det er godt å ha et arkiv som en kan hente bilder fra. Det er herlig å kunne se bilder fra gyldne oktober. Du har fått gjort mye i hagen din i år også 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 18 december, 2021 kl 10:29

   Det är lätt att fokusera på allt som inte är gjort och därför gillar jag att summera det som är gjort och som blivit bra. Bildarkiv är guld värt 🙂

   Kram, Carina

 3. Villroses hage den 17 december, 2021 kl 23:47

  Det ser jo nesten varmt ut! Det blir sikkert nydelig med blåveis der til våren 🙂 Ja, vintergrønt er verdifult. Fint 2022-bilde.
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 18 december, 2021 kl 10:31

   Den da’n var det riktigt varmt och skönt – en sån där dag som känns gott i magen fortfarande 🙂 Det ska vara solsken idag så jag ska ta en tur och se på det vintergröna och hur växterna mår nu när snön är borta igen.

   Tack detsamma! Carina

 4. Marika den 18 december, 2021 kl 08:40

  Hej Carina!
  Vilka härliga gyllengula bilder, och det gröna gräset, helt fantastiskt. Hos mig finns det inte mycket mer att göra i trädgården, den får klara sig själv till våren. Vi hade inte mycket snö, men nu är det lilla också borta.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Carina den 18 december, 2021 kl 10:32

   Hej Marika!
   Tack – det var en underbar dag där i oktober. Det finns väl inte så mycket här heller om jag tänker grävning eller ogräsrensning – det är för blött och kladdigt. Men om lusten faller på så kan jag alltid köra kompostkvarn och fiixa gångar.

   Kram, Carina

 5. Marie den 18 december, 2021 kl 09:01

  Ja, i samme øjeblik solen bryder igennem, er det de gyldne farver, som træder frem i stedet for gråt og sort. Billedet af Ghost er utroligt fint.

  • Carina den 18 december, 2021 kl 10:34

   Det var en ljuvlig dag där i oktober, en sån där som fortfarande ligger kvar som en härlig känsla. Ghost har stått och stampat men sen jag delade den och planterade den väldigt fuktigt och näringsrikt känns det som den tagit sig. I somras rensade jag sen ut en del rönnar så den får mer ljus och det tror jag varit bra.

   Ha det gott! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 18 december, 2021 kl 09:39

  Hyggeligt med et gensyn med de gyldne farver. Det må være en stor kontrast til sne og minusgrader, der lyder dejligt, selv om det standser dit arbejde i haven.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 18 december, 2021 kl 10:35

   Får en skön känsla i kroppen när jag ser bilderna – det var en härlig dag. Kontrasten har minskat nu när snön är borta och vi har nästan 10 plusgrader. Solen ska bryta igenom idag också 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Anne den 18 december, 2021 kl 18:39

  Hei Carina!
  Man blir glad for å se uvikling i hagen og fornøyd med det en har gjort. Jeg gleder meg veldig til sesongstart. Har allerede kjøpt en del frø.
  God helg! Klem Anne

  • Carina den 25 december, 2021 kl 11:07

   Säsongsstarten känns avlägsen kanske mest för att jag inte är så sugen på den ännu. Men ska kika på frön jag vill ha och behöver snart 🙂

   Kram, Carina

 8. Anni den 21 december, 2021 kl 00:54

  Ja tänk att du fick så mycket skyddande snö – här blev det sexton minus utan något täcke. Undrar just hur växterna gillat det? Vi hade i alla fall fått på tjocka lager av löv runt stammarna på magnoliorna och blåregnen, men nog var det i värsta laget.
  Så bra att ditt insynsskydd växer till sig. Ibland gör växterna som man vill utan att man behöver fjäska.
  Önskar dig en riktigt skön julhelg!
  Kram!

  • Carina den 25 december, 2021 kl 11:09

   Haha – ja den kom och försvann. Nu är det ännu kallare och högst 2-3 cm snö som täcker. Det skyddar nog inte så mycket. Vad växterna gillat återstår att se… ..jag har flera som mycket väl kan säga tack och hej.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 9. Birgitta den 21 december, 2021 kl 20:11

  Carina!
  Ingen tvekan om att vi har vinter men det behövs bara några plusgrader, en snöfri mark och solsken för att trädgårdslusten skall infinna sig. Då är det lätt att tro att våren är här igen. Precis som du, om jag nu tolkat rätt, upplever jag att snön inte bara behövs för att skydda känsliga växer utan den ger också oss trädgårdsägare lite andrum och både lust och tid att ägna oss åt något annat. Allt vi inte hunnit med bara försvinner under det där fluffiga täcket och vackert blir det.
  Allt gott!
  Birgitta

  • Carina den 25 december, 2021 kl 11:11

   Du tolkade helt rätt 🙂 Jag behöver och vill ha det där andrummet som skapar ny längtan. Det blev nästan vår några dagar men nu är vintern tillbaka och högst påtagligt dessutom 🙂

   Tack detsamma! Carina

 10. Anita den 24 december, 2021 kl 10:32

  Så härligt att flytta sig tillbaka till gyllene oktober med dina bilder. En gyllene decembersol lyser här idag på självaste julafton. Men träden har inte längre några gyllene löv. Det är minusgrader och den lilla snö som föll inatt är inte till mycket skydd i naturen.

  Vill passa på att önska dig en riktigt God Jul!

  Kram Anita

 11. Carina den 25 december, 2021 kl 11:13

  Tack Anita!

  De bilderna triggar känslan från den där dagen så fort jag tittar på dem 🙂 Nu är löven borta och termometern en bra bit under nollan varje dag. Men solen skiner och ett tunt lager snö gör världen vit och det är också härligt.

  Tack detsamma! Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.