Lilla lunden

Bryderi kring dammar och bäck

Bryderi – ja det självklara är ju att man lägger duk, gjuter eller plastar dammar och bäckar. Jag blir trött bara jag tänker på det. Vi grävde ett nytt dike för bäcken i juni därför att där jag tänkt från början fungerade inte i verkligheten. Och för att jag sen utanför, söder om, den nya fåran vill få till jord och annat så jag kan sätta pionerna där i höst. Så nu står jag med 2 eller om det är 3 nya hålor och en lång fåra för bäck. Och egentligen är alltsammans ett absolut måste för att ta hand om allt dagvatten som kommer uppifrån. Totalt sett är hela fåran 40 meter-ish. Och det är en lång sträcka att lägga någon form av botten i. Sen är ju berget vackert i sig åtminstone på sikt när det får patina.

Bryderi - bäcken i lilla lunden
Bäcken i lilla lunden – till vänster en halvmeter upp en håla för vatten som också är direkt på berget.

Berget tvättas fram tillsammans med småsten

Ett enda regn att tala om har fallit sen i maj. Och det regnet tvättade fram berget i botten av bäckfåran tillsammans med en massa småsten. Hade vi gjort det i april skulle jag anlagt hela maj till ett ständigt porlande. Bakom den stora stenen i bilden nedan är en håla och i den landar allt dagvatten som kommer uppifrån bergen runt omkring. Det är bara nu när det är som torrast som det inte ens droppar ifrån dräneringsröret. Det är alltså regnvatten från omgivningen som tar den här vägen.

Bryderi - bäcken i lilla lunden
Den stora stenen kom fram när vi grävde och den ligger ovanpå bergskanterna med en liten passage under.

Berg eller bryderi…

Jo berget är ju vackert och det är en naturlig botten. Det kommer inte gå att styra vattnet på samma sätt som om jag hade använt någon form av liner för vattnet. Trots det så lutar det åt att jag köper rör att leda upp vattnet i från den största hålan och planterar de sluttande, naturliga kanterna med växter. Tar fram mer av berget bitvis och gör ett vadställe. Det är jobb nog tänker jag. Om jag ångrar mig? Ja då får jag väl flytta några växter och ta in en minigrävare. Det är nog svårare att efteråt plocka ut dammduk, betong eller glasfiber.

Om jag istället skulle fundera vidare på mitt bryderi och välja en liner av något slag – ja då kommer jorden runt torka ut mer. Och där har jag tänkt sätta flera av mina fuktälskande växter. Å andra sidan får jag kanske aldrig nån riktigt porlande bäck…

Bäcken i lilla lunden
Där nästan osynligt under stenen är det en passage, vattnet rinner ner och tvättar rent berget. Och bakom är botten i en grund håla på berget. den är inte torr men utan synligt vatten nu efter den här varma och torra perioden

Här har jag löst ett bryderi

Jämte den största dammhålan som vi grävde redan för ett par år sen ville jag ha en vacker plats. Och den var ok men inte fin. I höstas tröttnade jag och började rensa och lägga ut markduk. Det är helt fantastiskt hur snabbt och mycket ogräs som gror i bar jord. Nu ska jag bygga en passage över bäcken för här behöver kärras in grus och gödsel. Det var när jag bestämde mig för att sätta magnolion ’Daphne’ här i framkant av bilden som bryderiet lösta sig där.

Sköna hörnan
Sköna hörnan med iris och magnolia ’Daphne’. I våras när det regnade som värst var det en rejäl ’bog’ nere till höger i bild. Jag grävde ur ett dike längs kanten av planteringen och plötsligt fick jag användning för högarna med sten som låg längs kanten av berget. Nu rinner vattnet bland dem och jorden är inte lika våt

Där på markduken ska jag lägga grus och sen behöver jorden gödslas upp ordentligt. Det är mestadels torv direkt ur en mosse i hela det här området.

Bryderi - stora dammen
Den stora dammen är därnere bland det gröna i underkant- ser ju inte ut att vara så stor men är cirka 5 x 5 meter. Ni ser högarna med sten som jag plockat upp tidigare. Nu kommer dem till användning.
Lilla lunden - aftonglöd
Aftonglöd – här står många rododendron och azaleor i varma, starka färger. Bäcken löper längs en lägre bergsrygg till höger i bild som du kan ana mellan växterna
Lille lunden - aftonglöd
Magnolior, rododendron och strandirisar och i förgrunden en av alla högar med sten som ligger längs bergskanten som löper längs hela bäcken. den är bara ett par meter lägre än den i bakgrunden av bilden.
Rhododendron 'Villy's Sorbet'
Rhododendron ’Villy’s Sorbet’ är en av dem som står i aftonglöd. Det kommer glöda i solen här

…och så har jag faktiskt planterat

Jag skulle ju inte plantera nu i juli men så har jag några växter som mådde riktigt dåligt i torkan som är här och de har fått flytta. Tänkte att jag skulle länka till ett inlägg från när vi röjde bort träd och sly och du kan se här även om det är från hela tomten men visst är det skillnad. Länkar till Trädgårdsfägring. I morron är det växtmarknad och jag vet att många säljare kommer men hoppas att en och annan köpare dyker upp också.

Ha en fin helg!

14 Kommentarer

 1. Marit den 24 juli, 2021 kl 09:35

  Det ser spennende ut med ditt damprosjekt og bekk! Det er jo fryktelig mye jobb du allerede har gjort der, og mye gjenstår. Men du får det nok som du vil til sluttt 🙂
  Stein får en alltid bruk, og her finnes det ikke stein i bakken i det hele tatt. Jeg har måttet kjøpe stein til min lille dam her, og det er fordi det en gang var hav her. Bare leire og sand finnes i grunnen her. Så du er jo heldig som kan plukke stein opp i fra bakken.
  Vi får inderlig håpe at det kommer regn i neste uke!

  Klem, Marit

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:01

   Tack Marit! Jo det är spännande de flesta dagar 🙂 När vi först hade grävt var jag tveksam om jag tyckte att det ens hade potential att bli bra. Men nu när jag mjukat upp kanterna lite och även runt omkring så tror jag faktiskt att det kan bli bra.

   Kram, Carina

 2. Marit den 24 juli, 2021 kl 09:37

  Bruk for skulle det stå…

 3. Marika den 24 juli, 2021 kl 09:45

  Hej Carina!
  När jag jämför bilderna med det förra inlägget så tror man inte att det är samma plats. Ett otroligt jobb att förvandla orörd mark till något vackert med planteringar med vatten och en damm. Jag tänkte på dig när jag planterade en Lime light och en syrenbuske. Inte helt optimalt kanske i värmen, men nu är det gjort. Hoppas det blir bra på växtmarknaden.
  Ha en trevlig helg!
  Kram Marika

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:04

   Tack Marika!

   Inser själv när jag tittar att det är stor skillnad. Och det känns väldigt avlägset men är trots allt ganska nära i tid. Ibland får jag ge mig själv perspektiv. Växtmarkanden var lyckad och jag blev av med hälften jag hade med – en bra marknad. Men bäst – jag köpte själv bara 3 ljungplantor 🙂 Den var det guldstjärna på.

   Ibland måste man plantera och då är det väl bättre att göra men vara lite medveten om att just dem växterna behöver lite extra just nu. Jag tittar till dem oftare och ger dem mer vatten.

   Kram, Carina

 4. Villroses hage den 24 juli, 2021 kl 22:49

  40 meter 😮
  Ja, bart berg er veldig fint, og enda finere med sildrende vann over. Vann er virkelig ikke lett å styre. Håper du finner løsninger som fungerer og blir pent 🙂
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:05

   Tack Irene!

   Nu har jag bestämt mig att det får bli berget och att jag bara ska gräva ner en slang ifall jag vill pumpa vatten uppåt. Minst jobb och minst pengar och naturligt därtill 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Lillian den 29 juli, 2021 kl 08:17

  Det er så trivelig når en begynner å se resultater av all jobben som en har lagt ned i et prosjekt. Når ting begynner å bli som en har tenkt, eller en plutselig får en ny ide isteden.

 6. Lisbeths Haveblog den 29 juli, 2021 kl 21:49

  Det er vel nok et spændende projekt. Jeg ville ønske, jeg havde vand, sten og bjerg i min have – det er både smukt og give supergode vækstforhold for mange planter.
  Forhåbentlig får du megen regn, så det kommer i brug.
  Lisbeth

 7. HWIT BLOGG den 31 juli, 2021 kl 13:04

  Inspirerande och vilket jobb! Men bra jobbat, så fint! Trädgårdsprojekten här har legat i träda nu i sommar pga värmen…
  Ha en fin lördag!
  Kram Titti

 8. Ätliga trädgården den 1 augusti, 2021 kl 08:21

  Intressant att få ta del av dina tankar runt bäcken. Jag har sett högst en eller två riktigt lyckade bäckar med markduk. Den jag kommer ihåg finns i Astrid Lindgrens trädgårdar i Vimmerby, så jag tror det blir kanon med naturlig fåra och berg i dagen.
  Allt gott och kram
  /Anette

 9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 3 augusti, 2021 kl 17:05

  Det kommer att bli så otroligt fint när du fått klart ditt projekt det är så klart mycket arbete som ligger bakom men bara det blir som man har planerat så brukar jobbet vara värt det.Det är ju så otroligt fint att du har ett berg bakom som ligger där som ett skydd.Så bra jobbat hittills.Ha det gott/Margareta

 10. Anni den 31 augusti, 2021 kl 10:35

  Nu är jag en hel månad sen med läsningen av dina projekt! Var på besök hos trädgården Blacktorp i Sjuntorp tidigare i somras och de hade en stor damm där de tagit fram berget och hade vattnet rinnande längs bergssidan. Tyvärr fanns det en läcka någonstans i berget och vattnet rann undan utan att de kunde stoppa det. De hade stora problem med hur de skulle täta läckan för de kunde ju inte använda markduk alls.
  Hoppas att du inte har liknande sprickor i ditt berg utan att vattnet stannar där det ska vara. Det kommer att bli så fint!

  • Carina den 2 september, 2021 kl 19:56

   Den stora gropen håller vattnet rätt väl som det verkar. Den grävde vi ut 2018 eller -19. Och resten av vägen sluttar det så att vattnet knappt blir stående. Men jag tror vi ska gräva ur den stora gropen igen för det har dragits med mängder av grus och sten ner längs vägen. Jag skulle väl teoretiskt kunna plasta eller gjuta i den stora gropen. Något behöver jag göra i nederändan för att vattnet ska stanna kvar men det går inte att lägga dammduk.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.